zasto umiru sela?

• Začetnik teme Začetnik teme wihor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
kako vas je lako upecati VAS..sto se iza formi skrivate i predstavljate
jeste li stvarno toliko zagrizli na zapadni sistem koji vam je nametnut
e pa ovo nije zapad lepotani moji,kako ste samo lepi dok se sepurite u skupim kolima
kako ste lepi u tim svecanim odelima dok se sepurite gradom
skinite ih pa da se i mi seljaci jednom vama narugamo

EU budzet izdvaja ogromna sredstva za poljoprivredu i tamo je to unosan posao jer su subvencije velike kod nas migracije ka gradovima pre svega Bg i Ns su velike ,sela se prazne i realno nema nikakve perspektive ,izuzetak su sela u blizini gradova npr Pecinci koji su jedino selo u Srbiji koje je i centar opstine i ima dosta dobar prosek plata u opstini , nekih 48 000 din.

Koga ces ti u Srbiji da subvencionises kad kod nas vecina zemljoradnika ima po par hektara zemlje ( zaslugom komunista)! Koliko oni mogu da proizvedu i sta mogu da uzgajaju na malim povrsinama? Kako tu subvencije da pomognu? U EU su farmeri sa stotinama hektara zemlje sa savremenom mehanizacijom ne da se to porediti sa nasom poljoprivredom! Poljoprivreda kod nas je ekstazivna, niko ne zna sta se proizvodi ni koliko ni za koje trziste!

Sutra malo cist vazduh! Pogledaj po selima u Vojvodini koliko je ljudi obolelih od raka i slicnih bolesti! Da stvar bude jos gora u selima nema ni lekara ni domova zdravlja ni hitne pomoci! Tamo nema osnovnih uslova egzistencije!Na selu nemas od cega ziveti ako nemas bar 20 hektara zemlje i svu potrebnu mehanizaciju. Ako je takvo stanje u Vojvodini koja ima puteve sta mislis kako je u onim zaseocima u srbijanskim planinama? Vidi se da ti prijatelju ne znas o cemu pricas, idi malo na selo pa onda nesto kazi!
Nije baš ovako.

Život na selu je generalno zdraviji, i tu nikakve statistike ne mogu da pomognu. Pa valjda te statistike uzimaju u obzir i starost ispitanika?

Moji baba i deda su imali 3 hektara ne baš vrhunski kvalitetne zemlje, raštrkane u gomilu njivica od po (u proseku) 10 ari, gde su najudaljenije njive bile po 15 km od kuće. Nisu imali nikakvu mehanizaciju, a od životinja su gajili dve krave, svinje i 10-ak kokošaka.
Dok su oni bili živi, mi (nas 4 porodice) nikada nismo kupili meso, sir, kajmak, luk, pasulj, orahe, jabuke, kruške... i još mnogo toga. I to je bila jedna poprilično dobra stavka čak i ono zlatno vreme.

I sada, na ovom stupnju tehnologije, nauke, životnog standarda, neko mi kaže da bez 20 hektara nema ni priče?
Problem je što su mlađi zbrisali u gradove, a unuci ovih baba i deda su rasli u sredinama gde nije bilo potrebno da znaju kako se obrađuje zemlja.
I sada imamo čitavu generaciju koja ne može da nađe posao u gradu, ali ne zna šta bi radila u selu ni kada bi tamo imala neki minimum zemlje.

Evo ja zivim na selu u srednjem banatu. Drzava sistematski i planski unistava selo po ko zna cijem nalogu. Psenica se u leto otkupljuje od ratara za bednu cenu pa se na zimu prodaje duplo skuplje, sa tim poskupi i hleb. Sledece godine ista prica. Na birou za zaposljavanje su mi ponudili kredit za samostalni biznis. Kada sam rekao da hocu da podignem plastenik i da se bavim povrtarstvom rekli su mi da za poljoprivredu ne daju pomoc. Sta drugo da radim na selu, da otvorim frizeraj? Ubrzo potom Djilas je beogradjanima da 100 miliona dinara za podizanje plastenika. Ponavljam DAO, ne moraju da vracaju kredit. Eto zasto ljudi napustaju selo.....plus sve zene nam odose, ne moze ebati drug druga nije fora :D

tajkuni,vlada,zapad a po najvise zasluge pripada samom narodu koji dopusta sve i nije upucen. pa na hiljade slepera secera je prosvercovano u srbiju pa posle prodavano napolje i nikom nista..

