ZabranjeniLegenda
Buduća legenda
- Poruka
- 35.797
prilično oštro kritikovao
Toga se ne sjecam
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
prilično oštro kritikovao
Toga se ne sjecam
Poenta je, izuzetno je nefer, pa u neku ruku i bezobrazno, to što si bio napisao.
Pa to je moje trenutno stanoviste, ja ne vidim nikako da podrzavas gradjansko glediste nacionalizama, vec insistiras da ,,Srbi najstarije imaju sacuvanu nacionalnu svijest" i druge nacionalisticke nebuloze.
Ne, standarni jezik ne znači preslikavanje dijalekta u književni jezik. Takav jezični oblik stvaran je s namjerom. Zato se i zove jezik Zagrebačke filološke škole. Nadalje, standardizacija je proces, a ne stanje. Ne postoji nešto što se zove književni dijalekt. I veliki narodi koji su davno standardizirali svoj jezik toga su svjesniji. Zar talijanski nije standardiziran zato što ga Talijani opisuju kao lingua Toscana in bocca Romana? Standardni (književni, kako ti drago) jezik u pravilu je neka vrsta kompromisa. Tvrditi da jezik kojim je npr. pisana Hrvatsko-ugarska nagodba 1868. kao temeljni zakon Kraljevstva nije standardiziran neozbiljno je. I srpski bi bio bogatiji i izražajniji da nije protjerao crkvenoslavizme iz svog jezičnog nasljeđa. Jasan je povijesni kontekst, crkvenoslavenski u srpskom bio je previše rusicifiran i tako ga se željelo "pročistiti" (vjerojatno uz blagoslov Beča, nebotno za ovu temu), ali šteta je bila napravljena.Uz mjestimično nadopunjavanje iz čakavskoga i kajkavskoga
Vrlo interesantan način da se konstatuje odsustvo standardizacije.![]()
Ne, standarni jezik ne znači preslikavanje dijalekta u književni jezik. Takav jezični oblik stvaran je s namjerom. Zato se i zove jezik Zagrebačke filološke škole. Nadalje, standardizacija je proces, a ne stanje. Ne postoji nešto što se zove književni dijalekt. I veliki narodi koji su davno standardizirali svoj jezik toga su svjesniji. Zar talijanski nije standardiziran zato što ga Talijani opisuju kao lingua Toscana in bocca Romana? Standardni (književni, kako ti drago) jezik u pravilu je neka vrsta kompromisa. Tvrditi da jezik kojim je npr. pisana Hrvatsko-ugarska nagodba 1868. kao temeljni zakon Kraljevstva nije standardiziran neozbiljno je. I srpski bi bio bogatiji i izražajniji da nije protjerao crkvenoslavizme iz svog jezičnog nasljeđa. Jasan je povijesni kontekst, crkvenoslavenski u srpskom bio je previše rusicifiran i tako ga se željelo "pročistiti" (vjerojatno uz blagoslov Beča, nebotno za ovu temu), ali šteta je bila napravljena.
Nije ni u Rusa, pa su ga obilato koristili za stvaranje nazivlja i visokog stila. Vjerojatno je i zato danas ruski leksički najbogatiji slavenski jezikPa nije bio problem u rusifikaciji. Ni pre slavenoserbskog, to nije bio govorni jezik naroda.
Pa ni Lustica, Perast i Grbalj nisu opštine a ti ih nabrajas zajedno sa Kotorom i Tivtom koji jesu opštine.To je sve HN opstina
Risan je pomijesan dijalektom
Pa ni Lustica, Perast i Grbalj nisu opštine a ti ih nabrajas zajedno sa Kotorom i Tivtom koji jesu opštine.
Moj je bogumi casno borio za crnogorsku naciju protiv Srbalja![]()
![]()
![]()
Znači, bio Drljevićev ustaša. No, to smo i znali.
Nije, hrvatski povijesni rječnik je veći i bogatiji od ruskog. Jednostavno je ruski gradio riječi iz cksl, a hrvatski ih je stvarao sam. Znam da to nije neki pokazatelj, no hrvatski prijevod Biblije ima više različitih riječi.Nije ni u Rusa, pa su ga obilato koristili za stvaranje nazivlja i visokog stila. Vjerojatno je i zato danas ruski leksički najbogatiji slavenski jezik
Glede tih pitanja, jasan je još Raguž u 20. st.Ne, standarni jezik ne znači preslikavanje dijalekta u književni jezik. Takav jezični oblik stvaran je s namjerom. Zato se i zove jezik Zagrebačke filološke škole. Nadalje, standardizacija je proces, a ne stanje. Ne postoji nešto što se zove književni dijalekt. I veliki narodi koji su davno standardizirali svoj jezik toga su svjesniji. Zar talijanski nije standardiziran zato što ga Talijani opisuju kao lingua Toscana in bocca Romana? Standardni (književni, kako ti drago) jezik u pravilu je neka vrsta kompromisa. Tvrditi da jezik kojim je npr. pisana Hrvatsko-ugarska nagodba 1868. kao temeljni zakon Kraljevstva nije standardiziran neozbiljno je. I srpski bi bio bogatiji i izražajniji da nije protjerao crkvenoslavizme iz svog jezičnog nasljeđa. Jasan je povijesni kontekst, crkvenoslavenski u srpskom bio je previše rusicifiran i tako ga se željelo "pročistiti" (vjerojatno uz blagoslov Beča, nebotno za ovu temu), ali šteta je bila napravljena.
