Umri_muski
Legenda
- Poruka
- 74.918
Ti gledaj filmove, ja sam gledao zivot.....Živeo od jednog hektara i ništa drugo nije radio? U kom filmu to ima? Živeo normalno od jednog hektara? Druže ne izmišljaj.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ti gledaj filmove, ja sam gledao zivot.....Živeo od jednog hektara i ništa drugo nije radio? U kom filmu to ima? Živeo normalno od jednog hektara? Druže ne izmišljaj.
Hajde da razbijamo neke SFRJ mitove o drzavi gde su svi isli na more svake godine.
Znaci vecina srpskih SFRJ seljaka nije videla more, posle zavrsene skole i skolskih ekskurzija.
Na poslu im nisu davali odmor na leto, samo zato sto grajdani uplate aranzman na moru, a seljaci ne idu na more; pa su uvek morali da prilogodjavaju odmor u odnosu na SFRJ gradjane.
Naici na srpskog SFRJ seljaka u to vreme koji zna da pliva je bilo teze naci nego Vulinovu tetku iz Kanade danas.
Sa druge strane, u danasnjoj Srbiji, srpski seljaci ne mogu da zamisle zivot a da ne odu na more, to im je bitnije od svega- posla, zene, dece, svalerke i kockarnice.
Zli kapitalizam![]()
Evo ne znam ni jednu kući u selu koja živela od jednog hektara a da niko nigde van tog jednog hektara nije radio ništa drugo. Šta ti je radio Deda na tom jednom hektaru pa samo od toga živeo? Ajde podeli sa nama koja kultura šta je sejao, sadio?Ti gledaj filmove, ja sam gledao zivot.....
Da li moze ista biti gluplje od uvodnog posta i teme.
![]()
Sejao paradajz, papriku , luk, kukuruz, stocnu repu , prasu, ima 10 ari sljivak , ne znam tacno koliko ari vinograd i to je to...Evo ne znam ni jednu kući u selu koja živela od jednog hektara a da niko nigde van tog jednog hektara nije radio ništa drugo. Šta ti je radio Deda na tom jednom hektaru pa samo od toga živeo? Ajde podeli sa nama koja kultura šta je sejao, sadio?
Sejao paradajz, papriku , luk, kukuruz, stocnu repu , prasu, ima 10 ari sljivak , ne znam tacno koliko ari vinograd i to je to...
pa svinju , proda prasice, ostavi jednu za novu sezonu , kokoske i jedno vreme imao 5 ovaca..sta ti treba , to drzis, ovce zbog vune, kad se nakupe zalihe, ne drzis ovce, ostane svinja za svinjokolj, da ima i za unuke i za decu , i kokoske za jaja i za meso..Јел имао нешто од стоке?
Sve to na 1 hektar. Nije bio zaposlen nigde i nije radio nigde, nije imao penziju od koje živeo? Na 1h samo od jednog hektara nije ziveo sigurno.Sejao paradajz, papriku , luk, kukuruz, stocnu repu , prasu, ima 10 ari sljivak , ne znam tacno koliko ari vinograd i to je to...
pa svinju , proda prasice, ostavi jednu za novu sezonu , kokoske i jedno vreme imao 5 ovaca..
Imao dve kokoške. Čovek na 1h imao bastu i 10 kultura i još zaradjivao od toga da plati račune itd. Vise mi liči na hobi koji je radio u slobodno vreme kad dodje sa posla ili u penziji. Čovek laže i izmišlja.Јел имао нешто од стоке?
Ne samo da nije imao penziju , nego je skupljao pare pa je uveo telefon da bi se cuo sa unucima i cerkama, a kupio je i onaj motor za navodnjavanje, da bi zalivao u polju malo brze, nego sto je to moglo kad sam ja tamo , ja kad sam tamo , ja uhvatim rucnu pumpu i vozi , vezbas 4,5 h i onda se zalije cela njiva...a kad ja nisam onda ukljuci motor i to zalije brze...nekad da pokaze i kad sam ja tu...Ucio me kroz praksu sve....i prodaju na pijaci , i kako se sve obradjuje...i kako se citaju ljudi...ali ne u pakosti nego pravoslavno , kako treba, ono sto danas nema nigde , retko retko bas...Sve to na 1 hektar. Nije bio zaposlen nigde i nije radio nigde, nije imao penziju od koje živeo? Na 1h samo od jednog hektara nije ziveo sigurno.
Pazi ovako , meni se cini da ti tvoji seljaci nisu obradjivali zemlju nego samo brali plodove ,to rade bahati i lenji seljaci..Imao dve kokoške. Čovek na 1h imao bastu i 10 kultura i još zaradjivao od toga da plati račune itd. Vise mi liči na hobi koji je radio u slobodno vreme kad dodje sa posla ili u penziji. Čovek laže i izmišlja.
