zasto umiru sela?

• Začetnik teme Začetnik teme wihor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa sistematski i planski se sprovodi od one prve Titove brazde koju je napravio. Rasturio bogatog seljaka i vrednog domaćina, pokrenuo glupave reforme, unazadio privredu , a onda lančanom reakcijom svaka vlast po malo čepila seljaka, da bi ga ovi skroz uništili. Uvek je bilo: bogat seljak - bogata država! Ali kome to govotiti kada je sve tuđe slađe nego domaće, i zato sela propadoše. To je samo jedan u nizu, a njih ima više!

Nije baš ovako.

Život na selu je generalno zdraviji, i tu nikakve statistike ne mogu da pomognu. Pa valjda te statistike uzimaju u obzir i starost ispitanika?

Moji baba i deda su imali 3 hektara ne baš vrhunski kvalitetne zemlje, raštrkane u gomilu njivica od po (u proseku) 10 ari, gde su najudaljenije njive bile po 15 km od kuće. Nisu imali nikakvu mehanizaciju, a od životinja su gajili dve krave, svinje i 10-ak kokošaka.
Dok su oni bili živi, mi (nas 4 porodice) nikada nismo kupili meso, sir, kajmak, luk, pasulj, orahe, jabuke, kruške... i još mnogo toga. I to je bila jedna poprilično dobra stavka čak i ono zlatno vreme.

I sada, na ovom stupnju tehnologije, nauke, životnog standarda, neko mi kaže da bez 20 hektara nema ni priče?
Problem je što su mlađi zbrisali u gradove, a unuci ovih baba i deda su rasli u sredinama gde nije bilo potrebno da znaju kako se obrađuje zemlja.
I sada imamo čitavu generaciju koja ne može da nađe posao u gradu, ali ne zna šta bi radila u selu ni kada bi tamo imala neki minimum zemlje.

U sledećem, idealnom, životu živeću na selu. Sjajna stvar. Nemaju ljudi pojma, ne bih ni ja da ne bi dve godine Banoštora. Nema ničeg lepšeg nego kada vidiš kako iz semena naraste biljka i donese plod. Nema ukusnije jabuke od one koje ubereš i sočnu pojedeš sa svoga stabla.
Jeste muka i ne isplati se, ali na selu je život.

Mir, tišina, ptice.... boli te za sve.... sem za vremenske prilike i neprilike.

Pa sistematski i planski se sprovodi od one prve Titove brazde koju je napravio. Rasturio bogatog seljaka i vrednog domaćina, pokrenuo glupave reforme, unazadio privredu , a onda lančanom reakcijom svaka vlast po malo čepila seljaka, da bi ga ovi skroz uništili. Uvek je bilo: bogat seljak - bogata država! Ali kome to govotiti kada je sve tuđe slađe nego domaće, i zato sela propadoše. To je samo jedan u nizu, a njih ima više!

Da rasturio je jadnog bogatog seljaka kod koga je sirotinja radila za litru mleka od svitanja do noci(bukvalno za litru mleka!!!!). Mi smo imali zadruge pre 60 godina a evropljani se setise da je to dobra stvar pa se i oni udruzuju dok nama govore kako je to "nazadni komunizam". To nije bila nikakva nazadna poljoprivreda, obradjivale su se ogromne povrsine pogledaj samo nekoliko bivsih giganata: Servo Mihalj Zrenjanin, Savo Kovacevic Vrbas, Pik Becej...sad je sve to otislo do mojega... A sada nam se vraca vreme "velikih domacina" kod kojih se radi budzu marijanovu, preko veze uzimaju u zakup drzavnu zemlju i onda je otkupljuju. Daleko nam lepa kuca sa takvim domacinima....

zasto umiru..??
pa zato sto davno nije u modi biti seljak...zaraditi na najposteniji nacin za zivot...na selu nema foliranja...koliko radis i kako radis se vidi po prinosu...a drzavi je stalo do seljaka toliko da ga i ne spominje...pogledajte televizor i prebrojte minute koliko je minuta vezano za gradjane i njine probleme---a prebrojte minute vezane za selo....podatak je frapantan...a onda se pitamo--zasto mladi odlaze u grad..?? pa videli i da bez rada mogu da zive...da ne gaze blato vec asfalt...pa ulicna rasveta...pa kafane i kafici...pa drustveni zivot...privlaci ih sarena svetla grada...a kad tamo ogladne---suvise su ponosni da se vrate u svoje selo i priznaju sebi,roditeljima i selu da nisu uspeli....a i ruke im postale gospodske--teze se prihvataju drzalice....
seljaci idu u grad iskljucivo zbog gresaka drzave od 1945 pa do dana danas...

