Zašto idete na slave?

Паушалне оцјене и ништа више, ево износиш неке тврдње о кршењу заповијести, па наведи неке примјере које се ро заповијести крше и на који начин!?
Po hriscanskom kanonu slava je nepostojeca ceremonija
Cim vernik kaze * hvala svetom ....* ili *molim ti se sveti ...* to je hula na boga
recimo

Ако ти није битно, зашто причаш о томе и то на теми о Крсној Слави?
Ne razgovara se sa ljudima samo o meni bitnim temama. Zapravo je lepo i kaktad i korisno pricati i za mene nebitnim temama.
A temu sam (o krsnoj slavi) definitivno promasio. :D
Ali kad sam vec tu....
Na slave idem da vidim meni drage ljude i dobre klope.

Ko kaze da ja procenjujem?
Procenjuje okolina svake osobe
Mislis da okolina ne vidi lazljivost pojedinca koji je kao vernik a jedva ceka da naskodi nekome?
Vidi i normalna osoba vise takvom ne veruje , vidi dvolicnost i laz
Опет неутемељена изјава, на основу којег узорка ти ово тврдиш, како разликујеш дјелатног вјерника од фолклорног? Идеш принципом осуде цијеле заједнице на основу неколико примјера.

Опет неутемељена изјава, на основу којег узорка ти ово тврдиш, како разликујеш дјелатног вјерника од фолклорног? Идеш принципом осуде цијеле заједнице на основу неколико примјера.
Ocekujem od ljudi osnovnu logiku
Previse ocekujem?

Ne cini preljube...
Primer: pocni od sebe. Sallim se malo.

:D
Небитно да ли се шалиш или не, али ово је добар примјер.
Види овако, ја нисам црква нити огледало цркве, ја сам само један грешан и раслабљен човјек, а Христос поручује да је управо дошао због таквих, црква нам даје идеал којем стремимо, a на нама самима је колико ћемо далеко тим путем одмаћи. Стога је погрешно осуђивати Цркву која има веома добро и утемељено учење, проблем је у појединцима који погрешно тумаче, односно тумаче ван оквира Цркве, вођени субјективним виђењем, или онима који уопште не раде на свом развоју, који су ту ето тако јер је такво поднебље.

Ne razgovara se sa ljudima samo o meni bitnim temama. Zapravo je lepo i kaktad i korisno pricati i za mene nebitnim temama.
A temu sam (o krsnoj slavi) definitivno promasio. :D
Ali kad sam vec tu....
Na slave idem da vidim meni drage ljude i dobre klope.
Ето видиш како је то добар обичај, иако си атеиста, ти идеш на окупљање теби драгих људи које је по самом свом смислу организовано у Славу Божију.

Матеј 18
20. Јер гдје су два или три сабрана у име моје, ондје сам и ја међу њима.

uzmi mlijeko umjesto piva, savršeno ide uz torte i kolače :mace:
Не служе млијеко на слави, али ја сам пронашао алтернативу, мени црно вино савршено пристаје уз колаче, поготово оне који имају чоколаду у саставу.

Не служе млијеко на слави, али ја сам пронашао алтернативу, мени црно вино савршено пристаје уз колаче, поготово оне који имају чоколаду у саставу.
ne znam nisam nikada bila na slavi ali toliko volim žito (čula sam da se to servira na slavama) da kolače ne bih previše niti gledala pa makar bili i s čokoladom :njam:

46069867_2106412163021731_5958330743020060672_n.jpg

Види овако, ја нисам црква нити огледало цркве, ја сам само један грешан и раслабљен човјек,
Odje se ne slazem. Ti jesi crkva i jesi ogledalo crkve. I ne samo ti.
Svi su samo gresni i ...... tako po to logici u crkvi niko ne bi bio ili bi ih bilo ekstremno malo.
I nije problem sto je neko gresan ili se ne pridrzava zapovesti, problem je sto nista ne cini da to stanje promeni.
Milion puta sam rekao - kamo srece da vernici budu vernici, ovaj svet bi bio divno mesto za zivot.

Ето видиш како је то добар обичај, иако си атеиста, ти идеш на окупљање теби драгих људи које је по самом свом смислу организовано у Славу Божију.

Матеј 18
20. Јер гдје су два или три сабрана у име моје, ондје сам и ја међу њима.
Verovatno mi neces veroati ali nema veze.
Ja slavim slavu (Sveti Toma). Sad skoro bese. Divno okupljnje.

Nadam se da znaš kako je u Bibliji opisan jerusalimski Hram?
Jeste, zato je Isus proterao lihvare iz hrama i porazbacao njihove zlatnike.
Zašto onda imamo ikone prije Konstantina npr u rimskim katakombama i u Dura-Europosu?
Imamo ih kao podsetnik na lik Isusa i Bogorodice ali to ne znači da treba da im se molimo i da ih ljubimo. Ne postoji dokaz da su se rani Hrišćani molili Mariji Magdaleni
i Apostolima.

