ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ljudi ako moze vase misljenje i iskustvo sa ovakvim problemom ako je neko imao donja petica mi je skroz pukla a mora se vaditi pa me interesuje kako se to vadi zub kada pukne skroz i nema za sta da se uhvati da bi se kljestima izvadio da li je to koplikovano i da li boli!!

Meni su pukli sesticu kad su je vadili, a bio zdrav zub potpuno, bolelo je do zla boga, uprkos anesteziji. Plus ono krckanje u glavi, hororni trip lomljenja vilice, ne ponovilo se. Da ne bude sve crno, prezivela sam, a i ti ces. A mozda kroz to prodjes i puno lakse nego ja. Mozda i drugi imaju bolja iskustva.

To je bilo davno, cela jedna decenija.. secam se da sam nekoliko godina nakon toga sva pretrnula kada je trebalo da radim ortopan zbog fiksnog ortodonskog aparata u strahu da nije neki komadic ostao u desnima.

Molim vas treba mi pomoc u izboru zubara u NS. Imam stare krunice na gornjim jedinicama i dvojkama, natekle desni i razmake koji su se stvorili u poslednjih 7-8 god. Krunice sam stavila kada sam imala 16.god sada imam 26. Zelim da stavim nove, izlecim desni i dobijem savet ko je najbolji strucnjak za navlake u NS i da li je bolje da stavim cirkonijum keramiku (koje ne idu ispod desni vec na njih) Iako imam pocetnu paradentozu...uf molim vas pomagajte....:sad2:

Gubitak kalcijuma i fosfora iz tkiva zuba usled čega su podložniji karijesu.
Већина људи данас заправо у старту и нема довољну засићеност овим минералима због наопаке исхране, а тек када дође до деминерализације...
Важан је и флуор кога наш организам најчешће узима из воде за пиће.
Индустријски шећер(обични бели, жути, смеђи итд), мада не једини, је најизразитији пљачкаш калцијума из зуба, али и из костију.
Једино да промениш исхрану, све остало је замазивање очију, али ако већ не можеш другачије онда неке таблете калцијума и витамински коктели који ће помоћи везивање истог у организам, међутим претеривање са овим може индуковати и камен у бубрегу, тако да је овакав приступ помало шајзе.

Za povecanje kalcijuma ( provereno , imala taj problem ) jesti lisce sargarepe -ima vise kalcijuma od mleka i bolje se usvaja -,naravno ne mora zivo.Ja sam celo proslo leto dodavala u svako jelo vezicu seckanog i analiza krvi pokazala da je nivo kalcijuma na gornjoj granici Naravno da bi se Ca vezao s kostima treba uzimati D vitamin zimi ( najbolje riblje ulje ) i C vitamin.Puno Ca ima i banca ( piti ga leti ) i kukica ( piti ga zimi ) caj (kupuje se u prodavnicama zdrave hrane ) -taj caj ima 3x vise Ca od mleka

Htela bih da pitam za savet...pre par godina sam izvadila sesticu,sad bih htela da stavim taj zub.Cula sam da svi preporucuju takozvani most.Da li neko ima iskustva sa time i koliko kosta da se to uradi? Hvala

Ljudi pomagaj te trebam vaditi donju peticu jednokoreni zub koji je pukao skroz u ravnini desni pa se ne moze valjda klestima da vadi pa me ineteresuje kako se to vadi i sta ako pukne koren prilikom vadjnjea da li je to komplikovano daj te neka iskustva ako je neko imao slican problem.

Jel postoji neko od vas ko je ugradio most na gornjoj vilici...imam veliki problem sa izgovorom odredjenih slova posle ugradnje, drugacije i zvucim i izgledam dok pricam, i to me izludjuje, jos uvek nije bilo totalno fiksiranje, uglavnom me tese da ce to samo vremenom da se resi, ali me nisu nesto ubedili....ja bih da ostanem ja, a ne da se navikavam na nekog drugog sebe sto se tice svog govora i izgleda dok govorim, to nema nikakve sanse...pa mi treba neko ako je vec prosao kroz ovo...da li je tacno da se to samo sredi, i koliko vremena treba...?

hvala

@MilgredBulf

Vadjene umnjaka nije bolna intervencija , radi se u lokalnoj anesteziji, osetices da se nesto radi.

Molim MODERATORE da poznavalac popije barem jednu opomenu. Prijatelju siris dezinformacije i lupetas gluposti. Ljudska vilica je nekada bila sira i imala je u jednom periodu i 36 zuba, da bi se evolucijom suzila i imala 32 zuba, jos se suzava evolucijski i danas se radjaju sve vise i vise deca koja nemaju umnjake i takva deca imaju 28 zuba. Problem u tome kada se preklope zubi je sto ti prostori ne mogu adekvatno da se ciste a iza toga nastaju sve ostale posledice, dolazi do zapadanja hrane, njenog turuljenja sto dovodi do daljih problema. Postoi los zagrizaj sto opet dovodi do svojih problema.

