zbiljaš
Ističe se
- Poruka
- 2.384
"U vreme SFRJ, televizor u svakoj kući je ono šta je upropastilo duh srpskog seljaka"Tada seljaci nisu imali ni mobilne telefone...![]()
Milan Milenković, Radio2m

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
"U vreme SFRJ, televizor u svakoj kući je ono šta je upropastilo duh srpskog seljaka"Tada seljaci nisu imali ni mobilne telefone...![]()
Bilo bi zanimljivo napraviti ovakvu kartu Austrije....iste one u kojoj je Hitler rođen i koju su umjesto komunista okupirali saveznici"A moglo je bolje..."
Bijelo Dugme
Pogledajte prilog 1762443
50+ brendova koje je proizvodila SFRJ za Evropu i svijet
https://investitor.me/2019/06/17/50-brendova-koje-je-proizvodila-sfrj-za-evropu-i-svijet/
Nije ni tada bilo potpune jednakosti.I tada su neki bili jednakiji od drugih.i kakve su to gluposti o sfrj jednakosti
jedni isli u splendid drugi u kamp u petrovcu i kao svi su jednaki idu na more
budalastina i mitovi o jednakosti sumanutog sistema sfrj
Ma i kasnije čoveče, na novim gramofonima (koje je Tito uz električne štednjake, televizore i ostale kućne aparate omogućio srbijanskim seljacima da kupe da bi im uništio duh) slušao se hit "Voleo sam devojku iz grada" od slavuja iz Mrčavajevaca dok su se mezetila jaja u prahu ("Trumanova jaja") iz UNRRA-e paketaDa ja sam cuo da su USA delili hranu sve do 1970 , ali to sam cuo 2020 godine od Srba u Srbiji..
Oni Belgraderi koji ljetuju u Istri i Dubrovniku ne zaslužuju da ih gramatički ispravno nazovem. Zato sam stavio DŽ um. Đ.Piše se sa *đ*
Danas znatno manje nego u jugoslovensko doba. Rat je im je presjekao kontinuitet, pa su se u međuvremenu preorjentisali na Grčku, Tursku, CG i Egipat.I sada su. Posebno Istra.
Isto tako kao i apsolutno tacno.Ovo bi trebalo uzeti kao apsolutnu nulu gluposti!
Socijalizam kao društveno uređenje i ne predviđa potpunu jednakost, već "samo" socijalnu pravdu.Nije ni tada bilo potpune jednakosti.I tada su neki bili jednakiji od drugih.
Nije ni tada bilo potpune jednakosti.I tada su neki bili jednakiji od drugih.
Ali u odnosu na danas,taj jaz nije bio toliko dubok.
Bilo je privilegovanih,ali manji broj...ostali su bili srednji stalez.
Sada srednjeg staleza gotovo da nema.
Il'si bos il' si hadzija.
Ne foliraj se sa tim pateticnim pricama.Ovde, kod mene, seljaci ni danas ne idu na more.
Kada odem do Niša i pogledam one seljake koji prodaju
po koje jaje i neke travčice na pijaci...sumnjam da su i oni ikad videli more.
Možda ovi 'seljaci sa Vračara' koji blokiraju puteve 9 meseci imaju
neka dodatna primanja pa mogu sebi da priušte i more i planine.
Socijalizam kao društveno uređenje i ne predviđa potpunu jednakost, već "samo" socijalnu pravdu.
U SFRJ je postojala tzv. mala privreda i tu se od jednog dinara pravilo pet, tako da je i u Srbiji bilo privatnika veoma imućnih ljudi već krajem šezdesetih, a kraj osamdesetih i reforme Savezne vlade Ante Markovića tj. uvođenje kapitalizma mnogi su privatnici dočekali kao već ozbiljni milioneri u tadašnjim DEM.
Komunizam je to zamišljeno društveno uređenje u kome ne postoji novac, u kome nema klasa, nema eksploatacije i nema razlike između ljudi, ali komunizam nikada i nigde još nije ostvaren.
SFRJ je bilo drustvo ekonomskih i drustvenih analfabeta, kao i sva ta socijalisticko/komunisticka drustva.Socijalizam kao društveno uređenje i ne predviđa potpunu jednakost, već "samo" socijalnu pravdu.
U SFRJ je postojala tzv. mala privreda i tu se od jednog dinara pravilo pet, tako da je i u Srbiji bilo privatnika veoma imućnih ljudi već krajem šezdesetih, a kraj osamdesetih i reforme Savezne vlade Ante Markovića tj. uvođenje kapitalizma mnogi su srbijanski privatnici dočekali kao već ozbiljni milioneri u tadašnjim DEM.
Komunizam je to zamišljeno društveno uređenje u kome ne postoji novac, u kome nema klasa, nema eksploatacije i nema razlike između ljudi, ali komunizam nikada i nigde još nije ostvaren.
