ZAKON POSTOJANJA – istina o postojanju materije, zivota i prirode

Ljupče,

Kad bi nekim neverovatnim slučajem tvoja 'naučno-filozofska' fantazija bila tačna i nekim kosmičkim čudom se postigao konsenzus svih relevantnih svetskih entiteta za sprovođenje u praksu tvog 'Pravednog, prirodnog, društvenog i ekonomskog poretka' putem tvoje sulude 'Prinudne edukacije celokupnog čovečanstva od danas pa do kraja sveta', a zarad sprečavanja skore samopropasti sveta, taj naum Tvog Crnog Maltusa ne dao po tebi željene rezultate.

Evo zašto:

Jedna trećina čovečanstva bila bi dobrovoljno spremna prihvatiti edukaciju i sasvim ozbiljno i savesno je sprovodila u praksu.

Druga trećina bi moga biti i bolje edukovana od prve ali bi to sprovodila u praksi samo zarad ličnih a ne kolektivnih interesa, pa makar i spas čovečanstva bio u pitanju. Ta trećina hoće samo kako joj se hoće i ne ebe ič ikoga izašto. Iz te trećine je i danas vlast.

Zadnja trećina se ne može edukovati, ma nikako, pa se od nje ne mogu očekivati nikakvi ozbiljni rezultati. To su mentalno opičeni. I od njih je u velikoj većini zastupljenih na vlasti. :br: Razlozi opičenosti su raznorazni. Jedan je evolutivnog karaktera i nužno je zlo, jer se njime ipak postiže evolutivni skok. Mutacija.

Dakle, Ljupče,

Jednu trećinu možeš edukovati i od nje očekivati dobre praktične rezultate.

Drugu trećinu takoođe možeš udpešno edukovati ali ne možeš očekivati željenu praksu.

Od treće nema nikakve koristi.

Sam izvedi zaključak.

Moš li dve trećine čovečanstva porobiti prinudnim radom?

Plus, odakle tebi tolika euforija od samopropasti čovečanstva? Valjda Bog, pa i taj tvoj, ma kakav bio, bolje zna od tebe.

I još plus,

Ideju proroka i vidovnjaka si preuzeo od omraženih ti religija. A njih vlast promoviše zarad svoje promocije.

JA KOJI JESAM:

Astral je stanje duha u kojemu fizičko tijelo nema pristup, ali zato njegova aura ima.
(to je kako to mi odavde percipiramo i stoga doživljavamo).
Aura ili eterično tijelo, samo po sebi nagovještava i strukturu. Dakle, to je tijelo Etera,
a Eter je umna projekcija bez manifestcaije zemaljskog fizičkog tijela. Umno-eteričko
tijelo
i dalje ima sliku sebe ali to tijelo nije uslovljeno zemaljskom elemntima, dakle
Zemlja mu nije Centar kojem iz kojeg postaje. Zemaljsko tijelo je stvoreno iz 'praha',
dakle iz zemaljski elemenata, dok je eteričko tijelo stvoreno od Etera (vibracije) te
stoga jedno pripada jednoj a drugo drugoj realnosti. Zemaljska iskustva možemo
iskusiti kroz zemaljsku materiju a eterička kroz eteričku. Izvor eteričkom tijelu je Etar,
UM
, koji i dalje (u policentričnosti) sad kao razum jedinke za biće-jedinku stvara
projekcije ali ne učvršćuje ih u zemaljske forme čulne predstave ovog našeg tijela i
materijalnog/fizičkog svijeta, već nam projektuje tijelo od supstance od koje je čitava
eterička dimenzija sačinjena.

Ovo što sam boldovao su reči i pojmove sa tačno neodređenim i nedifinisanim značenjem koje se gotovo više i ne koriste u nauci, već pretežno u kojekavim paranaukama. Sa takvim rečima i pojmovima za koje se ne zna tačno šta znače, nije moguće objasniti apsolutno ništa, već samo pametovati. Da bi se to izbeglo, nužno je sveukupno postojanje i dešavanje svesti na samo nekoliko reči koje označavaju smo ono što se iskustveno i naučno može dokazati da uistinu postoji i da se dešava. To je Tesla već učinio rekavši: "Sve je energija, sve je svetlost, sve je elektricitet". Ja sam ovom Teslinom još dodao i rekao "sve je svest". Energija, svetlost i elektricitet su samo različite reči kojima se označavaju tri različita objektivna, fizička svojstva jedinopostojeće prirodne sile i pojave od koje je ceo univerzum sagrađen. Dakle, po Tesli, ta jedinopostojeća prirodna sila i pojava može da se nazove imenom "energija" zato jer je sposobna da se napreže, kreće i nešto radi. Može da se nazove imenom "svetlost" zato jer može da svetli. A može da se nazove i imenom "elektricitet" zato jer se uvek manifestuje kao elektromagnetno polje koje na različitim talasnim dužinama može da vibrira.