Zato sto mora da se radi mnogo, a danas svi hoce leba preko pogace i nece da rade. Svi bi za grad .Niko nece da proizvodi nesto. Bolje je dogmas prodas i ako moze da uzme veliku lovu, a da se ne opuci .
Srbski seljak je obezvredjen .
Za jedno 15 - 20 godina nece biti hrane tj bice problem hrane u svetu , a srpskog seljaka ce proterati sa sela a i dobro im ide.

zasto umiru..??
pa zato sto davno nije u modi biti seljak...zaraditi na najposteniji nacin za zivot...na selu nema foliranja...koliko radis i kako radis se vidi po prinosu...a drzavi je stalo do seljaka toliko da ga i ne spominje...pogledajte televizor i prebrojte minute koliko je minuta vezano za gradjane i njine probleme---a prebrojte minute vezane za selo....podatak je frapantan...a onda se pitamo--zasto mladi odlaze u grad..?? pa videli i da bez rada mogu da zive...da ne gaze blato vec asfalt...pa ulicna rasveta...pa kafane i kafici...pa drustveni zivot...privlaci ih sarena svetla grada...a kad tamo ogladne---suvise su ponosni da se vrate u svoje selo i priznaju sebi,roditeljima i selu da nisu uspeli....a i ruke im postale gospodske--teze se prihvataju drzalice....
seljaci idu u grad iskljucivo zbog gresaka drzave od 1945 pa do dana danas...

Migracija je bila intenzivna posle 1920, zatim je to ponovo postao trend posle 1990. Za vreme komunizma moje selo je imalo 7000 stanovnika dok sada ima oko 3000. Ni pola od onogo sto smo imali za vreme te zle i nadasve anti ljudske ideologije.
Inace, imamo ulicnu rasvetu, vodovod, struju.....sve namesteno pre 30-40 godina. Posle 1990 NISTA nije namsteno.

Dragi forumasi,

Ja sam primer, coveka iz grada, koji je krenuo sa vocarstvom da se bavi pre 6 godina.
Kada sam rekao prijateljima da cu poceti da gajim lesku, ljudi su me gledali kao da nisam normalan! Cak su i moji roditelji poceli da se cude! Gradsko dete, intelektualac i sl. vraca se na selo, zemlju!
Jos uvek sam u gradu, ali za 2 godine, radicu samo za sebe i svoju porodicu!
Sledece godine krecem i sa malinom.
Moj prijatelj je otisao pre 7 god. na dedovinu. Bavi se plastenicima. Zaradio je vise para, nego u gradu.
Shvatite, Srbija je poljoprivredna zemlja. Nikad nece industrija preuzeti primat nad poljoprivredom.
Tezak je to posao, ali radis za sebe! Nema stresa, nema negativnih ljudi, direktora i sl.:D

Dragi forumasi,

Ja sam primer, coveka iz grada, koji je krenuo sa vocarstvom da se bavi pre 6 godina.
Kada sam rekao prijateljima da cu poceti da gajim lesku, ljudi su me gledali kao da nisam normalan! Cak su i moji roditelji poceli da se cude! Gradsko dete, intelektualac i sl. vraca se na selo, zemlju!
Jos uvek sam u gradu, ali za 2 godine, radicu samo za sebe i svoju porodicu!
Sledece godine krecem i sa malinom.
Moj prijatelj je otisao pre 7 god. na dedovinu. Bavi se plastenicima. Zaradio je vise para, nego u gradu.
Shvatite, Srbija je poljoprivredna zemlja. Nikad nece industrija preuzeti primat nad poljoprivredom.
Tezak je to posao, ali radis za sebe! Nema stresa, nema negativnih ljudi, direktora i sl.:D

Svaka ti cast, samo napred :)

Zasto umiru sela?

Pitanje je veoma kompleksno.

Odgovor bi morao biti dug i objasnjenje detaljno.

Ima tu svega a najvise LOSE POLITIKE i MENTALITETA LJUDI

Pa da, ali politika je uticala na mentalitet - komunisticka politika da je sramotno biti seljak, a bolje proleter i radnik.

E, zato su sad radnici tu gde su, nemaju ni sindikat kakav treba jer ne umeju nista, preskocili su generacije da bi dosli u grad.

Hvala Gospodarice.

Kako sam razmisljao, radim u gradu za 400-500e.6 dana u nedelji, po 10h.
Ne vidjam zenu, ne vidjam dete, jos manje prijatelje.
Sto bi rekao jedan ucesnik Farme - Poso, kuca, kuca poso!
Ne vidim sebe u toj prici, do penzije(ako je dozivim).

Za lesku i malinu, ne treba toliki rad. Sve kad saberes, to je na godisnjem nivou,oko 4-5 meseci. Ostalo vreme provodis sa svojom porodicom, putovanja i svoja licna interesovanja. Drugaciji je osecaj kada radis za sebe.

Zasto umiru sela?

Pitanje je veoma kompleksno.

Odgovor bi morao biti dug i objasnjenje detaljno.