Prestani da paranoises majke ti vise, i te price oce da vam uzmu samo pare bla bla bla. Ja da sam se ponasao kako ti kazes i da sam smisljao bespotrebne intervencije za pacijente samo da bi im uzeo pare, verovatno ne bi sada sa tobom chatovao na krsti nego mi gledao gde cu u inostranstvo na novu godinu.

Ko da dobije opomenu??!!!! Ako neko treba da dobije opomenu onda si to ti!!!
Zašto ti? Pa zato što prosipaš ovde neke savete i praviš se pametan, a pola stvari koje napišeš nemaju veze sa strukom.

Već sam ti skrenuo pažnju na ovo što ću ispod da navedem (na 83. strani)! Ali naravno, od tebe ni reči o tome!

Na sistematskom pregledu u skoli, mom detetu su rekli da ce morati da nosi protezu... naime gornja vilica uza od donje pa ima los zagrizaj. Rekli su cim izniknu sve sestice da je vodimo za proteze. Zanima me ima li potrebe da nosi obe i hoce li proteza smetati zubicima koji tek nicu (ispale su joj mlecne jedinice i dvojke, a nove jos nisu iznikle) ?
I druga stvar koja me zanima je, postoji li neki postupak kojim se moze ibeliti zub, kome je izvadjen zivac?

Dete kome su tek nikle sestice je suvise malo za protezu. ???

Hvala na odgovoru, ipak ako biste mogli malo opsirnije. Kakve komplikacije mogu nastati ako se proteze stave prerano? I zbog cega mislite da je prerano? Kazu da je gornja vilica jako uska, da nema mesta za zubice koji nicu i da ce najverovatnije iznici ukrivo... te da mora vilica sto pre da se siri. Inace dete ima 8 godina, i jos su nam rekli da je to posledica problema sa trecim krajnikom, koji smo sklonili pre 2 godine.
Za detalje cete morati da pitate specijalistu ortodoncije. Ako me pitate zasto smatram da je prerano zato sto je niklo suvise malo zuba? Sta ce da ispravljaju sestice i keceve ?
Sirina vilice nema nikakve veze sa krajnicima ???
Veće gluposti u životu nisam čuo!

Za detalje cete morati da pitate specijalistu ortodoncije. Ako me pitate zasto smatram da je prerano zato sto je niklo suvise malo zuba? Sta ce da ispravljaju sestice i keceve ?
Sirina vilice nema nikakve veze sa krajnicima :)
adenoidni facijalis nema veze sa krajnicima? poremecen razvoj zuba i lica ima veze sa trecim krajnikom...
A ni na ovo nisi mogao da odgovoriš??? Ima ljudi koji nisu iz struke, a ipak nešto znaju!

Da ne spominjem druge primere, gde ljudi pitaju prostu stvar i traže savet, a ti "filozofiraš" i teoretišeš, koristiš se stručnom terminologijom, ej, mnogo si pametan, i da slučajno ne preskočiš rečenicu "imate snimak, imate ortopan". Nema šanse!

Ti si taj koji širi dezinformacije i priča gluposti! Kako te nije sramota da nekom drugom to kažeš???!!!
A to što ne znaš nešto jednostavno da kažeš, nego furaš samo stručne izraze, misliš, tako ćeš ispasti pametniji, a i niko te neće razumeti! To je kul? Najjači si? Najpametniji? Važi!

Kako te bre nije sramota??!! Misliš ovde niko ništa ne zna, pa ti možeš da lupetaš šta hoćeš!

Poslednja izmena:
Vadjene umnjaka nije bolna intervencija , radi se u lokalnoj anesteziji, osetices da se nesto radi.

Molim MODERATORE da poznavalac popije barem jednu opomenu.
Ево, ја бих те частио пивом, попио га ти или не!:cool:
Prijatelju siris dezinformacije i lupetas gluposti. Ljudska vilica je nekada bila sira i imala je u jednom periodu i 36 zuba, da bi se evolucijom suzila i imala 32 zuba, jos se suzava evolucijski i danas se radjaju sve vise i vise deca koja nemaju umnjake i takva deca imaju 28 zuba.
Што никако не значи да је то нормално, зар не?
Problem u tome kada se preklope zubi je sto ti prostori ne mogu adekvatno da se ciste a iza toga nastaju sve ostale posledice, dolazi do zapadanja hrane, njenog turuljenja sto dovodi do daljih problema. Postoi los zagrizaj sto opet dovodi do svojih problema.
Конац је краљ!
Prestani da paranoises majke ti vise, i te price oce da vam uzmu samo pare bla bla bla. Ja da sam se ponasao kako ti kazes i da sam smisljao bespotrebne intervencije za pacijente samo da bi im uzeo pare, verovatno ne bi sada sa tobom chatovao na krsti nego mi gledao gde cu u inostranstvo na novu godinu.
Па наравно да узимаш паре за непотребне интервенције јер су те и научили да су оне иако непотребне врло корисне за џеп.
Волонтирај једном недељно негде доле у каквом малом месту на југу кад си тако душеван.
Узгред извини што сам те тек сада приметио, али кад већ пишеш ајде мало логичније.
Бwе!!!

