Zašto Rumuni Bugare zovu Srbima?

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Румуни су до недавно били Срби. Славили су славу, обожавали Светог Саву, жалили Косово, јели прасетину, пили ракију и играли Жикино Коло. А сада е баш више неће.

Зашто? Због Ватикана.
Ni sam ne znaš kolliko si u pravu, jerbo da nije bilo srpske crkve Rumuni bi ostali u uniji ili bi bili pokatoličeni.

Mislim da teritorija današnje Rumunije nije cela podpadala pod Pećku patrijaršiju tj Srpsku pravoslavnu crkvu, sem deo oko Temsivara i Arada
Ни један део данашње Румуније није никада подпадао под Пећкој Патријаршији. Део румунског Баната јесте подпадао под Карловачкој Патријаршији за време Аустроугарског царства.

Ни један део данашње Румуније није никада подпадао под Пећкој Патријаршији. Део румунског Баната јесте подпадао под Карловачкој Патријаршији за време Аустроугарског царства.

Nista ne znas, a i ne trudis se mnogo da saznas.

650px-Pecka_patrijarsija_mapa_sr.png

Српска Википедија....
Тролу, нападним изругивањем нежељеног мишљења нећеш доказати да си духовит, него само да си глуп.
Ово је српски форум, нико никог не сили да кампује на форуму. У правилнику пдф историја је дефинисано да су допуштени извори српска и енглеска википедија. Извор је валидан, ако тврдиш да није тачан, приложи извор у којем се тврди супротно. Тако се ради у расправи довршених и нормалних људи и тако се ради на српском форуму. У супротном заобиђи овај пдф, имаш пдф политику за под*ебавање.

Pravi Vlaše, to ti je doslovno najosnovnije iz istorije regiona. Evo ti karte Šuletića, koju smo već postavljali na forum ranije.

TmZFIOv.jpg
У реду, хвала. Међутим пристајем ранијој опасци да мапа не говори о етницитету становништва. Било је и још увек има Срба у румунском делу Баната али су они тамо махом били мањински народ.

Пећка Патријаршија, о којој сам погрешио, се проширила заједно са Османском царством.
Gm8IUit.jpg
.
У Мађарској и Аустроугарском царству краљеви и цареви су једно време стављали све шизматике под Српском Патријаршијом. То не значи да су шизматици били Срби (како где) и не значи да су тиме били задовољни.

W0C6DiF.jpg

Тролу, нападним изругивањем нежељеног мишљења нећеш доказати да си духовит, него само да си глуп.
Ово је српски форум, нико никог не сили да кампује на форуму. У правилнику пдф историја је дефинисано да су допуштени извори српска и енглеска википедија. Извор је валидан, ако тврдиш да није тачан, приложи извор у којем се тврди супротно. Тако се ради у расправи довршених и нормалних људи и тако се ради на српском форуму. У супротном заобиђи овај пдф, имаш пдф политику за под*ебавање.
У праву си, међутим нисам приметио да ово кажеш осталим троловима на овом форуму. Мени се чини да ти тролови не сметају сем ако приговарају твоје становиште.

У Мађарској и Аустроугарском царству краљеви и цареви су једно време стављали све шизматике под Српском Патријаршијом. То не значи да су шизматици били Срби (како где) и не значи да су тиме били задовољни.

Нису их стављали, већ су они под јурисдикцијом Карловачке митрополије били, и одатле су се касније канонским путем одвојили.

Нису их стављали, већ су они под јурисдикцијом Карловачке митрополије били, и одатле су се касније канонским путем одвојили.
Имао сам на уму делатност мађарског краља Матије Корвина још у петнаестом веку. Црвка и световна држава нису нигде биле одвојене до Америчке Револуције. Световни владари су увек сарађивали са црквеним поглаварима и обрнуто. То је важило не само за државну веру (римокатолицизам у случају тадашње Мађарске) него и за толерисане вере (православље) коју су римокатолици сматрали шизматичком.

To his field observations, Slovenian Matija Murko added some facts about the spread of Bulgarian singing, which he drew from written sources. He points out that in the town of Ogulin (northwestern Croatia), at the beginning of the twentieth century, "Bulgarian" mourners (zalopojke) were preserved (Murko 1951: 219). The testimony of Prof. M. Budimir, who in the town of Sen (a seaside town in the northern part of Dalmatia), has heard the blind man from the adjoining mountain ranges, is extremely valuable to ask:

Darujte me, braćo moja,

Koji boga vjerujete

I bugarski razumjete (Murko 1951: 220)

Particularly relevant to the information given by M. Murko is the message that he himself had heard of songs of this nature in Kosovo's Orahovac (near Prizren), but, as he reported in a footnote „Ni sam mogao saznati o tome ništa bliže, budući da je učitelj, kome sam to spomenuo, bio uvrijeđen, da on - «nacionalni radnik» - širi bugaraštvo“. (Murko 1951: 219).

Zar nije grupa E1b treća po zastrupljenosti kod Srba a prva kod Crnogoraca? Ko je toliko dolazio u Srbiju i Crnu Goru u 18. veku iz Anadolije da bi ta grupa bila treća po zastupljenosti kod Srba? Takva masovna naseljavanja iz Anadolije nisu zabeležena u 18. veku. Bar ja nisam čuo za njih. Kako su se tako brzo asimilirali? 18.vek nije tako davna prošlost da baš ne ostane nikakav trag od svojih predaka u narodu te halpogrupe? Druga stvar. Kažeš da su protobugari grupa R1b? Zar nije R1b halpogrupa najzastupljenija u zapadnoj Evropi u Španiji, Italiji, Norveškoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Belgiji, Holandiji? Kakve veze proto bugari imaju sa ovim narodima?

