ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav svima! Ja imam jedno pitanje. Sta je demineralizacija zuba, kako nastaje i kako se leci? Unapred hvala!:)
Gubitak kalcijuma i fosfora iz tkiva zuba usled čega su podložniji karijesu.
Већина људи данас заправо у старту и нема довољну засићеност овим минералима због наопаке исхране, а тек када дође до деминерализације...
Важан је и флуор кога наш организам најчешће узима из воде за пиће.
Индустријски шећер(обични бели, жути, смеђи итд), мада не једини, је најизразитији пљачкаш калцијума из зуба, али и из костију.
Једино да промениш исхрану, све остало је замазивање очију, али ако већ не можеш другачије онда неке таблете калцијума и витамински коктели који ће помоћи везивање истог у организам, међутим претеривање са овим може индуковати и камен у бубрегу, тако да је овакав приступ помало шајзе.

Ok, hvala! Videcu da nadjem nesto u apoteci...Sto se ishrane tice, nisam neki ljubitelj slatkisa i poprilicno zdravo se hranim, tako da uopste ne znam otkud to odjednom...citala sam na netu da postoje neke paste, ali ne znam da li vredi uzimati...:/ Ima li nade da se nekada vrati u normalu? Pijem bas dosta mleka, tako da ne znam...

Imam 19 godina i do skoro sam imao upalu desni,sada se kao povlace. E sada, jel to pocela paradentoza ili je normalno da se meso vraca? :sad2: I jos jedno pitanje posto imam krive dvojke koje mi povlace meso sa drugih zuba mogu li da ne nosim fiksi aparat,vec onaj sto moze da se skida jer nemam para za onaj fiksni koji kosta boga oca.

Svaka upala desni posledicno ukoliko se ne sanira vodi u paradentozu. Do povlacenja desni tj. recesije gingive dolazi iz dva razloga jedan je paradentoza a drugi razlog je losa tehnika pranja zuba tj. suvise jako pranje zuba. U svakom slucaju treba da posetis stomatologa uvek kada imas upalu desni, kamenac bi trebao da skidas na svakih 6 meseci. Krive dvojke tesko da ti povlace meso sa drugih zuba , ali zato moze da meso povlaci nizak pipoj frenuluma ili plika ukoliko ih imas. To se resava jednom laganom hiruskom intervencijom koja traje oko 15 minuta sa sve ulaskom u ordinaciju. To da li mogu krive dvojke da se isplave obicnim aparatom a ne fiksnom protezom je vec pitanje koje zahteva pregled. Predlazem da posetis specijalistu ortodoncije.

Evo ja sam sada dosao od zubara,spominjao sam da cu da vadim umnjake ali za to je jos rano.Danas sam vadio zivac iz donje jedinice,samo sto je kod mene slucaj da je zub vec bio umrtvljen tako da nije bila potrebna anestezija i apsolutno nista nisam osjetio.Zubar je promijenio 30 onih iglica al me nista nije boljelo a mislio sam da ce bitii uff...teze mi je palo plombiranje zuba (pod anestezijom) nego vadjenje zivca (bez anestezije) ali to je vjerovatno zbog toga sto mi je kao sto rekoh zub vec bio umrtvljen sigurno bi boljelo da je bio ziv.Rekao mi je zubar da su sanse 50:50 da me do sjutra zub bas neizdrzivo boli i da me uopste ne boli (ili malo boli).Zanima me jos da li ce mi ovaj zub posiviti (a mlad sam 15 god. :) )

Molim te reci mi da li cu ja imati nekada ponovo normalne zube?:(

Da li ces imati ne znam. A da li ima sanse da imas ima. Prvo treba da se vidi koji su uzroci demineralizacije, uzroci treba da se uklone, zubi treba da se saniraju i problem resen. Naravno redovne kontrole se podrazumevaju.

Najcesci uzrocnik demineralizacije zuba je naravno dentalni plak tj. bakterije u njemu.

