Zasto srpski seljaci nisu isli na more u SFRJ bogatom raju?

Не.

То је Асошиејтед прес у оно време писао о Србији као тигру на Балкану,

а после је Вучић понављао ту мантру.
Ne znam.Možda sam pogrešio.Sigurno znam da je bila neka parala o liderstvu u reformamma i o tome kako je kriza na globalnom nivou srpska šansa.Ljudi greše.Šta da se radi.Mislim da će Vučić osvojiti i sedmi mandat.

U odnosu na razvijene evropske zemlje SR Srbija bila je u većem zaostatku 1989 nego što je bio prostor na kojem je oformljena SR Srbija 1939.Razvoj jeste postojao.Ceo evropski kontinet doživeo je preobražaj posle DSR uključujući i istočnu Evropu ali pokazalo se da je da zemlje koje su nazivale socijalističkim mnogo sporije napredovale od onih u kojima su postojale političke sloboda.
Na kraju su svi odbacili Marksovo učenje koje su usput rečeno komunisti i namerno pogrešno tumačili.
to se videlo posebno kad su uvedene politicke slobode u jugoslaviji pocetkom 90setih
od tada pa do sad ne mozemo da stanemo u munjevitom napredku i razvoju

SR Srbija i generalno Jugoslavija nisu izvozili ništa do 70ih a pre toga je Tito glumio nesvrstanog pa slao hranu iz rezervi u par navrata nešto po africi da se kurči malo. Jugoslavija je po svim parametrima zaostajala sa prinosima po hektaru u odnosu na sve zapadne zemlje. Jugoslavija je 50tih godina bila zemlja gladi, bede i tuberkuloze. A gde je bilo koj izvor o izvozu molim?
Otac mog drugara je izvozio meso do 1990 i to bas mnogo , a ja ne znam racunicu , kod tih velikih izvoznika, imao je 4 farme , povece, malo iznad nisa je bila velika klanica za goveda, prodavali su junetinu poprilicno povoljno ali nema narod pare da se isprsi za pola juneta ili mu nije bilo moranje, nisam razumeo moje komsije a ni caleta...

Ali znam ovo sto je pricao drugarov otac, a to je on potovari za klanicu tu, svereno od Nisa , tu mu pokolju , spreme, i negde otera to meso , onda vozi hladnjaca za grcku...i on je bas okretao silne pare, napravio je kucu povecu , naravno mercedes, kupio stan u BG ali onda je dosao SPS i posle 4 godine je propao a izvoz je presusio...a izvoz mu je bio u Grcku , to znam..

Ali ne znam detalje, znam da je godinu dana pred pucanje imao silne muke jer su mu Grci trazili 4x vise mesa a isplatilo mu se, ali su drugi vec poceli da odustaju...
Banke su pocele da zaebavaju velike izvoznike, traizli su reket, on je dva puta nosio po dva poveca kofera, nije kao u filmu , sa novcanicama za biznis...kupio je jos jedan stan, zatos to je onda doslo ono vreme stanova od 5000e, ili DM, i kupio je u 29 novembra jedan petosoban , ali to mu je bilo poslednje jer je toliko krenulo da se zaostrava , da su ga em blokirali , em reketirali , em je bio jednom i otet valjda za milion i nesto DM i onda je totalno puko , prodao sve farme, kupac nije nastavio stocarsku proizvodnju , nema nista od tih farmi , ne rade...

Hajde da razbijamo neke SFRJ mitove o drzavi gde su svi isli na more svake godine.

Znaci vecina srpskih SFRJ seljaka nije videla more, posle zavrsene skole i skolskih ekskurzija.

Na poslu im nisu davali odmor na leto, samo zato sto grajdani uplate aranzman na moru, a seljaci ne idu na more; pa su uvek morali da prilogodjavaju odmor u odnosu na SFRJ gradjane.

Naici na srpskog SFRJ seljaka u to vreme koji zna da pliva je bilo teze naci nego Vulinovu tetku iz Kanade danas.

Sa druge strane, u danasnjoj Srbiji, srpski seljaci ne mogu da zamisle zivot a da ne odu na more, to im je bitnije od svega- posla, zene, dece, svalerke i kockarnice.

