- Poruka
- 20.280
Žene su po prirodi pragmatične, pa bi pre mogle da se svrstaju u mislioce nego filozofe. Da citiram jednu rečenicu iz gore navedenog teksta:"Današnji filozofi sada su antikvari":
zene su po prirodi kontralogicne..
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Žene su po prirodi pragmatične, pa bi pre mogle da se svrstaju u mislioce nego filozofe. Da citiram jednu rečenicu iz gore navedenog teksta:"Današnji filozofi sada su antikvari":
Dakle,šta sve preduzimati da žene osvoje svoje mesto u filozofiji,religiji...
Pazi kad nisam razmišljala u tom pravcu.
Sad mi je jasno zašto u politici ima toliko muškaraca - traže istinu i znanje.
nope..tarze moc da bi se zene lepile za njih
I ti spadaš u one koji misle da su sve žene ko štancovane?
Moj motiv nije bio razjašnjenje porekla dominacije muškaraca u filozofiji,religiji itd,VEČ ŠTA JE MOGUĆE EFIKASNO PREDUZETI DA SE TO MENJA!
Ne pada mi na pamet pitanje da li to ima opravdanja ili ne-takva bi rasprava bila besmislena i neopravdana...
Nema razlike između mislioca i filozofa osim u istorijskom smislu posmatrano i to proizvoljno istorijskom ...tako sam ja shvatila tu rečenicu iz gornjeg teksta ....
A pragmatičnost žena se odnosila na njihov istorijski položaj da rade, praktikuju, slušaju naređenja muškarca ...
Polne generalizacije po pitanju pragmatičnosti nema ..samo rodno nametnute ....
pa nisam uspeo da vidim drugacije zene od takvih..ne iskljucujem da ima drugacijih zena od tih stancovanih.,..samo ja nisam primetio nijednu
Ti baš nemaš sreće u životu.
,VEČ ŠTA JE MOGUĆE EFIKASNO PREDUZETI DA SE TO MENJA!
Još od stare Grčke postoji razlika između filozofa i mislilaca i među njima je bio veliki sukob.
Pragmatizam se odnosio na sposobnost razmišljanja u real time-u, o onome što ih okružuje sad i ovde, a ne o čisto apstraktnim kategorijama.
Moj način je In medias res-ovo je lepši način izražavanja...Tako da ređe napišem pesmu,a priča-tomovi...Bilo bi ispravnije reći šta preduzeti da muškarac i žena zauzmu svoja prava mesta i uloge u životu. Jer, ako pitanje ne bude tako celovito onda izgleda da je muškarac već zauzeo ispravno mesto i ispravan stav u životu.
Ako muškarac ne zauzme ispravan stav i odnos prema životu (ili u životu) dotle će on uvek gurati ženu i osujećivaće je u njenim namerama da sa svojim stavom i odnosom nešto ozbiljnije promeni. Svakako da to važi i obrnuto.
Moj motiv nije bio razjašnjenje porekla dominacije muškaraca u filozofiji,religiji itd,VEČ ŠTA JE MOGUĆE EFIKASNO PREDUZETI DA SE TO MENJA!
Ne pada mi na pamet pitanje da li to ima opravdanja ili ne-takva bi rasprava bila besmislena i neopravdana...
Pa to ne postoji kao problem.
Postoji filozofija skupljaca perja, filozofija cistaca cipela,filozofija sponzorusa.
Praviti od zabe magarca je jedna ambicija coviax koju ima pravo da realizuje u vidu jedno dugometraznog crtanog filma.
Uz pomoc novca i zena,naravno to moze postati program neke NVO ili drustvene organizacije, udruzenja gradjana.
Dakle eto resenja.U ovom kapitalistickom drustvu put je lagan.Para vrti gde burgija nece+devet puta laz deseti put je istina=mesto zenama u filozofiji.
Zvace se isto.Ko hoce nesto vrednije,morace da izmisli novo ime za novu misaonu disciplinu.
Osim sto nema zena u filozofiji,nema ih ni u religiji osim u "epizodnim ulogama"majki bogova,supruga vladara ,konkubina i sl.
Ovo jasno govori da bradate i s testisima filozofije i religije nisu samo monoteisticke vec i monopolne!Taj uzas ljudske civilizacije u kojoj dominiraju borci i lovci,a zene s varjacama jos uvek nisu pustene iz pecina ili tek proviruju cini da nam drustvo nije zajednica pitomih bica,vec mnostvo poludivljih copora-drzava s grabljivim monetarnim sistemima neoliberalnog secikesicizma.
O ovoj temi ocekujem i vrsne muske umologe poput Ozija i Patka da se bez posipanja pepelom,afirmativno izjasne,ali pre svih zelim prva prezentiranja zenskih filozofskih doktrina!!!
Licno ne ocekujem metafiziku,a i to je smesna umotvorina dejstva sezona na fazon,vec stoicku(pazio ukusu Ozija...)filozofiju veoma prakticnih implikacija...
Indira,Sirimavo,Tacerova,Melherova,Kosorova,pa nase Milke,Natase,Kori,Margite,Maje i mnostvo Mira Trailovic su zene koje su imale i sta da urade,ali i mudro da kazu...Ubedjen sam da bas imaju prilicno toga da kazu...Pa nepred...
...Do kada ćemo da tolerišemo ovu neproduktivnu dominaciju..rodne uloge nisu promjenjene, a zasnovane su na potrebi za muškom fizičkom snagom..danas te potrebe nema...dakle rodne uloge moraju da se mjenjaju..čista dedukcija ...
...moglo bi se postaviti pitanje i zašto nema više ni muškaraca u filozofiji na način na koji su bili zastupljeni ?.. te na osnovu toga izvesti zajključak da je dominacija muškaraca u filozofiji u prošlosti bila odraz nerazvijenosti tehnološkog doba, dominacije muške fizičke snage koja je držala sav potencijal žene zarobljenim, a dozvoljavala ispoljavanje intelektualnog potencijala muškarca(koji su bili za tako nešto sposobni naravno)...ili 'zlatno doba' filozofije duguje zahvalnost ukupnom ljudskom neznanju(naučnoj i tehnološkoj nerazvijenosti) ... 

Bravo Danijela-na jednom skupu sam baš izrekao sličnu optužbu muškoj gluposti krivoj što se preostalih 50% mudrosti ne koristi...No dobro-bar 20-30%.Prihvatam da baš i nije filozofija,da ima političkog angažmana,a šta bi tu rekla filozofija? Pardon,filozof,pout tebe?Ovo je bilo nasladjivanje,a to nije filozofija.Vize,vize,placam 102 dinara.