Bio sam kod stomatologa zbog toga sto sam mislio da mi je zub koji je vec plombiran opet pokvaren, a on kaze da su svi zubi ok, ali da se u podrucju gde je i taj plombirani i jos par zuba(koji su takodje posle boluckali, posebno kad zagrizem i stiskam) upalile desni od naslaga hrane, pa je ocistio hidrogenom. Nakon tog ciscenja i jos jednog temeljnog pranja zuba kod kuce, kada su cak i desni prokvarile u tom delu, maltene taj zub skoro uopste vise ne boli, ali upravo od jutros osecam nekakvu "ispunjenost" i kao da ne zagrizem do kraja.....kao da je zub blago "istraumiran", da se tako izrazim. Mada je i sad manje "istraumiran" nego jutros, al ne znam da li je to posledica upale desni ili....?

Inace, rekao mi je samo da redovno, vise puta dnevno, koncem cistim prostor izmedju tih zuba, i da bi to trebalo da bude to.

Navodno, postoji mogucnost i da je krenuo kvar ispod plombe, ali on kaze da ne veruje jer se to ne vidi, i zub ima normalnu bolju, te nema znakove kvarenja, vec da misli da je do desni.

Sta dalje da radim, po Vama? Da li je samo to sto mi je naveo dovoljno?

Hvala ti puno! Sanirala sam sve i sad cu da se trudim da ih vratim u normalu :/ wish me luck
Da li ces imati ne znam. A da li ima sanse da imas ima. Prvo treba da se vidi koji su uzroci demineralizacije, uzroci treba da se uklone, zubi treba da se saniraju i problem resen. Naravno redovne kontrole se podrazumevaju.

Najcesci uzrocnik demineralizacije zuba je naravno dentalni plak tj. bakterije u njemu.

Bio sam kod stomatologa zbog toga sto sam mislio da mi je zub koji je vec plombiran opet pokvaren, a on kaze da su svi zubi ok, ali da se u podrucju gde je i taj plombirani i jos par zuba(koji su takodje posle boluckali, posebno kad zagrizem i stiskam) upalile desni od naslaga hrane, pa je ocistio hidrogenom. Nakon tog ciscenja i jos jednog temeljnog pranja zuba kod kuce, kada su cak i desni prokvarile u tom delu, maltene taj zub skoro uopste vise ne boli, ali upravo od jutros osecam nekakvu "ispunjenost" i kao da ne zagrizem do kraja.....kao da je zub blago "istraumiran", da se tako izrazim. Mada je i sad manje "istraumiran" nego jutros, al ne znam da li je to posledica upale desni ili....?

Inace, rekao mi je samo da redovno, vise puta dnevno, koncem cistim prostor izmedju tih zuba, i da bi to trebalo da bude to.

Navodno, postoji mogucnost i da je krenuo kvar ispod plombe, ali on kaze da ne veruje jer se to ne vidi, i zub ima normalnu bolju, te nema znakove kvarenja, vec da misli da je do desni.

Sta dalje da radim, po Vama? Da li je samo to sto mi je naveo dovoljno?

Jel osecas da pocinje da ti prija posle par sekundi od momenta kad stisnes zub i zadrzis ih tako?

Mickey po onome sto si napisao u uvodnom postu mogu da zakljucim da je tvoj zubar u pravu. Dakle radi se o upali desni. Potrebno je da odrzavas redovnu i pravilnu oralnu higijenu , sto pored cetkice podrazumeva i upotrebu konca barem jednom denvno najvolje uvece pred spavanje. Ne bi bilo lose da na 6 meseci posecujes stomatologa radi redovnih kontrola i skidanja kamenca. Krvarenje prilikom pranja je znak da su desni upaljene i dahtevaju posebnu paznju to svakako ne znaci da treba obustaviti pranje i ciscenje koncem. Cuscenje koncem upaljenih desni svakako nije prijatno ali je neophodno. Naravno nije lose kada desni prokrvare da se obratis stomatologu tj. vrlo je pozeljno. Za ispiranje toplo preporucujem Gengi Gel rastvor.

Puno pozdrava :)

Ovako... Ja imam uzasan strah od zubara, i genetski jako lose zube ( i mami i tati su krenuli da ispadaju oko 22-25), ja imam 20 i posto stvarno imam frku da odem kod zubara to se zavrsilo sa ispadanjem dva zuba ( 5 i 6 gore... 5 je ispala prosle god 6 sad - i to nisu skroz ispali sa korenom nego je ostao deo :(((((( . Zanima me da li se oni mogu izvadati posto je ostao deo i da se tu radi most. Znam kako se radi most, samo me zanima da li boli i da li moze most da se radi kod proteticara posto poznajem jednog?

