zasto umiru sela?

• Začetnik teme Začetnik teme wihor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
To je nepovratan proces ,razlozi su pre svega u industrijalizaciji zemlje posle ww2 ,podsticanje ljudi da zive u gradovima na razlicite nacine pogotovo da zive u centralnim delovima .Kako je kod nas slucaj da je generalno periferija zapustena na nivou cele zemlje tako su cak i u okviru samih gradova periferni delovi zapusteni .

Jeste...
Ako ima kuću gde će da živi, zemlju po kojoj će da čeprka i novac da uloži u setvu kukuruza, pa da moli Boga da izvuče nekakav prihod... bar za pivo.

Il da sedi u 20 kvadrata, radi u trafici i pije pivo ispred te iste trafike.

Kako god okrenes isto mu se vata, al je bar na cistom vazduhu na selu.

Ruralni razvoj podrazumeva integralno upravljanje prirodnim resursima na održiv način tj. usaglašavanje ekonomskih, socijalnih i ekoloških principa, u okviru ruralne zajednice. Ruralni razvoj vrši rekonstruisanje narušene ekonomske osnove ruralne ekonomije ali i farmerskog preduzetništva.
Održiva poljoprivreda je koncept koje će omogućiti budućim generacijama da uživaju u prednostima jedinstvenog prirodnog nasleđa i prirodnih resursa.Postići održivost znači suočiti se sa tri izazova:
-ekonomskim (kroz jačanje proizvodnje i konkurencije u poljoprivrednom
sektoru)
-socijalnim (kroz promovisanje životnih uslova i ekonomskih mogućnosti u
ruralnim oblastima)
-ekološkim (kroz promovisanje primenjene ekologije, formiranje službi koje se
bave prirodnim staništima, biodiverzitetom i pejzažima)
Današnja slika sela Srbije nije ni malo ružičasta . Po istraživanjima Branislava Gulana saradnika Privredne komore Srbije u 1.961 sela Srbije ne živi više ni jedan stanovnik dok u 200 sela nema ni jednog mlađeg od 20 godina. Usled tešeke ekonomske situacije broj aktivnog poljoprivrednog stanovništva sa 904.127 u 1991 pao je po podacima od 2002. godine na 529.236 . Ovakav negativni trend se nastavio do danas.

Poljoprivredno zemljište 5,734,000 ha
Ruralna oblast 85 %
Rural populacija 55%
Broj sela 4 706
Broj registrovanih domaćinstva 1,300,000
Negativan natalitet 75 %
Struktura poljo. proizvodnje 43% stočarstvo, 42% ratarstvo, 12% voće i grožđe i ostalo 3%

Osnovni problemi srpskog sela mogu se klasifikovati u sledeće grupe:
1.Mnogo malih farmi prosečne veličine 2-3 ha
2.Zastarela mehanizacija i konzervativan proces proizvodnje
3.Napuštanje sela – migracije mladih ljudi u urbanije sredine i u razvijene zemlje, pre svega zemlje Zapadne Evrope
4.Staračka domaćinstva i sela
5.Nepovoljna demografska slika ( starosna, polna )
6.Neorganizovana trgovina poljoprivrednim proizvodima
7.Dug lanac distribucije od proizvođača do potrošača
8.Neplanski otkup i ucenjivački stav velikih otkupljivača
9.Nepostojanje kvota za proizvodnju
10.Neplansaka i netržišno orijentisana proizvodnja prouzrokovna ne postojanjem sluha za tržište, i tržišnog načina razmišljanja kod poljoprivrednih proizvođača
11.Nije izvršena planska reonizacija prozvodnih oblasti
12.Postojanje monopola u trgovini kao i mala konkurencija u sferi proizvodnje mleka, ulja, šećera koji prećutno dogovaraju i diktiraju cene
13.Izuzetno visoke trgovačke marže
14.Disparitet cena između inputa/outputa poljoprivredne proizvodnje

Ovo je samo mali deo brojnih razloga zasto su sela sve vise i vise pusta. Posebna prica je pinksubkultura, negativan odnos drzave prema politici planiranja porodice, katastrofalna zdravstvena zastita ljudi koji zive na selu i od poljoprivrede, SAMO MI JEDNO NIJE JASNO DA LI LJUDI KOJI VODE OVU ZEMLJU ZNAJU KOLIKO JE POGUBNA I LOSA POLITIKA KOJU VODE KADA JE U PITANJU RURALNA SRBIJA I POLJOPRIVREDNA PROIZVODNJA, DA LI SVE OVO RADE NE SVESNO ILI SVESNO PO NECJIM INSTRUKCIJAMA JER JA VISE NE MOGU DA NADJEM RAZUMNO OBJASNJENJE ZA OVO STO SE DANAS DESAVA U SRBIJI.

Poslednja izmena:

Ne 'vata mu se isto.
Onaj ko je došao da sedi u 20 kvadrata, radi u trafici, hvali se tamo odakle je došao kako je sada Beograđanin.
No, neće taj što dođe od kojekude u Beograd (ili Novi Sad ili Niš ili...) da radi u trafici. Pa kum (rođak ili ko zna ko) obezbediće mu brzo rukovodeće mesto, kadrovski stan i slično.
A oni koji bi da odu u selo, udišu zdrav vazduh i bave se poljoprivredom nemaju gde, a niko im ni ne nudi bilo kakvu šansu da rade ono što bi voleli da rade.

