Zasto nema zena u filozofiji?

Moj motiv nije bio razjašnjenje porekla dominacije muškaraca u filozofiji,religiji itd,VEČ ŠTA JE MOGUĆE EFIKASNO PREDUZETI DA SE TO MENJA!
Ne pada mi na pamet pitanje da li to ima opravdanja ili ne-takva bi rasprava bila besmislena i neopravdana...
Dakle,šta sve preduzimati da žene osvoje svoje mesto u filozofiji,religiji...

zato bi neko preduzimao nesto za zene ako zene ne preduzimaju nista za sebe da se u tu sferu upuste covi?

kao sto napisah gore..ja im ne branim da se bave filozoskom mislju..
zene se ne bave filozofijom jer se ne poklapa sa zenskim ciljevima..a zenski cilj nije istina i znaje nego moc kroz manipulaciju..zato ima koliko oces zena u psihologiji npr

Žene su po prirodi pragmatične, pa bi pre mogle da se svrstaju u mislioce nego filozofe. Da citiram jednu rečenicu iz gore navedenog teksta:"Današnji filozofi sada su antikvari":

Nema razlike između mislioca i filozofa osim u istorijskom smislu posmatrano i to proizvoljno istorijskom ...tako sam ja shvatila tu rečenicu iz gornjeg teksta ....
A pragmatičnost žena se odnosila na njihov istorijski položaj da rade, praktikuju, slušaju naređenja muškarca ...
Polne generalizacije po pitanju pragmatičnosti nema ..samo rodno nametnute ...

Moj motiv nije bio razjašnjenje porekla dominacije muškaraca u filozofiji,religiji itd,VEČ ŠTA JE MOGUĆE EFIKASNO PREDUZETI DA SE TO MENJA!
Ne pada mi na pamet pitanje da li to ima opravdanja ili ne-takva bi rasprava bila besmislena i neopravdana...

Mjenjati rodnu ulogu žene ...

Nema razlike između mislioca i filozofa osim u istorijskom smislu posmatrano i to proizvoljno istorijskom ...tako sam ja shvatila tu rečenicu iz gornjeg teksta ....
A pragmatičnost žena se odnosila na njihov istorijski položaj da rade, praktikuju, slušaju naređenja muškarca ...
Polne generalizacije po pitanju pragmatičnosti nema ..samo rodno nametnute ....

Još od stare Grčke postoji razlika između filozofa i mislilaca i među njima je bio veliki sukob.

Pragmatizam se odnosio na sposobnost razmišljanja u real time-u, o onome što ih okružuje sad i ovde, a ne o čisto apstraktnim kategorijama.

,VEČ ŠTA JE MOGUĆE EFIKASNO PREDUZETI DA SE TO MENJA!

Bilo bi ispravnije reći šta preduzeti da muškarac i žena zauzmu svoja prava mesta i uloge u životu. Jer, ako pitanje ne bude tako celovito onda izgleda da je muškarac već zauzeo ispravno mesto i ispravan stav u životu.
Ako muškarac ne zauzme ispravan stav i odnos prema životu (ili u životu) dotle će on uvek gurati ženu i osujećivaće je u njenim namerama da sa svojim stavom i odnosom nešto ozbiljnije promeni. Svakako da to važi i obrnuto.

muskarci koji zene ne guraju i ne osujecuju bivaju od tih istih zena bukvalno pregazeni..ako se muskarac prema zenama ne ponasa dominantno i arogantno zene prema takvim muskarcima ne osecaju seksualnu privlacnost..sto na duze staze potpuno unisti takve muskarce..
to vidjam svaki dan..

Još od stare Grčke postoji razlika između filozofa i mislilaca i među njima je bio veliki sukob.

Pragmatizam se odnosio na sposobnost razmišljanja u real time-u, o onome što ih okružuje sad i ovde, a ne o čisto apstraktnim kategorijama.