Zvoncice.......tebi su zubi pukli a nisu ispali po svemu sudeci. Treba da se vidi u kakvom su stanju korenovi koji su ostali postoji varijanta ako su dobri da se na njima urade nadogradnje i krune sto bi ti znacajno ustedelo novac.

Izrada mosta ne boli. Ako pod proteticarem mislis na zubnog tehnicara odgovor je NE ako mislis na specijalistu stomatoloske protetike odgovor je DA. Naravno ti mozes da angazujes svog tehnicara ako ga poznajes da ti izradi krunice da bi te manje kostale ali zube mora da izbrusi stomatolog kao i da izradi nadogradnje po potrebi.

Genetika ne pije vodu...mama i tata....losa genetika...i ti i mama i tata trebate smo bolje i pravilnije da perete zube. Ovo zaista kazem sa najboljom namerom.

Puno pozdrava

P.S Da li mislite da sam vec jednom zasluzio t.m :)

Hvala na odgovoru, ne znam ja se uzasno plasim i uvek sam za neku po meni jednostavniju varijantu, a to mi u ovom slucaju zvuci kao most... Mozda gresim, ne znam... Nije zubni tehnicar, specijalista je... Po svemu sudici sad u ponedeljak kad sedem u zubarsku stolicu necu da silazim sa nje narednih mesec dana.... a mozda i umrem od straha na njoj :( nikad se ne zna xD

Pre par dana sam išao kod zubara, imao sam karijes na dvojci gore, i deo tog zuba je istrunuo, da tako kažem.. Zubarka je onim čudom karijes otklonila, i zatim mi stavila nešto belo, verovatno neki lek.. Rekla je da dođem tek za mesec ipo dana po plombu.. Zanima me, zašto baš toliko da čekam?

I da, moram da stavim protezu zbog jednog zuba, zanima me, da li mogu da stavim protezu pre plombe, ili tek kasnije..?

Mora da se toliko ceka da bi doslo do stvaranja novog dentina prema pulpi. U stomatologiji sto je brzo to i i sturo.

U principu pravilo je da se prvo saniraju svi zubi pa se onda stavi proteza. Ali od pravila moze i da se odstupi u koliko naravno jedna terapija ne ugrozava drugu.

Mickey po onome sto si napisao u uvodnom postu mogu da zakljucim da je tvoj zubar u pravu. Dakle radi se o upali desni. Potrebno je da odrzavas redovnu i pravilnu oralnu higijenu , sto pored cetkice podrazumeva i upotrebu konca barem jednom denvno najvolje uvece pred spavanje. Ne bi bilo lose da na 6 meseci posecujes stomatologa radi redovnih kontrola i skidanja kamenca. Krvarenje prilikom pranja je znak da su desni upaljene i dahtevaju posebnu paznju to svakako ne znaci da treba obustaviti pranje i ciscenje koncem. Cuscenje koncem upaljenih desni svakako nije prijatno ali je neophodno. Naravno nije lose kada desni prokrvare da se obratis stomatologu tj. vrlo je pozeljno. Za ispiranje toplo preporucujem Gengi Gel rastvor.

Puno pozdrava :)

Hvala na odgovoru. Inace, dobio sam dijagnozu od drugog stomatologa i sudeci po brzini oporavka, definitvno je to. Upaljeni su mi zubni kanali bas na toj sestici za koju sam rekao da mi je "traumatizovana". Stomatolog verovatno nije 100%-tno ocistio zub prilikom plombiranja (mada ga ne krivim, svi grese), i onda su se mikroorganizmi zavukli u kanale. Nakon njihovog prociscavanja osecam se mnogo bolje, bolovi su prestali, ponovo osecam taj zub, a i upala desni je svakim danom sve manja. U svakom slucaju, gledacu da uradim sto si mi napisao i da se toga pridrzavam. Nabavicu i taj gel obavezno :)

Jos jednom hvala.

Imam ćerku od 15 meseci, jako joj čudno izlaze zubi, čudno u smislu da su izašle jedinice, dve dvojke, ali zato četvorke i petice uglavnom jesu. Je li to normalno ?

Back