Zašto Rumuni Bugare zovu Srbima?

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Шта ти мислиш, о овоме, @Pravi Vlah
Нисам схватио питање.

Ако ме питаш шта ја мислим о генетици Балканца, мислим 1) да је најрозноврснија у Европи и 2) да Балканци су по генетици прилично слични једни другима. Другим речима постоји много Срба који су по генетици блискији бугарском, хрватском или румунском просеку него српском просеку. Постоји много Румуна који су блискији српском просеку него румунском. Постоји много Бугара који су блискији српском просеку него бугарском, итд.

У формирању данашњих балканских народа учествовало је много разних група предака који су потицали из разних делова света и који су ратовали једни против других.

Нисам схватио питање.

Ако ме питаш шта ја мислим о генетици Балканца, мислим 1) да је најрозноврснија у Европи и 2) да Балканци су по генетици прилично слични једни другима. Другим речима постоји много Срба који су по генетици блискији бугарском, хрватском или румунском просеку него српском просеку. Постоји много Румуна који су блискији српском просеку него румунском. Постоји много Бугара који су блискији српском просеку него бугарском, итд.

У формирању данашњих балканских народа учествовало је много разних група предака који су потицали из разних делова света и који су ратовали једни против других.
Па ево, @leki1 нам каже да су I2 најбројнији у Македонији и Србији, али некако је прескочио Румунију. Сада се питамо да ли су Срби Румуни или Румуни Срби. Или има неки палеобалкански елемент који се задржао у овим групама и нема никакве везе с националношћу (али то је превише досадно, зар не).

Па ево, @leki1 нам каже да су I2 најбројнији у Македонији и Србији, али некако је прескочио Румунију. Сада се питамо да ли су Срби Румуни или Румуни Срби. Или има неки палеобалкански елемент који се задржао у овим групама и нема никакве везе с националношћу (али то је превише досадно, зар не).
Па она мапа је сасвим бесмислена. Бугари, Срби, Румуни, Македонци, итд су по генетици врло слични. Раздвајају их језик и историјски детаљи према којим су створени савремени појмови нација. А не воле једни друге јер себе сматрају бољим од осталих.

Погледајмо у тексту који је оставио колега @leki1 . Цтрл + ф, па "белорус".
Оно што су моја сазнања, а управо то племе ми је помогло да схватим то хаотично доба 6-ог и 7-ог века. Драговићи, и ми са ових простора требамо инсистирати на том имену ( то важи и за тебе @Gledston -е) а не Драгувути, потичу , мање-више, из данашње северно-централне Пољске. Завршили су управо ту, Макадонији и Белорусији. Ја их не бих третирао као Србе, али далеко од тога да су Бугари, Грци,итд. Реално су Словени, а од онога што је данас од имена остало најближи би у том добу били Србима. То не значи да су Срби.

По мени хаплогрупе не треба пластично мешати с народима, оне су нам само 'помоћни алат' да схватимо неке ствари.

Taj neki “paleobalkanski element” ne postoji. Verovali ili ne, nije nađena nikakva stara populacija karakteristična za Balkan.

U Srbiji ima samo pripadnika paleoevropske populacije. Paleobalkanska ne postoji. Takve populacije prosto nema. Što se tiče jezika, genetika kaže da su se pomerali više manje bez prevelikih pomeranja populacije, takod da je Engleska koja govori germanskim engleskim genetski bliža Španiji i Porugaliji nego Nemačkoj i Norveškoj.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Genetic_history_of_Europe

Па она мапа је сасвим бесмислена. Бугари, Срби, Румуни, Македонци, итд су по генетици врло слични. Раздвајају их језик и историјски детаљи према којим су створени савремени појмови нација. А не воле једни друге јер себе сматрају бољим од осталих.
Nemoj tako, mapa je veoma korisna, a što se tiče ko koga “ne voli”, tj ko je oprezan prema kome, u korenu toga ne mora da bude nekakva vera u sopstvenu “izuzetnost”. Ko veruje da je izuzetan?

Samo se imaju krajnje negativna istorijska iskustva sa nacionalizmima naroda i neograničenim teritorijalnim ambicijama okolnih naroda, i opet i ponovo se susreću teorije koje su već dovodile i do genocida i do postavljanja kao nacionalnoh ciljeva istrebljenja Srba, bilo sa neke teritorije, bilo potpuno.

Ti kao otvoreni rumunski nacionalista nema šta sa optužuješ Srbe za “nacionalizam”.

• Haha
Reactions: PA8
Да, треба. Да видимо постојбину Драговића.
Nije izvesno da su Draguviti Dregoviči, a mape stanja posle seobe Slovena samo pokazuju gde se koje pleme naselilo, a ne iz kog dela je tu došlo.

6AABF58F-4743-406F-8B9B-504D68DFA7E8.png

• Haha
Pa lažeš ti po kome je Djurica pošto navodno potiče iz sela Gjorice da je to dokaz da je albanac..Ko da je mesto rodjenja dokaz nacionalne pripadnosti.
Где је рођен Ђурица?

Nije izvesni da su Draguviti Dragoviči, a mape stanja posle seobe Slovena samo pokazuju gde se koje pleme naselilo, a ne iz kog dela je tu došlo.

Pogledajte prilog 1408024
Дакле Драговићи су ипак из Белорусије?

Нисам схватио питање.

Ukoliko je genetika balkanaca najraznovrsnija to ne ostavlja mnogo mogućnosti za neke prevelike sličnosti: morala bi da bude veoma uniformna da bi imalo značaja.

• Haha
Где је рођен Ђурица?

Дакле Драговићи су ипак из Белорусије?
Dregoviči nisu Draguviti, prekrštavanje Draguvita u Dragoviće je samo tvoj trik.

Situacija posle seobe ne znači ništa: Draguviti sigurno nisu originalno sa balkanskog područja na kome se pominju, zbog čega bi Belorusija bila različita - bilo je preseljenja i tamo.

• Haha

Back