A ja sam ovu i istu, jedinopostojeću prirodnu silu i pojavu nazvao još i imenom "svest", zato jer ona sem što objektivno, fizički može da se manifestuje kao energija, svetlost i elektricitet, ona u samoj sebi je sposobna subjektivno, psihički da se manifestuje kao "svest", što popdrazumeva da je sposobna da bude svesna sebe i kao energije i kao svetlosti i kao elektriciteta i kao svesti. A da bi bila sposobna da se manifestuje na sva četiri ova načina, nužno mora da raspolaže sa 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti: naprezanja, kretanja, opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja.

Sve ovo podrazumeva da, ako želimo da imenujemo sveukupno postojanje, dovoljno je da koristimo samo ove četiri reči: "energija", "svetlost", "elektricitet" i "svest". A ako želimo da objasnimo i razumemo kako je moguće da ova jedinopostojeća prirodna sila i pojava postoji i manifestuje se kao energija, svetslost, elektricitet i svesst,, onda to činimo uz pomoć njenih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti radnji: naprezanja, kretanja, opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja.

I nema dalje. To je sve. Dakle uz pomoć samo nekoliko reči i pojmova moguće je i opisati i objasniti apsolutno sve. I ja u mom prethodnom postu kada sam pokušao da objasnim femomen "izlaska iz tela" nisam koristio nikakve druge reći, ni pojmove do tih nekoliko iz svakodnevnog iskustva i nauke nam poznatih. I ubeđen sam da sam sa tih nekoliko različitih reči i pojmova uspeo da objasnim to što sam hteo da to može svako da razume. Da bi bilo što razumljivije tome sam priložio i video zapis da može i da se vidi to o čemu sam pričao.

A šta si ti kao komentar na taj moj post uradio? Moje objašnjenje ti se nije dopalo, pa si ti hteo da to bolje objasniš uz pomoć apstraktnih, jasno nedefinisanih terminima koji ništa ne znače - "astral", "astralna projekcija", "aura", "eterično telo", "zemaljsko telo od praha" "eter", "um", "umno-eteričko telo" itd. I šta si time postigao? Ništa! Zapravo, nije da baš ništa nisi postigao. Postigao si. Upeo si da ono moje razumljivo objašnjenje koje si komentarisao, učiniš krajnje nerazumljivim.

Poslednja izmena:
RISTOB:

