ZASTO SU JEVREJI NAJPAMETNIJI NAROD

• Začetnik teme Začetnik teme minos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ebga kasnim, imao sam nekog posla.

Пошто си један од поучних и несебичних људи у дељењу свога знања морам да ти кажем пар ствари.
Генетски маркери ашкеназа постоје који се разликују од сефарда.
Што се тиче расних подела о томе не можемо говорити јер су Јевреји данас већински
индоеврипљани.

Што се тиче Ашкеназа и њиховог хазарског порекла сам чуо од образованих Јевреја из рабинских породица а не од домаћих публициста.
Сефарди воде порекло од 12 племена а Ашкенази су јудизирани Хазари.
Разликују им се светковања,ритуали као и фолклор.
Дакле ова информација потиче од Јевреја.
Истина је дакле данас следећа да ни Сефарди више нису семити
и да Јевреји и ако знају за ово не праве данас разлике међу собом и мешају се на тим релацијама без проблема.

Ja o genetici znam vrlo malo, ono što sam napisao je neka vrsta sižea onih članaka koje sam dao u spojleru i nema razloga da sumnjam u njih dok se ne otkrije suprotno.

E sa Hazarima je već druga stvar - to je istorija i tu sam "svoj na svome".
Ako su ti neki Jevreji govorili o hazarskom porijeklu Aškenaza to ne znači ništa i to uopšte nije ništa čudno.
Šta sve ovde npr. Srbi govore o Srbima?

Stvar je u tome da nauka ne stoji iza tzv. Hazarske teorije.

Hazarologija počinje u 17. v. sa Bukstrofovim objavljivanjem hazarsko-jevrejske prepiske. Djelo je bilo senzacija, ali malo ljudi je vjerovalo u njezinu autentičnost. Tome nije pomoglo ni Sumovo djelo "O Hazarima" iz 1754.
Nauka 18. i 19. v. jednostavno rečeno, bila je veoma skeptična po pitanju postojanja Hazara uopšte.

Ove sumnje su najvećim djelom nestale u drugoj polovini 19. v. kada su objavljeni mnogobrojni arapski, persijski, vizantijski, kineski, jermenski, gruzijski i dr. izvori, koji su sa još jedne strane nesumnjivo potvrdili postojanje i tog naroda i njihove države.

I onda se otišlo u drugu krajnost počeli su se objavljivati radovi u kojima se Hazarija idealizovala kao lux in tenebris sjeveroistočne Evrope (Klaprot, D'Oson, Fren, Makvart, Grigorjev ...).

Inače značajan doprinos istraživanju Hazara dali su ruski naučnici (što je i normalno, jer geografski problem Hazara spada u rusku istoriju), o Hazarima su pisali Tjatišćev, Karamzin, Solovjev, Ključevski, Gruševski, Grec, Dubnov, Garkavi ...

Može slobodno da se kaže i da su Rusi zaslužni za konačno priznanje nauke da su Hazari stvarno i postojali. Naime 1932. akademik Kokovcov izdao je najopširniju hazarsko-jevrejsku prepisku, potkrepljenu obimnim krritičkim komentarima.
No nešto poslije Kokovcova francuz Gregoar objavio je seriju članaka u kojima je jevrejsko-hazarsku prepisku proglasio falsifikatom. Zadatka da opvrgne Gregoara primio se istoričar Landau, koji je koristeći kako Kokovceva, tako i rezultate svojih istraživanja, bukvalno demolirao Francuza.

Tako da je nekadašnje postojanje Hazara i Hazarije od 1938. konačno prihvaćeno kao istorijski fakt.

E sada, od početka XX v. uporedo sa ovim gore dešavanjima pojavljuju se djela koja Aškenaze počinju povezivati sa Hazarima.
Prvi koji je izbacio tu hiptezu i to skoro bez ikakvih argumenata bio je austrijski istoričar Gumplevič. Prihvatio ju je i nešto ozbiljnije nastojao razraditi opet jedan austrijanac – Kučera, a zatim i istoričar Šiper (čitao sam njegovo djelo „Rađanje kapitalizma u ranom srednjovjekovlju kod zapadnoevropskih Jevreja“ – vrlo dobar rad), a nakon njih i onaj sa kojim se ona u nauci u najvećoj mjeri i povezuje, a to je Abraham Poljak, koji je 1951. u Tel-Avivu izdao knjigu „Hazarija – istorija Jevrejskog carstva u Evropi“.

