SR Srbija i generalno Jugoslavija nisu izvozili ništa do 70ih a pre toga je Tito glumio nesvrstanog pa slao hranu iz rezervi u par navrata nešto po africi da se kurči malo. Jugoslavija je po svim parametrima zaostajala sa prinosima po hektaru u odnosu na sve zapadne zemlje. Jugoslavija je 50tih godina bila zemlja gladi, bede i tuberkuloze. A gde je bilo koj izvor o izvozu molim?
Otac mog drugara je izvozio meso do 1990 i to bas mnogo , a ja ne znam racunicu , kod tih velikih izvoznika, imao je 4 farme , povece, malo iznad nisa je bila velika klanica za goveda, prodavali su junetinu poprilicno povoljno ali nema narod pare da se isprsi za pola juneta ili mu nije bilo moranje, nisam razumeo moje komsije a ni caleta...
Ali znam ovo sto je pricao drugarov otac, a to je on potovari za klanicu tu, svereno od Nisa , tu mu pokolju , spreme, i negde otera to meso , onda vozi hladnjaca za grcku...i on je bas okretao silne pare, napravio je kucu povecu , naravno mercedes, kupio stan u BG ali onda je dosao SPS i posle 4 godine je propao a izvoz je presusio...a izvoz mu je bio u Grcku , to znam..
Ali ne znam detalje, znam da je godinu dana pred pucanje imao silne muke jer su mu Grci trazili 4x vise mesa a isplatilo mu se, ali su drugi vec poceli da odustaju...
Banke su pocele da zaebavaju velike izvoznike, traizli su reket, on je dva puta nosio po dva poveca kofera, nije kao u filmu , sa novcanicama za biznis...kupio je jos jedan stan, zatos to je onda doslo ono vreme stanova od 5000e, ili DM, i kupio je u 29 novembra jedan petosoban , ali to mu je bilo poslednje jer je toliko krenulo da se zaostrava , da su ga em blokirali , em reketirali , em je bio jednom i otet valjda za milion i nesto DM i onda je totalno puko , prodao sve farme, kupac nije nastavio stocarsku proizvodnju , nema nista od tih farmi , ne rade...