Ne razumeš jednu stvar, a to je da podela čovečanstva na te tri različite trećine koju si ti napred opisao, postoji samo u nepravednom poretku. A da u pravednom poretku takve podele nema, jer je samim pravednim poretkom onemogućena. U pravednom poretku ne postoji mogućnost da čovek preživi od tuđeg opravdanog i korisnog rada, već samo svog, ako je za rad sposoban. U nepravednom poretku glavno sredstvo pomoću kojeg se dolazi do materijalnih dobara bez vlastitog uloženog rada je novac, kojeg u pravednom poretku nema. U pravednom poretku možeš da koristiš rezultate tuđeg rada samo uz pomoć ulaganja vlastitog rada u proizvodnju tih istih materijalnih dobara. U pravednom poretku, pretpostavimo, u početku, radi navikavanja na razmenu materijalnih dobara bez novca, mesto novca može da postoji, recimo, samo elektronski novac, kartica, koju dobivaju svi za rad sposobni koji su uključeni u materijalnu proizvodnju i svi koji su nesposobni za rad. Vrednost elektronskog novca koja se elektronskim putem mesečno upisuje na elektronsku karticu je za sve ista, bez obzira na kvalifikaciju ili vrstu rada kojom se neko bavi i dovoljna je da zadovolji mesečne životne potrebe svakog pojedinca. To se podrazumeva jer u pravednom poretku nema pohlepe, tj. želje da se poseduje više materijalnih dobara nego što je za nornmalan život potrebno, dodajući tome i činjenicu da pravedno društvo uvek može da proizvede više materijalnih dobara nego što je za preživljavanje društva potrebno. Niti se u pravednom poretku meri čiji rad je kvalifikovaniji i vredniji, već samo da li je dsruštveno opravdan ili nije. Svaki rad koji je društveno opravdan podjednako je vredan, pa bio to rad jednog naučnika ili rad jednog komunalca. To je zato što će u pravednom poretku da bude više materijalnih dobara nego što je za normalno preživljavanje pojedinaca potrebno, što će za svoju posledicu da ima nestajanje pohlepe i želje za prkomernim posedovanjem. To će u pravednom poretku usloviti da se sadašnji cilj života ljudi prebaci sa materijalnih vrednosti, na duhovne vrednosti, zato jer je materijalno blagostanje uz pomoć pravednog poretka u potpunosti rešeno i svaka briga za golo preživljavanje, koje je ovisno o materijalnim dobrima je nestala. U pravednom poretku svaki za rad sposoban čovek će preko planskog i statističkog računskog centra, prema svojoim sposobnostima da dobije svoje radno mesto i više niko neće morati da se sam brine o tome. A ako neko ne bude želeo da radi, neće morati, ali zato neće moći da dobije elektronsku karticu pomoću koje se jedino može snabdeti materijanim dobrima za život, pa neka bira - rad ili glad. To i jesto ono što se podrazumeva pod pojmom "pravda". U pravednom poretku paraziti, koji su sposobni za rad, a ne žele da rade, a žele da koriste rezultate tuđeg rada, neće da budu poželjni, kao što je to slučaj u nepravednom poretku u kojem paraziti kolo vode, koji su i smislili nepravedan poredak po svojim pravilima i zakonima u kojem će moći da žive ne radeći ništa.

Opet da ne bi neko pomislio da se u pravednom poretku samo radi i ništa drugo, to nije tako. Naprotiv, u pravednom poretku je radno vreme upola kraće, a materijalnih dobara je za duplo više, zato jer se svi sposobnoi za rad beve samo radom od kojeg se živi. Pa je tako razlika između pravednog i nepravednog poretka i u tome što u nepravednom poretku svi puno rade, malo odmaraju, a uz to samo pojedinci imaju više nego što im treba, a većina oskudeva. A u pravednom poretku svi malo rade, puno odmaraju, a ipak više imaju nego što su u nepravednom poretku imali. I sve se to postiže odrstranjivanjem društveno neopravdanog i nekorisnog rada koji je u nepravednom poretku nužan da bi pomoću njega nepravedan poredak mogao da se održi.

Uz napomenu da ovu gore vziju pravednog poretka nisam izmišljao proizvoljno, već sam za to kao uzor koristio ljudski organizam kao društvo više milijardi ćelija, grupisanih u oko 42 hiljade različitih delova tela i organa, od kojih svaki ima svoju određenu funkciju nužnu za opstanak celog organizma i u kojem sve ćelije i organi ravnopravno ili po potrebi koriste rezultate rada svih drug ćelija i organa. Ako neko misli da po ugledu na ljudski organizam može da napravi bolju viziju i predlog ljudskog društvenog i pravednog poretka, neka izvoli. Uz znanje da ne postoji drugi način da se pravedan poredak osmisli i sprovede u delo do taj da se on napravi po uzoru na ljudski organizam. Jer to je inače i pravilo po kojem evolucija svesne materije teče, a to je da onaj niži, po ugledu na sebe gradii onog iznad sebe, višeg. Tako su atomi po ugledu na svoju unutrašnju pravednu organizaciju života i rada napravili ćeliju, pa su zatim na isti način i ćelije po ugledu na svoju unutrašnju pravednu organizaciju života i rada napravile tela biljaka, životinja i ljudi. Da bi sada i ljudi na isti način, po ugledu na svoju unutrašnju pravednu i harmoničnu organizaciju života i rada napravilo čovečanstvo. Sve iz razloga što je to prirodan i najbolji način da se preživi, tj. da se izbegne svako zlo, a ostvari svako dobro.

