Zasto nema zena u filozofiji?

“Muškarci znaju samo da misle. A žene imaju svoj način da razumiju, a ne misle.” Rabindranath Tagore

Zasto ceo zenski rod prosudjujes prema sebi?
Reci lepo da ti ne umes da mislis. I ne krij se iza autoriteta. Ti pesnici su svoje misljenje zasnovali na iskustvu sa svojim imbecilnim zenicama.
Isto to rade mudre misticno-zenstvene starine na ovom forumu.

Reci lepo da ti ne umes da mislis. I ne krij se iza autoriteta. Ti pesnici su svoje misljenje zasnovali na iskustvu sa svojim imbecilnim zenicama.

Previse banalizujes stvari. Ne moras samo da citas kako ti je napisano vec razmisli malo o sustini. Nema potrebe da "skaces" i dokazujes upravo svojim primerom "zasto nema zena u filozofiji".O.K. ako ce ti biti lakse... da, ja ne umem da mislim . Ljudi pored toga sto su racionalna bica imaju i ono iracionalno. U slucaju da preovladava racionalnije od iracionalnog , na osnovu ovoga kako reagujes i sta pises mogao bi da se izvede zakljucak da ti ljudi ne umeju da misle.

Nema smisla banalizovati Tagoreovu misao samo zato što te puca ego.

Tagore je odlican umetnik, ali to ne znaci da mu je svaka 'kao Njegoseva' (lepa kontradikcija:P)
I ovde se ne bih dalje upustala jer sam imala bezbroj 'bliskih sureta' sa osobom sa filoloskog, koja je pre nego je upisala fax bila mnogo 'sirih pogleda'
Posle mi je objasnio da je to bilo jer je tad bio 'neznalica'. I kraj rasprave.
A tad sam udarila na jedan, mozda jos 'veci' autoritet. Rekla sam da Beatrice nece u raj samo zato sto se Danteu digao na nju. Jbg kad ne razumem 'nebesku ljubav':)

Pametni muskarci vole pametne zene. I obrnuto. Tacka.
Kad neku osobinu smatramo vrlinom, onda je volimo i trazimo kod suprotnog pola. Sta ce pametnom 'alfa' muskarcu glupa zenska?
Ljudi koji traze slicne sebi, vole sebe.
Ljudi koji traze razlicite od onog sto dozivljavaju kao svoj identitet, ne vole sebe. Zato traze kompenzaciju u vidu osobe koja im je sustinski razlicita.
To je mac sa 2 ostrice: dobijes potomstvo koje obicno ima osobine 1 od roditelja kao dominantne. Nazalost, mislim da je ova 'iracionalna' struja dominantnija. A mora se uzeti u obzir vaspitanje koje ce u ovom slucaju uglavnom obaviti ta 'iracionalna' (citaj: manipiulativna, lukava, prakticna) zena.
Lukavstvo je osobina koja prolazi kod muskih i inace kod celog ljudskog roda. I tu si u pravu. Vecina ljudi ce dati prednost dobro odglumljenon 'finoci' (uvek je odglumljena, to bar vi koji ste u dugogodisnjim brakovima znate)
Lukava zena ce muskarcu pruziti to sto on hoce, iako ponekad ne zna sta hoce, pa ce mu ona objasniti
Pametna zena hoce da je neko voli zbog njene hebene 'sustine' i tu je lukava koja se prikazuje onakvom kakava se prizeljkuje( one to znaju 'instinktivno, kao zivotinjice) uvek u prednosti.
I kad smo vec kod generalizacija, pametne zene su uglavnom lepse od lukavih. A muskarci zarad lepote progutaju svasta:)
Zasto sam odvojila 'pamet' i 'lukavost' kao osobine koje se iskljucuju?
Nadam se da ovo ne moram objasnjavati.

A tad sam udarila na jedan, mozda jos 'veci' autoritet. Rekla sam da Beatrice nece u raj samo zato sto se Danteu digao na nju. Jbg kad ne razumem 'nebesku ljubav

Pod Beatriče Dante uopšte ne podrazumeva pravu osobu. Samo je koristi kao simbol - kao što koristi i sve ostalo u komediji. Tipičan Vergilijanac :mrgreen:
Tj. ta rasprava nema smisla u osnovi.