Koga ces ti u Srbiji da subvencionises kad kod nas vecina zemljoradnika ima po par hektara zemlje ( zaslugom komunista)! Koliko oni mogu da proizvedu i sta mogu da uzgajaju na malim povrsinama? Kako tu subvencije da pomognu? U EU su farmeri sa stotinama hektara zemlje sa savremenom mehanizacijom ne da se to porediti sa nasom poljoprivredom! Poljoprivreda kod nas je ekstazivna, niko ne zna sta se proizvodi ni koliko ni za koje trziste!

Tamo se paori ujedinjuju u zadruge. Videli od nas da valja. Oni namestili sada svoje a mi sjebali nase.

Evo ja zivim na selu u srednjem banatu. Drzava sistematski i planski unistava selo po ko zna cijem nalogu. Psenica se u leto otkupljuje od ratara za bednu cenu pa se na zimu prodaje duplo skuplje, sa tim poskupi i hleb. Sledece godine ista prica. Na birou za zaposljavanje su mi ponudili kredit za samostalni biznis. Kada sam rekao da hocu da podignem plastenik i da se bavim povrtarstvom rekli su mi da za poljoprivredu ne daju pomoc. Sta drugo da radim na selu, da otvorim frizeraj? Ubrzo potom Djilas je beogradjanima da 100 miliona dinara za podizanje plastenika. Ponavljam DAO, ne moraju da vracaju kredit. Eto zasto ljudi napustaju selo.....plus sve zene nam odose, ne moze ebati drug druga nije fora :D

Oće da kupe napuštenu zemlju za šaku kikirikija.

Al cvrc , ne ide im baš po planu.
Neće Srbin da postane golja.

Ne odlazim ja iz mog sela dokle god budem mogo da pečene prasiće i jagnjiće isporučujem građanima - kućna dostava iz gepeka.

Da, još ovo, država mi je neprijatelj , to mi je još moj deda pokojni objasnio.

Ispečem ja rakije i zaradim više nego neki koji rade u preduzećima.

Porez ne plaćam ni akcizu:mrgreen:

Matori pa nemoj da si blesav. Prodaj te tvoje njive i kupi stancic u Krnjaci. Imas prevoz do centra, imas kladionice, ribe, zezanje... a uvek ce biti kinte da se popije nesto ispred dragstora sa lokalcima. Sto da se mucis da sam sebi proizvodis hranu kad mozes da spremis sebi makarone za 10 minuta.

Imam bolji predlog. Prodaj ti stan u bg i donesi kintu da ulozimo u papriku, i dovedi dve tri seljancice sto pobegose odavde da nam ne bude dosadno dok paprika raste :D

Oće da kupe napuštenu zemlju za šaku kikirikija.

Al cvrc , ne ide im baš po planu.
Neće Srbin da postane golja.

Ne odlazim ja iz mog sela dokle god budem mogo da pečene prasiće i jagnjiće isporučujem građanima - kućna dostava iz gepeka.

Da, još ovo, država mi je neprijatelj , to mi je još moj deda pokojni objasnio.

Ispečem ja rakije i zaradim više nego neki koji rade u preduzećima.

Porez ne plaćam ni akcizu:mrgreen:

Kupuju zemlju za saku kikirikija, koliko je samo Raca po Banatu kupio.....

Matori pa nemoj da si blesav. Prodaj te tvoje njive i kupi stancic u Krnjaci. Imas prevoz do centra, imas kladionice, ribe, zezanje... a uvek ce biti kinte da se popije nesto ispred dragstora sa lokalcima. Sto da se mucis da sam sebi proizvodis hranu kad mozes da spremis sebi makarone za 10 minuta.

a odakle dolazi taj sir i te makarone zapitaj se malo

Imam bolji predlog. Prodaj ti stan u bg i donesi kintu da ulozimo u papriku, i dovedi dve tri seljancice sto pobegose odavde da nam ne bude dosadno dok paprika raste :D

E to! Pun pogodak! To je sustina resenja u stvari. I , veruj mi, ja bih vrlo rado tako nesto uradio, da vec nisam. Samo sto necu jos da idem dok ne izbije treci svetski, jer treba da pokradem ono sto je moje pri opstoj panici.