Zli kapitalizam :rtfm:
Zato sto je situacija bila kao i danas - neko je imao a neko nije imao.

Kacio sam ovde klip sa neta kada su 80tih intervjuisali ljude po Novom Sadu da li idu na more pa su bili odgovori- odakle, radim ne mogu da idem itd...

Ali narod je glup , evo i sad kad citas, narod ne shvata koliko je bila sabotirana proizvodnja u SFRJ vec 1989 znaci pre svih ratova , Sloba je krenuo da sabotira i da unistava biznis kome god je mogao , malo preko pljacke, ucena, malo preko banaka, ...

Naravno kad je narod sveznajuci kao Srpski i kad stiti svoje tajne prihode, onda se svasta cuje....a obicni privrednici cute....

I najpametnije je pustiti narod da ti prica price o mitovima, bilo o kosovu , bilo o velikoj 1936 jproizvodnji i uredjenoj kraljevini , a ja citao dnevnike bogatasa po BG i video kako se to vodi ekonomija u tadasnjoj Srbije unutar SHS...

i kakve su to gluposti o sfrj jednakosti
jedni isli u splendid drugi u kamp u petrovcu i kao svi su jednaki idu na more :D
budalastina i mitovi o jednakosti sumanutog sistema sfrj
Taj mit je nastao pored ostalog i tako što su privilegovani iz vremena SFRJ pre ostalih imali računare i kad se pojavio internet plasirali taj narativ koji se uspešno zapatio i kod onih čiji roditelji i babe i dede nikad nisu ni išli na more ili su letovali u pomenutom i sličnim kampovima sa više od 100 jednki na jedan čučavac i sa više od 200 jedinki na jedan tuš.

Taj mit je nastao pored ostalog i tako što su privilegovani iz vremena SFRJ pre ostalih imali računare i kad se pojavio internet plasirali taj narativ koji se uspešno zapatio i kod onih čiji roditelji i babe i dede nikad nisu ni išli na more ili su letovali u pomenutom i sličnim kampovima sa više od 100 jednki na jedan čučavac i sa više od 200 jedinki na jedan tuš.
Ovo nije tacno , jer je 1986 i 1987 mogao da se kupi pc za 1600 DM ko god je hteo..
Ja sam svoj kupio u Mraz elektronik u Becu i nije mi trebala nikakva uvozna dozvola, a software sam pirtizovan nabavljao iz Banjaluke jer je tamo bio najpovoljniji ali je bilo i po BG, samo sto mi je sve uredno stizalo upakovano i iz banjaluke pa sam tamo kupovao iako mi je BG ovde...

Bese neka strasse u Minhenu , za 20% jeftinija nego u Graz u Becu , ali je kod Mraz elektronika bilo pogodno to sto je nas i razume Srpski i ocas posla se dogovoris, sve ti posalje kako je dogovoreno i kvalitetna je roba...

Tu su racuni , tu je carina...
I to je od mojih para koje sam zaradio kao pevac po decijim turnejama..
A nisam uopste poznat po tome, tj niko me ne zna...
Mladji maloletnik
I moj glupi cale nije imao nista sa tim a ni DB , jer sam to dobio preko muzicke skole, kao ne bas ekstra talenat, nego eto solidan a trebalo im...

Hajde da razbijamo neke SFRJ mitove o drzavi gde su svi isli na more svake godine.

Znaci vecina srpskih SFRJ seljaka nije videla more, posle zavrsene skole i skolskih ekskurzija.

Na poslu im nisu davali odmor na leto, samo zato sto grajdani uplate aranzman na moru, a seljaci ne idu na more; pa su uvek morali da prilogodjavaju odmor u odnosu na SFRJ gradjane.

Naici na srpskog SFRJ seljaka u to vreme koji zna da pliva je bilo teze naci nego Vulinovu tetku iz Kanade danas.

Sa druge strane, u danasnjoj Srbiji, srpski seljaci ne mogu da zamisle zivot a da ne odu na more, to im je bitnije od svega- posla, zene, dece, svalerke i kockarnice.

