Ateista5
Domaćin
- Poruka
- 4.638
Ne cini preljube...Паушалне оцјене и ништа више, ево износиш неке тврдње о кршењу заповијести, па наведи неке примјере које се ро заповијести крше и на који начин!?
Primer: pocni od sebe. Sallim se malo.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ne cini preljube...Паушалне оцјене и ништа више, ево износиш неке тврдње о кршењу заповијести, па наведи неке примјере које се ро заповијести крше и на који начин!?
Паушалне оцјене и ништа више, ево износиш неке тврдње о кршењу заповијести, па наведи неке примјере које се ро заповијести крше и на који начин!?
recimoPo hriscanskom kanonu slava je nepostojeca ceremonija
Cim vernik kaze * hvala svetom ....* ili *molim ti se sveti ...* to je hula na boga
Ne razgovara se sa ljudima samo o meni bitnim temama. Zapravo je lepo i kaktad i korisno pricati i za mene nebitnim temama.Ако ти није битно, зашто причаш о томе и то на теми о Крсној Слави?
Опет неутемељена изјава, на основу којег узорка ти ово тврдиш, како разликујеш дјелатног вјерника од фолклорног? Идеш принципом осуде цијеле заједнице на основу неколико примјера.Ko kaze da ja procenjujem?
Procenjuje okolina svake osobe
Mislis da okolina ne vidi lazljivost pojedinca koji je kao vernik a jedva ceka da naskodi nekome?
Vidi i normalna osoba vise takvom ne veruje , vidi dvolicnost i laz
Ocekujem od ljudi osnovnu logikuОпет неутемељена изјава, на основу којег узорка ти ово тврдиш, како разликујеш дјелатног вјерника од фолклорног? Идеш принципом осуде цијеле заједнице на основу неколико примјера.
A zašto je to hula na Boga?recimo
Небитно да ли се шалиш или не, али ово је добар примјер.Ne cini preljube...
Primer: pocni od sebe. Sallim se malo.
![]()
Ето добар примјер, сад још само да образложиш своју тврдњу, зашто мислиш да је то кршење неке заповијести, која заповијест је прекршена и на који начин?recimo
Ето видиш како је то добар обичај, иако си атеиста, ти идеш на окупљање теби драгих људи које је по самом свом смислу организовано у Славу Божију.Ne razgovara se sa ljudima samo o meni bitnim temama. Zapravo je lepo i kaktad i korisno pricati i za mene nebitnim temama.
A temu sam (o krsnoj slavi) definitivno promasio.
Ali kad sam vec tu....
Na slave idem da vidim meni drage ljude i dobre klope.
Логику у вези чега?Ocekujem od ljudi osnovnu logiku
Previse ocekujem?
uzmi mlijeko umjesto piva, savršeno ide uz torte i kolačeMa lepo je sve to, sem torte na kraju. Di idu zajedno 2-3 litre piva i torta na kraju?

Не служе млијеко на слави, али ја сам пронашао алтернативу, мени црно вино савршено пристаје уз колаче, поготово оне који имају чоколаду у саставу.uzmi mlijeko umjesto piva, savršeno ide uz torte i kolače![]()
ne znam nisam nikada bila na slavi ali toliko volim žito (čula sam da se to servira na slavama) da kolače ne bih previše niti gledala pa makar bili i s čokoladomНе служе млијеко на слави, али ја сам пронашао алтернативу, мени црно вино савршено пристаје уз колаче, поготово оне који имају чоколаду у саставу.

Odje se ne slazem. Ti jesi crkva i jesi ogledalo crkve. I ne samo ti.Види овако, ја нисам црква нити огледало цркве, ја сам само један грешан и раслабљен човјек,
Verovatno mi neces veroati ali nema veze.Ето видиш како је то добар обичај, иако си атеиста, ти идеш на окупљање теби драгих људи које је по самом свом смислу организовано у Славу Божију.
Матеј 18
20. Јер гдје су два или три сабрана у име моје, ондје сам и ја међу њима.
Jeste, zato je Isus proterao lihvare iz hrama i porazbacao njihove zlatnike.Nadam se da znaš kako je u Bibliji opisan jerusalimski Hram?
Imamo ih kao podsetnik na lik Isusa i Bogorodice ali to ne znači da treba da im se molimo i da ih ljubimo. Ne postoji dokaz da su se rani Hrišćani molili Mariji MagdaleniZašto onda imamo ikone prije Konstantina npr u rimskim katakombama i u Dura-Europosu?
Kod nas na jugu niko ne nosi kolač u crkvu. Kolač seče prvi gost koji dođe u kuću i njega zovu pop. Bogatiji i pokondireni plate pravog popa da dođe i da im preseče kolač u kući. Iskreno ne znam za nikoga ko to radi i prvi put čujem da neko nosi kolač u crkvu.Ја стварно не знам како то изгледа у твом крају, у мом окружењу домаћин носи кољиво и колач у цркву на освећење гдје се то обави током заједничке молитве вјерног народа, код куће прије него што се постави ручак сви гости устају на заједничку молитву са домаћинима, након чега се изговара и здравица у славу Божију, тек након тога се сервира јело.
Логику у вези чега?
Logiku da sam dodjes do nekog zakljucka a ne da ti drugi kaze sta treba da zakljucisЕто добар примјер, сад још само да образложиш своју тврдњу, зашто мислиш да је то кршење неке заповијести, која заповијест је прекршена и на који начин?
Ne osudjujem ja sve, samo one pokvareneОпет неутемељена изјава, на основу којег узорка ти ово тврдиш, како разликујеш дјелатног вјерника од фолклорног? Идеш принципом осуде цијеле заједнице на основу неколико примјера.
Ako zapovest kaze - Не прави себи идола нити каква лика; немој им се калањати нити им служити.A zašto je to hula na Boga?
Vidiš da ne znaš. To uopšte nije bio isti hram. Prvi Hram, Solomonov, je bio velelepna građevina od skupocjenih materijala i Bog je takvu zgradu odobrio.Jeste, zato je Isus proterao lihvare iz hrama i porazbacao njihove zlatnike.
Naravno da postoje. Uzmimo recimo spis Μαρτύριον του Αγίου Πολυκάρπου (Mučeništvo svetog Polikarpa) koji potiče iz 2. vijeka i predstavlja prvi vanbiblijski zapis o mučeništvu jednog hrišćanskog svetitelja. Evo šta tamo piše:Imamo ih kao podsetnik na lik Isusa i Bogorodice ali to ne znači da treba da im se molimo i da ih ljubimo. Ne postoji dokaz da su se rani Hrišćani molili Mariji Magdaleni
i Apostolima.
Tako je, zapovijest brani pravljenje idola koji bi bili poistovjećivani sa Bogom i kojima bi se Izrailjci klanjali na isti način kao i Bogu. Niko u pravoslavlju ne izjednačava svetitelje sa Bogom. Svetitelji su naši molitvenici pred Bogom.Ako zapovest kaze - Не прави себи идола нити каква лика; немој им се калањати нити им служити.
Kako nije hula ako proglasis nekog, neku sliku za svetu stvar i klanjas se i molis
Jeste to umotano u spc-u
ali razmisli sam, zaboravi sve svetootacke bajke i razmisli sam
Mislis da ti pred bogom treba veza?Tako je, zapovijest brani pravljenje idola koji bi bili poistovjećivani sa Bogom i kojima bi se Izrailjci klanjali na isti način kao i Bogu. Niko u pravoslavlju ne izjednačava svetitelje sa Bogom. Svetitelji su naši molitvenici pred Bogom.