I nista nigde nije radio. Nikad zaposljen nigde? Ne verujem. Ako je radio na pijaci verovatno je bio preprodavac.Ne samo da nije imao penziju , nego je skupljao pare pa je uveo telefon da bi se cuo sa unucima i cerkama, a kupio je i onaj motor za navodnjavanje, da bi zalivao u polju malo brze, nego sto je to moglo kad sam ja tamo , ja kad sam tamo , ja uhvatim rucnu pumpu i vozi , vezbas 4,5 h i onda se zalije cela njiva...a kad ja nisam onda ukljuci motor i to zalije brze...nekad da pokaze i kad sam ja tu...Ucio me kroz praksu sve....i prodaju na pijaci , i kako se sve obradjuje...i kako se citaju ljudi...ali ne u pakosti nego pravoslavno , kako treba, ono sto danas nema nigde , retko retko bas...
Ti si izgleda iz poganog i lenjog kraja... to odmah da ti kazem..I nista nigde nije radio. Nikad zaposljen nigde? Ne verujem. Ako je radio na pijaci verovatno je bio preprodavac.![]()
Nije isao u nadnice, svi koji su imali 1 ha nisu isli u nadnice, a desavalo se da pomazu jedni drugima...ja znam da su na njivi dodju njih 10 i ja...samo ja gledam da pocnem u 5 i 6 , sto pre, pa ih jurim, oni se krste sta sam pomahnitao , a ja jurim jer necu da radim posle 13h, to upekne ubija u mozak, a ja moj mozak cuvao za olimpijade iz matisa fizike i hemije...rintam ko konj, ali ne na nacin konja...Јел ишао у дрва и наднице пре. ?!?
Кад је остварио и остао сам и то му је било много
Nemaš ti pojma o poljoprivredi. Nisi izorao njivu, podjubrio, istanjirao, drljačio, sejao, prskao, itd pa tek onda brao. Ne znaš sta je traktor, berač, kombajn, balirka, sejalica, plug, prskalica, ciklon, ralica itd. A u međuvremenu nisi kosio, balirao, fizikalisao, hranio stoku, muzo krave itd. Igrao si se sa dedom malo bastovanstva iz hobija. Ne znaš ni šta je kapitalizam jer da znaš ne bi ga pominjao u zemlji gde ne postoji a bukvalno u poljoprivredi ga nema jer imaš monopol države i uslovljavanje i planiranje države. Izmisljas priču neku o pravoslavnom bastovanstvu i svodiš na filozofiju. Poljoprivreda i filozofija nemaju veze sa vezom. Deda ti nije to radio i ziveo samo od toga nego se malo zezao u penziji da ubije vreme. Niti je vodio neki prosperitetan zivot na 1h u selu. Bukvalno si se izlupetao. Da moze da se zivi normalno i prosperitetno od jednog hektara bukvalno nikad niko sa sela ne bi otišao. Pričaš bajke iz velikog neznanja ili čistog laganja.Pazi ovako , meni se cini da ti tvoji seljaci nisu obradjivali zemlju nego samo brali plodove ,to rade bahati i lenji seljaci..
Cekaju i mnogo se ne trte, nego posadi i ceka da mu rodi , mnogo se ne cima..
To je masovna pojava kad neko ima 10ha...posto intezivno da obradjuje toliku zemlju ne moze...nece stici , i onda pocne da taktizira i da samo skida kajmak..
Aloi nije u redu da ti ja otvaram oci u vezi toga, to je vec kapitalizam....ali je to pojava koja se desava...
Izvini , ocigledno pricamo o razlicitim nivoima poljoprivrede..Nemaš ti pojma o poljoprivredi. Nisi izorao njivu, podjubrio, istanjirao, drljačio, sejao, prskao, itd pa tek onda brao. Ne znaš sta je traktor, berač, kombajn, balirka, sejalica, plug, prskalica, ciklon, ralica itd. A u međuvremenu nisi kosio, balirao, fizikalisao, hranio stoku, muzo krave itd. Igrao si se sa dedom malo bastovanstva iz hobija. Ne znaš ni šta je kapitalizam jer da znaš ne bi ga pominjao u zemlji gde ne postoji a bukvalno u poljoprivredi ga nema jer imaš monopol države i uslovljavanje i planiranje države. Izmisljas priču neku o pravoslavnom bastovanstvu i svodiš na filozofiju. Poljoprivreda i filozofija nemaju veze sa vezom. Deda ti nije to radio i ziveo samo od toga nego se malo zezao u penziji da ubije vreme. Niti je vodio neki prosperitetan zivot na 1h u selu. Bukvalno si se izlupetao. Da moze da se zivi normalno i prosperitetno od jednog hektara bukvalno nikad niko sa sela ne bi otišao. Pričaš bajke iz velikog neznanja ili čistog laganja.
Ma nemoj ti veliki poljoprivredniče sa jednog hektara iz hobija da pričaš o lenjosti. Koja porodica je ikada mogla da prosperira na 1 hektaru i samo time da se bavi. Pričaš o hobi povrtarstvu kao o poljoprivredi nekoj. Da li znaš koliko zemlje treba za 1 kravu da hraniš? Da li znaš ista o ičemu? Bukvalno si se nalupao kao i svaki juznjak koji je radni vek proveo na skelama po Srbiji a onda tupi o poljoprivredi bez mehanizaciju u 20 i 21 veku. Ima vrcana dosta po Požarevcu i paprikara i svi ste se uhvatili za fanglu i mistriju.Ti si izgleda iz poganog i lenjog kraja... to odmah da ti kazem..
