Кнежевић: Хрватски премијер и Мило Ђукановић блокирали Црну Гору на путу у ЕУ

Casual Observer

Stara legenda
Poruka
95.998

Кнежевић: Хрватски премијер и Мило Ђукановић блокирали Црну Гору на путу у ЕУ​

Политика онлајн
Блокирани преговори

Француска спречила отварање поглавља 11 и 13​

EA4FD198-C22C-4CFB-A045-32C1FF6FB81B.jpeg

Лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић - ФОТО (Скупштина Црне Горе/М.Матковић)

Европски пут Црне Горе поново је доведен у питање након што је Француска блокирала отварање поглавља 11 (пољопривреда и рурални развој) и 13 (рибарство), а тај потез, према оцени лидера Демократске народне партије Милана Кнежевића, није ни изненађење ни изолован случај.

Кнежевић је, у изјави за портал Адриа, поручио да је реч о „удруженом подухвату“ бившег црногорског председника Мила Ђукановића и хрватског премијера Андреја Пленковића, који је, како тврди, директно лобирао за ову блокаду унутар Европске уније.

Он је упозорио да се слични притисци тек могу очекивати, посебно од стране Хрватске, све док Црна Гора, како је навео, не испуни низ политичких и историјских захтева. По његовој оцени, уместо отвореног и принципијелног дијалога, у Подгорици преовладава политика ћутања и нада да ће се став Загреба временом променити.

Кнежевић је у том контексту оценио да је најзадовољнији исходом актуелних дешавања управо Мило Ђукановић, за кога тврди да из сенке утиче на процесе који успоравају европске интеграције Црне Горе.

Он је иронично приметио да се, судећи по динамици преговора, Црна Гора пре може наћи у неком другом међународном оквиру него што ће постати чланица Европске уније, уз опаску да се стиче утисак да је Загреб постао кључни политички центар одлучивања када је реч о црногорским европским интеграцијама.

Подсетимо, Француска је јуче формално блокирала напредак Црне Горе у два преговарачка поглавља са Европском унијом – поглављу 11, које се односи на пољопривреду и рурални развој, и поглављу 13, које обухвата област рибарства.

https://www.politika.rs/scc/clanak/...lo-dukanovic-blokirali-crnu-goru-na-putu-u-eu

Fali ti jedan papir, a i francuski interesi su ozbiljno ugroženi od crnogorske poljoprivrede i ribarstva, Plenković i da se ne pominje…

@SajaBg? Stroga ali pravedna EU, jel da?

Kolega @kiriku1, zašto se, kako ti kažeš “majka” EU ovako ponaša prema svom detetu? Kako to mogu CG poljoprivreda i ribarstbo da “ugroze” onoliku Francusku?

U klub najboljih se ne ulazi lako. Pogotovo sad kad su vrata poluotvorena i ostao samo štakrt.

EU zna da prijemom država balkana samo primaju probleme. Prosto smo gubavi.

U klub najboljih se ne ulazi lako. Pogotovo sad kad su vrata poluotvorena i ostao samo štakrt.

EU zna da prijemom država balkana samo primaju probleme. Prosto smo gubavi.
Piši u svoje ime, ovim vređaš baš sve Srbe, Crnogorce i Makedonce, ostale možeš slobodno.

? AV kao opravdanje za hrvatsko maltretiranje CG?
Nikolaidis piše da je Av tražio od Makrona da blokira.
Ja mislim da Hrvatska ne blokira, jer im je u interesu da odvoje CG od Srbije, a to bi dobili kad bi CG ušla u EU.

Ne volim što se u CG razvija vučićevsko laganje, lupetnje šta kome padne na pamet.
Neka se bore protiv Mila na drugi način.

Ja mislim da Hrvatska ne blokira, jer im je u interesu da odvoje CG od Srbije, a to bi dobili kad bi CG ušla u EU.

Ne volim što se u CG razvija vučićevsko laganje, lupetnje šta kome padne na pamet.
Nikolaidis je patološki srbomrzac.

U Hrvatskoj se zna da bi ulaskom CG Srbija dobila špijuna u EU kog se više ne bi otresli.

U Hrvatskoj se zna da bi ulaskom CG Srbija dobila špijuna u EU kog se više ne bi otresli.

Zato je CG od Hrvatske dobila kompletnu dokumentaciju za pristup. I Hrvatska gura CG u EU kao nitko u EU. Kako ti se samo dade fabricirati?

Back