Kako sputati razmazenost i samovolju psa koji zivi u stanu? Kako uciniti da bude srecan a spreciti da on dresira ukucane? 

smeh:Bilo da živi u stanu ili u dvorištu - vrlo je važno da pas bude dobro i lepo vaspitan.
U suštini, to uopšte nije teško. Samo ga pre svega treba voleti i biti principijelan u zabranama i nagrađivanju. Pas ne razume naš jezik, ali vrlo dobro oseti razliku u tonu kojim mu se obraćamo, bilo da ga hvalimo ili kritikujemo. Nisam pristalica "nasilnih" metoda, ali laki udar po sapima sa npr. presavijenom novinom nije bolan, ali je najčešće dovoljan da pas shvati da to ne sme da radi.
I to što je vašem psu nešto i zabranjeno još uvek ne znači da ga ne volite dovoljno - naprotiv. I njemu će biti bolje i biće srećniji kad zna šta se sme, a šta ne.
Ako bi se konkretnije obratila i odgovor bi mogao biti konkretniji - kako da se nešto postigne :wink:
![]()
Najpre hvala na razumevanju i saradnji :wink: .dragbrag:zdravo svima
zelim da nabavim zlatnog retrivera i usla sam u fazu odabira odgajivacnice ali mi mnoge stvari nisu jasne a pogotovo razlike u cenama od 120e do fantasticnih (za mene) 500e?! cisto da napomenem o ovoj pasmini sam procitala sve sto se moglo naci na netu
kao i cuveni tekst "kako izabrati psa". elem svi odgajivaci pricaju isto export import roditelji,papiri,vakcinacija sve je po njima ok-ALI lako je njima to meni da pricaju kada sam ja apsolutni laik.
znaci da ne duzim moje pitanje je sta znaci export import roditelji?
zasto ovaj od 120e ili 200e nije kvalitetan pas?
jasno mi je zasto je odredjeni pas 500e poreklo i na kraju krajeva ljudi se time bave i od toga zive.
volela bih kada bi mi pomogli scvojim savetima jer iskreno i vec 10-tak godina zelim tog psa ali do sada nisam imala uslove.
unapred zahvalna
hvala na razumevanjugigule:možda grešim ali dragbrag traži savet kako da odabere štene retrivera a da ono bude iz kvalitenog legla, zdravo pre svega a za pristupačnu cenu...ona traži cake ne koje treba da obrati pažnju pri uzimanju šteneta...a da je ne zavrnu odgajivači koji svi isto pričaju ali evidentno da kuce nisu iste kad se i cena razlikuje...
grešim?
dragbrag:sta je konacna posledica displazije kukova![]()
drugo zasto se prica da ova vrsta postaje sve vise agresivna da li zbog prevelike potraznje/u smislu da su jako popularni pa ih sve vise odgajaju bez preterane brige o uslovimaili u cemu je fora