Ti si latentni komunista koji podsvesno mrzi Zapad.Jer si prekriveni srpski nacionalista i mrzis nacionalne Crnogorce.
Tu ima dosta istine, iako ima i drugačijih mišljenja.Istina je da je standardizacija hrvatskog jezika bila proces koji bi se i bez utjecaja vukovaca završio vrlo slično, osim nekoliko pravopisnih rješenja koja su nam ostavili kao izravni utjecaj (pisanje ije za diftong ie, pisanje slogotvornog R bez protetičkog samoglasnika i slično), inače je Vukov utjecaj na hrvatski standard preko svake mjere precijenjen i može se jednako objasniti pukim vremenskim razvojem jezika. Ipak je sam proces standardizacije bio složeniji, posebno u kajkavskim područjima. Iako su viđeniji kajkavski autori (npr. Belostenec) pokazivali jasnu namjeru stvaranja zajedničkog standarda, kajkavski je zbog potreba života bio standardiziran na relativno visokom stupnju (Historijski rječnik kajkavskoga standardnog jezika nedavno je i objavljen u Hrvatskoj) i konzervativni dio kajkavske Hrvatske nije ga se odrekao bez borbe. Čakavski se gubi u književnom jeziku već od 17.st., ali ono što je važno napomenuti koliko god puta treba da govornici i pisci NIKAD ove razlike između čakavskoga i štokavskoga nisu smatrali posebnim jezicima, niti su tada postojali izričaji za "čakavski" i "štokavski", kako si uostalom i sam napisao
Zapravo, ne. Partija (očigledno njen srpski deo) kumovao je nečemu što nije sprovedeno. A bilo bi da je cela partija u tome bila ujedinjena.Pa zapravo je srpsko-hrvatski jezik bio konačno stvoren, standardizovan i ozvaničen Novosadskim dogovorom 1950. godine i tome je kumovala upravo Partija.
to boldovano govori sve.Vojvodina je definisana kao multietnička autonomija 1945. i zato je logično bilo da joj pripadne takođe multietnička Baranja. Komunisti su bili prohrvatski i antisrpski pri AVNOJ-u pitam se zašto. Da li zbog promonarhijskog stava u Srbiji ili je hrvatski lobi bio jak, ili jednostavno nezainterersovanost/mlak stav srpskih komunista...
https://www.novosti.rs/c/drustvo/feljton/1154328/feljton-rukovodstvo-partije-srem-bio-hrvatskojAutorska.
Od kada znam za sebe slušam kako naši nacionalisti (a i ja sam to činio dok sam bio jedan od njih) kukaju kako su komunisti oteli Baranju od Srbije/Vojvodine i poklonili im Hrvatima (iako niko od njih ne zna da nabroji dva sela iz Baranje bez upotrebe Gugla).
Međutim prećutkuju da je kraljevska/beogradska/srpska vlada poklonila Hrvatima (banovini Hrvatskoj) veliki deo srpskog Srema koji je 24. novembra 1918. izglasao prisajedinjenje Srbiji.
Zapravo ovako na oko čini se da je gubitkom Baranje, a povraćajem zapadnog srpskog Srema pod komunistima Srbija u blagom plusu, dok je pod kraljevskom/srpskom vlašću bila u čistom minusu (desno crveno je južna Baranja data Hrvatskoj, desno svetlo plavo je srpski Srem vraćen Srbiji).
Da li je neko ikada razmišljao o ovome?
![]()
Nabrajaš svoj itinerar ljetovanja?Карлобаг, Огулин, Карловац, Вировитица.
Autorska.
Od kada znam za sebe slušam kako naši nacionalisti (a i ja sam to činio dok sam bio jedan od njih) kukaju kako su komunisti oteli Baranju od Srbije/Vojvodine i poklonili im Hrvatima (iako niko od njih ne zna da nabroji dva sela iz Baranje bez upotrebe Gugla).
Međutim prećutkuju da je kraljevska/beogradska/srpska vlada poklonila Hrvatima (banovini Hrvatskoj) veliki deo srpskog Srema koji je 24. novembra 1918. izglasao prisajedinjenje Srbiji.
Zapravo ovako na oko čini se da je gubitkom Baranje, a povraćajem zapadnog srpskog Srema pod komunistima Srbija u blagom plusu, dok je pod kraljevskom/srpskom vlašću bila u čistom minusu (desno crveno je južna Baranja data Hrvatskoj, desno svetlo plavo je srpski Srem vraćen Srbiji).
Da li je neko ikada razmišljao o ovome?
![]()
Mene zanimaju Mačekova gledišta kad se radi o ostatku države a nakon formiranja Banovine.
Kako je on gledao na Vojvodinu, Makedoniju, ostatak BiH...?