Zasto srpski seljaci nisu isli na more u SFRJ bogatom raju?

Nikada neću razumeti, zašto pišete o nečemu, što ne znate ?
Srbi mimo sveta,...evo Holanđani "krote" more i prave obradive površine, Srpski seljak beži na more da sunča d.pe.😁
Neko ima more,...ali nema neke 'fajde od toga. U Srbiji je zemlja I klase,...ali nije za "pokondirane tikve".
Srbija ima jako malo zemlje prve klase,... pa što ne pitate internet ?

Nikada neću razumeti, zašto pišete o nečemu, što ne znate ?

Srbija ima jako malo zemlje prve klase,... pa što ne pitate internet ?
Zemlja se i održava ali to ljudi koji se ne bave poljoprivredom ne znaju. Đubrenje njive te dovede do prosijačkog štapa, pokušavaš sa rotiranjem kultura, navodnjavanja gotovo nigde nema pa gledaš u nebo. Ne znaju gradski djilkoši šta je muka. Misle baciš nešto na zemlju i posle pobereš i zaradis milione.

Srbi mimo sveta,...evo Holanđani "krote" more i prave obradive površine, Srpski seljak beži na more da sunča d.pe.😁
Neko ima more,...ali nema neke 'fajde od toga. U Srbiji je zemlja I klase,...ali nije za "pokondirane tikve".
Uporedjvati srpske seljake sa holandskim seljacima, koji su verovatno najbolji seljaci na svetu; to je kao da uporedjujes Skarlet Johanson i Jovanu Jeremic :hahaha1:

Uporedjvati srpske seljake sa holandskim seljacima, koji su verovatno najbolji seljaci na svetu; to je kao da uporedjujes Skarlet Johanson i Jovanu Jeremic :hahaha1:
Holanđani imaju jednu od najboljih država na svetu i oni slušaju ponekad svog seljaka i radi struka na terenu vezano za poljoprivredu a ne donose nabedjena salonska rešenja kao kod nas. Kod nas budala od ministra koji poljoprivredu nije video donosi uredbe, propise i zakone koji su dobri samo sa natkupce i pljačku dok ih opstanak proizvođača ne interesuje.

Na jednog koji isplivao najviše zbog faktora koji nemaju veze sa poljoprivredom njih 5 propadnu baveći se istom. Znaš i mi imamo 4 plata i jednu penziju u kući, privatan posao koji nema veze sa poljoprivredom i tu poljoprivredu. Najmanje u budzet donosi poljoprivreda a sjebe nam vremena najviše. Imali smo krave. To posao ceo dan. Fizikalija stalna. I to se moglo dok su svi bili u snazi. Kako snaga izdala odoše i krave. Krava ne trpi pola sta da zakasnis a za nju i zasejš i kosiš i baliraš i fizikališeš, popravljaš , čistiš i 100 radnji radiš da na kraju pomuzeš. U Srbiji krave bukvalno nestaju i odustaje se od njih. Prosek 1-2 kuće po selu imaju krave i to u selima gde se i radi neka poljoprivreda.
Ima jedna razlika što se tiče poljoprivrede u Sremu (i ostatku Vojvodine) i južno od Save i Dunava sa izuzetkom Mačve. U Sremu/Vojvodini su široka plodna prostranstva, njive su ogromne. Sremci koje ja poznajem i koje sam pominjao imaju toliko zemlje da oni mogu prodati 1 ili 2 povelike njive i da im ostane još ohoho. To su i radili, prodavali su izbjeglicama za placeve i opet imaju puno zemlje. To je par porodica. Ostali Sremci iz mog mjesta (velika većina) su rasprodali njive (i stoku) te se manuli poljoprivrede.

A žive u državi koju su napravili seljaci a glume ludilo i bitnost. Seljaci nahranili te gradove i izgradili i usput propali jer su iscedjeni kao suva drenovina. Deklaracije, rezolucije, trte, mrte, teorije, rešenja i ostalo. Propadamo kulturno od Tita na ovamo a oni se bave teorisanjem. Srbija ima pravnika i ekonomista najviše po glavi stanovnika a živimo u bespravnoj i bednoj zemlji. Ceo doprinos samoprozvanih intelektualaca čista nula. Njima se politika svodi samo da prodamo nekome dupe za pomoć i kredite a da osmisle nešto što radi u praksi i funkcioniše to teško.

Ima jedna razlika što se tiče poljoprivrede u Sremu (i ostatku Vojvodine) i južno od Save i Dunava sa izuzetkom Mačve. U Sremu/Vojvodini su široka plodna prostranstva, njive su ogromne. Sremci koje ja poznajem i koje sam pominjao imaju toliko zemlje da oni mogu prodati 1 ili 2 povelike njive i da im ostane još ohoho. To su i radili, prodavali su izbjeglicama za placeve i opet imaju puno zemlje. To je par porodica. Ostali Sremci iz mog mjesta (velika većina) su rasprodali njive (i stoku) te se manuli poljoprivrede.
A o čemu ja pričam? Par njih dobro prošlo od stvari koje nemaju veze sa samom poljoprivredom. Ja živim u Stigu gde je sve ravno i plodno odmah ispod dunava. Zemlja je bolja nego u Juznom banatu koja je mahom peskovita. Da nije gastarbajtera i njihovi dojče marki ne bi niko živ ostao odavno. Kakva država, strategija i bakrači. Moji baba i deda bežali od te posleratne bede i razvoja poljoprivrede do Australije. Danas imam više zemljaka u dijaspori nego ovde. Čitava sela masovno išla po inostranstvu. Tačno znaš koje selo su svi po Austriji, u ovom svi u Francuskoj u trećem svi u Italiji itd. Slali pare i pomagali one koji im ostali kući, vraćali decu da idu u skolu ovde, neki ostali , neki posle skole pravac kod roditelja nazad na zapad. Koja crna poljoprivreda u vreme SFRJ. Pa mlin u Malom Crniću u sred stiga propao još za vreme te sfrj. Da nije donatora iz inostranstva i kredita njive bi sve bile u parlogu kao pre 30 godina.

