- Poruka
- 89.439
Nema na čemu. Nisam namerno.. izvini..Kojice,- Hvala Ti !

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nema na čemu. Nisam namerno.. izvini..Kojice,- Hvala Ti !

Nema na čemu. Nisam namerno.. izvini..![]()

Pa šta bi s vodom kad ju je prosuo...Кап воде
Учитељ зена по имену Гисан замоли једног младог ученика да му донесе ведро воде да расхлади воду за купање.
Ученик донесе воду и, пошто је расхладио купку, просу оно мало воде што је остало у ведру.
"Глупане", учитељ га изгрди. "Зашто остатком воде ниси залио биљке? Којим правом просипаш чак и кап воде у овом храму?"
Млади ученик у том часу схвати зен. Промени своје име у Текисуи, што значи кап воде.
nestala je?Gde je nestao duh?Sledeće noći, kada se duh pojavi, čovek mu stade laskati i reče mu da on zna sve. "Tačno", odgovori duh, "a znam i da si danas išao da posetiš učitelja zena." "Pošto toliko znaš", zatraži čovek, "reci mi koliko zrna držim u ruci!"
Ne beše više nikakvog duha da odgovori na ovo pitanje. [/COLOR]

Šta će mu Mesec?Rjokan, učitelj zena, živeo je vrlo skromno u jednoj maloj kolibi u podnožju brda. Jedne večeri lopov uđe u kolibu i otkri da u njoj nema ničega što bi moglo da se ukrade.
Rjokan se vrati i zateče ga. "Možda si prešao dug put da me posetiš", reče pljačkašu, "i ne bi trebalo da se vratiš praznih ruku. Molim te, uzmi moju odeću kao poklon."
Lopov ostade zaprepašćen. Uze odeću i pobeže.
Rjokan sede onako neodeven da posmatra mesec. "Jadnik", sanjario je, "voleo bih da sam mogao da mu dam ovaj lepi mesec."

Šta će mu Mesec?![]()
Nikakav pak sluga ne može dva gospodara služiti; jer ili će na jednog mrzeti, a drugog ljubiti, ili će jednog voleti a za drugog ne mariti. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu
Mat. 6.24
životinjske potrebe...U tome je problem jer mu ne treba Mesec vec taj lopov obraca paznju samo na materjalne stvari.
Ova Zen prica je analogija koja ukazuje na razliku izmedju onih koji misle samo na svoje zivotinjske potrebe hranu i razmnozavanje ( ili filozofski receno onih koji slede samo impulse svoje individualne volje) i onih koji osim senki na zidu pecine mogu da primete i sunce ( u ovom slucaju mesec) iza njihovih ledja. Ili koji mogu da skrenu paznju sa pojave na transcendentni svet stvari po sebi.
Ove reci Isusa Hrista govore o istom:
i sam znaš bez čega sve čovek ne može da živi...
šta god mesec u ovoj priči bio...

životinjske potrebe...i sam znaš bez čega sve čovek ne može da živi...
ako ne ispuni te osnovne potrebe, ne može ni u mesec da gleda...šta god mesec u ovoj priči bio...
da li bi čovek koji bi mislio samo na svoje životinjske potrebe bio čovek...
ja takvo nešto nikad videla nisam...![]()
.. dovoljno je da odes na ulicu, okrenes se oko sebe, i primetices ljude kojima je jedini cilj delanja u zivotu hrana i razmnozavanje. Kojima je jedini predmet razmisljanja hrana i razmnozavanje i sve sto ima bar neki makar posredan dodir sa time. Sve sto nije sa tim u vezi, takvi nisu nikada videli, jer nisu obratili paznju.Učitelj je dao lopovu ono što je mogao da mu da. Da ga učini srećnim nije mogao.
Ne može učiniti nemoguće.![]()
Put koji prolazi mora da prođe sam.

Pa šta bi s vodom kad ju je prosuo...nestala je?
Gde je nestao duh?![]()
San
Veliki taoistički učitelj Chuang Tzu sanjao je da je leptir koji leprša između cvetova tamo-vamo. U snu nije bio svestan sebe kao osobe. Bio je samo leptir. Iznenada se probudio i otkrio da leži u krevetu, kao ljudska osoba ponovo. Ali onda se je zapitao: "Jesam li ja čovek koji je sanjao da je leptir, ili sam leptir koji sanja da je čovek?"
Poštovanje Borcu za prava životinja...
Možda je ova pričica prava illustracija pravilnog pristupa "Putu sedenja", ili pravilnog pristupa bilo kojem duhovnom učenju...Podvlači nekauzalistički pristup. Dakle: ne sedim da bih nešto postigao (zato što svest o cilju jeste još uvek želja, a znamo da u Budizmu "želja jeste uzrok patnje"...), već sedim radi sedenja...To isto dobro ilustruje Knjiga o Jovu iz Svetog pisma... Nisu ideja i svrha liturgije postizanje Božije milosti (želim nešto da dobijem), već isključivo ljubav prema Gospodu (želim nešto da dam).
Dozvolite mi samo donekle drugačije krajeve pričice (i unapred izvinite ako su suviše rogobatni):
opcija 1.
...Kad je nakon toga zapao u sumnju, jednostavno je rekao: " Tri kilograma soli."
opcija 2.
...Kad je nakon toga zapao u sumnju, shvatio je da je sumnja samo sumnja, da je lekar lekar, a da je lečenje samo lečenje."
opcija 3.
...Kad je nakon toga zapao u sumnju, sumnja mu je izgledala drugačije...Izgledala mu je kao tanušni beli oblak koji polako ulazi u ram prozora da bi ubrzo zatim iz njega izašao...Za to vreme, lekar i prozor se nisu ni pomerili..."