Ima tu svega a najvise LOSE POLITIKE i MENTALITETA LJUDI

...ljudi puno grese buduci da savremeno selo ne mora izgledati poput onog iz XVII veka...duboko verujem u poljoprivredu, uvek sam tvrdila da Srbija izgleda kao Toskana, mozemo ziveti kao Svajcarci samo od proizvodnje hrane ali narod sam to ne zeli, ljudi nece na selo...zabetonirali smo svaku stazu cak i u gradskim parkovima da nas ista slucajno ne bi podsetila odakle poticemo...

...cak i da ima mesta u gradovima za sve koji zele u njima da zive, sve i da nam ozive nekim cudom fabrike uvek ce mi biti zao sto nam propada poklon od prirode koji smo dobili ovom geografskom duzinom i sirinom...zlatom se placa organska hrana...nas mladi sir je milion puta ukusniji od macarele, dzemove niko nema poput nasih, domace sokove od borovnice, brusnice...pa stranci bi poslednji evro, funtu i dolar dali na te proizvode...sve sto kazem za Srbiju vazi i za Bugarsku, na tacni smo dobili poklon koji ne zelimo da iskoristimo...

...ljudi puno grese buduci da savremeno selo ne mora izgledati poput onog iz XVII veka...duboko verujem u poljoprivredu, uvek sam tvrdila da Srbija izgleda kao Toskana, mozemo ziveti kao Svajcarci samo od proizvodnje hrane ali narod sam to ne zeli, ljudi nece na selo...zabetonirali smo svaku stazu cak i u gradskim parkovima da nas ista slucajno ne bi podsetila odakle poticemo...

...cak i da ima mesta u gradovima za sve koji zele u njima da zive, sve i da nam ozive nekim cudom fabrike uvek ce mi biti zao sto nam propada poklon od prirode koji smo dobili ovom geografskom duzinom i sirinom...zlatom se placa organska hrana...nas mladi sir je milion puta ukusniji od macarele, dzemove niko nema poput nasih, domace sokove od borovnice, brusnice...pa stranci bi poslednji evro, funtu i dolar dali na te proizvode...sve sto kazem za Srbiju vazi i za Bugarsku, na tacni smo dobili poklon koji ne zelimo da iskoristimo...

Tacno!

PRVI STUB SRPSKE PRIVREDE BI TREBALA BITI PROIZVODNJA I PRERADA ZDRAVE HRANE!

U to drzava treba da usmeri razvoj, da pomogne proizvodjace i preradjivace povoljnim birokratskim uslovima, kreditima i poreskom politikom.

Da stimulise PRIVATNA ULAGANJA, narocito ljudi koji su u inostranstvu, a pod odgovarajucim uslovima bi se vratili u Srbiju.

Tu bi narocitu ulogu odigrala RESTITUCIJA, tj. vracanje zemlje nekadasnjim vlasnicima i njihovim potomcima koji su uglavnom po inostranstvu, a verovatno bi se vratili kada bi osetili da imaju podrsku od drzave srbije i ulozili svoj novac.

PRVI STUB SRPSKE PRIVREDE BI TREBALA BITI PROIZVODNJA I PRERADA ZDRAVE HRANE!

U to drzava treba da usmeri razvoj, da pomogne proizvodjace i preradjivace povoljnim birokratskim uslovima, kreditima i poreskom politikom.

Da stimulise PRIVATNA ULAGANJA, narocito ljudi koji su u inostranstvu, a pod odgovarajucim uslovima bi se vratili u Srbiju.

Tu bi narocitu ulogu odigrala RESTITUCIJA, tj. vracanje zemlje nekadasnjim vlasnicima i njihovim potomcima koji su uglavnom po inostranstvu, a verovatno bi se vratili kada bi osetili da imaju podrsku od drzave srbije i ulozili svoj novac.

Restitucija? A kome? Onda bi se pola Vojvodine moralo vratiti Svabama.

Restitucija? A kome? Onda bi se pola Vojvodine moralo vratiti Svabama.

Uopste nije tacno.

Svabe su bili uglavnom u Banatu.

A ako treba da im se vrati - treba!

To je NJIHOVO.

Nije od onih koji su to UKRALI i danas korisste.

Verovatno bi tako privukli deo namackog kapitala u Srbiju.

Sa time bi se formirala i PRAVNA DRZAVA, da ljudi ne strepe da ulazu svoj novac, a sutra im ga neko prisvoji.

Sve dok se restitucija ne zavrsi Srbija nece biti pravna drzava.

Uopste nije tacno.

Svabe su bili uglavnom u Banatu.

A ako treba da im se vrati - treba!

To je NJIHOVO.

Nije od onih koji su to UKRALI i danas korisste.

Verovatno bi tako privukli deo namackog kapitala u Srbiju.

Sa time bi se formirala i PRAVNA DRZAVA, da ljudi ne strepe da ulazu svoj novac, a sutra im ga neko prisvoji.

Sve dok se restitucija ne zavrsi Srbija nece biti pravna drzava.

Svabe su zivele i sirom Backe, uglavnom blizu Dunava a u Banatu ih je bilo na sve strane. Kada bi vratio toliki broj Svaba onda bi stvarno i postojao "problem Vojvodine".

Back