Retriveri su izmedju ostalog napravljeni da se cesto kupaju, posto se koriste u lovu sitnijih zivotinja pa i pataka, onda te zivotinjice moraju da donesu ako upadnu u vodu, sto se pri lovu pataka desava cesto, tako da im je krzno dosta nepropustivo, tj imaju jak sloj loja koji dlaku cini masnijom pa se voda ne zadrzava na dlaci toliko. Na kisi mogu da budu dugo, cak i kad je hladno, kao i na snegu. U principu morali bi da ostanete na kisi pola dana pa da mu zasmeta i da mu postane hladnjikavo. Ja sa Tedijem mogu da budem sat vremena po ovakvom vremenu kao sto je danas i da mu ne bude dosta. Prehladiti se mogu samo ako su mali i ostanu na snegu dva sata, i to ako leze sve vreme.
Sto se tice cesanja to moze da se desi iz vise razloga. Prvi je da mu nije nista i da se jednostavno pocesao, kao sto se mi ceskamo po nosu ili ruci recimo. Ako primetis da se cesto cese onda znaci da nesto nije u redu. To moze da znaci da ima buve ili nekog zakacenog krpelja na tom mestu gde se cese, moze takodje da znaci da ima gliste (seti se kad je poslednji put ciscen, ako ima duze od dva-tri meseca onda mu daj tabletu protiv glista), moze da se desi da mu je puna zlezda na guzi, ali koliko sam shvatila on je jos stene, a kod njih se to retko desava. I na kraju moze da se desi da ima neku koznu infekciju, usled cega ce se nesto na kozi sigurno pojaviti a onda pravac kod veta na bris.