I ok, ne moramo se upuštati u analizu značenja Tagoreove misli, formulacija mu zaista jeste malo nesrećna ali se on dotiče nečega što je faktički opšte mesto svih intelektualaca koji su se bavili pitanjem razlike u mišljenju između polova.

ono je bio kompliment ženama, fazon imaju nadnaravna čula itd... ironično ti kao žena to nisi skapirala :lol:

Pametni muskarci vole pametne zene. I obrnuto. Tacka.
Kad neku osobinu smatramo vrlinom, onda je volimo i trazimo kod suprotnog pola. Sta ce pametnom 'alfa' muskarcu glupa zenska?
Ljudi koji traze slicne sebi, vole sebe.
Ljudi koji traze razlicite od onog sto dozivljavaju kao svoj identitet, ne vole sebe. Zato traze kompenzaciju u vidu osobe koja im je sustinski razlicita.
To je mac sa 2 ostrice: dobijes potomstvo koje obicno ima osobine 1 od roditelja kao dominantne. Nazalost, mislim da je ova 'iracionalna' struja dominantnija. A mora se uzeti u obzir vaspitanje koje ce u ovom slucaju uglavnom obaviti ta 'iracionalna' (citaj: manipiulativna, lukava, prakticna) zena.
Lukavstvo je osobina koja prolazi kod muskih i inace kod celog ljudskog roda. I tu si u pravu. Vecina ljudi ce dati prednost dobro odglumljenon 'finoci' (uvek je odglumljena, to bar vi koji ste u dugogodisnjim brakovima znate)
Lukava zena ce muskarcu pruziti to sto on hoce, iako ponekad ne zna sta hoce, pa ce mu ona objasniti
Pametna zena hoce da je neko voli zbog njene hebene 'sustine' i tu je lukava koja se prikazuje onakvom kakava se prizeljkuje( one to znaju 'instinktivno, kao zivotinjice) uvek u prednosti.
I kad smo vec kod generalizacija, pametne zene su uglavnom lepse od lukavih. A muskarci zarad lepote progutaju svasta:)
Zasto sam odvojila 'pamet' i 'lukavost' kao osobine koje se iskljucuju?
Nadam se da ovo ne moram objasnjavati.
Moja veca bi ti rekla:Filozofiraš ko onaj moj...Mani se toga-jednostavno znaš i -tačka!:rotf::whistling:

(To i jeste odgovor na tematsko pitanje:muški filozofiraju jer ne znaju,zašto bi žene filozofirale kad znaju?
No,ne sve,ali većina!:zelenko3:)

Poslednja izmena:
Ajd da ti nacrtam, razmažene,hirovite a pametne, to ne ide uz muskarci ne vole.
Ako vec ne vole, u smislu otici ce, onda takva nije pametna ako je hirovita i razmazena.

Moze da bude pametna i hirovita i razmazena ako joj prolazi, a onda ne ide ono pametan uz muskarca...itd...kako god okrenes nesto je pesak na dnu mora.

Sad verujem da tu mora da padne objasnjenje.Mislim, jeste da se na forumu moze upotrebiti i rec kvantno i rec metafizika kao svemoguce reci, sve natrpaj u to.Ali ima ovde ljudi koji su kad tad vezbali resavanje sredingerovih jednacina i one blentave specijalne funkcije.

Ajd da ti nacrtam, razmažene,hirovite a pametne, to ne ide uz muskarci ne vole.
Ako vec ne vole, u smislu otici ce, onda takva nije pametna ako je hirovita i razmazena.

Moze da bude pametna i hirovita i razmazena ako joj prolazi, a onda ne ide ono pametan uz muskarca...itd...kako god okrenes nesto je pesak na dnu mora.
Idi Patak...Pa kad je pametna,naravno da nije ni hirovita ni razmažena! To je kad je dohvate emocije...
U talasima...:hahaha:
Ne može biti istovremeno i emotivna i razumna...A od takvih i kad su ribe i po-muški bodu crtu...
Imao sam nekoliko lujki tog profila...:tease:

Back