ZEN PRIČE

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
“Šta znači biti prosvetljen?” – upita učenik učitelja.
“Videti.“
“Šta?“
“Ispraznost uspeha, prazninu postignuća, ništavnost ljudskih težnji.“, reče Učitelj.
“Zar to nije pesimizam i očajanje?” – upita učenik
“Ne. To je uzbuđenje i sloboda orla koji leti nad provalijom bez dna.”

sedela stara žaba na listu lokvanja čekajući da preleti muva ili kakav leptir

Tek..tačno u podne, sunce probi zrak kroz baru sve do dna, i probudi krug zlatnog sjaja..

Šta li ono sija na dnu bare? pomisli žaba i iskolači jedno oko ka dole, kako samo žaba ume.

Gle, prsten, reče ona.

Prsten? reče roda što je vrebala žabu..

Prsten? reče Frodo, hobit što se smucao po čudošumi da ulovi rodu.

Ne časeći ni časa, skoči žaba u vodu, polete i roda za njom, polete i strela ka rodi, a baruštinom zavlada težak muk iščekivanja.

I dugo, dugo, dugo..bilo je tiho, tiho, tiho..sve dok se najednom, na površini ne ukaza glava prelepog muškarca sa još lepšim brkovima, koji utom zapeva iz sveg glasa:

E brate bukvalno ne mogu da prestanem da se smejem:mrgreen:
'Ću da postavim ovo je ne Fejsbuč...

Proslost, sadasnjost i buducnost

Jednog dana, neki se covek, dok je setao divljinom, namerio se na razjarenog tigra.

Bezao je pred njim, ali ubrzo je dosao do ruba provalije. Uhvatio se za neku puzavicu i poceo se spustati. Ali na dnu ga je vrebao drugi tigar.
Zatim pojavise se dva vredna glodavca i stadose grickati bas tu puzavicu.
Iznenada spazi jednu zanimljivu jagodu..... Ubere je i stavi u usta...
- Mmm... Kako je dobra.
Ne zadrzavajte se na proslosti, ne brinite o buducnosti. Posvetite punu paznju trenutku! Iskusite ga! Sreca je u delovanju u skladu s okolnostima kakve god one bile.

Jednom jedan car posjeti svoga učitelja i upita ga: “Strahovito sam zauzet po čitav dan.
Kako da dođem do duhovnog sjedinjenja s Bogom? Ali odgovori mi jednom rečenicom!”

Učitelj mu reče:”Biće dovoljna i jedna riječ!”
“Koja?”, upita car.
“Tišina”, odgovori učitelj.
“A kako da doprem do tišine?”, upita ponovo car.
“Meditacijom.”
Car opet upita: “A šta je meditacija?”
Učitelj mu odgovori:”Tišina.”
“Ali kako da doprem do tišine?”
“Meditacijom.”
“Ali šta je meditacija?”
“Tišina.”

Neki čovek, poznat kao nepopravljivi ženskaroš, pred pretnjom porodice da da će biti
isključen iz nasledstva ako se ne okane svog poroka - ode zen mudracu da zatraži
savet. Stigavši dao njega, požali mu se na svoj problem:
- Morate mi pomoći da se oslobodim svog poroka! Recite mi koliko je žena čoveku
zaista potrebno da bi istinski bio srećan?
Zen učitelj poćuta malo pa reče:
- Ja sam strastveni kolekcionar lula već više od 40 godina. Koliko u ovoj sobi vidiš
lula?
Prođe neko vreme u tišini koliko je čoveku bilo potrebno da prebroji oveću kolekciju.
Na posletku, ne bez čuđenja reče:
- Tri stotine!
- Tri stotine i biće ih još! - dopuni ga mudrac.
Koliko onda misliš da je strastvenom lulašu kakav sam ja potrebno lula da bi zaista bio
zadovoljan?
- Ne znam Učitelju...Verovatno vrlo, vrlo mnogo!- sada već ozaren odgovori čovek.
- Dovoljna je jedna! - preseče ga mudrac.
- Ali Učitelju...Vi imate tri stotine lula i kažete da će ih biti još!?!
Kako onda možete da tvrdite da je dovoljna samo jedna?
- Da, imam ih tri stotine. Ali gde je ona Jedna?

DETE I ZEN SVEST

Za doručkom, gledajući kako to odrasli rade, jedna dvogodišnja devojčica - rečima:

"Hoću to!" - zatraži kašiku mleka u prahu da je stavi u svoju šolju čaja.

Promešan, čaj trenutno pobele, a dete zagledano u šoljicu - u neverici zapita: "Gde mi je čaj?"

Mladom izučavaocu zena i piscu zen priča, izdavač iz provincije dao je obećanje da će
objaviti zbirku zen-priča pod uslovom da ovaj u vrlo kratkom roku na određenu adresu
pošalje najmanje 21 svoju priču. Kako mladić nije imao više od osam priča, seo je i
napisao pismo Izdavaču:
Ako te u pola dana sretnem na ulici i kažem: "Probudi se!" - hoćeš li se probuditi?
Ako ti u prolazu udarim šamar iz sve snage i kažem: "Iskreno se obraduj!" -hoćeš li to učiniti?
Pa kako od mene možeš zahtevati da u određenom roku napišem 13 zen priča?
Da li je duh zena nešto što se može dobiti po porudžbini?

UČENJE O SLOBODI
Tomazen je rekao:
"Budi kao gušter: uvek spreman da odbaciš svoj rep!"
Tumačenje:
Uhvaćen u zamku, gušter ne časeći odbacuje svoj rep i eno ga već u polju - slobodnog i živog. Tako, odbacujući ono što je fizičko i prolazno (deo svog tela)
gušter zadobija krunu Carstva duhovnog: stiče slobodu i vraća se beskrajnoj riznici života.

Odbacujući lance svojih vezanosti, navika i predubeđenja, čovek se otvara prema neponovljivosti trenutka i ponovo zadobija spontanost i moć neposrednog uvida.
Da li si spreman da kao gušter odbaciš svoj rep?

Pitali su Tomazena šta je istinska sreća, a on je odgovorio:
"Pošto ništa ne posedujem, pošto ništa nije moje, mogu sve da dam i sve da dobijem. To je istinska sreća!"

Tumačenje:

Između čoveka i mogućnosti njegove sreće stoji želja za posedovanjem. Rezultat te želje je vezivanje za stvari, ljude, iskustva, situacije: izolovanje i fragmentacija stvarnosti, izobličenje i zaustavljanje prirodnog toka stvarnosti. Poistovećivanjem sa nečim što je već iza tebe - pridajući sebi važnost kontrolora - vezuješ se lancima ropstva: gospodar je uvek rob svojih robova.
Ako misliš da nešto imaš - želećeš to da sačuvaš, a strah da to ne izgubiš trovaće tvoje dane. Ako nešto nemaš - želećeš to da dobiješ. Ako ništa nemaš - želećeš sve da imaš i ta žudnja za posedovanjem svega trovaće tvoje dane.
Ali ako nemaš ništa i prihvatiš da ništa nije tvoje - jer znaš da nema ničega što može biti tvoje - tada si lak kao perce, nesputan strahom i željom, nevezan mislima o posedovanju i tek tada ceo svet može biti tvoj - jer ti možeš biti šta god poželiš. Ta mogućnost je sloboda izbora, i u toj mogućnosti da budeš nalazi se istinska sreća.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back