Zasto zene nece zene na selo?

• Začetnik teme Začetnik teme Kushi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I niste mi jasni ,pa svugde u razvijenom svetu ,pogotovo u Americi srednja klasa zivi u predgradjima niko ziv ko ima para ne zivi u sred buke ,prljavstine , i smrada,bede ,čamotinje...
malogradjanstina je kod nas problem....
i KAKAV ti je to zivot da nista ne radis ,ili stalno putujes???
po meni -NIKAKAV!
Šta, to kao ljudi iz seoskih sredina ne putuju u Grčku,Nemačku, npr...?
Bio sam u Beogradu i smučilo mi se koliko je, ne znam -nehumano.
Ali valjda se covek navikne na swe pa i na pasji zivot...
priznajem da treba menjati neke stvari iu ruralnim sredinama ,tu su uglavnom stari ljudi pa je i mentalitet jos uvek starinski mada ne svugde, mnogi se raduju do neba kad bas kod njih dodje snajka:P ,jer su recimo svi u komsiluku neoženjeni....
Pa ne bi menjao moje Dragačevo nizašta na svetu!!!

I niste mi jasni ,pa svugde u razvijenom svetu ,pogotovo u Americi srednja klasa zivi u predgradjima niko ziv ko ima para ne zivi u sred buke ,prljavstine , i smrada,bede ,čamotinje...

jeste brate, ali ovo je suburbia

suburbia%20packard.jpg

a ovo je Dragacevo

Guca_Sep_06_014.jpg

tesko li je procitat uvodni post prije odgovaranja na temu....eh

ovdje govorimo o selu u kom nema kupovine i zene nemaju pristup parama
kako svojim
(koje jelte nemaju jer - placaju im sve decki u gradu),
tako ni tudjim

kada sam odgovarao, citirao sam teta varganu, a ne uvidni post...
kada bih gledao samo uvodne postove - ne bih ni odgovarao na većinu tema...
ne znam što si napala mene... ja nisam govorio o ženama koje nemaju pristup parama : )

Ja bih rado ziveo na selu, tj. negde u nekoj idilicnoj prirodi. Setao bih poljima i sumama, piknikovao medju cvecem i pio belo vino, kupao se ispod vodopada, pecao ribu i pisao pesme.

Ne bih rado: ustajao u tri ujutru, sekao drva, pojio stoku, muzao krave, prao im usrane repove, klao svinje, cistio kokosarnike, orao, gacao po blatu, strahovao od svake kise, suse, grada, preranog i prekasnog mraza, zlatica, filoksere i ostalih stetocina, i uopste bio seljak u smislu coveka koji svojim rukama radi zemlju i gaji stoku.

:) Lep post.

Ima tu više razloga...
One koje su rođene na selu, misle da je u gradu sve "umešeno pa obešeno", i radije su i kafe kuvarice u gradu, nego gazdarice na selu. I misle da je dovoljno živeti u gradu, pa biti "gospođa".
One koje su rođene u gradu, ne znaju (naravno ne sve) ni kako selo izgleda, a kamo li život na selu. Misle da se tamo mnogo više radi nego u gradu, a istina je samo da tamo način života stvarno diktira rano ustajanje.
Često se plaše da će na selu morati da žive u zajednici "sa njegovima", što i jeste čest slučaj, ali nije pravilo. I ne znaju da je život u zajednici mnogo lakši na selu, gde ima više prostora, nego u gradu u stanu, gde su hoćeš-nećeš svi stalno "jedan drugom na glavi", ma koliki stan bio.
Ima određen broj onih koje profesija vezuje za život u gradu.
Mnoge zaboravljaju da je siromašnima svugde teško, a da oni sa boljim prihodima mogu sebi da priušte sve što ima u gradu i ako žive na selu. Automobili, mediji, kompjuteri... sve to smanjuje i razdaljine i razlike.
Zaboravljaju da i na selu danas postoji bela tehnika u kući, a na njivi mehanizacija, i da na selu, čak i ako se ne živi u zajednici, može uvek da se računa na nekog iz porodice u slučaju potrebe da se pričuva dete, ili da se skuva ručak, ili da se pobrine oko stoke,,, i sl. Porodilje ne moraju da misle ko će im pomagati u kući dok one nisu u stanju..
Ima dosta prednosti život na selu, ali činjenica je i da seljaci (kako u kom selu) još nemaju navike da zadovoljavaju i kulturne potrebe, a nije nikakv problem sesti u kola i odvesti se bilo gde u provod, tim pre što nema frke oko "bebisiterke".
I lakše je gajiti decu na selu, a deci je nauporedivo lepše datinjstvo na selu, nego u gradu (u stanu i vrtiću, a na vazduh ih, silom prilika, izvode "na kašičicu").
Seljaci bi trebalo (ima takvih sela dosta kod nas) da osmisle kulturni život na selu, shodno svom ritmu života, i da ne gledaju u grad kao u čarobno mesto gde se svi provode, i da se obrazuju znatno više nego do sada. Nema više onog: "šta će mu škola, ostaće na njivi". Sada im treba najmanje srednja poljoprivredna škola, a ako imaju mnogo zemlje, i poljoprivredni fakultet da bi imali stvarno dobre rezultate svog rada, pa neće biti problem živeti na selu.

ja sam se oduvek pitala kakva bi reakcija bila kada bi u selu X usla u lokalnu kafanu (citaj mesnu zajednicu koja ima funkciju kafane i gde sem pevaljke s vremena na vreme ne znam da li je ikada uslo jos koje zensko celjade)... toliko o kulturnom zivotu na selu...

ja sam se oduvek pitala kakva bi reakcija bila kada bi u selu X usla u lokalnu kafanu (citaj mesnu zajednicu koja ima funkciju kafane i gde sem pevaljke s vremena na vreme ne znam da li je ikada uslo jos koje zensko celjade)... toliko o kulturnom zivotu na selu...

Probaj da odeš u Kovačicu, Melence, Mali Iđoš, Bački Petrovac, Neradin... Ima koliko hoćeš, samo ako hoćeš. A šta ćeš ti u kafani? Zar nemaš ideju da otvoriš neko mesto (kafić) kao u gradu? I da li kafane i kafići predstavljaju neku kulturu?

Back