Hajde da razbijamo neke SFRJ mitove o drzavi gde su svi isli na more svake godine.

Znaci vecina srpskih SFRJ seljaka nije videla more, posle zavrsene skole i skolskih ekskurzija.

Na poslu im nisu davali odmor na leto, samo zato sto grajdani uplate aranzman na moru, a seljaci ne idu na more; pa su uvek morali da prilogodjavaju odmor u odnosu na SFRJ gradjane.

Naici na srpskog SFRJ seljaka u to vreme koji zna da pliva je bilo teze naci nego Vulinovu tetku iz Kanade danas.

Sa druge strane, u danasnjoj Srbiji, srpski seljaci ne mogu da zamisle zivot a da ne odu na more, to im je bitnije od svega- posla, zene, dece, svalerke i kockarnice.

Zli kapitalizam :rtfm:
Blago tebi u glavu. Seljak će da ide u sred sezone na more. Gde si ti živeo?

Ko je bre živo od zemlje kad svaka kuća u selu u celom Braničevskom okrugu živela od svojih koji slali novac preko grane. Svaka kuća ali svaka je za vreme SFRJ u mom kraju imala nekog preko koji dotirao. Ko nije pobegao preko doselio se u grad i robijao na najgorim poslovima po firmama. O kakvom životu od sela pričaš? Seljak je bio ograničen na 10 hektara i sa tim nije bio konkurentan nikome u tom vremenu. Sela koja su imala po 2-3000 duša su za vreme tog bajnog komunizma spala na po 300-400. Ta Jugoslavija je do 1968 primala pomoć u hrani sa zapada konkretno iz Amerike. Preko 4 miliona ljudi je napustilo Jugoslaviju da radi preko i to u većini slučajeva sa sela. Ko.unisti su svojim politikama bukvalno napravili depopulaciju a ovi nastavljaju. Sela na po par kilometra od grada ni dan danas nemaju vodovod nego moraš da imaš svoj bunar i da vodiš sam računa kakva ti je voda. Znaš li koliko košta bušenje bunara za vodu i pravljenje hidrofora i da to nije dzabe i da ta pumpa pojede više struje nego što ti platiš vodu u gradu. Pumpa kvalitetna košta 500 evra i ne daje ti je država i moraš da imaš barem jednu u rezervi da zameniš ako crkne.
Moj deda je imao manje od 1 ha i sasvim je normalno ziveo....
Drugi seljaci u selu su imali neki manje neki toliko , neki duplo vise, ali daleko od 10ha pa su normalno ziveli..

Niti su imali nekog u inostranstvu , niti je to bilo tako cesto , to zavisi u kom si kraju Srbije..
Tako da nije svaki kraj bio pecalbarski i komadi zemlje preko 10ha....

Moj deda je imao manje od 1 ha i sasvim je normalno ziveo....
Drugi seljaci u selu su imali neki manje neki toliko , neki duplo vise, ali daleko od 10ha pa su normalno ziveli..

Niti su imali nekog u inostranstvu , niti je to bilo tako cesto , to zavisi u kom si kraju Srbije..
Tako da nije svaki kraj bio pecalbarski i komadi zemlje preko 10ha....
Živeo od jednog hektara i ništa drugo nije radio? U kom filmu to ima? Živeo normalno od jednog hektara? Druže ne izmišljaj.

Основни проблем са пољопривредом у Србији пре 80 година је био што је просечан земљишни поред био премали за преживљавање једног просечног сеоског домаћинства и продају вишка хране.Зато се од сељака који су имали много земље, одузимала земља преко прописаног максимума и додељивала сељацима са мало земље.Тако се успоставила производња хране која је задовољавала потребе земље.

Други начин је био да се сва земља национализује и да онда задруге и комбинати производе сву храну.
E sad ovo nije bilo u dedinom selu , tj niko nije dobio zemlju , a trebalo bi nekima , imalo je 20tak bezemljasa, jedan je bio vredan , tog znam, jedan je bio ubijen u pojam, a stvarno ne znam zasto je otac ostavio tog sina bez zemlje...nije fer, ali je tako uradio...nije bio ziv kad sam ja bio u selu , ali sam video njegovu bracu , jedan je nasledio bas poprilicno , za selo , znaci 2ha , mozda 2,5ha...a ovog drugog je otac ostavio bez zemlje totalno , valjda je trebao da pomaze ovog bogatog i da dobije od njega pomoc...ali to ne funkcionise kod poganih Srba nikad, ja jos nisam video da to funkcionise...

To je mozda bilo u Vojvodini , ali nije bilo u tri kraja koje sam detaljno ispitao , zapadno moravski , juzno moravski , i Niski...E sad mozda tamo u Leskovcu , bilo je neke price u Pecenjevcima da je to bilo , ali ja stvarno ne mogu da razumem Pecenjevcane, probao sam, ali ne mogu..

Back