ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
bio sam danas kod privatnog hirurga koji mi je rekao da nema razloga da brinem i da su sva tri za operaciju,ali posto me ne boli da ne moram jos da ih vadim. :zskace: Kada budu zaboleli da dodjem. oni idioti na zubnom nisu primetili da imam karijes na snimku,tako da cu to prvo da sredim,a ostali zubici su u redu. :)

Tri dana oka nisam sklopila, zbog nepodnozljivog bola na donjoj petici, pila sam lekove za bolove ali posle dva sata bol se vracala.Jutros sam skupila hrabrost i otisla kod dr sa blagim otokom.Dr mi je uradila drenazu,rekla mi je da moram da isisavam iz zuba da mi ne bi hrana zapala.Rekla mi je da stavljam hladne obloge spolja a toplim da ispiram usta. Bol je skoro u potpunosti prestala, bar za sada,nadam se da nece da se vrati (boli me samo kada prstom pritisnem oboleli zub) ali me brine otok koji ne prolazi ne prolazi......Dr mi nije prepisala nikakve antibiotike.Tek u ponedeljak idem da ga snimim, pa ce videti dalje sta sa njim :sad2:

Elem da li je kasno sada u 19 godina da stavim ono metalno cudo za ispravljanje zuba i koliko to kosta i koliko bi morao da nosim? Imao sam onu sto moze da se skida,ali nisam mogao da je nosim,jer mi je bilo mnogo mnogo nelagodno i bolela me glava. :( Gornja vilica,krive su mi dvojke jer sam ih kasno izvadio.

Elem da li je kasno sada u 19 godina da stavim ono metalno cudo za ispravljanje zuba i koliko to kosta i koliko bi morao da nosim? Imao sam onu sto moze da se skida,ali nisam mogao da je nosim,jer mi je bilo mnogo mnogo nelagodno i bolela me glava. :( Gornja vilica,krive su mi dvojke jer sam ih kasno izvadio.

Jedina terapija za tvoje godine je fiksna proteza, dakle to je osnovna i terapija izbora. Uz to moze da bude ukljucen i mobilni aparat pre ili kasnije iz odredjenih razloga o cemu odlucuje specijalista ortodoncije. Ali fiksni aparat te uglavnom ceka.

E ovako,ne znam da li ima vec tema (ja nisam nasao)
Imam 15 godina,jutros sam bio kod zubara jer me boli jedinica (donja vilica) nema kvara ali me boli zub (citavi zub) :D...rekao je da ce morati da vadi zivac (zakazao mi u pon.) i rekao je da je ovo najveci kvar sto se moze javiti kod djece...ja sam jos prije godinu stavljao plobmu izmedju jedinica,tako da mi je pocrnilo izmedju jedinica,mada se to bas i ne vidi,a vjerovatno je od plombe.Rekao mi je da sam trebao vec protezu da nosim ali ni sad nije kasno tako da moram uraditi snimak zuba i fixnu cu da nosim.Zanima me da li je bolno vadjenje zivca (sigurno pod anestezijom jer i kad sam plombe radio pod anestezijom je radjeno,a jos me i boljelo).I zanima me jos ova stvar da li ce mi zub posiviti (ili neka druga boja)?jer sam citao na internetu da je mnogima posivio,pa se bojim.A uzalud sam od 7 godina isao kod zubara i uvijek radio neke plombe i cuda,a sad mi se javljaju ovakvi kvarovi :dash::dash::dash:

Poslednja izmena:
ej ma ne boj se, ne boli nista, ali bukvalno nista!

ja sam ga vadila predprosle sedmice.. osjetis samo ubod inekcije tj anestezije. za 5-10 minuta mi utrne citava vilica. osjetis da se nesto desava, nekakav tup osjecaj ali stvarno ne boli ni malo
inace i trojka mi je bez zivca i nije posivila vec godinama.. najbolje ti je da sutra pitas zubara u vezi te promjene boje a za ostalo se ne sekiraj

ej ma ne boj se, ne boli nista, ali bukvalno nista!

ja sam ga vadila predprosle sedmice.. osjetis samo ubod inekcije tj anestezije. za 5-10 minuta mi utrne citava vilica. osjetis da se nesto desava, nekakav tup osjecaj ali stvarno ne boli ni malo
inace i trojka mi je bez zivca i nije posivila vec godinama.. najbolje ti je da sutra pitas zubara u vezi te promjene boje a za ostalo se ne sekiraj

