buudala
Stara legenda
- Poruka
- 80.009
I još ovo, lažu svi koji kažu da se ne može živeti od deset hektara .
Može i od manje..
Živeli ljudi i decu školovali.
Može i od manje..
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
drzava zna da bude mnogo pohlepna ako se naklonis njenim organima,verovatno si mlad pa ne znas koliko i sta sve drzava moze da otrze od coeka,pa ti dizi noge na sto lepi moj vratolomnice...
Nije baš ovako.
Život na selu je generalno zdraviji, i tu nikakve statistike ne mogu da pomognu. Pa valjda te statistike uzimaju u obzir i starost ispitanika?
Moji baba i deda su imali 3 hektara ne baš vrhunski kvalitetne zemlje, raštrkane u gomilu njivica od po (u proseku) 10 ari, gde su najudaljenije njive bile po 15 km od kuće. Nisu imali nikakvu mehanizaciju, a od životinja su gajili dve krave, svinje i 10-ak kokošaka.
Dok su oni bili živi, mi (nas 4 porodice) nikada nismo kupili meso, sir, kajmak, luk, pasulj, orahe, jabuke, kruške... i još mnogo toga. I to je bila jedna poprilično dobra stavka čak i ono zlatno vreme.
I sada, na ovom stupnju tehnologije, nauke, životnog standarda, neko mi kaže da bez 20 hektara nema ni priče?
Problem je što su mlađi zbrisali u gradove, a unuci ovih baba i deda su rasli u sredinama gde nije bilo potrebno da znaju kako se obrađuje zemlja.
I sada imamo čitavu generaciju koja ne može da nađe posao u gradu, ali ne zna šta bi radila u selu ni kada bi tamo imala neki minimum zemlje.
Jeste pohlepna prema poreskim obveznicima al je zato prema njenim sluzbenicima jako darezljiva...
Pa sistematski i planski se sprovodi od one prve Titove brazde koju je napravio. Rasturio bogatog seljaka i vrednog domaćina, pokrenuo glupave reforme, unazadio privredu , a onda lančanom reakcijom svaka vlast po malo čepila seljaka, da bi ga ovi skroz uništili. Uvek je bilo: bogat seljak - bogata država! Ali kome to govotiti kada je sve tuđe slađe nego domaće, i zato sela propadoše. To je samo jedan u nizu, a njih ima više!
Kad popizdim ima da kupim zemlju i odem na selo da gajim krompir, kunice i ostale biljke!
zasto umiru..??
pa zato sto davno nije u modi biti seljak...zaraditi na najposteniji nacin za zivot...na selu nema foliranja...koliko radis i kako radis se vidi po prinosu...a drzavi je stalo do seljaka toliko da ga i ne spominje...pogledajte televizor i prebrojte minute koliko je minuta vezano za gradjane i njine probleme---a prebrojte minute vezane za selo....podatak je frapantan...a onda se pitamo--zasto mladi odlaze u grad..?? pa videli i da bez rada mogu da zive...da ne gaze blato vec asfalt...pa ulicna rasveta...pa kafane i kafici...pa drustveni zivot...privlaci ih sarena svetla grada...a kad tamo ogladne---suvise su ponosni da se vrate u svoje selo i priznaju sebi,roditeljima i selu da nisu uspeli....a i ruke im postale gospodske--teze se prihvataju drzalice....
seljaci idu u grad iskljucivo zbog gresaka drzave od 1945 pa do dana danas...
Dragi forumasi,
Ja sam primer, coveka iz grada, koji je krenuo sa vocarstvom da se bavi pre 6 godina.
Kada sam rekao prijateljima da cu poceti da gajim lesku, ljudi su me gledali kao da nisam normalan! Cak su i moji roditelji poceli da se cude! Gradsko dete, intelektualac i sl. vraca se na selo, zemlju!
Jos uvek sam u gradu, ali za 2 godine, radicu samo za sebe i svoju porodicu!
Sledece godine krecem i sa malinom.
Moj prijatelj je otisao pre 7 god. na dedovinu. Bavi se plastenicima. Zaradio je vise para, nego u gradu.
Shvatite, Srbija je poljoprivredna zemlja. Nikad nece industrija preuzeti primat nad poljoprivredom.
Tezak je to posao, ali radis za sebe! Nema stresa, nema negativnih ljudi, direktora i sl.![]()
dali je moguce zaustaviti masovno napustanje sela i odlazak u vece gradove?narod bez zemlje je tudji narod.![]()
Zasto umiru sela?