Ja lepo ovde pricam da je celo selo bilo manje ili vise tu oko 1 ha , 2 ha, jedan je imao 5 ha, ali se ni on nije qurcio mnogo , mozda ih je bilo 10 da su imali preko 5ha, ali niko preko 10ha, mnogo je 10ha za povrtarsko selo...
Eto koliko razlicitih percepcija ima za SFRJ , ja lepo kazem kad onaj tip prica o tome da su svi bili lopovi u firmama , da je to bilo lokalno za Zeleznik, eto u poljoprivredi , poznato je vlaski krajevi i Pozarevac da imaju vise zemlje, Smederevo da ima vise zemlje u vocnjacima...ali daleko je to od pomoravlja...
Pricas napamet i samo si fokusiran na svoje neuspelo domacinstvo , ali zalim slucaj, mozes samo da se prckas u dupe sto je neuspesno..Ma nemoj ti veliki poljoprivredniče sa jednog hektara iz hobija da pričaš o lenjosti. Koja porodica je ikada mogla da prosperira na 1 hektaru i samo time da se bavi. Pričaš o hobi povrtarstvu kao o poljoprivredi nekoj. Da li znaš koliko zemlje treba za 1 kravu da hraniš? Da li znaš ista o ičemu? Bukvalno si se nalupao kao i svaki juznjak koji je radni vek proveo na skelama po Srbiji a onda tupi o poljoprivredi bez mehanizaciju u 20 i 21 veku. Ima vrcana dosta po Požarevcu i paprikara i svi ste se uhvatili za fanglu i mistriju.
Ajde fangla i mistrija po Beogradu i sanjaj poljoprivredu. Apetiti jesu veliki normalnim ljudima koji hoće da rade da bi imali, samo se vi vrcani zadovoljavate jer eto uspeli ste 30 tegla zimnice da ostavite i to nazivate poslom. Intezivno deda proizveo lažova od unuka. Juznjačka mitologija u pojedinim segmentima zajebala i crnogorsku. Poseduje moje domaćinstvo više i zemlje i kvadrata infrastrukture i vozila i mašina nego što bi ti i tvoj deda stekli za 150 godina pričanja praznih priča. Deda ti je živeo u bedi na 1h i radio je dodatne poslove. Ne bi vi sa juga svi radili po kasarnama i karaulama unkzb da vam ide poljoprivreda.Pricas napamet i samo si fokusiran na svoje neuspelo domacinstvo , ali zalim slucaj, mozes samo da se prckas u dupe sto je neuspesno..
Deda je normalno vodio svoju ekonomiju i podmirivao svoje potrebe koliko toliko , i nije mu falilo....
Apetiti su ti veliki , ali pojma nemas o cemu pricas, zadrzi se na svojoj velikoj zemlji i samim tim ekstezivnoj proizvodnji , a ne da mi seruckas tu o intezivnoj proizvodnjil...o kojoj pojma nemas..
Ja ti lepo kazem sta je istina kod intezivne proizvodnje, ali ti prodaj lepo krave, ne moras vise da kosis, pretvori livade u njive, pocni da tu gajis papriku , pa vidi kako je onda...da li ces stici ili ces da zaradjujes na paprici kao na livadi , malo sutra je isto paprika i livada...Ajde fangla i mistrija po Beogradu i sanjaj poljoprivredu. Apetiti jesu veliki normalnim ljudima koji hoće da rade da bi imali, samo se vi vrcani zadovoljavate jer eto uspeli ste 30 tegla zimnice da ostavite i to nazivate poslom. Intezivno deda proizveo lažova od unuka. Juznjačka mitologija u pojedinim segmentima zajebala i crnogorsku. Poseduje moje domaćinstvo više i zemlje i kvadrata infrastrukture i vozila i mašina nego što bi ti i tvoj deda stekli za 150 godina pričanja praznih priča. Deda ti je živeo u bedi na 1h i radio je dodatne poslove. Ne bi vi sa juga svi radili po kasarnama i karaulama unkzb da vam ide poljoprivreda.
U poljoprivredi ti je drzavno mešanje i mafijanje drzave sa otkupom i preradom. Nemaš slobodno trziste pa nemas ni kapitalizam. Baci te marksističke literature koje nisu ni za brisanje guzice dobre.Danas je kapitalizam u poljoprivredi samo tako , to ko ne vidi taj je glup i to posteno glup...
Imas sobodno trziste, kod paprike i paradajza, svuda na pijaci, pa slobodno prodaj, biraj sta ces da gajis da bi bio slobodnjak, malo jagode prvo , pa posle luk, prasu , pa uteraj u papriku , paradajz, pa posle paradajza imas vremena i za krastavcice, ko zna sta jos moze...U poljoprivredi ti je drzavno mešanje i mafijanje drzave sa otkupom i preradom. Nemaš slobodno trziste pa nemas ni kapitalizam. Baci te marksističke literature koje nisu ni za brisanje guzice dobre.