U osnovi Poljakove teorije leži pretpostavka o masovnom preseljenju Hazara na zapad. I „kvaka 22“ i jeste što je to više nego problematično.

Postoje naime mnogi dokumenti koji govore o naseljavanju Hazarskih trgovaca u centrima tranzitne trgovine po Evropi (ali u njima se ne govori o brojnosti tih hazarskih trgovačkih kolonija) i njih Poljakov naravno koristi, no on takođe tvrdi da su postojala i dva velika migraciona talasa u Poljsku, prvi početkom 11. v. a drugi tokom cijelog 13. v.
E zato nema nikakvih dokumenata ... jedini koji ide u prilog Poljaku je ljetopisno saopštenje iz 1117 o preseljenju Hazara iz Sarkela u Černigov.

Protiv Poljaka takođe govori i činjenica da se prva malobrojna svjedočanstva o jevrejskim opštinama u Poljskoj pojavljuju u tek drugoj polovini 13. v. U 14. njihov broj raste, jer tada počinje masovna emigracija Jevreja iz Njemačke i ta migracija npr. potkrepljena je mnoštvom zapisa u tadašnjim državnim, crkvenim i gradskim hronikama ... o hazarskoj migraciji takvih zapisa nema (osim onog jednog iz 1117).

Poljak svoju teoriju nastoji i potkrepiti tvrdnjom da je jidiš hazarsko-gotskog porijekla. On tu tvrdnju bazira na tome da Krimčaki (jevrejska etnolingvistička grupa) govore gotski, ali stvar je u tome da se ni o jeziku Krimskih Gota, kao ni o njihovim vezama sa Hazarima praktično ništa ne zna.
Takođe je pokušano jezik krimskih Karaima (jevrejska sekta) povezati sa hazarskim, ali istraživanja su pokazala da njihov jezik proizilazi iz kipčkasko-poloveckog, a isto se desilo i sa sličnim pokušajima povezivanja jezika Planinskih (kavkaskih) Jevreja sa hazarskim jezikom.

Poljakova teorija (a ona da se razumijemo govori o tome da otprilike pola Aškenaza ima hazarsko porijeklo) biće u potpunosti odbaćena do kraja 70-tih.

Npr. najbolje djelo o Hazarima „Istorija hazarskih judejaca“ izdano 1954. uopšte ne podržava Poljaka. Isto je i sa Artamonovim „Ogledima iz drevne istorije Hazara“ (1937, 1962), Gumiljevljevim „Otkričem Hazarije“ (1966) i kasnijim, podobro antisemitskim djelom „Drevna Rusija i velika stepa“ (1989).
Poljaka ne podržava ni Pletneva (1967), Golb i Pricak (1982), Gold (1980), kao ni Novoseljcev (1990).

Веома занимљиво,пошто нисам прочитао ту сву литературу не бих давао суд можда само мишљење.
Из овога се види да су владала подељена мишљења међу научним круговима.
Рекао бих да мишљење Јевреја по питању ашкеназа је прецизно у смислу да се ради о народу или племену које им није у блиском роду а примило је њихову веру.
То не морају бити Хазари,ја мислим да су ту дефиницију(мишљење) преузели од неких историчарских шпекулација.
Оно што је извесно да се фолклор и традиција као и светковање разликују од Сефарда
стога мислим да они говоре да нису потекли крвно од самих Јевреја али су се ородили.
Они вероватно не знају тачно ко су били Ашкенази али су прихватили нека историчарска мишљења као отворену могућност.

Хвала на стручном одговору,срећан празник.