Ispascu verovatno glupa, ali moram da pitam, malopre sam bila kod zubara, pre par godina sam morala da vadim zivac, radi se o prednjem zubu, vremenom je malo izgubio boju pa sam htela da ga izbelim, skinula mi je plombu i sad me je zbunilo to sto mi je popunila prazninu necim, nisam pitala sta je, ali koliko ja znam kad se stavi plomba, ona se nekim aparatom onako stvrde, nadam se da razumete sta hocu da kazem, zar ne? Ona mi je samo popunila prazninu i rekla da dodjem u sredu i sad ne znam jel to plomba ili je to nesto privremeno pa ce nakon svih tretmana izbeljivanja staviti novu plombu?

Verovatno.
Posebno sto kazes da je prednji zub u pitanju. Prvo ide beljenje da bi ti posle uskladila boju plombe sa stepenom posvetljenja koji je postigla. Jer, prilikom beljenja ne posvetljuju se plombe, samo zubi. :)

Postovani pocetkom Januara meseca sam imala bolove u 7 s donje leve strane, koja je uzasno bolela, pa je izvadjen zivac pod anestezijom, zatim je zub dreniran ,jer je bio pod gangrenom i nakon svega izvadjen. Poslw vadjenja zuba mi je zubarka uradila kiretazu i sekla je neko meso da bi mi nekako bol uminuo jer sam posle vadjenja imala toliko ludacke bolove da sam se umalo onesvestila, nakon toga mi je bila lakse. Zanima me da li je Normalno da desni nakon ispadanja kamencica i bole i svrbe u isto vreme i da je to prag bola koji jedva podnosim i sta bih mogla da popijem za bolove ali da mi pomone posto mi ni Nimulid, ni analgin ini novolgetol ne pomazu zeludac me boli vise od lekova za bolove a samo zelim da malo odmorim od ovih bolove :( Hvala Vam puno

Ovo mi je prilično hitno, ne znam šta više da radim.

Pre oko godinu dana sam imala mali karijes sa unutrašnje strane na gornjoj jedinici i zubarka u domu zdravlja Mažestik mi je uradila plombu.
Pre možda tri meseca, plomba je ispala dok sam jela pa mi je ona malo sastrugala zub i ugradila novu.
Pre mesec dana ispala je i ta nova plomba dok sam čistila zube koncem (inače mi se činilo kao da mi malo zatvara prorez između jedinica ta nova plomba tako da sam i očekivala da ću jednog dana da je "počistim"). Glavno, ja sam odmah sutradan otišla kod iste doktorke i ona mi je opet uradila plombu. Činilo mi se da je ta nova plomba ok, nisam je osećala, delovala je tanko šta znam.

Pogađate, jutros dok sam prala zube, osetila sam jak bol u jedinici i u roku od 3 sata sam samo ispljunula parčiće nove plombe iz usta-bukvalno se raspala plomba. I sad opet imam rupu u jedinici.

Nemam pojma šta da radim.
Sutra je vikend, posle idu ovi praznici, ne mogu da držim rupu u zubu nedelju dana.

A i neću opet da idem kod te zubarke. Čini mi se da nije normalno da promeniš 4 plombe na istom zubu za godinu dana. Žao mi zuba da joj dam da ga opet čereči. Još jedinica....

Jel to normalno da tako ispadaju plombe na prednjim zubima? Ja imam plombe samo na 6 i 7 sve preko 5 godina, nikad ispale nisu. Ne bih da mi rade navlaku i td pošto je stvarno mala rupica, ni sad kad nije ispunjena me ne boli zub, čak ni kad jedem. JEl istina da na prednjim zubima treba raditi porculanske navlake, a ne klasične plombe?

ŠTA DA RADIM?????????????

Dajte nekog zubara koji ume da plombira jedinice, ko boga vas molim?
U panici sam baš.

