Zasto zene nece zene na selo?

• Začetnik teme Začetnik teme Kushi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja bih rado ziveo na selu, tj. negde u nekoj idilicnoj prirodi. Setao bih poljima i sumama, piknikovao medju cvecem i pio belo vino, kupao se ispod vodopada, pecao ribu i pisao pesme.

Ne bih rado: ustajao u tri ujutru, sekao drva, pojio stoku, muzao krave, prao im usrane repove, klao svinje, cistio kokosarnike, orao, gacao po blatu, strahovao od svake kise, suse, grada, preranog i prekasnog mraza, zlatica, filoksere i ostalih stetocina, i uopste bio seljak u smislu coveka koji svojim rukama radi zemlju i gaji stoku.

fin govor, ali vrati se na prvi post teme - autor govori o radu kojeg nema u gradu
dakle ne misli na posao u selu u maloj zajednici etc

nego na imanje i sve prihode koji dolaze sa njega,
a to je daleko od vikend posjete selu

mislim, imam i ja basticu iza kuce, koja kada da plod jedna moze da zadovolji potrebe dvije sedmice
sto znaci da radim iz hobija, dobro je za zivce a kazu neke novine i za liniju :ok:
na periferiji herceg - novog, idila

ali da zivim od toga....da nemam vremena ni za zivot ni ucenje ni posao....eh, to je selo o kom pricamo ovdje

fin govor, ali vrati se na prvi post teme - autor govori o radu kojeg nema u gradu
dakle ne misli na posao u selu u maloj zajednici etc

nego na imanje i sve prihode koji dolaze sa njega,
a to je daleko od vikend posjete selu

mislim, imam i ja basticu iza kuce, koja kada da plod jedna moze da zadovolji potrebe dvije sedmice
sto znaci da radim iz hobija, dobro je za zivce a kazu neke novine i za liniju :ok:
na periferiji herceg - novog, idila

ali da zivim od toga....da nemam vremena ni za zivot ni ucenje ni posao....eh, to je selo o kom pricamo ovdje

meni i posao u gradu oduzima dosta vremena... nisam govorio ni o vikend poseti selu
kada živiš od toga, to ti je život i posao... a čovek se uči svakdnevno, ako želi da nauči... kako se sadi, plevi, muze
ne znam o kom selu ti pričaš... moguće je da ne pričamo o istom : )

meni i posao u gradu oduzima dosta vremena... nisam govorio ni o vikend poseti selu
kada živiš od toga, to ti je život i posao... a čovek se uči svakdnevno, ako želi da nauči... kako se sadi, plevi, muze
ne znam o kom selu ti pričaš... moguće je da ne pričamo o istom : )
a oranje,okopavanje,a nemas traktor,motokultivator,kosacicu ,a nafta skuopa
ni lampek,ha

a oranje,okopavanje,a nemas traktor,motokultivator,kosacicu ,a nafta skuopa
ni lampek,ha

jeste... strašno.
ustaneš se izjutra, pre zore, i kreneš prašnjavi putem do svoje livade, sa obešenom kosom o ramenu... dzeki veselo trčkara pored tebe... kada stigneš, staviš torbičak sa rakijom i doručkom, kojeg ti je draga sa ljubavlju zapakovala... pljuneš u dlanove... i kreneš... dok se mozak odmara na livadi ispred...
ne znam, meni mnogo strašnije zvuči gradska gužva i ljudi bez lica koji se i ne primećuju u mimohodu

U pravu si..Ne mogu da budem sigurna, ali mislim da je zivot na selu vrlo naporan za zenu...U neku ruku mora da se odrekne svoje zenstvenosti...
ženstvenost, kao savremena ženstvenost, ili kao nešto što ima dublje korene?
samo nemojte da se i ova tema, na savremenom, u kojoj se raspravlja o živitu na selu, razvije u pravcu kome je teže - muškarcu ili ženi...
ja sam rekao šta sam imao... možda i više

jos nema parke da objasni razliku selo-poljoprivreda...

ja bih na selo da gajim ceri paradajz :) pravim eksluzivno vino od tamjanike (nemo' mi kradete fore) i moze i neka vodenica za praaavo brasno... ali bez leptirica... i odmah da pokupim jos dva dzuksa da uzivaju u idili :)

ali bez leptirica

Eeee, doci ce i tebi pokojni Sava u goste...

a7122255_leptirica.jpg

Auuuu :eek:

Nikako da napravite razliku izmedju fraza "Ziveti na selu" i "Ziveti od sela"!!! :dash:

Rodjen sam i odrastao u gradu, pre 8-9 godina sam doneo odluku da "zelim da zivim na selu", i naravno da zivim, ne i od sela! Imam struju, imam vodovod, imam internet, nemam kanalizaciju (imam septicke jame), imam par stabala u dvoristu, koje je velicine par desetina ari, od zivotinja imam samo jednog vec matorog psa i jednu macku, nalazim se na deset minuta voznje autom do centra Pozarevca, 15 minuta do centra Smedereva i cirka 1 sat do kruznog toka na Slaviji (u zavisnosti kolika je saobracajna guzva u Beogradu) i to bez brze voznje, nalazim se na 300 metra od reke, kompletan posao vodim u gradu, a ono sto je najbitnije, trenutno mi je otvoren prozor i cuju se samo ptice i po neki petao u daljini! Mir i tisina, a to ne moze nijedan grad da priusti!!!
Neko je vec pomenuo mentalitet, kakve veze ima mentalitet sa selom ili mislite na "seljacki mentalitet", ako cemo tako, veoma veci broj zena imate po gradovima koje zive u potpuno zatvorenoj porodicnoj zajednici nego na selu!
Postavljac teme je pomenuo shoping, sta zene koje zive na selu mozda ne idu u shoping?
Pomenuo je i da ocekuju od muskaraca da sve placa, ali o tome necu da pisem jer smo tu temu vec stotinu puta apsolvirali, ne vezano za to ko gde zivi!