Nadam se,mada ja sam vec plombirao dosta zuba kod njega pod anestezijom i moram priznati da me i pod njom boljelo tako da ce me sigurno i ovo boljeti.Tek sad shvatis a i kazali mi doma,nije mi zakazao u ponedeljak vadjenje zivca nego da mi plombira jedan drugi zub a u krajnjem slucaju ako me nastavi ovaj boljeti onda ce uraditi vadjenje zivca.Moram uraditi neki snimak (u drugom gradu ovdje nema) valjda "Ortopan" snimak.

pa vjerovatno da vidi sa snimka koliko je "duboko" otisao karijes.

u svakom slucaju i slikanje ti je bezbolno :)

a cekaj, koliko dugo cekate da ti pocne djelovati anestezija? ne bi te trebao boljeti ni malo

pa vjerovatno da vidi sa snimka koliko je "duboko" otisao karijes.

u svakom slucaju i slikanje ti je bezbolno :)

a cekaj, koliko dugo cekate da ti pocne djelovati anestezija? ne bi te trebao boljeti ni malo

Uff to je bilo prije godinu dana tako da se bas ne sjecam,mozda 5-10 min.ali isto me boljelo to znam,mislim zaboli me kad vjerovatno "pogodi" u sami zivac,mislim da je to normalno i da se mora barem malo bol osjetiti i pod anestezijom,ovo je bio slucaj sa plombiranjem zuba.Jos mi je u pitanju jedinica u donjoj vilici,katastrofa

Naj više me je boleo zub kad je morala da ga probuši i stavi lek , bio je nešto pokvaren nisam mogao spavati od bolova to je jedini i naj veći bol koji me zadesio kod zubara.P.S nikad u životu nisam radio pod anestezijom bilo šta ;)

Ne bojse ništa

Poslednja izmena:
Naj više me je boleo zub kad je morala da ga probuši i stavi lek , bio je nešto pokvaren nisam mogao spavati od bolova to je jedini i naj veći bol koji me zadesio kod zubara.P.S nikad u životu nisam radio pod anestezijom bilo šta ;)

Ne bojse ništa

:eek:

qq,svaka ti cast,ne mogu da vjerujem da si radio bez anestezije,pa ja kad sam radio plombu sa anestezijom boljelo me :D

nista nije to vadjenje zivca...meni je naizgled zdrava jedinica bila gangrenozna,pa su mi ga lecili i zivac izvadili.
posiveo je,i to mi je odvratno!
cula sam da postoji neka tehnika izbeljivanja mrtvog zuba,ako ti je za utehu

:eek:

qq,svaka ti cast,ne mogu da vjerujem da si radio bez anestezije,pa ja kad sam radio plombu sa anestezijom boljelo me :D

:) meni su šestice naj problematičnije tpali su i neke igle i spaljivali da tako kažem ma svašta sve to je bez anestezije inače i ja imam popravljenu jedinicu i dvojku tada sećam se bolela me je vilica jer mi je popravljala oba od jedanput

Imam jedan problem pa ako ima nekog ko se nasao u slicnoj situaciji molim za odgovor.Dete vodim redovno kod zubara i poslednji put pre dva meseca zubi su Bili zdravi.U medjuvremenu pokvarila se mlecna cetvorka i to tako da zub skoro uopste nije promenio boju pa se to nije odmah ni videlo.Kad smo dete odveli kod zubara kvar nije bio narocito veliki i stavljen mu je lek pa preko plomba.Naredne dve nedelje dete se zalilo da ga zub boli kad zvace nesto tvrdo.POmislili smo da je plomba visoka pa smo se vratili kod zubara ali on je skinuo plombu i u zub stavio neku vaticu natopljenu lekom pa dok zub traje,traje. Rekao nam je da zub mora da bude otvoren i da umire.Nismo to razumeli i nije nam jasno kako to od svih zdravih zuba sad odjednom jedan "umire" i ne mogu da se otrgnem pomisli da je mozda pogresio jer dete taj zub uopste nijie boleo pre popravke i bili smo skoro sigurni da je plomba visoka. DEte se zali i dalje da ga boli zub kad zvace na tu stranu ,place, nece kod zubara, plasi se cak i kad peremo zube. Zub ne bi trebalo da se vadi jer mu jos uvek nisu izasle stalne dvojke koje su ispale pa su se zubi prilicno razredili. STa da radimo hoce li ovaj zub prestati da ga boli , da li ce moci da se zatvori jer ga boli cak i kada ga perem? U medjuvremenu pokvarila se i druga cetvorka na istom mestu i mi se pitamo da li da popravljamo taj zub jer se plasimo da ce se isto desiti i da dete nece imati gde da zvace hranu ili da ostavimo sve tako posto ga nista ne boli. Molim vas pomozite....