Ja sam učila 'podjelu' na sofiste i filozofe ... pri čemu bi se pragmatičnost i praktičnost mogla pripisati cilju nekih sofista ...
Autorica teksta(profesorica filozofije) navodi da sama proizvoljno žene filozofe svrstava više u 'mislioce' nego filozofe ...

The term "female philosopher" doesn't even make sense to me. Simone de Beauvoir was a thinker rather than a philosopher. A philosopher for me is someone who is removed from everyday concerns and manipulates terms and concepts like counters on a grid or chessboard. Both Simone de Beauvoir and Ayn Rand, another favourite of mine, have their own highly influential system of thought, and therefore they belong on any list of great philosophers.

..ukoliko neko posjeduje sposobnost matematičkog dakle apstraktnog mišljenja ne znači automatski da će se opredjeliti da bude metafizičar ...meni se čini da se ovdje želi uvesti hijerarhija metafizičkog čemu se pripisuje sposobnost apstraktnog, u stvari radi se jednostavno o sposobnosti logičkog razmišljanja a 'emotivni' doživljaj svijeta je taj koji vrši opredjeljenje ... Da ne spominjem još da i sama činjenica dugoistorijskog bavljenja filozofijom isključivo muškaraca čini se da je ostavila posljedice pitanja od strane samih žena da li su sposobne za to ...

a sta mislilac moze svakodnevno da misli ako nema predstavu o nekoj siroj i visoj slici..na osnovu cega onda zasniva svoje misljenje i narocito zakljucke?

mislilac koji nema jasnu predstavu o toj siroj slici nije nikakav mislialc..vec impulisvac..a misljenje se svodi na hir kapirc i cef.."sto na um to na drum" gde je tu bilo kakva prakticnost ? pragmaticnost? ili sta vec..

Bilo bi ispravnije reći šta preduzeti da muškarac i žena zauzmu svoja prava mesta i uloge u životu. Jer, ako pitanje ne bude tako celovito onda izgleda da je muškarac već zauzeo ispravno mesto i ispravan stav u životu.
Ako muškarac ne zauzme ispravan stav i odnos prema životu (ili u životu) dotle će on uvek gurati ženu i osujećivaće je u njenim namerama da sa svojim stavom i odnosom nešto ozbiljnije promeni. Svakako da to važi i obrnuto.
Moj način je In medias res-ovo je lepši način izražavanja...Tako da ređe napišem pesmu,a priča-tomovi...:D
Slažem se da treba SLOBODNO da zauzimamo naša mesta u društvu-i žene i muškarci i deca i omladina i stari( čak i životinje i biljke!),ali ja se ne slažem samo verbalno nego to i DELOM PODSTIČEM! To je moje društveno ponašanje,ali ne ukazujem na njega kao na nešto plemenito več i za mene KORISNO,LEPO I VEOMA UGODNO!

Pa to ne postoji kao problem.
Postoji filozofija skupljaca perja, filozofija cistaca cipela,filozofija sponzorusa.
Praviti od zabe magarca je jedna ambicija coviax koju ima pravo da realizuje u vidu jedno dugometraznog crtanog filma.
Uz pomoc novca i zena,naravno to moze postati program neke NVO ili drustvene organizacije, udruzenja gradjana.
Dakle eto resenja.U ovom kapitalistickom drustvu put je lagan.Para vrti gde burgija nece+devet puta laz deseti put je istina=mesto zenama u filozofiji.

Zvace se isto.Ko hoce nesto vrednije,morace da izmisli novo ime za novu misaonu disciplinu.

Pa to ne postoji kao problem.
Postoji filozofija skupljaca perja, filozofija cistaca cipela,filozofija sponzorusa.
Praviti od zabe magarca je jedna ambicija coviax koju ima pravo da realizuje u vidu jedno dugometraznog crtanog filma.
Uz pomoc novca i zena,naravno to moze postati program neke NVO ili drustvene organizacije, udruzenja gradjana.
Dakle eto resenja.U ovom kapitalistickom drustvu put je lagan.Para vrti gde burgija nece+devet puta laz deseti put je istina=mesto zenama u filozofiji.