Tesko na selu mozes da dobijes drzavni posao...tacnije,na selu moras stvarno da radis,dok si u gradu mnogo blizi drzavnim organima i institucijama pa mozda i upadnes negde,dignes noge na sto a kinta samo kaplje...

Sutra malo cist vazduh! Pogledaj po selima u Vojvodini koliko je ljudi obolelih od raka i slicnih bolesti! Da stvar bude jos gora u selima nema ni lekara ni domova zdravlja ni hitne pomoci! Tamo nema osnovnih uslova egzistencije!Na selu nemas od cega ziveti ako nemas bar 20 hektara zemlje i svu potrebnu mehanizaciju. Ako je takvo stanje u Vojvodini koja ima puteve sta mislis kako je u onim zaseocima u srbijanskim planinama? Vidi se da ti prijatelju ne znas o cemu pricas, idi malo na selo pa onda nesto kazi!

pa nije cist kad puse ko Turci

Nije to samo od nemaštine.
Pre će biti od zdravo masne hrane i kolača s tavana:lol:

dali je moguce zaustaviti masovno napustanje sela i odlazak u vece gradove?narod bez zemlje je tudji narod. :think:

Наравно да је могуће али за то ТРЕБА ИЗ КОРЕНА ПРОМЕНИТИ ТЗВ.ДРАЖАВНУ ПОЛИТИКУ ОВИХ ПЛАЋЕНИКА КОЈИ НАМЕРНО ПРАЗНЕ СЕЛА ДА БИ СТРАНЦИ МОГЛИ БУД ЗАШТО ДА ПОКУПУЈУ ЧАК И САМО ЗЕМЉИШТЕ ТАКО ДА У БУДУЋНОСТИ БУДЕМО ГОСТИ У СОПСТВЕНОЈ ДРЖАВИ.

Наравно да је могуће али за то ТРЕБА ИЗ КОРЕНА ПРОМЕНИТИ ТЗВ.ДРАЖАВНУ ПОЛИТИКУ ОВИХ ПЛАЋЕНИКА КОЈИ НАМЕРНО ПРАЗНЕ СЕЛА ДА БИ СТРАНЦИ МОГЛИ БУД ЗАШТО ДА ПОКУПУЈУ ЧАК И САМО ЗЕМЉИШТЕ ТАКО ДА У БУДУЋНОСТИ БУДЕМО ГОСТИ У СОПСТВЕНОЈ ДРЖАВИ.

bilo skoro na tv-u doshli amerikanac i italijan da zive u rtanjskim selima, chisti stranci, kazu da uzivaju...kod nas je sve naopako

bilo skoro na tv-u doshli amerikanac i italijan da zive u rtanjskim selima, chisti stranci, kazu da uzivaju...kod nas je sve naopako

Исељавање Срба са села је ПРОЈЕКАТ - ПОЛИТИЧКИ ПРОЈЕКАТ... сва та места населиће СЕВЕРНИ НАРОДИ ЕВРОПЕ И ТУРЦИ... нисам пророк, али запамтите шта сам рекао, северњаци зато што им сваке године ТОНЕ ОБАЛА и ускоро ће бити и већих померања а Турци зато што ће опет кренути да заузму хришћански Балкан...

Tesko na selu mozes da dobijes drzavni posao...tacnije,na selu moras stvarno da radis,dok si u gradu mnogo blizi drzavnim organima i institucijama pa mozda i upadnes negde,dignes noge na sto a kinta samo kaplje...

drzava zna da bude mnogo pohlepna ako se naklonis njenim organima,verovatno si mlad pa ne znas koliko i sta sve drzava moze da otrze od coeka,pa ti dizi noge na sto lepi moj vratolomnice...

Davaće građanima taman dovoljno da ne popizde.

Al problem nastaje jer onda kad kreatori ovog propadanja budu ukinuli ta davanja i ovi "popizdeli" krenu na selo , tamo će da zateknu zauzeta imanja.

Tad povratnicima bezzemljašima preostaje samo da nadniče da bi preživeli.

Monstruozno je ono što se nazire iza naizgled tupave politike prema selu.

Back