Zašto Rumuni Bugare zovu Srbima?

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zanimljivo. Mnogi ovde smatraju da je kontra klimanje glavom navika samo kod Bugara. To nije tačno. Niti je to navika kod svih Bugara a navika je još i u nekim delovima država koje sam pomenuo a primetio sam tu naviku i kod nekih Srba naročito starijih. Zamolio bih te da sada kada si počeo o ovoj temi malo razjašniš konkretno šta si misilio reći? Baš me zanima a verujem i još neke.
Nije to navika, navike se stvaraju brzo, ovo je višehiljadegodišnja etnička osobina. Ovde možeš da primetiš da je ova osobina uglavnom vezana za:
ljude koji se služe jezikom koji nije izvorno njihov, osim u centru polazišta, odnosno u Persiji
koji imaju veoma veliku genetsku sličnost
čiji je dolazak u Evropu dokumentovan ali oni nisu izgubili smisao za humor, pa gde god da su glume starosedeoce

Nije to navika, navike se stvaraju brzo, ovo je višehiljadegodišnja etnička osobina. Ovde možeš da primetiš da je ova osobina uglavnom vezana za:
ljude koji se služe jezikom koji nije izvorno njihov, osim u centru polazišta, odnosno u Persiji
koji imaju veoma veliku genetsku sličnost
čiji je dolazak u Evropu dokumentovan ali oni nisu izgubili smisao za humor, pa gde god da su glume starosedeoce
Ajde malo konkretnije? Ko glumi starosedeoce i gde? Zašto pominješ Persijance? Kakve to veze ima sa klimanjem glavom ? Itd.

Od sedam slovenskih plemena.
I od njih ali i još od nekih slovenskih plemena. Mada u današnjem bugarskom jeziku i u njegovim dijalektima imaš i nekih vlaških reči i nekih rusizama, anglizama, germanizama, turcizama, grcizama, hungarizama itd. Recimo ...pada mi na pamet reč mandža koja se u ovom mom kraju koristi za reč jelo. Pretpostavljam da je to romanizam pošto mi je poznato da Italijani za jelo kažu mandžare.

Ajde malo konkretnije? Ko glumi starosedeoce i gde? Zašto pominješ Persijance? Kakve to veze ima sa klimanjem glavom ? Itd.
Starosedeoce glume trenutno u Grčkoj, Albaniji, Rumuniji i Severnoj Makedoniji. Na ostalim mestima njihov glas se slabije čuje. Persijance pominjem zato što je taj etnos odande potekao a njegovi ostaci i dalje klimaju kontra glavom u Iranu i Turskoj.

I od njih ali i još od nekih slovenskih plemena. Mada u današnjem bugarskom jeziku i u njegovim dijalektima imaš i nekih vlaških reči i nekih rusizama, anglizama, germanizama, turcizama, grcizama, hungarizama itd. Recimo ...pada mi na pamet reč mandža koja se u ovom mom kraju koristi za reč jelo. Pretpostavljam da je to romanizam pošto mi je poznato da Italijani za jelo kažu mandžare.
Mandža ili manđa je deo šatrovačkog govora koji je u Srbiju došao sa ciganima iz krajeva sa tim kontra-klimoglavim ljudima. Isto je i sa mindžom.

Mnogo si komplikovan i nedorečen. Treba kleštima izvlačiti reči iz tebe. Da li je tvoj konačni zaključak da su oni koji suprotno klimaju glavom starosedeoci na Balkanu i da su poreklom Persijanci i da su to halpogrupe E1b i J2?
Nisu starosedeoci Balkana, došli su iz Anadolije preko Sicilije, južne Albanije a u Bugarskoj su od 18 veka. Ti "Bugari" su isti narod kao i Rumuni u Dobrudži. Pravi Protobugari su R1b.

Nisu starosedeoci Balkana, došli su iz Anadolije preko Sicilije, južne Albanije a u Bugarskoj su od 18 veka. Ti "Bugari" su isti narod kao i Rumuni u Dobrudži. Pravi Protobugari su R1b.
Zar nije grupa E1b treća po zastrupljenosti kod Srba a prva kod Crnogoraca? Ko je toliko dolazio u Srbiju i Crnu Goru u 18. veku iz Anadolije da bi ta grupa bila treća po zastupljenosti kod Srba? Takva masovna naseljavanja iz Anadolije nisu zabeležena u 18. veku. Bar ja nisam čuo za njih. Kako su se tako brzo asimilirali? 18.vek nije tako davna prošlost da baš ne ostane nikakav trag od svojih predaka u narodu te halpogrupe? Druga stvar. Kažeš da su protobugari grupa R1b? Zar nije R1b halpogrupa najzastupljenija u zapadnoj Evropi u Španiji, Italiji, Norveškoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Belgiji, Holandiji? Kakve veze proto bugari imaju sa ovim narodima?

Zar nije grupa E1b treća po zastrupljenosti kod Srba a prva kod Crnogoraca? Ko je toliko dolazio u Srbiju i Crnu Goru u 18. veku iz Anadolije da bi ta grupa bila treća po zastupljenosti kod Srba?
Код Црногораца хаплогрупа Е1б1б ипак није на првом него на другом мјесту (на првом је И2а наравно).
Хаплогрупа Е1б нема посебне везе са Анадолијом, већ је у великом % заступљена на сјеверу Африке, међу берберским народима.
У Анадолији и на Кавказу заступљена је у високом % хаплогрупа J2a, која је у Србији у малом % заступљена, тек 2,6%, слично је у БиХ, Хрватској и Црној Гори, у нешто већем % у Бугарској (6,9%) и Румунији (8,4%), међутим ни ту није доминантна, што може, али и не мора бити потврда да није било значајних миграција из Анадолије.

Genetski Bugari su najblizi Srbima i Rumunima.
Не генетски него равнајући се према резултатима тестирања Y-хромосома на ипак мањем узорку популације.
По процентуалној заступљености хаплогрупа Y-хромосома код тестираних јесмо "близу", али то није генетика, генетика је много, много шира област.

Не генетски него равнајући се према резултатима тестирања Y-хромосома на ипак мањем узорку популације.
По процентуалној заступљености хаплогрупа Y-хромосома код тестираних јесмо "близу", али то није генетика, генетика је много, много шира област.
Genetski autosomalno najblizi Srbima su Rumuni, Bugari, Madjari, Austijanci, Slovaci... (racunajuci u Srbe i odrode koji su potpuno srpske genetike).
Srbima su jako bliski Baski, Sardinijci i cela evropa, racunajuci y-hromozom hg i MtDNA, i autosomalnu genetiku.
Evropljani (vecina, osim par izuzetaka) su jako bliski medjusobno.

Poslednja izmena:
Srbi imaju spski I2a1 a Bugari od sedam slovenskih plemena. :rotf:

Pitali Rumuna, da li Rumuni stvarno govore romanskim jezikom (porodicom romanskih jezika).
Rumun: Da. Vojvode mi Vlade Dracule vampira.

Od srpskog je nastao sanskrt, slovenski jezici, svi romanski i germanski jezici. Srbski ima najvecu i pravu etimologiju.
Price o vampirima su pocele od Srba.

Neki od poznatih Rumuna (najblize srpske brace) s vrha glave.

Ray Wize, glumac
Serban Nicifor, kompozitor
Sergiu Celibidache, dirigent
Dinu Lipatti, pijanista

Back