Веома занимљиво,пошто нисам прочитао ту сву литературу не бих давао суд можда само мишљење.
Из овога се види да су владала подељена мишљења међу научним круговима.
Рекао бих да мишљење Јевреја по питању ашкеназа је прецизно у смислу да се ради о народу или племену које им није у блиском роду а примило је њихову веру.
То не морају бити Хазари,ја мислим да су ту дефиницију(мишљење) преузели од неких историчарских шпекулација.
Оно што је извесно да се фолклор и традиција као и светковање разликују од Сефарда
стога мислим да они говоре да нису потекли крвно од самих Јевреја али су се ородили.
Они вероватно не знају тачно ко су били Ашкенази али су прихватили нека историчарска мишљења као отворену могућност.

Хвала на стручном одговору,срећан празник.

to bas i nije tako. askenazi su ona glasna manjina, sto ih cini vecinom u svakom pogledu i njihovo poreklo je tabu tema, kako u izraelu tako i u "dijaspori".
i to taboo reda velicine bozijeg imena (jahuva).
nema sanse da se o tome diskutuje, sem mozda u nekim krugovima po katakombama i pecinama, daleko od ociju i usiju ostalog sveta.

kao sto znas, u palestinu su askenazi dosli sa biblijom u jednoj ruci i puskom u drugoj, sa pricom da im je bog dao tu zemlju i ljudi koji su tu ziveli vise od hiljadu godina su morali da tim askenazima naprave mesto.

ako askenazi nisu avramovo seme, kojem je bog obecao kana'an, jedini argument za otimacinu zemlje je otisao down the well, sto bui reko borat.

Нису јевреји толико паметни. Њихова моћ долази из њихове слоге. За ту слогу је одговоран Талмуд (...).

jevreji bas i nisu slozni kao sto se vec i pricalo ovde. nema naroda sa toliko frakcija pa i etnickih razlika kao jevrejski. i dan danas se vodi polemika oko toga ko je jevrej, da li je jevrej - jevrej po veri ili po etnickom poreklu.

sto se tice njihove uspesnosti - hucpa (chutzpah)

jevreji bas i nisu slozni kao sto se vec i pricalo ovde. nema naroda sa toliko frakcija pa i etnickih razlika kao jevrejski. i dan danas se vodi polemika oko toga ko je jevrej, da li je jevrej - jevrej po veri ili po etnickom poreklu.

sto se tice njihove uspesnosti - hucpa (chutzpah)

И те како су сложни. Највише имају етничких разлика јер их света књига учи да се расељавају и мислим да се у њој каже ,,Све докле дође ваша нога то ће бити ваша земља". Јевреј је јевреј по религији.

И те како су сложни. Највише имају етничких разлика јер их света књига учи да се расељавају и мислим да се у њој каже ,,Све докле дође ваша нога то ће бити ваша земља". Јевреј је јевреј по религији.

po religiji. i onda se nadje plavuasan iz rusije i crni etopljanin da slave svoje jedinstvo.

samo u bajkama habibi

Погледај ко је радио превод талмуда и када?
При томе није ни преведен цео већ колико је потребно за потребе Немаца.

Велимировић је чини ми се образложио да гоји ваљда значи,стока,али нисам сигуран...

Искрено ни не занима ме та тематика...

GOY, množina GOY-IM;
pridjevi: muški - goyisher; ženski - goyisheh; srednji - goyisher.

U prevodu riječ označava narod, naciju.

Inače došla je iz biblijskog ivrita. U Bibliji se taj izraz koristio i za semitske i za nesemitske narode, a ponekad čak i za same Jevreje.
Tada bi uz termin GOY išao i obično pridjev sveti - sveti narod.

A inače na ivritu stoka se kaže - bakar,

Tako da i ti, a i Velimirović jednostavno rečeno nemate pojma.

GOY, množina GOY-IM;

U prevodu riječ označava narod, naciju.

Inače došla je iz biblijskog ivrita. U Bibliji se taj izraz koristio i za semitske i za nesemitske narode, a ponekad čak i za same Jevreje.
Tada bi uz termin GOY išao i obično pridjev sveti - sveti narod.

A inače na ivritu stoka se kaže - bakar,

Tako da i ti, a i Velimirović jednostavno rečeno nemate pojma.

Ah, pa wiki je malo osetljiva sto se tice jehudima, ne bi ih ja tu citirao.

Goj znaci nejevrej i tako se upotrebljava danas i to iskljucivo kao tako.
AM je narod na hebrejskom.

