Zasto srpski seljaci nisu isli na more u SFRJ bogatom raju?

Ja ovdekar u Sremu znadem neke koji imaju dosta zemlje, mehanizaciju, krave, svinje itd, i velike su gazde. Ali zato rade od jutra do mraka u toplije djelu godine. Zimi imaju nešto više slobodnog vremena.
Novokomponovani seljaci sa mehanizacijom na kredite su bukvalno jednom nogom u grobu jer ih bukvalno deli jedna malo losija godina od propasti. Svake godine ih drzava ubija a zaduzuju se kredit pa refinansiraju u nedogled. Stavi na papir koje sve ima obaveze šta sve uradi, spremi, koje troskove ima i na kraju koliko mu ostane čisto. Onda kad sve to iskalkulišeš zapitaj se da li bi se ikad bavila poljoprivredom. Svake godine u sve više ljudi prekida proizvodnju. Da bi imao savremeno i konkurentno domaćinstvo i ziveo samo od poljoprivrede moraš da uložiš barem milion evra da ih obrneš i isplatiš pa da budeš gazda. A sve dok si kao poljoprivrednik u kreditima do guše i sa državom koja ti sjebava otkup svake godine ti si samo rob.

78754970_1172839656252089_3479769343439405056_n.jpg

Основни проблем са пољопривредом у Србији пре 80 година је био што је просечан земљишни поред био премали за преживљавање једног просечног сеоског домаћинства и продају вишка хране.Зато се од сељака који су имали много земље, одузимала земља преко прописаног максимума и додељивала сељацима са мало земље.Тако се успоставила производња хране која је задовољавала потребе земље.

Други начин је био да се сва земља национализује и да онда задруге и комбинати производе сву храну.
I jedan i drugi način su debilni do bola i rezultate vidimo. Niti su novokomponovani seljaci postali uspešni poljoprivrednici, niti su kombinati opstali a oni koji su mogli da rade i znali da rade tu poljoprivredu su pobegli u tri lepe po belom svetu. Poljoprivreda je posao koji se uči od malih nogu i oduvek je bio nasledan posao i jedini je posao gde moraš da ga učiš od detinjstva i da naslediš nešto da bi se time bavio. Ne moze neko sa dobrom voljom i totalnim neznanjem da postane poljoprivrednik u 30 godina.

Da, to su onda pravi Srbi.
Tako nekako. U zadnjih 10-ak godina im je značajno skočio životni standard, jer su se oboje zaposlili na zapadu (u EU). Onda djeca su im se ostamostalila, izmirili su dugove, i kupili su stan (dakle više nisu podstanari). Zadnjih godina zbog posla u inostranstvu idu na more svake druge, a ne svake godine kao ranije u Paraliju kad nije imao pas za šta da ih ujede. Ali zato sad idu na jače desetinacije, nedavno su bili u Španiji na najatraktivnijoj destinaciji u toj zemlji i šire.

Moras ti da dodjes nekad ta u moravska sela, i da pitas te seljake 'koji zive od poljoprivrede', koliko idu na more danas.
Moja majka je iz Mačve ( dobro nije Pomoravlje :D ). Ona je počela da ide na more kada je počela da radi i otišla iz sela. Od njene rodbine i komšija na more su išli oni koji su završili malo više škole i nisu živili na selu i od sela. Ostali ne. Mlađe generacije možda i idu jer su navikli ako ništa preko ekskurzija.

Немаш појма.Људи који имају швалерке избегавају море, причао ми један пријатељ.
Ja znam jednog seljaka koji je otisao na more i sa svalerkom, i sa zenom.

Ne mislim onako svingerski, nego otisli sa porodicom komsije na more onako porodicno, a zena tog komsije mu svalerka. :hahaha1:

Moja majka je iz Mačve ( dobro nije Pomoravlje :D ). Ona je počela da ide na more kada je počela da radi i otišla iz sela. Od njene rodbine i komšija na more su išli oni koji su završili malo više škole i nisu živili na selu i od sela. Ostali ne. Mlađe generacije možda i idu jer su navikli ako ništa preko ekskurzija.
Pricam o ljudima tako od 45 i manje godina, ne te generacije tvoje majke i moje babe.

Novokomponovani seljaci sa mehanizacijom na kredite su bukvalno jednom nogom u grobu jer ih bukvalno deli jedna malo losija godina od propasti. Svake godine ih drzava ubija a zaduzuju se kredit pa refinansiraju u nedogled. Stavi na papir koje sve ima obaveze šta sve uradi, spremi, koje troskove ima i na kraju koliko mu ostane čisto. Onda kad sve to iskalkulišeš zapitaj se da li bi se ikad bavila poljoprivredom. Svake godine u sve više ljudi prekida proizvodnju. Da bi imao savremeno i konkurentno domaćinstvo i ziveo samo od poljoprivrede moraš da uložiš barem milion evra da ih obrneš i isplatiš pa da budeš gazda. A sve dok si kao poljoprivrednik u kreditima do guše i sa državom koja ti sjebava otkup svake godine ti si samo rob.
Za te Sremce gazde koje poznajem se ne može reći novokompinovani seljaci jer su im se i preci time bavili. Razlika je što su se oni od prodaje djela zemlje izbjeglicama iz Krajine i nekim firmama nafaturali para, pa su onda pokupovali svu moguću savremenu mehanizaciju. A bome digli su i kuće u nebo, pokupovali stanove, neki izdaju i poslovni prostor firmama, bankama itd.

Majka vam se samo rodila u selu,...čim je jedva čekala da pobegne iz sela i ode na more. Postoje ljudi koji vole selo, bez obzira na sve. I vratili bi se da žive tamo, kad bi postojala barem i jedna prodavnica, ambulanta i pošta. Taman more više nikad ne videli u životu.

