Zašto idete na slave?

Zašto bismo to radili? Gde piše da to treba da se radi? Isus je rekao da je samo on put i istina i da se samo preko njega može doći do Oca.
Pa evo navedeni su ti dokazi da su to hrišćani radili od početka hrišćanstva. U Sv. Pismu piše da mnogo može molitva pravednika pred Gospodom kao i da anđeli uznose molitve svetih kao tamjan pred presto Božiji.

Pa evo navedeni su ti dokazi da su to hrišćani radili od početka hrišćanstva. U Sv. Pismu piše da mnogo može molitva pravednika pred Gospodom kao i da anđeli uznose molitve svetih kao tamjan pred presto Božiji.
Naveo si da se preminuli mole u raju, ali ne i dokaz da su se rani Hrišćani molili preminulima. Da li su se Isus i apostoli molili Mojsiju npr. ili samo Bogu?

Naveo si da se preminuli mole u raju, ali ne i dokaz da su se rani Hrišćani molili preminulima.
Što je povezano i dokazivanjem jednog dokazao si i drugo.

Da li su se Isus i apostoli molili Mojsiju npr. ili samo Bogu?
Prije Hrista molitva svetiteljima nije bila raširena jer svetitelji nisu išli poslije smrti kod Boga nego u šeol.

Što je povezano i dokazivanjem jednog dokazao si i drugo.
Aha, to po tvojoj logici. Kad bi se kult svetitelja kod Pravoslavaca zaustavljao samo tu nego ide do tih granica da se Pravoslavci ne plaše od Boga nego od Svetog Ilije, Petra, Nikole koji će navodno da im ubiju decu ili ih kazne ako peru veš na njihov praznik. Pogine neko od strujnog udara odmah se priča da je Ognjena Marija kaznila nekog ubivši mu dete jer je oprao veš na crveno slovo.

Aha, to po tvojoj logici. Kad bi se kult svetitelja kod Pravoslavaca zaustavljao samo tu nego ide do tih granica da se Pravoslavci ne plaše od Boga nego od Svetog Ilije, Petra, Nikole koji će navodno da im ubiju decu ili ih kazne ako peru veš na njihov praznik.
Nije to po mojoj logici. To je jednostavno tako. Ako su svetitelji poslije smrti svjesni i kod Boga se mole za nas onda mi imamo puno pravo da im se obraćamo da se mole za nas idalje.

Nije to po mojoj logici. To je jednostavno tako. Ako su svetitelji poslije smrti svjesni i kod Boga se mole za nas onda mi imamo puno pravo da im se obraćamo da se mole za nas idalje.
Nemamo jer je Isus rekao da je samo on put. Upitno je i ko je svetac jer je Pravoslavna crkva za svetitelje proglašavala svakog ko plati za to, ocoubice, bratoubice, tirane...

Nemamo jer je Isus rekao da je samo on put.
Pa ko to negira? Ne obraćaš se svetiteljima kao Bogu. Molitva svetiteljima je upućena Bogu u krajnjoj liniji.

Upitno je i ko je svetac jer je Pravoslavna crkva za svetitelje proglašavala svakog ko plati za to, ocoubice, bratoubice, tirane...
Niko nije savršen pa ni svetitelji. Upravo u tome i jeste ljepota hrišćanstva što svaki čovjek može postati svetitelj ako se okrene Bogu.

Pa ko to negira? Ne obraćaš se svetiteljima kao Bogu. Molitva svetiteljima je upućena Bogu u krajnjoj liniji.
Nemam potrebe da se molim ljudima sa kojima je moj deda mogao da popije kafu za života. I Nikolaj Velimirović je navodno svetac.
Niko nije savršen pa ni svetitelji. Upravo u tome i jeste ljepota hrišćanstva što svaki čovjek može postati svetitelj ako se okrene Bogu.
Time su PC i RKC izgubili kredibilitet jer kako da verujem crkvi koja proglašava obične ljude za svetitelje.

Nemam potrebe da se molim ljudima sa kojima je moj deda mogao da popije kafu za života. I Nikolaj Velimirović je navodno svetac.
Nema tu ništa navodno.

Time su PC i RKC izgubili kredibilitet jer kako da verujem crkvi koja proglašava obične ljude za svetitelje.
Jesi ti svjestan da je i car David bio vojskovođa koji je ubijao, osvajao, palio? Čak je svom vojniku oteo ženu a njega namjestio da pogine. Pa je ipak slavljen kao vladar po Božijoj volji JER SE POKAJAO I POPRAVIO. Car Josija je sproveo džihad nad nevjernicima pa je u Pismu proslavljen kao pobožni vladar. Nemaš osnova njih prihvatati kao pobožne vladare a odbacivati pravoslavne monarhe koji su kanonizovani jer je to ista priča.

Ovo pokazuje zašto je Protestantizam motor razvoja čovečanstva. Jer da ste samo vi pravoslavni i katolici nastavili da bivstvujete i da lažete narod izmišljenim svecima, nameštaljkama poput "Svetog ognja" i slično mi bismo danas još uvek živeli pod Turcima jer je vrhunac razvoja pravoslavno-katoličke civilizacije 15. vek.
A kakve veze to ima sa Hristom?

Pa crkveni očevi. Mi priznajemo prvih 6 vaseljenskih sabora, sveto trojstvo. Luterani čak imaju i ikone ali im se ne mole kao Pravoslavci i Katolici već ikone služe kao podsetnik na žrtvu velikih Hrišćana.
Znači vi prihvatate da su Sveti Oci pravilno sastavili Bibliju ali su onda potpuno pogrešno shvatili i protumačili šta tamo piše? Pa to nema nikakve logike.

Znači vi prihvatate da su Sveti Oci pravilno sastavili Bibliju ali su onda potpuno pogrešno shvatili i protumačili šta tamo piše? Pa to nema nikakve logike.
Ne priznajemo odluke 7. vaseljenskog sabora, a to je 700 godina nakon Hrista. Ne znam kakvi su tu sveti Oci koje je sastavio papa da kontriraju vizantijskom caru Lavu. Inače, mi i Luterani priznajemo svete oce ali im se ne molimo. Luteranska crkva čak ima i kalendar sa svetiteljima koji su kanonizovami i od RKC i od PC.

Back