Неке гране R1b се јављају код туркијских народа, неке код црнаца из Чада, Камеруна, Нигерије и Судана, а неке на Блиском Истоку. R1b је врло широк појам. Туркијски Башкири који имају везе са прото-Бугарима имају 48% R1b https://en.wikipedia.org/wiki/Bashkirs#Genetics

Мапа заступљености R1b хаплогрупе
Haplogroup_R1b_World (1).png

Неке гране R1b се јављају код туркијских народа, неке код црнаца из Чада, Камеруна, Нигерије и Судана, а неке на Блиском Истоку. R1b је врло широк појам. Туркијски Башкири који имају везе са прото-Бугарима имају 48% R1b https://en.wikipedia.org/wiki/Bashkirs#Genetics
Ne javljaju se, nego sve zavisi od žena koje su zatekli kad su im pobili muškarce. Znaju se putevi kojima je R1b prodrla u Afriku, a iz Afrike u pola Zapadne Evrope.

Nema šta da mislim, u pitanju je činjenica ukoliko se u obzir uzme više verodostojnih nauka. Nemam vremena da ti pišem sve u tanke crte da bih shvatio.. Na Helmu su u to doba većina življa sloveni.

Ja mislim da bi ti trebalo da se upoznaš sa nekim osnovama iz istorije Dušanovog carstva, jer to što si napisao je vrlo daleko od činjenica. Istorijom političkih odnosa i ratova bavi se vrlo specifično istorija; ne znam na koje to više verodostojnih nauka ciljaš.

Preporučujem ti da počneš od ove knjige: https://hramsvgeorgija.rs/download/...-cirkovic-stefan-dusan-kralj-i-car-1331-1355/

Ako ti je ovo od Ferjančića i Ćirkovića isuviše opširno i stručno napisano, preporučujem ti da kreneš od više beletrističkoga Fajfrića:
https://www.rastko.rs/istorija/loza_nemanjica/fajfric-svloza_4_c.html
https://www.rastko.rs/istorija/loza_nemanjica/fajfric-svloza_5_c.html

Nisu starosedeoci Balkana, došli su iz Anadolije preko Sicilije, južne Albanije a u Bugarskoj su od 18 veka. Ti "Bugari" su isti narod kao i Rumuni u Dobrudži. Pravi Protobugari su R1b.
Cincari. Tajna upravljačka elita. U svim balkanskim državama drže poluge politicke finansijske kulturno VERSKE MOĆI.

Svi ministri finansija guverneru patrijarsi.

Dobar dan, tema je autorska!

Bio sam skoro u Severnoj Rumuniji i upoznao ljude koji se izjašnjavaju kao Rumuni, ali mi rekoše da mnogi Rumuni stanovnike države Bugarske nazivaju Srbima. To sam čuo i ranije iz nekih priča..Na jednoj temi na forumu, jedan forumaš mi pošalje ovo sa vikipedije:

"The Bulgarians who migrated during the 19th century were known as sârbi (Serbians).[9][10] This word may have been used by Romanians to refer to all South Slavs,[11] but it has also been proposed that they used this ethnic identification to prevent the Ottomans from demanding the Wallachian authorities to return the refugees to their place of origin.[12] Even today, the Bulgarians from Wallachia are called "sârbi" (=Serbians) though they speak Bulgarian and define themselves as "bulgari" (=Bulgarians).[13] "

Da parafraziram za one koje ne znaju engleski.."Bugari koji su migrirali u 19. veku bili su poznati kao Sarbi (Srbi). Ovu reč su rumuni upotrebljavali za sve južne slovene..I danas se bugari iz Vlaše nazivaju Srbima iako govore bugarski i definišu se kao bugari.
Takođe u Rumuniji ima nekoliko hiljada ljudi koji se izjašnjavaju kao srbi po poslednjem popisu, a postoje i karakaši (za koje se zna da su srbi) ali se i oni izjašnjavaju kao Hrvati.

Dakle kakva je to multipraktik država? Imamo ljude koji se izjašnjavaju kao nekakvi Hrvati, kao Bugari, kao Rumuni i Romi, a srba jedva da ima a situacija je zapravo obrnuta, po mojim shvatanjima veliki broj srba je asimilovan i pretvoren u rumune, u bugare, u hrvate i rome...

Šta vi mislite o tome koliki je broj srba asimilovan na tom području kroz vekove i zašto rumuni bugare nazivaju srbima?

Према једној од мојих теорија Срби су се простирали можда до Солуна и имали власт над 7 племена доласком Бугара и њиховим изласком из аварског каганата преузели су власт над 7 племена и начинили нову сеобу Срба дубље у Далмацију такође са Дунава и Саве.
Опет свакако иза Браничеваца или Ободрита. као и на северу били су иза а словенско племе Љутића Франци су на кратко савладали помоћу Бодрића који су привремено потпадали под франачку власт. Овде је било слично са Бугарима иако су били независни ипак су били у миру са Србима али политички зависни према Бугарима што је један од разлога што до Немање нису били у саставу српске државе.

Рашка је више као збег него као држава , Пештерска висораван је сурова и неприступачна са температурама -40 степени.
На оваквим подручјима и данас живе људи здраво , разбијају лед да би напојили стоку и изразито су отпорни на хладноћу.
На оваквом простору Срби су или јако неприступачни као и у Дукљи и на планинама у Босни где су увек побеђивали Бугаре док су били једна од највећих супер сила у европи.

Back