A u Kraljevini Jugoslaviji srbijanski seljak nije izlazio iz luksuznih pansiona na Jadranskoj obali od Petrovdana do Preobraženja :hahaha:

индустријализацијом југославије после 2 св рата сељаци се масовно запошљавали и тако створена класа сељак полутанри су били ти сељаци полутани нит је доносио максимум производње у фабрици нит на пољопривреди

индустријализацијом југославије после 2 св рата сељаци се масовно запошљавали и тако створена класа сељак полутан
најгори си били ти сељаци полутани нит је доносили максимум производње у фабрици нит на пољопривреди

у фабрику дође да се одмори (јер је митом дошао до лакшег радног места подмитујући шефа прасетом сиром пољопривредним производима)а после радног времена трчи на њиву да за 3-4-сата уради оно што треба да уради за 5-6 да би било квантитетно
за велике радове на њиви (сетва жетва садња берба) узимао је боловање па радно место(на ком ионако не ради ништа )је празно
то што није ишао на море није ишао јер није имао времена а не могућности
и нетачно је да већина није умела да плива

Tako je! A ne valja im Vučić, a? Sredio seljaku svaki mesec 10 dana na more, plus po tri crnkinje gratis da ga tamo timare!

Malo sutra. Seljak nije išao ni tad, ne ide ni sad.

Sada se pise paralalna lazna istorija za Srbe...
Sad ce oni poveravati sve...i svasta..

I to se desava...i zato su tako uspesni u pljuvanju svega sto je Srpsko , a ne oni koji skrecu paznju , ti budu proglaseni kao pljuvaci , a ne oni koji srozaju ocekivani nivo rada , strucnosti i ponasanja i mentaliteta..

Zato nam je sad normalno da su Srbi lopovi , oportunisti ali se to ne zove lopov nego posteni srbi , a ko je pokrao , neko , nisu Srbi...a cudo ili ne, na kraju svi veruju u to...da stvari i privreda nestaje i da sve jedni isti pokradu , a ono krade svako ko stigne..

Za Srbe lazna gubitnicka istorija, za hrvate paralelna pobednincka istorija, i pogledajte to , sad su hrvati napredna nacija, nista genocidna prema Srbima, sve uredjeno , sve genijalci ,
Ja slusam nekog ebivetra profana istaknutog kod koga je jedina istina koju je rekao u 3h razgovora to sto je stalno trazio oblast u kojoj moze da se ispolji i bude medju prvima...to je tacno , a sve ostalo je psiholoski ebivetar koji stoji i ceka da nesto naleti...i docekao je, i sad se maksimalno trudi , otvoreno kaze da sve potice od studenata, tj krade radove, ali ne krade zasluge, bar ne ocigledno , jer on postaje onaj ko je glavni veznik, a studenti su samo dole nize potpisani..

Čeha, Poljaka, Mađara i Bugara, kao teške sirotinje u odnosu na SFRJ.

A zapravo su sve te države bile razvijenije od SFRJ. Razliku je pravilo sovjetsko otimanje resursa i bogatstva iz navedenih država
koje su im to resurse otimali?
kako su bili razvijeniji onda?
Zato su nas sve ove države "Varšavskog pakta", ostavile u prašinu, nakon što su se devedesetih oslobodile.
imali su tranziciju, a kod nas se nastavio lopovluk, pa pljackaska privatizacija, a rezim nikad nije razmontiran, samo je sloba zamenjen, demokratija simulirana

koje su im to resurse otimali?
kako su bili razvijeniji onda?

imali su tranziciju, a kod nas se nastavio lopovluk, pa pljackaska privatizacija, a rezim nikad nije razmontiran, samo je sloba zamenjen, demokratija simulirana
To u vezi Slobe, po planu CIA doci ce vreme za uvodjenje besprekorne ekonomske discipline u Srbiji , tako da ce biti sve zategnuto za raju , do u milimetar, ali jos uvek ne, jer im treba haosa zbog Rusije i EU, tako da ne bi trebalo da se to skorije desi , ali postoji jasan zavrsetak Srbije kao banana drzave da bude rigorozna za sve osim za politicku elitu koja ce biti koruptivna prema USA ali ce sve ostalo biti u slovce ostro...
Kad je pravo u pitanju raja ne moze da ostvari svoja prava pa je nebitno , a velike korporacije mogu sve, pa je sve super profitabilno na njihov nacin...zato je to tako i zamisljeno..

Back