Recite mi sta fali ovakvom zivotu?
Oklen Vam ideja da zene nece da dodju na selo? :dontunderstand:

ja sam najozbijnije razmatrao opciju da živim u kućici, na planini... : )
sa nekim, naravno - ne kao potpuni samotnjak
pomalo čudno, za nekog iz ravnice, ali šta da se radi...
ali to su samo razmišljanja. život diktira neke norme... i treba se uklapati...

kada bi došlo do nekog porodičnog života, ne znam da li bih tako lako odlučio da deca, koja bi, nadam se, došla potom, treba da dele moje ideje... i da se odreknu civilizacije i velikih gradova, koji, ipak, nude mnogo olakšica, i svakako su nešto što se ne može izbeći...
po meni, uvek postoji i nešto što nam je uskraćeno, i nešto što se dobija... i u selu, i u gradu... ne znam... mislim da bi život, u okviru porodice, uvek trebao da bude kompromisno rešenje...
nije mi stran život u velikim gradovima, ni u malim sredinama... više mi prijaju male sredine... ali život nas uči da budemo prilagodljivi...
u svakom slučaju, kada bih se odlušio na život sa nekim, to bi značilo da mi je stalo do te osobe i da sam spreman na kompromisna rešenja... pa i na selo, grad... kućicu u planini (čak i bez interneta)... : )

pa da...tako nesto...
mada, meni je prilicno svejedno planina/brdo/ravnica/dalmatinski kamenjar/otok...

ono sto mi je zaista bitno da kakva takva infrastruktura postoji - narocito neka pristojna konekcija jer ja bez toga ne mogu financirati svoju seosku bajku... : )

naravno, ne moze se od djece ocekivati da prihvate nase izbore,
ali provesti barem rano djetinjstvo (do polaska u skolu....) na selu/u malom gradu nije tako lose : )

ps da, svaka sredina ima odredjene predonosti i mane, a obiteljski zivot jeste stvar dogovora - u svim aspektima...

nevezano za temu, bukvalno, ali... slikar/pisac Mervyn Peake i njegova supruga, sa djecom, u jednom su trenutku odlucili da se presele na otok;
u kucu skoro ikakvih pogodnosti suvremenog zivota...
njihova djeca kazu (znaci, postoji to napismeno, u intervjuima...) da im je to bilo najljepse razdoblje zivota - to...odrastanje skoro "van civilizacije" ... :)

Poslednja izmena:
oooo jeb0te..
dal iko odavde razlikuje poljoprivredu od života na selu?!

tesko da se poljoprivreda,stocarstvo i ostali poslovi mogu odvojiti od zivota na selu..

alo,kako to mislis?
kupis sve u gradu i doneses u selo i zivis

jos nema parke da objasni razliku selo-poljoprivreda...

evo shuhart vam je lepo objasnio.
ja i nemam bog zna šta da dodam.
al mi stvarno nije jasno dal toliko ne razmišljate pa tvrdite da onaj ko živi na selu mora da se bavi poljoprivredom. ja sam rođena i odrasla u gradu (ne beogradu) i moji su celog života nešto čeprkali po bašti koja je bila na 10min vožnje biciklom od nas. a znam sto ljudi koji žive na selu i od svog regularnog posla u gradu su udaljeni 10min vožnje kolima. i ni p od poloprivrede..

i za kraj, pošto izgleda da mora da se crta.

ako je npr živim na nbg a radim u mirijevu svakog dana ću putovati po sat vremena minimum do posla u jednom pravcu. zašto onda da ne putujem sat vremena iz mog ličnog raja na zemlji?

Rodjen sam i odrastao u gradu, pre 8-9 godina sam doneo odluku da "zelim da zivim na selu", i naravno da zivim, ne i od sela! cirka 1 sat do kruznog toka na Slaviji (u zavisnosti kolika je saobracajna guzva u Beogradu) i to bez brze voznje, nalazim se na 300 metra od reke, kompletan posao vodim u gradu, a ono sto je najbitnije, trenutno mi je otvoren prozor i cuju se samo ptice i po neki petao u daljini! Mir i tisina, a to ne moze nijedan grad da priusti!!!

Interesantno je da su u Engleskoj, recimo, sela puna imucnih profesionalaca - advokata, lekara, itd - koji tu zive a rade po gradovima. Aristokratija je naravno uvek zivela van gradova, dok bi u Londonu imali rezidenciju gde bi provodili par meseci godisnje. Svaka grofovija vec vekovima ima svoju drustvenu scenu mimo gradske, i niko se ne oseca inferiornim jer je rodjen, recimo, u Norfolku, niti je rodjenje u Londonu znak bilo kakve kulture. U samom centru Londona se radjaju oni koje zovu chirpy cheeky cockney sparrow - u sustini urbana sirotinja tipa Del Boy-a.

Oni ne poznaju razliku selo/grad kao takvu, jer na selu ne zive samo seljaci, niti se tamo ide po kazni na tezak fizicki rad. Proletarijat uglavnom zivi po gradovima, dok su farmeri mahom krupni posednici i voze dzipove i sportska kola.

Bilo bi lepo da je i u Srbiji donekle tako. Jednog dana ce i biti.

Poslednja izmena:

Back