Isto tako kao i apsolutno tacno.
Znaci nije cak bilo kao kod vas po kosovskim korzoima, na jednu strancu Srbi, na drugu Albanci.
Srpski SFRJ seljak nije smeo da pridje uvece korzou po SFRJ gradovima.
Da ne ulazimo sada u klasicno SFRJ nasilje, gde su redovno prebijani momci iz drugih gradova, kada dodju u neki grad da muvaju zenske.
Ali SFRJ je bila raj i drustvo bez nasilja![]()
Znas da su u pocetku, SFRJ besmislicari zabranjivali i takve privatne inicijative, kao sto je kod Paje i Jareta?То су они што су били газде Паји и Јерету у Камионџијама, и она јебуља пајина што држала кафану?
Pa dobro to je bio tv serijal u žanru komedije u kojoj je provejavala i društvena kritika tog vremena, ali eto i to je dokaz da u SFRJ jeste bilo privatnika koji su se bavili mnogim delatnostima od ugostiteljstva i uslužnih delatnosti do proizvodnje.То су они што су били газде Паји и Јерету у Камионџијама, и она јебуља пајина што држала кафану?
Па, ко је држао кафане? Ко је таксирао?Znas da su u pocetku, SFRJ besmislicari zabranjivali i takve privatne inicijative, kao sto je kod Paje i Jareta?![]()
Ne znam.Moji roditelji nisu radili u takvim firmama.Је л' истина да се тада цео радни век од 35 година на море ишло само у фирмино летовалиште (једно исто место 35 година),
а данас некад одемо у Будву, некад у Ханиоти, па Пефкохори, па Херцег Нови, па Парга, па Неос Мармарас, па Кефалонија, па Тасос, па Сунчев Брег, па Рафаиловићи, па Сарти, па Котор....
Ebote,kako ti tako sve znas,a po sopstvenom priznanju nisi zivio u tom vremenu?Isto tako kao i apsolutno tacno.
Znaci nije cak bilo kao kod vas po kosovskim korzoima, na jednu strancu Srbi, na drugu Albanci.
Srpski SFRJ seljak nije smeo da pridje uvece korzou po SFRJ gradovima.
Da ne ulazimo sada u klasicno SFRJ nasilje, gde su redovno prebijani momci iz drugih gradova, kada dodju u neki grad da muvaju zenske.
Ali SFRJ je bila raj i drustvo bez nasilja![]()
Pravi bum tzv. male privrede počinje već sa Privrednom reformom 1965. godine kada je cela privreda prešla na tržišni model; shodno tome je znatno olakšana registracija samostalne delatnosti, proširena je lista delatnosti kojima je privatnik mogao da se bavi i povećan maksimalni broj radnika koji je privatnik mogao da zaposli. A serija "Kamiondžije" počela je da se emituje u januaru 1973. kada je tzv. mala privreda već uzela zamah.Znas da su u pocetku, SFRJ besmislicari zabranjivali i takve privatne inicijative, kao sto je kod Paje i Jareta?![]()
По годишту(83.) рекло би се да познаје СФРЈ вртићеEbote,kako ti tako sve znas,a po sopstvenom priznanju nisi zivio u tom vremenu?
Zapitas li se mozda da te neko ne laze?
Ti si genije sa ovom slikom"A moglo je bolje..."
Bijelo Dugme
Pogledajte prilog 1762443
50+ brendova koje je proizvodila SFRJ za Evropu i svijet
https://investitor.me/2019/06/17/50-brendova-koje-je-proizvodila-sfrj-za-evropu-i-svijet/
Ja dolazim iz buducnosti, i mogu da putujem kroz bilo koje vreme, i vidim sve.Ebote,kako ti tako sve znas,a po sopstvenom priznanju nisi zivio u tom vremenu?
Zapitas li se mozda da te neko ne laze?
Sutomore je vrvilo od seljaka, baš kao i danas.Poljoprivrednici vecinom nisu isli na more, seljaka je bilo koliko hoces, bas kao i danas.
SFRJ je bila totalitarna diktatura.Ne znam.Moji roditelji nisu radili u takvim firmama.
A i da je tako bilo,ne vidim da tome ista fali ako je pristupacno i jeftinije.
Islo se uglavnom u Hrvatsku i Crnu Goru,sto je bilo i logicno,em tvoja drzava,em jeftinije i blize.
A obilazilo se autom i kampovalo u mnogim mjestima.
Najprivilegovanija su bila vojna lica.
Drugarica,kojoj je otac bio oficir,mi je pricala da je citav raspust od tri mjeseca provodila na moru.
I da.Crna Gora je tada bila daleko nerazvijenija u turistickom smislu od Hrvatske.