Ah, pa wiki je malo osetljiva sto se tice jehudima, ne bi ih ja tu citirao.

Goj znaci nejevrej i tako se upotrebljava danas i to iskljucivo kao tako.
AM je narod na hebrejskom.
:lol:
E nemoj me zaebvt ... nije to sa wikipedie (je l' ono o stoci ima tamo)?

I uglavnom ne znači stoka kako tvrdi Slovesni pozivajući se na jednog sveca,

p.s. ove dvije nedelje sam nešto zauzet i tako sam ti ostao dužan za onaj tvoj komentar o Aškenazima.
Mada se u suštini nema šta komentaristi, ali eto ... red je.

:lol:
E nemoj me zaebvt ... nije to sa wikipedie (je l' ono o stoci ima tamo)?

I uglavnom ne znači stoka kako tvrdi Slovesni pozivajući se na jednog sveca,

p.s. ove dvije nedelje sam nešto zauzet i tako sam ti ostao dužan za onaj tvoj komentar o Aškenazima.
Mada se u suštini nema šta komentaristi, ali eto ... red je.

naravno da ne znaci stoka.
mada, sve zavisi od intonacije :)

goj se ipak dosta koristi u, da kazem negativnom kontekstu iako mozda inicijalno ima neutralno znacenje.
i ako je na pocetku goj znacio narod, danas to ne znaci i striktno se misli na nejevreje.

recimo, mene ce osloviti tamo sa srbin ili hriscan ali nikad skoro direktno u lice kao goj.
samo iza ledja.

ako pak pricaju generalno, oni nemaju problema da kazu gojim kad misle na ostale i tu je znacenje neutralno.

tako da, sve zavisi od intonacije i lokacije :)

naravno da ne znaci stoka.
mada, sve zavisi od intonacije :)

goj se ipak dosta koristi u, da kazem negativnom kontekstu iako mozda inicijalno ima neutralno znacenje.
i ako je na pocetku goj znacio narod, danas to ne znaci i striktno se misli na nejevreje.

recimo, mene ce osloviti tamo sa srbin ili hriscan ali nikad skoro direktno u lice kao goj.
samo iza ledja.

ako pak pricaju generalno, oni nemaju problema da kazu gojim kad misle na ostale i tu je znacenje neutralno.

tako da, sve zavisi od intonacije i lokacije :)

Као прво треба научити језик да би човек нешто одговорно тврдио а не папагајски преносио неонацистички пропагандни програм.
Прво хебрејски алфабет налик феничанаском нема самогласнике већ се по одређеним правилима на одређеним местима подразумевају.
Такође свако слово има нумеричку вредност па тим системом можемо са нумерологијом на пример правити крда стада и шта хоћемо на другим језицима по нумеричкој словној једнакости.

То је инсистирање на вокалима sheep i ship да ли је овца или брод ако се изговара?

Такав превод талмуда нема упориште у оригиналној јеврејској вери јер они као прво не смеју да убију човека по својој вери а и домаће и остале животиње одмарају на шабат:mrgreen:

Zato što pamte prošlost.
nq060611.gif

GOY, množina GOY-IM;

Evo šta sam Talmud(sveta khebrejska knjiga) kaže:

Jevrejin, budući da pripada izabranom narodu i da je obrezan, poseduje toliko digniteta da mu čak ni anđeli nisu ravni, kaže talmud.
U zakonskim stvarima. “Goj ili sluga nisu u stanju da budu svedoci”.
Dalje, Jevrejin može da laže i krivo se zakune kako bi se osudio Goj. O ovome talmud kaže sledeće: “Naše je učenje ovako: kada Jevrejin i Goj dođu na sud, oslobodi Jevrejina, ako možeš, prema zakonima Izrailja. Ako Goj pobedi, kaži mu da naši zakoni tako zahtevaju. Ako, međutim, Jevrejin može da bude os-lobođen prema nejevrejskim zakonima, oslobodi ga i kaži da je to po našim zakonima. Ako ovo ne može da se učini, nastavi bezdušno protiv Goja, kao što rabin Išmael savetuje”.
U svakom slučaju, rat protiv Goja ne prestaje. Citiraju “Izreke” 24:6, “Po mudrom savetu ratovaćete protiv njih”, a talmud onda postavlja pitanje – kakvom vrstom rata? “Vrstom rata kakvom se svaki sin čovečiji mora boriti protiv svojih neprijatelja, onom što je Jakov koristio protiv Isava – obmanom i prevarom, kad god je to moguće. Protiv njih se mora boriti bez prestanka, dok se ne uspostavi pravi poredak.."