I tako, naše selo izumire, a njive obrasle korovom kroz neko vreme će da preplave oni koje ne bismo baš "voljelji" da vidimo na njima....

Sela umiru zato sto tamo nema splavova, droge, polugolih maloletnica, bancenja na gajbi do jutra sa ortacima umesto da se ide na placeni faks, prodavnica sa mobilnim telefonima i tako toga slicnog. I zato sto niko nije blesav da smrdi na govedje fekalije kad ide da uplati tikete.

EU budzet izdvaja ogromna sredstva za poljoprivredu i tamo je to unosan posao jer su subvencije velike kod nas migracije ka gradovima pre svega Bg i Ns su velike ,sela se prazne i realno nema nikakve perspektive ,izuzetak su sela u blizini gradova npr Pecinci koji su jedino selo u Srbiji koje je i centar opstine i ima dosta dobar prosek plata u opstini , nekih 48 000 din.

EU budzet izdvaja ogromna sredstva za poljoprivredu i tamo je to unosan posao jer su subvencije velike kod nas migracije ka gradovima pre svega Bg i Ns su velike ,sela se prazne i realno nema nikakve perspektive ,izuzetak su sela u blizini gradova npr Pecinci koji su jedino selo u Srbiji koje je i centar opstine i ima dosta dobar prosek plata u opstini , nekih 48 000 din.

Statistika kao statistika, bilo bi interesantno videti detalje te statistike i pre svega odnos broja zaposlenih u drzavnim organima , javnim preduzecima sjedne strane i sa druge broj zaposlenih u poljoprivredi i uporediti prihode te dve grupe.

Sutra malo cist vazduh! Pogledaj po selima u Vojvodini koliko je ljudi obolelih od raka i slicnih bolesti! Da stvar bude jos gora u selima nema ni lekara ni domova zdravlja ni hitne pomoci! Tamo nema osnovnih uslova egzistencije!Na selu nemas od cega ziveti ako nemas bar 20 hektara zemlje i svu potrebnu mehanizaciju. Ako je takvo stanje u Vojvodini koja ima puteve sta mislis kako je u onim zaseocima u srbijanskim planinama? Vidi se da ti prijatelju ne znas o cemu pricas, idi malo na selo pa onda nesto kazi!

Evo ja zivim na selu u srednjem banatu. Drzava sistematski i planski unistava selo po ko zna cijem nalogu. Psenica se u leto otkupljuje od ratara za bednu cenu pa se na zimu prodaje duplo skuplje, sa tim poskupi i hleb. Sledece godine ista prica. Na birou za zaposljavanje su mi ponudili kredit za samostalni biznis. Kada sam rekao da hocu da podignem plastenik i da se bavim povrtarstvom rekli su mi da za poljoprivredu ne daju pomoc. Sta drugo da radim na selu, da otvorim frizeraj? Ubrzo potom Djilas je beogradjanima da 100 miliona dinara za podizanje plastenika. Ponavljam DAO, ne moraju da vracaju kredit. Eto zasto ljudi napustaju selo.....plus sve zene nam odose, ne moze ebati drug druga nije fora :D

Umiru gradovi a neće sela.....Pre neki dan popričao sam sa jednim japancem na japanskom o ovoj temi on počeo da plače............

Kaže, na japanskom kolko sam mogao da ga razumem.........., "Ode nam Tokio u p. materinu!Nisam ebo mladje od 5 banki ne pamtim....!!!!

Statistika kao statistika, bilo bi interesantno videti detalje te statistike i pre svega odnos broja zaposlenih u drzavnim organima , javnim preduzecima sjedne strane i sa druge broj zaposlenih u poljoprivredi i uporediti prihode te dve grupe.

Konkretno selo ,odnosno cela opstina koju navodim kao izuzetak je zapravo postala industrijska zone jer je na 30 km od Bg i samo zahvaljujuci toj cinjenici su poceli da se razvijaju .U Ns takodje manje opstine u blizini grada su iznad nekog proseka izuzev B.Petrovca .

Evo ja zivim na selu u srednjem banatu. Drzava sistematski i planski unistava selo po ko zna cijem nalogu. Psenica se u leto otkupljuje od ratara za bednu cenu pa se na zimu prodaje duplo skuplje, sa tim poskupi i hleb. Sledece godine ista prica. Na birou za zaposljavanje su mi ponudili kredit za samostalni biznis. Kada sam rekao da hocu da podignem plastenik i da se bavim povrtarstvom rekli su mi da za poljoprivredu ne daju pomoc. Sta drugo da radim na selu, da otvorim frizeraj? Ubrzo potom Djilas je beogradjanima da 100 miliona dinara za podizanje plastenika. Ponavljam DAO, ne moraju da vracaju kredit. Eto zasto ljudi napustaju selo.....plus sve zene nam odose, ne moze ebati drug druga nije fora :D

Matori pa nemoj da si blesav. Prodaj te tvoje njive i kupi stancic u Krnjaci. Imas prevoz do centra, imas kladionice, ribe, zezanje... a uvek ce biti kinte da se popije nesto ispred dragstora sa lokalcima. Sto da se mucis da sam sebi proizvodis hranu kad mozes da spremis sebi makarone za 10 minuta.

Back