Imam jedan problem pa ako ima nekog ko se nasao u slicnoj situaciji molim za odgovor.Dete vodim redovno kod zubara i poslednji put pre dva meseca zubi su Bili zdravi.U medjuvremenu pokvarila se mlecna cetvorka i to tako da zub skoro uopste nije promenio boju pa se to nije odmah ni videlo.Kad smo dete odveli kod zubara kvar nije bio narocito veliki i stavljen mu je lek pa preko plomba.Naredne dve nedelje dete se zalilo da ga zub boli kad zvace nesto tvrdo.POmislili smo da je plomba visoka pa smo se vratili kod zubara ali on je skinuo plombu i u zub stavio neku vaticu natopljenu lekom pa dok zub traje,traje. Rekao nam je da zub mora da bude otvoren i da umire.Nismo to razumeli i nije nam jasno kako to od svih zdravih zuba sad odjednom jedan "umire" i ne mogu da se otrgnem pomisli da je mozda pogresio jer dete taj zub uopste nijie boleo pre popravke i bili smo skoro sigurni da je plomba visoka. DEte se zali i dalje da ga boli zub kad zvace na tu stranu ,place, nece kod zubara, plasi se cak i kad peremo zube. Zub ne bi trebalo da se vadi jer mu jos uvek nisu izasle stalne dvojke koje su ispale pa su se zubi prilicno razredili. STa da radimo hoce li ovaj zub prestati da ga boli , da li ce moci da se zatvori jer ga boli cak i kada ga perem? U medjuvremenu pokvarila se i druga cetvorka na istom mestu i mi se pitamo da li da popravljamo taj zub jer se plasimo da ce se isto desiti i da dete nece imati gde da zvace hranu ili da ostavimo sve tako posto ga nista ne boli. Molim vas pomozite....

za ovo nesto ne moze se dobiti odgovor, najbolje je da odete do drugog stomatologa, tj da to bude kao drugo misljenje... u svakom slucaju najbolje da odete do stomatologa - i to najbolje nekog ko se dobro snalazi sa decom, da dete ne vuce nepotreban strah od zubara:(

Ne vredi vec se uplasio i bili smo po drugo misljenje i tamo su hteli da mu otvore jos vecu rupu da bih ja mogla da mu iscackam ostatke hrane iz zuba posle jela (iako sam naglasila da ga zub boli cak i kada cetkicom za zube dodirnem tu rupu u zubu). DEte je plakalo i nije dozvolilo da se zub dira pa mi je zao kad ga vidim da place kod zubara a ranije je sve islo bez problema i nije se plasio. SVi kazu da ce zub da mu otekne i zagnoji ali njega zub uopste ne boli samo kad jede i "nagazi ga".Smatram stomatologe koji su ga lecili odgovornim jer sam dete bukvalno na dva meseca vodila kod zubara i svi su mu zubi bili zdravi a znam da je prosto nemoguce da se zub toliko pokvari za tako kratko vreme, i cak mi se ucinilo da je zubar vise pokusavao da opravda koleginicu nego sto je gledao zub. Sada sam u dilemi da li da vadimo zub , jer primecujem da ovi zubari ovde ( i privatno i u drzavnoj ustanovi) kao da nikad nisu culi za cuvare prostora.

Citajuci ovo sto ste napisali mougu da zakljucim vrlo verovatno da je zub otvoren i da je izlozen zivac. Dete zato i boli kad jede i nagazi ga jel hrana pritisne na zivac. Necu da ulazim u to ko je i zasto otvarao zub niti da li je to trebalo da se radi jel nisam bio tamo. Resenje problema je da se postavi otrov , da se zivac umrtvi i da se kasnije uradi amputacija i postavi plombica. Naravno sve sto sam gore napisao temelji se na onome sto mogu da zakljucim iz vaseg pisanja.

Zapravo postoje dve skole decije stomatologije po pitanju cuvara prostora. Jedna starija skola kaze da mlecne zube treba ostavljati sto duze da bi cuvali prostor, druga skola koja je novijeg datuma tvrdi da kada su u pitanju veliki kvarovi a posebno gangrene mlecne zube treba viditi jer bakterije u njima imaju stetan efekat na deciji organizam.

Molim vas samo za jos jedan odgovor. Kako izgleda taj otrov jer su mu dosad u zub stavljali vaticu natopljenu necim sto ce "umrtviti" zub ili zivac, to bi nakon par dana ispadalo .Da li zub moze da stoji posle takovog"umrvtljenja" otvoren pa dok traje, kako su mi rekli ?(inace kroz otvor na zubu se vide desni i jedna zubarka mi je rekla da njega u stvari desni bole). Unapred zahvalna...

Poslednja izmena:

Back