Pitanje je veoma kompleksno.
Odgovor bi morao biti dug i objasnjenje detaljno.
Ima tu svega a najvise LOSE POLITIKE i MENTALITETA LJUDI
Pa da, ali politika je uticala na mentalitet - komunisticka politika da je sramotno biti seljak, a bolje proleter i radnik.
E, zato su sad radnici tu gde su, nemaju ni sindikat kakav treba jer ne umeju nista.
Zasto umiru sela?
Pitanje je veoma kompleksno.
Odgovor bi morao biti dug i objasnjenje detaljno.
Ima tu svega a najvise LOSE POLITIKE i MENTALITETA LJUDI
...ljudi puno grese buduci da savremeno selo ne mora izgledati poput onog iz XVII veka...duboko verujem u poljoprivredu, uvek sam tvrdila da Srbija izgleda kao Toskana, mozemo ziveti kao Svajcarci samo od proizvodnje hrane ali narod sam to ne zeli, ljudi nece na selo...zabetonirali smo svaku stazu cak i u gradskim parkovima da nas ista slucajno ne bi podsetila odakle poticemo...
...cak i da ima mesta u gradovima za sve koji zele u njima da zive, sve i da nam ozive nekim cudom fabrike uvek ce mi biti zao sto nam propada poklon od prirode koji smo dobili ovom geografskom duzinom i sirinom...zlatom se placa organska hrana...nas mladi sir je milion puta ukusniji od macarele, dzemove niko nema poput nasih, domace sokove od borovnice, brusnice...pa stranci bi poslednji evro, funtu i dolar dali na te proizvode...sve sto kazem za Srbiju vazi i za Bugarsku, na tacni smo dobili poklon koji ne zelimo da iskoristimo...
...ljudi puno grese buduci da savremeno selo ne mora izgledati poput onog iz XVII veka...duboko verujem u poljoprivredu, uvek sam tvrdila da Srbija izgleda kao Toskana, mozemo ziveti kao Svajcarci samo od proizvodnje hrane ali narod sam to ne zeli, ljudi nece na selo...zabetonirali smo svaku stazu cak i u gradskim parkovima da nas ista slucajno ne bi podsetila odakle poticemo...
...cak i da ima mesta u gradovima za sve koji zele u njima da zive, sve i da nam ozive nekim cudom fabrike uvek ce mi biti zao sto nam propada poklon od prirode koji smo dobili ovom geografskom duzinom i sirinom...zlatom se placa organska hrana...nas mladi sir je milion puta ukusniji od macarele, dzemove niko nema poput nasih, domace sokove od borovnice, brusnice...pa stranci bi poslednji evro, funtu i dolar dali na te proizvode...sve sto kazem za Srbiju vazi i za Bugarsku, na tacni smo dobili poklon koji ne zelimo da iskoristimo...
PRVI STUB SRPSKE PRIVREDE BI TREBALA BITI PROIZVODNJA I PRERADA ZDRAVE HRANE!
U to drzava treba da usmeri razvoj, da pomogne proizvodjace i preradjivace povoljnim birokratskim uslovima, kreditima i poreskom politikom.
Da stimulise PRIVATNA ULAGANJA, narocito ljudi koji su u inostranstvu, a pod odgovarajucim uslovima bi se vratili u Srbiju.
Tu bi narocitu ulogu odigrala RESTITUCIJA, tj. vracanje zemlje nekadasnjim vlasnicima i njihovim potomcima koji su uglavnom po inostranstvu, a verovatno bi se vratili kada bi osetili da imaju podrsku od drzave srbije i ulozili svoj novac.
I još ovo, lažu svi koji kažu da se ne može živeti od deset hektara .
Može i od manje..
Restitucija? A kome? Onda bi se pola Vojvodine moralo vratiti Svabama.
Uopste nije tacno.
Svabe su bili uglavnom u Banatu.
A ako treba da im se vrati - treba!
To je NJIHOVO.
Nije od onih koji su to UKRALI i danas korisste.
Verovatno bi tako privukli deo namackog kapitala u Srbiju.
Sa time bi se formirala i PRAVNA DRZAVA, da ljudi ne strepe da ulazu svoj novac, a sutra im ga neko prisvoji.
Sve dok se restitucija ne zavrsi Srbija nece biti pravna drzava.