Zvace se isto.Ko hoce nesto vrednije,morace da izmisli novo ime za novu misaonu disciplinu.

I misliš da će jedna nevladina organizacija moći nešto bitno izmeniti?Pogledaj hriščanstvo,islam,budizam-sve religije s mudima!!! Marija i Magdalena imaju smerne uloge I ČAK MAGDALENU CRKVE RAŽALOVALI OD APOSTOLA!!!
Takva najteža duhovna diskriminacija je prisutna u svim ljudskim aktivnostima,ali nam nije dobro vidljiva jer smo sviknuuti na nju.
Najbolje bi se o tome izjasnili VANZEMALJCI,ali oni s nama ne žele kontakt,jer smo za njih preopasne ZVERI! Kad bi kontaktirali (a eno ih šetaju "našim" nebom)
s nama,to bi izgledalo kao kad čovek uđe u kavez s tigrovima!
Da li je jasnije sada o čemu govorim?

Naravno da ce jedna NVO to izmeniti.Gej brakovi i usvojenja dece su na pragu ozvanicenja u svim drzavama zapadne i srednje civilizacije...
Svaku drzavu na koje USA baci oko prvo natapa NVO,a posle preuzima NVO pokret koji razara staru porodicnu strukturu i staro drustveno uredjenje i sve odnose i uvode nove.
Pogledaj,vise nije bitno sta je vredno, nego sta je prihvatljivo u jednom trenutku.Mainstream je daleko bitniji od maksimuma znanja na jednom mestu.
Ti nemas puno iskustva jer se drzis svoje pozicije,karijerista si.Pored 5 dobrih strucnjaka posao dobija mediokritet iz mainstreama,koji ce deo snage potrositi na prezentaciju da je najbolji moguci u ovom trenutku,na tom podrucju.

Svako iole upucen u drustvene odnose zna da je dovoljno jedna NVO i finansiran projekat i eto ti preko 50% publikacija u svetu filozofije od zenskih autora.A filozofija je u mnogome kritika filozofa i filozofskih dela.Zatim ide invertovanje sta je danasnji maksimum u dosadasnji maksimum.Mainstream postoji i u filozofiji.Drustvo u kapitalizam civilizaciji je takvo.

Pitanje je kad se to desi, kao i ostalo sto se desilo,kako nazad?
Vidis,danas ne mozes plasirati ni na jednom mediju nesto sto je van stereotipa zenskog prihvatljivog,probaj.
Najbolji savet pre takvih coviax decijih inicijativa je probaj nesto sto pokazuje sta ces dobiti.
Ameri to zovu, dobro pazi sta ces pozeleti.

Osim sto nema zena u filozofiji,nema ih ni u religiji osim u "epizodnim ulogama"majki bogova,supruga vladara ,konkubina i sl.
Ovo jasno govori da bradate i s testisima filozofije i religije nisu samo monoteisticke vec i monopolne!Taj uzas ljudske civilizacije u kojoj dominiraju borci i lovci,a zene s varjacama jos uvek nisu pustene iz pecina ili tek proviruju cini da nam drustvo nije zajednica pitomih bica,vec mnostvo poludivljih copora-drzava s grabljivim monetarnim sistemima neoliberalnog secikesicizma.
O ovoj temi ocekujem i vrsne muske umologe poput Ozija i Patka da se bez posipanja pepelom,afirmativno izjasne,ali pre svih zelim prva prezentiranja zenskih filozofskih doktrina!!!
Licno ne ocekujem metafiziku,a i to je smesna umotvorina dejstva sezona na fazon,vec stoicku(pazi:po ukusu Ozija...)filozofiju veoma prakticnih implikacija...
Indira,Sirimavo,Tacerova,Melherova,Kosorova,pa nase Milke,Natase,Kori,Margite,Maje i mnostvo Mira Trailovic su zene koje su imale i sta da urade,ali i mudro da kazu...Ubedjen sam da bas imaju prilicno toga da kazu...Pa nepred...

