Da ti kažem iskreno, ne znam zbog čega se taj narativ gura po medijima u Hrvatskoj.
Ja ga ne koristim zbog toga što vidim da nekima smeta, kao što i velikoj većini Istrijana smeta naziv Istranin.
Dotakli smo se te teme na bivšem forumu, lik iz Srbije dao je objašnjenje koje po meni ima smisla - Srbin je etnički Srbin iz Srbije, dok su Srbijanci državljani Srbije koji nisu etnički Srbi, te on zbog toga ne želi da ga se naziva Srbijancem.
Svaki stanovnik, neke države, ako je rođen, ili boravi u noj, minimum godinu dana, sa sve preseljenjem, u istu, smatra se nacionalno, po toj državi. Tako, da celokupno stanovništvo Srbije, smatra se Srbima. E, sad tu, imamo etničke zajednice ili narode. Kako god hoćete. Po etnosu, ili narodnosti, imamo u Srbiji: Mađare, Albance, Bugare, Rumune, Bošnjake, Hrvate... Itd. Mada, ova poslednja dva naroda, pripadaju, srpskom korpusu.Ali,dobro,treba poštovati, sve narode. Znači, nacija je pripadnost, nekoj državi. Etnos, je pripadnost, nekom narodu. Dakle, u Srbiji imamo, samo srpsku naciju, sa pripadnicima, različitih naroda, kao i svugde u svetu. Izraz Srbijanac, se odomaćio, uglavnom u susednim državama, ili etničkim manjinama, u Srbiji, kako bi se, navodno, razlikovali, od pravoslavnih Srba. Nebuloza! Izraz je, u suštini, bespotreban. Ali, ako neko voli, neka ga koristi. Srbijanac=Srbin. A, ovo drugo je pravilnije. Dakle, svi smo mi, nacionalno Srbi, a etnički, šarenoliki.