Ја стварно не знам како то изгледа у твом крају, у мом окружењу домаћин носи кољиво и колач у цркву на освећење гдје се то обави током заједничке молитве вјерног народа, код куће прије него што се постави ручак сви гости устају на заједничку молитву са домаћинима, након чега се изговара и здравица у славу Божију, тек након тога се сервира јело.
Kod nas na jugu niko ne nosi kolač u crkvu. Kolač seče prvi gost koji dođe u kuću i njega zovu pop. Bogatiji i pokondireni plate pravog popa da dođe i da im preseče kolač u kući. Iskreno ne znam za nikoga ko to radi i prvi put čujem da neko nosi kolač u crkvu.

Логику у вези чега?
Ето добар примјер, сад још само да образложиш своју тврдњу, зашто мислиш да је то кршење неке заповијести, која заповијест је прекршена и на који начин?
Logiku da sam dodjes do nekog zakljucka a ne da ti drugi kaze sta treba da zakljucis

Ne osudjujem ja sve, samo one pokvarene
Zasto se mnogi nadju u mojim recima- pitaj njih
Kao ono - Ударивши некакви путници поред много жена које су у друштву сјеђеле, један од њих рече шале ради: - Сад ћу ја познати која је зла жена међу овим женама; - па онда, кад им се прикуче, рече: - Помоз' бог, зла жено! А једна између њих, која је управо била зла, одмах одговори: - А како сам ти зло учинила, јела те болест!

Jeste, zato je Isus proterao lihvare iz hrama i porazbacao njihove zlatnike.
Vidiš da ne znaš. To uopšte nije bio isti hram. Prvi Hram, Solomonov, je bio velelepna građevina od skupocjenih materijala i Bog je takvu zgradu odobrio.

Imamo ih kao podsetnik na lik Isusa i Bogorodice ali to ne znači da treba da im se molimo i da ih ljubimo. Ne postoji dokaz da su se rani Hrišćani molili Mariji Magdaleni
i Apostolima.
Naravno da postoje. Uzmimo recimo spis Μαρτύριον του Αγίου Πολυκάρπου (Mučeništvo svetog Polikarpa) koji potiče iz 2. vijeka i predstavlja prvi vanbiblijski zapis o mučeništvu jednog hrišćanskog svetitelja. Evo šta tamo piše:
"This, then, is the account of the blessed Polycarp, who, being the twelfth that was martyred in Smyrna (reckoning those also of Philadelphia), yet occupies a place of his own in the memory of all men, insomuch that he is everywhere spoken of by the heathen themselves. He was not merely an illustrious teacher, but also a pre-eminent martyr, whose martyrdom all desire to imitate, as having been altogether consistent with the gospel of Christ. For, having through patience overcome the unjust governor, and thus acquired the crown of immortality, he now, with the apostles and all the righteous [in heaven], rejoicingly glorifies God, even the Father, and blesses our Lord Jesus Christ, the Saviour of our souls, the Governor of our bodies, and the Shepherd of the catholic church throughout the world."
https://en.wikisource.org/wiki/Ante-Nicene_Christian_Library/The_Martyrdom_of_Polycarp
Iz ovoga vidimo da su rani hrišćani jasno vjerovali da nakon smrti svetitelji idu na nebo gdje zajedno sa apostolima i ranije preminulim pravednicima proslavljaju Boga.

Origen koji je pisao u 3. vijeku takođe svjedoči da su se u njegovo vrijeme hrišćani molili svetiteljima na nebu:
"But these pray along with those who genuinely pray—not only the high priest but also the angels who "rejoice in heaven over one repenting sinner more than over ninety-nine righteous that need not repentance," and also the souls of the saints already at rest. Two instances make this plain. The first is where Raphael offers their service to God for Tobit and Sarah. After both had prayed, the scripture says, "The prayer of both was heard before the presence of the great Raphael and he was sent to heal them both," and Raphael himself, when explaining his angelic commission at God's command to help them, says:"
https://www.tertullian.org/fathers/origen_on_prayer_02_text.htm

Ako zapovest kaze - Не прави себи идола нити каква лика; немој им се калањати нити им служити.
Kako nije hula ako proglasis nekog, neku sliku za svetu stvar i klanjas se i molis
Jeste to umotano u spc-u
ali razmisli sam, zaboravi sve svetootacke bajke i razmisli sam
Tako je, zapovijest brani pravljenje idola koji bi bili poistovjećivani sa Bogom i kojima bi se Izrailjci klanjali na isti način kao i Bogu. Niko u pravoslavlju ne izjednačava svetitelje sa Bogom. Svetitelji su naši molitvenici pred Bogom.

Tako je, zapovijest brani pravljenje idola koji bi bili poistovjećivani sa Bogom i kojima bi se Izrailjci klanjali na isti način kao i Bogu. Niko u pravoslavlju ne izjednačava svetitelje sa Bogom. Svetitelji su naši molitvenici pred Bogom.
Mislis da ti pred bogom treba veza?
I da su to neki ljudi koje su drugi ljudi proglasili bitnima?
To je cisto vredjanje boga

Back