Iako je razvoj civilizacije uključivao diskriminaciju žene i to ne slučajno, ostavlja se pitanje zašto taj filozofski nastrojen pol zaista ne učestvuje u filozofiji?

Nažalost, žene su idealni plagijatori a ne inovatori.
Ne možemo negirati ljudsku biologiju a ljudski rod gledati kroz razlike izmedju nogu. Možda je dovoljan dokaz o svrsi muške filozofije odnosno napretku logike izlaskom iz matrijarhata kada su žene svojom filozofijom samo održavale postojeće stanje čime je civilizacija stagnirala. Muškom inicijativom za mnogo manje hiljada godina imamo i internet gde ćemo pitati - zašto žene ne umeju da iskoriste logiku u kojoj su jače od muškarca?

A pogledajte ovaj paradoks..ljudi su sve veći, krupniji...a tehnologija sve sofisticiranija,mikroskopska ... Kako da priroda kompenzira gomilu neupotrebljivih mišića? ..ili šta da radimo u ovo moderno doba kada jednim pritiskom prsta na dugme možemo da kontrolišemo čitavu proizvodnju, a muškarci imaju toliki višak fizičke snage ...:think: ...Do kada ćemo da tolerišemo ovu neproduktivnu dominaciju..rodne uloge nisu promjenjene, a zasnovane su na potrebi za muškom fizičkom snagom..danas te potrebe nema...dakle rodne uloge moraju da se mjenjaju..čista dedukcija ...
..dok se to ne promjeni imat ćemo konstantnu težnju 'brda mišića' da se predstavi kao intelektualna sposobnost te masa onih koji bi bili korisniji na mjestu gdje bi mogli proizvoditi nešto tom snagom, petljaju se u politiku, filozofiju, pa i nauku .... Današnji svijet želi iskoristiti ženski intelektualni potencijal, ali ne i odbaciti dominaciju zasnovanu na nekorisnom mehaničkom potencijalu mišića ..slika današnjeg svijeta jeste umnogome odraz nesposobnosti muškarca da vijekovima dominantnu rodnu ulogu prilagodi savremenim dostignućima ... ili silom se ne može riješiti jednačina ..ali se pronalazi svaki mogući način da se to uradi, prepiše, ukrade rješenje, nametne pogrešno kao tačno ... savremeni muški svijet ....:think: ...moglo bi se postaviti pitanje i zašto nema više ni muškaraca u filozofiji na način na koji su bili zastupljeni ?.. te na osnovu toga izvesti zajključak da je dominacija muškaraca u filozofiji u prošlosti bila odraz nerazvijenosti tehnološkog doba, dominacije muške fizičke snage koja je držala sav potencijal žene zarobljenim, a dozvoljavala ispoljavanje intelektualnog potencijala muškarca(koji su bili za tako nešto sposobni naravno)...ili 'zlatno doba' filozofije duguje zahvalnost ukupnom ljudskom neznanju(naučnoj i tehnološkoj nerazvijenosti) ...
..ono što je omogućilo dominaciju muškaraca jeste bilo manjak znanja koji je kompenziran fizičkom snagom..dominacija ljudske gluposti(sveukupno gledano) ... ovako spor progres čovječanstva i jeste rezultat muške gluposti da koristi intelektualne sposobnosti samo jednog pola ... pade mi na pamet ona poslovica - Ono čega se pametan stidi, glup se ponosi - ....

:klap::klap::klap:Bravo Danijela-na jednom skupu sam baš izrekao sličnu optužbu muškoj gluposti krivoj što se preostalih 50% mudrosti ne koristi...No dobro-bar 20-30%.
Posebno svuda "guram"ideju da se insistira na ženskoj religiji (ali da nije ipak veštičarenje jer je to ipak aut),kad več muški imaju svoju.
Recimo:Marija je rodila Boga-ko je ONA?pA BOGINJA više i od sina svog!!!Možda paradoks,ali koliko ih je u religijama...

Back