Majka vam se samo rodila u selu,...čim je jedva čekala da pobegne iz sela i ode na more. Postoje ljudi koji vole selo, bez obzira na sve. I vratili bi se da žive tamo, kad bi postojala barem i jedna prodavnica, ambulanta i pošta. Taman more više nikad ne videli u životu.
Učiteljica. U ono doba deficitarno zanimanje. Dobila sticajem okolnosti posao u gradu i eto. A i njen otac je bio za ono doba obrazovan, službenik. Voli ono i danas to selo. I u njemu odavno postoje i pošta i škola i prodavnica i ambulanta. Sa modernim vremenima i apoteka i benzinska.

Pricam o ljudima tako od 45 i manje godina, ne te generacije tvoje majke i moje babe.
Ni od 45 baš toliko ne idu. Ovi od 35 i manje da.

Za te Sremce gazde koje poznajem se ne može reći novokompinovani seljaci jer su im se i preci time bavili. Razlika je što su se oni od prodaje djela zemlje izbjeglicama iz Krajine i nekim firmama nafaturali para, pa su onda pokupovali svu moguću savremenu mehanizaciju. A bome digli su i kuće u nebo, pokupovali stanove, neki izdaju i poslovni prostor firmama, bankama itd.
Na jednog koji isplivao najviše zbog faktora koji nemaju veze sa poljoprivredom njih 5 propadnu baveći se istom. Znaš i mi imamo 4 plata i jednu penziju u kući, privatan posao koji nema veze sa poljoprivredom i tu poljoprivredu. Najmanje u budzet donosi poljoprivreda a sjebe nam vremena najviše. Imali smo krave. To posao ceo dan. Fizikalija stalna. I to se moglo dok su svi bili u snazi. Kako snaga izdala odoše i krave. Krava ne trpi pola sta da zakasnis a za nju i zasejš i kosiš i baliraš i fizikališeš, popravljaš , čistiš i 100 radnji radiš da na kraju pomuzeš. U Srbiji krave bukvalno nestaju i odustaje se od njih. Prosek 1-2 kuće po selu imaju krave i to u selima gde se i radi neka poljoprivreda.

@limunada @Stojkov Menidjer Hajde nemojte da se folirate, i pricajte iskreno kako je bilo u vasoj SFRJ :rtfm:

Drzava gde kao svi idu na more svake godine, i gde 98% seljaka ne zna da pliva :hahaha1:
Možeš da to potkrepiš nekim dokazima ?
Ja sam seljak koji je svake godine išao na more. (tada mi je osnovno zanimalnje bilo poljoprivrednik i student ili srednjoškolac - sa 16 godina sam prvi put bio u Grčku). Da plivam sam naučio sa 4 godine na Tamišu,.. toliko dobro, da nam je omiljena zabava bila da se potapamo (davimo) u reci. U mom selu su svu ljudi i sva deca preko 5 godina znali da plivaju.
Znači, barataš sa poluinformacijama.
Desetak seljaka iz mog sela su sazidali kuće na moru ili u banje.
Većina seljaka nije htela na more, jer je to vreme skidanja (kombajniranja) pšenice,.. baliranja i prevoza slame (stočarstvo je tada bilo razvijeno, slama je trebala kao prekrivka u štalama).
Moji mati i otac nisu hteli ići na more. Otac je dva puta video more - u Italiji na sajmovima poljoprivrede. Bili su jako štedljivi pa je i to bio razlog, ali su i stekli veliki imetak. Nisu bili siromašni pa da je to bio razlog. Nisu bili zainteresovani za letovanja i mora,... više su voleli da stvaraju materijalno bogatstvo.

Poslednja izmena:
Hajde da razbijamo neke SFRJ mitove o drzavi gde su svi isli na more svake godine.

Znaci vecina srpskih SFRJ seljaka nije videla more, posle zavrsene skole i skolskih ekskurzija.

Na poslu im nisu davali odmor na leto, samo zato sto grajdani uplate aranzman na moru, a seljaci ne idu na more; pa su uvek morali da prilogodjavaju odmor u odnosu na SFRJ gradjane.

Naici na srpskog SFRJ seljaka u to vreme koji zna da pliva je bilo teze naci nego Vulinovu tetku iz Kanade danas.

Sa druge strane, u danasnjoj Srbiji, srpski seljaci ne mogu da zamisle zivot a da ne odu na more, to im je bitnije od svega- posla, zene, dece, svalerke i kockarnice.

Zli kapitalizam :rtfm:
Sta ce Gedza na moru?

Možeš da to potkrepiš nekim dokazima ?
Ja sam seljak koji je svake godine išao na more. (tada mi je osnovno zanimalnje bilo poljoprivrednik i student ili srednjoškolac - sa 16 godina sam prvi put bio u Grčku). Da plivam sam naučio sa 4 godine na Tamišu,.. toliko dobro, da nam je omiljena zabava bila da se potapamo (davimo) u reci. U mom selu su svu ljudi i sva deca preko 5 godina znali da plivaju.
Znači, barataš sa poluinformacijama.
Desetak seljaka iz mog sela su sazidali kuće na moru ili u banju.
većina seljaka nije htela na more, jer je to vreme skidanja pšenice,.. baliranja i prevoza slame (stočarstvo je tada bilo razvijeno, slama je trebala kao prekrivka u štalama).
Moji mati i otac nisu hteli ići na more. Otac je dva puta video more - u Italiji na sajmovima poljoprivrede.
Ti onda nisi seljak, nego si iz neke vojvodjanske varosice koju kolokvijalno nazivas 'selo'.

To se ne racuna, znam da Vojvodjani imaju te fore da govore 'selo' za nesto sto ima 5.000 stanovnika.

Back