Imam jedno pitanje za vas. Juce sam izgubio donju zdravu desnu sesticu prilikom udarca na fudbalskoj utakmici, protivnicki igrac mi je bukvalno "izbio".. Posto su mi ostali zubi vitalni,a ja veoma brinem o svojoj oralnoj higijeni hteo sam da stavim krunu,ali moj stomatolog mi je preporucio da ne diram nista, nego da pustim da se vilica skupi, tako sto ce sedmica vremenom doci do petice i nece se primecivati. Da li je to tacno da se vilica skuplja ili da trazim neko drugo resenje? :D

Imam jedno pitanje za vas. Juce sam izgubio donju zdravu desnu sesticu prilikom udarca na fudbalskoj utakmici, protivnicki igrac mi je bukvalno "izbio".. Posto su mi ostali zubi vitalni,a ja veoma brinem o svojoj oralnoj higijeni hteo sam da stavim krunu,ali moj stomatolog mi je preporucio da ne diram nista, nego da pustim da se vilica skupi, tako sto ce sedmica vremenom doci do petice i nece se primecivati. Da li je to tacno da se vilica skuplja ili da trazim neko drugo resenje? :D
Вилица се не скупља, али зуби мигрирају.
Помало.
Вероватно ти је добро рек'о, без панике!

Ovo mi je prilično hitno, ne znam šta više da radim.

Pre oko godinu dana sam imala mali karijes sa unutrašnje strane na gornjoj jedinici i zubarka u domu zdravlja Mažestik mi je uradila plombu.
Pre možda tri meseca, plomba je ispala dok sam jela pa mi je ona malo sastrugala zub i ugradila novu.
Pre mesec dana ispala je i ta nova plomba dok sam čistila zube koncem (inače mi se činilo kao da mi malo zatvara prorez između jedinica ta nova plomba tako da sam i očekivala da ću jednog dana da je "počistim"). Glavno, ja sam odmah sutradan otišla kod iste doktorke i ona mi je opet uradila plombu. Činilo mi se da je ta nova plomba ok, nisam je osećala, delovala je tanko šta znam.

Pogađate, jutros dok sam prala zube, osetila sam jak bol u jedinici i u roku od 3 sata sam samo ispljunula parčiće nove plombe iz usta-bukvalno se raspala plomba. I sad opet imam rupu u jedinici.

Nemam pojma šta da radim.
Sutra je vikend, posle idu ovi praznici, ne mogu da držim rupu u zubu nedelju dana.

A i neću opet da idem kod te zubarke. Čini mi se da nije normalno da promeniš 4 plombe na istom zubu za godinu dana. Žao mi zuba da joj dam da ga opet čereči. Još jedinica....

Jel to normalno da tako ispadaju plombe na prednjim zubima? Ja imam plombe samo na 6 i 7 sve preko 5 godina, nikad ispale nisu. Ne bih da mi rade navlaku i td pošto je stvarno mala rupica, ni sad kad nije ispunjena me ne boli zub, čak ni kad jedem. JEl istina da na prednjim zubima treba raditi porculanske navlake, a ne klasične plombe?

ŠTA DA RADIM?????????????

Dajte nekog zubara koji ume da plombira jedinice, ko boga vas molim?
U panici sam baš.
Menjaj zubara, ja imam plombu na jedinici 20 godina, jednu jedinu, znači može da stoji ako se dobro uradi.

Beljenje zuba ukoliko se radi postujuci principe i na osnovu dobro postavljene dijagnoze prebojenosti , predstavlja potpuno bezopasnu proceduru.Posto sam magistrirala na temi beljenja zuba a Stomatoloski fakultet predstavlja ustanovu koja ima dugu tradiciju primene ove tehnike, evo malo o tome ako nekog zanima.

Terapija beljenja zuba može biti sprovedena u ambulantnim uslovima od strane stomatologa i u kućnim uslovima od strane samog pacijenta.
1. U ambulantnim uslovima u zavisnosti od površine na koju se aplikuje agens za beljenje, postoji interno beljenje i eksterno beljenje zuba, odnosno beljenje depulpisanih (lečenih) zuba i vitalno beljenje (zdravi zubi).
a) Tehnika beljenja depulpisanih (mrtvih)zuba može biti ambulantna i ''šetajuća''.
Ambulantna tehnika kao aktivne agense koristi vodonik peroksid i/ili karbamid peroksid visokih koncentracija (30-38%) u vidu raznih gelova koji se unose u samu krunicu zuba a čija se aktivacija može vršiti svetlom, toplotom, laserom, zooma-lampom i hemijski.
»Šetajuća« tehnika koristiti miksturu različitih agenasa za beljenje koji se postavljaju u krunicu zuba i menjaju u intervalima od 7 dana.
b)Vitalna ( Eksterna) tehnika beljenja podrazumeva tretman vitalnih (zdravih) zuba. Ona može biti ambulantna (In-office, power bleaching) i kućno-noćna tehnika beljenja.
...ima jos dosta da se prica, ako nekog zanimaju detalji voljna sam da mu pomognem i odgovorim na pitanja.
Licno, sam predavac i vodja kurseva na temu beljenja zuba stomatolozima sirom Srbije.

Back