»Samo su Jevreji dostojni naziva ljudi, a GOJI (nejevreji, Arijevci), vode poreklo od zlih duhova, imaju pravo da se nazivaju samo svinjama«.

· »Zabranjeno je odnositi se sa sažaljenjem prema onima, koji nemaju razuma (prema gojima)«.

· »Njihov život (goja, joga-arujevaca), o, Jevreju, u tvojim je rukama, još više njihov novac«.

· »Bog je naredio Jevrejima da daju gojima novac u zajam, ali da daju nikako drugačije, već samo uz kamatu, prema tome, umesto da im time pružamo korist, mi im činimo štetu, čak ako nam taj čovjek može biti od koristi, dok prema Jevrejima mi ne treba da postupamo na taj način«.

»Zabranjeno je vraćati goji ono što je on izgubio; onaj ko vraća goji izgubljeno neće naći milosti kod boga«.

· »Jevrej čini dobro delo kada ubija slobodoumnog, nevernika, koji odriče učenje Izraela, kao i onog ko je postao goj«.

»Najbolji od goja dostojan je smrti« (Aboda zara, 26, u Tosafot).

Interesantni citati iz Talmuda su na ovom linku, izdvajam samo još jedan:

PET ZAPOVJEDI ZA ŽIDOVE
"Židovi moraju naučiti ovih pet stvari: 1. volite jedan drugoga. 2. Volite pljačku. 3. Volite bančenje. 4. Mrzite vaše gospodare. 5. Ne govorite nikada istinu." (Talmud, Pesahim 113a).
http://apostolskicentar.forumotion.com/forum-f5/topic-t318.htm

Postoji veoma logicnih objasnjenja, kao i mng knjiga itd...

Jevreji su materijalisti, oni su poceli sa bankarstvom i zelenasenjem, skapirali su da ako imas novac imas sve, ujedno i mocj... u USA oko 70% banaka drze Jevreji, kao i sirom sveta, kao sto rekoh, ako imas novac imas i mocj... tako da se moze zakljuciti da oni vladaju. A imaju i tu osobinu da vole da se uzdizu, pa posto imaju mocj, onda uzdizu svoje ljude... Zato se i govori da su vecjina naucnika Jevreji.. itd..

Kolko puta cujete Ajnstajn, i jos milion Jevreja nacnika, onog kog ja najvise cenim, koji je najvise doprineo covecanstvu, najvise stvari stvorio, izumeo itd je Tesla... Njegov rad u njegovo vreme nije bio uvazavan, zato sto nije imao mocj, podrsku itd.. sve je gurao sam.. i danas se ne prica o njemu, u Srbiji da, a u svetu???
Razmislite malo o tome :)

Osnovna prednost jevreja lezi u tome da oni veoma rano pocinju da uce pisati i citati . TO je deo njihove tradicije i kulture da se bave naukom i zelenasenjem . Za razliku od nasih ljudi gde svaki roditelj ima cilj da mu dete igra za fudbalsku reprezentaciju , kod jevreja je cilj da im deca budu obrazovani . Oni kroz vekove su se bavili samo bankarstvom , a poznato je da u najvecem broju slucajeva deca nasledjuju zanimanje roditelja (tako je bilo ranije ) te je stoga bilo potrebno ulagati u njihovo obrazovanje . Njihovi najbolji ljudi elita ima ogroman broj dece , jevrejski intelektalci imaju sigurno veci broj dece nego intelektualci drugih naroda . Ima tu dosta da se kaze , al osnovno je obrazovanje i nacin odgajanja . Da li ima neki poznati jevrejin sportista , da li ima poznati srbin sportista :)

Back