Zašto Rumuni Bugare zovu Srbima?

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
674px-First_Bulgarian_Empire_%28681-800%29_v1.png

Territorial_expansion_during_the_reign_of_Khan_Krum_%28803-814%29_pl.png

170906.jpg

To što klimaju glavom kao Rumuni je stvar da su oni od Rumuna primili neke navike. Neki žive među njima i po trista godina. I Bugari u Srbiji su većinom izgubili kontra klimanje glavom. A u nekim delovima Bugarske uopšte ne postoji kontra klimanje glavom kao navika.Ti Bugari su kao što sam već napisao poreklom iz severno-centralne Bugarske i imaju dijalekte iz tih delova Bugarske. Doduše sa dosta romanizama u Rumuniji i dosta germanizama i hungarizama u Vojvodini. Oni su nakon neuspešnog čiprovskog ustanka u Bugarskoj bežali od Turaka i naselili se pre 300 godina za vreme Austorugarske u današnje predele Rumunije i današnje predele Banata u Srbiji. Neki su se naselili i u okolinu Pirota, Trna i raznih drugih krajeva. Neki zajedno sa Srbima i seobom pod vođstvom Arsenija Čarnojevića naselili predele današnje Vojvodine i stigli zajedno sa Srbima i do Budimpešte i Sentandreje. U Sentandreji i danas postoji crkva sveti Nikola koju su oni podigli poznata i kao tzv. čiprovačka crkva po mestu u Bugarskoj odakle su izbeglii i jedan čitav kvart u tom mestu se naziva bugarski kvart .

Ima Bugara u Rumunije koji su i kasnije pod pritiskom Turaka takođe bežali iz Bugarske u Rumuniju. Ovo su neki od njih.

To što klimaju glavom kao Rumuni je stvar da su oni od Rumuna primili neke navike.

tu sam te tico čekao:

However, in some Southerastern European areas such as Bulgaria and southern Albania it is used for the opposite purpose, to indicate affirmation, meaning "yes". In those regions, nodding in fact means "no" as well, the complete reverse of most other places in the world

Suština povezanosti ove "tri nacije", dakle Bugara, Rumuna i Albanaca je upravo naseljavanje Cincara na teritoriju Dobrudže.

Ne klimaju svi Bugari kontra, samo oni crnpurasti.

позната је ствар да Шопи себе не сматрају ни за Србе ни за Бугаре али ипак бирају једно од та два.
Бугарски језик им је ближи те се лакше одлучују за ту опцију.

tu sam te tico čekao:

However, in some Southerastern European areas such as Bulgaria and southern Albania it is used for the opposite purpose, to indicate affirmation, meaning "yes". In those regions, nodding in fact means "no" as well, the complete reverse of most other places in the world

Suština povezanosti ove "tri nacije", dakle Bugara, Rumuna i Albanaca je upravo naseljavanje Cincara na teritoriju Dobrudže.

Ne klimaju svi Bugari kontra, samo oni crnpurasti.
Pa ništa mi novo nisi ni rekao. Samo ovo sa crnpurastima je totalna glupost. Kontra klimanje glavom i nije karakterističan samo za neke Bugare i ne može se samo po tome određivati da li je neko Bugarin ili nije. Doduše najrasprostranjenije je u Bugarskoj. Ta navika se može videti i u nekim delovima današnje Grčke, Turske, Makedonije i Albanije. Primetio sam tu naviku i kod nekih Srba naročito kod starijih.

http://fakulteti.edukacija.rs/zanimljivosti/pazite-na-govor-tela

Klimanje glavom uglavnom predstavlja gest prihvatanja ili odobravanja. Ipak, Bugari i Grci su poznati po svojoj neobičnoj praksi da pokretom glave gore-dole izražavaju svoje Ne, dok pokret levo-desno znači Da.

Pa ništa mi novo nisi ni rekao. Samo ovo sa crnpurastima je totalna glupost. Kontra klimanje glavom i nije karakterističan samo za neke Bugare i ne može se samo po tome određivati da li je neko Bugarin ili nije. Doduše najrasprostranjenije je u Bugarskoj. Ta navika se može videti i u nekim delovima današnje Grčke, Turske, Makedonije i Albanije. Primetio sam tu naviku i kod nekih Srba naročito kod starijih.
Zaboravio si u nabrajanju da pomeneš i Siciliju, što je veoma bitno za priču, a da je rašireno i kod nekih grupa u Aziji. To nije navika nego etnološka odlika. Kad to shvatiš onda će ti biti jasno na koji način su povezani ovi ljudi.

Zaboravio si u nabrajanju da pomeneš i Siciliju, što je veoma bitno za priču, a da je rašireno i kod nekih grupa u Aziji. To nije navika nego etnološka odlika. Kad to shvatiš onda će ti biti jasno na koji način su povezani ovi ljudi.
Zanimljivo. Mnogi ovde smatraju da je kontra klimanje glavom navika samo kod Bugara. To nije tačno. Niti je to navika kod svih Bugara a navika je još i u nekim delovima država koje sam pomenuo a primetio sam tu naviku i kod nekih Srba naročito starijih. Zamolio bih te da sada kada si počeo o ovoj temi malo razjašniš konkretno šta si misilio reći? Baš me zanima a verujem i još neke.

Back