Zimske gume - istorijat i šta ćete vi povodom toga.

Nemoj da te kradu i pljačkaju, dođi po najbolje gume u srbiju!
Pogledajte prilog 1628351
Zimska nemaju oni za 4 godisnja a nemaju ni povoljnu cenu za to što nude a I Tigar je budget marka sa mnogo lošijim karakteristikama I skuplje su kod mene od ovih koje sam našao na ponudi ..
Screenshot_20241019_133204_Chrome.jpg

Ko kaze da nisu za sneg ,,Nisu dobre kao zimske na snegu,,, u Norveskoj i u Svedskoj spadaju pod obaveznu zimsku opremu..Sto znaci da se mogu koristiti umesto zimskih guma ali sara ne sme biti ispod 3mm .Razlika je u tvrdoci smese ,ona je negde imedu zimskih i letnjih ..Nijr idealno ali nije tacno da nisu za sneg ,,Imas pahuljicu na njima sa nactranom planinom sto znaci da su prosle test za sneg
Uglavnom su one bliže zimskim nego letnjim. Kod nas je inače propis 4 mm dubina šare minimum za takve gume.

Oni u Americi voze dok se guma ne raspadne, cak i kad zice pocnu da vire teraju dalje.

Ne znam odakle ti takva informacija.. velika većina automobila je ovde nova ili u vrlo dobrom stanju, a samim tim i održavano u svakom pogledu mu. Auto sa 150k milja ovde ide na otpad..i kupuje se novi.
Naravno da ina krseva ko i svuda, ali subjektivni osecaj kad idem za Evropu pa sa USA / CAN nazad….je da su na ovom kontinentu noviji automobili i u boljem stanju..

za Evropu Michelin se pravi u Pirot ,tj. i Tigar je u grupi Michelin isto kao i BF Goodrich
repromaterijal dolazi iz Francuske i na svakoj kocki repro materijala postoji specifikacija za koji brend ja to namenjeno
nego
ove godine na Citroen sam stavio klasične zimske gume , zbog najave da će ove zime biti više snežnih padavina
Screenshot_20241020-202744-542.png

a za pikavac idu isto klasične zimske , ali pošto je isključivo gradska vožnja msm da stavim one kineske windfors
Screenshot_20241020-202314-866.png

za Evropu Michelin se pravi u Pirot ,tj. i Tigar je u grupi Michelin isto kao i BF Goodrich
repromaterijal dolazi iz Francuske i na svakoj kocki repro materijala postoji specifikacija za koji brend ja to namenjeno
nego
ove godine na Citroen sam stavio klasične zimske gume , zbog najave da će ove zime biti više snežnih padavina
Pogledajte prilog 1629188
a za pikavac idu isto klasične zimske , ali pošto je isključivo gradska vožnja msm da stavim one kineske windfors
Pogledajte prilog 1629189

Dobro je bar nešto da se pravi u Srb👍.. svi bi samo trange frange..
Doduše Goole kaže samo budžet gume se prave u Pirotu, ali bolje i to nego da ih uvoze ko zna odakle..

U americi te gume zovu kratko- univerzalke. Kaže drugar baš se čudi kako mi imamo zimske i letnje smeje se.
U kojoj to Americi postoje "kratko-univerzalke", izraz za koji nikada nisam cuo? I da, tvoj "drugar" je fenomen ako za svog zivota u Srbiji (ako je za to vreme uopste bio vozac) nije cuo da postoje zimske i tkz letrnje gume. Jos u staroj i pocivsoj SFRJ Tigar, Trajal i Sava Kranj su proizvodili zimske gume i voizaci su znali da postoje i takve gume iako je njihova upotreba bila obavezna samo u planinskim krajevima i u vreme kada je izdavano saopstenje o obaveznoj upotrebi zimske opreme za vozila. No, u vreme SFRJ ti nisi mogao ni da polozis voznju u Crvenom signalu na Juznom Bulevaru (Bul.Crvene Armije), kad se raspala SFRJ raspao se i sistem bezbednosti u saobracaju pa su i dileje pocele polagati voznju.

Oni u Americi voze dok se guma ne raspadne, cak i kad zice pocnu da vire teraju dalje.
Jeste, ima ljudi koji teraju sa takvim gumama i po Srbiji ili Svabiji. Samo sto u slucaju ako te zaustavi policija i ako je propisano da u tom delu godine i u tom delu dzrave je obavezna voznja sa zimskim gumama a tebe nadju da nemas "winter" ili "all weather" gume te automatski kaznjavaju, iskljucuju iz saobracaja te moras da teras automobil slep sluzbom do radionice gde ce ti montirati zimske gume. Pa te takva rabota kosta mnogo vise od kompleta novih "winter" ili "all weather" guma.

I veoma btna stvar, niko tebe ne tera da radis ono sto neces u saobracaju ali ako te ukebaju da se ne ponasas u skladu sa propisima ili zabranama zestoko te kazne, novcano, privremenim/trajnim oduzmanjem vozila, zatvorskom kaznom i negativnim poenima. A jos bitnija stvar je da te nijedno osiguranje nece pokriti ako otkriju da si izazvao nesrecu (pa cak i doziveo necijom tudjom krivicom) a da se nisi ponasao u skladu sa propisima ili si vozio tehnicki neispravno vozilo. Pa tako ako vozis sa celavim gumama a postoji propis da dubina sare na pneumaticama mora da bude minimalno 3/32" ( ili 2.38mm) i desi ti se nesreca te to revnosni sluzbenici policije pri uvidjaju i utvrde osiguranje te nece pokriti te ces iz svog dzepa platiti prvo kaznu a zatim i odstetu drugim ucesnicima. A u USA odstete za teske povrede idu u milionskim sumama, a jedna obicna kragna na vratu vredi par stotina hiljada $ - i kad to moraju da plati iz dzepa onda obicno zaviju porodicu u crno za narednih 10+ godina.

On je polagao u americi a ja u signalu baš tu u južnom bulevaru gde su bile one kolibe. Položio iz prve. Ti verovatno pališ na gurku.

Ali to nije tema nego gume koje su ugl bile letnje na koje su se stavljali lanci kada je baš sneg. Traktorki je bilo ali ne preterano samo po gudurama.
Tako kazi, "drugar" nije video automobil dok nije dosao u USA. Ali 100% nije dobro cuo kako u Amerikama kazu za koji tip guma.
Stos je sto ti jesi mozda polagao u barakama na Bul.Crvene armije ali stos je sto si ocito polozio na mito i danas imas totalno neznanje iz saobracajnih propisa (setih se par tvojih "bisera" sa ovog foruma, vidi se da nisi ni prolistao knjigu sa propisima za polaganje voznje).

Back