Poslednja izmena:
''Svaki je čovek, Vladimire, tako sazdan, da mu je dostupna cela
Vaseljena, kako vidljiva tako i nevidljiva. Svaki čovek opštiti može sa
čim ili s kim poželi.
Veza se uspostavlja otprilike tako, kao kroz vaš radio aparat.
Mnoštvo stanica odašilje sve moguće informacije, ali odabira iz svega
toga vlasnik radio aparata sam, šta hoće da sluša.
Čovek je istovremeno i radio prijemnik i njegov gospodar. Od
njegove svesnosti, čula i čistote zavisi, koja će stanica, koji izvor zvuka
njemu biti namenjen. Po pravilu, ta informacija do određenog stiže
čoveka, koji može da razume smisao, da ga shvati i iskoristi. Sve treba da
se odvija mirno, bez nasrtljivih akcenata o značaju.

Kada nekome o sopstvenoj veličini govore, pokušavaju da deluju
na samoljublje: ja sam tako veliki, ali sam izabrao upravo tebe među
svima, bićeš učenik moj i takođe ćeš se uzdići iznad svih. Po pravilu, tako
govore bezvredne, bezdušne kreature. Nije im dato da budu od krvi i
mesa, te zato nastoje da Dušu čovečiju potisnu i da telom ovladaju tuđim.
Deluju na razum, samoljublje i strah od nepoznatog u čoveku.''

Anastasija :heart:

RISTOB:

Teška naiva. Komedija da zasmejava generacija.I kad bi sa samo decom o 4 g pokušao da uzoreš tu baštu, za samo 3 g ta ista deca razapela bi te ko strašilo nasred bašte.Ne reče šta ćeš sa dve trećine čovečanstva kad ti polupaju elektroniku jer neće da rade kako se tebi hoće a neće ni da gladuju.Od rođenja si u deficitu sa sivim.

Da i jeste tako kako kažeš, ipak ostaje činjeica da su sve materijalne forme u Univerzumu, sem ljudsko društvo, harmonične, a to znači, ravnopravne ekonomske zajednice kretanja i rada žive i svesne materije. Od svih tih zajednica najsavršeniji je ljudski organizam. I ostaje činjenica da je materija živa, svesna i svemoćna, zahvaljujući svojim fizičkim i psihičkim sposobnostima naprezanja, kretanja, opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja, pomoću kojih i večno postoji i sva čuda ovog sveta čini, sve po načinu večnog pretakanja kroz svoja tri prirodna oblika i stanja. I ostaje činjenica da sem žive, svesne, svemoćne i trojedne materije nikakvog drugog trojednog boga nema. I da se evolucija ukupne materije svodi na prelazak iz početnog, haotičnog kretanja i rada sa značenjem zla u harmonično sa značenjem harmonije i dobra.

I ostaje činjenica da se i evolucija celog ljudskog društva, takođe, kreće iz pravca podele, konkurencije, mržnje borbe, nepravde, haosa i zla, u pravcu jedinstva, ljubavi, uzajamnog pomaganja, pravednosti, harmonije i dobra. To se dokazuje činjenicom da je komunizam bio humanije društvo od kapitalizma, zatim da je kapitalizam bio humaniji od feudalizma, a feudalizna, humaniji od robovlasništva. Dakle, istorijska je činjenica da je ljudsko društvo kroz istoriju, razvijajući se, postajalo sve više i više informatički povezanije i jedinstvenije i humanije. na primer, amera komunista posle drugog svetskog rata i oktobarske revolucije je bila da naprave upravo pravedan svetski društveni i ekonomski poredak. Njegov tragičan završetak se desio upravo zato što komunisti nisu poznavali pravila i zakone prirode po kojima takav savršen društveni i ekonomski poredak jedino može da se izgradi da kao takav ostane za sva vremena i da se nikd više ne obruši. Komunisti nisu znali da u takvom savršenom poretku nema mesta za državu kao političku tvorevinu, mada je i Marks predvideo, ali ne na pravi način, odumiranje države. Komunisti takođe nisu znali da reše svetsko religijsko pitanje i religijsku podelu društva, jer nisu ništa znali o zakonima po kojima postoje i razvijaju se materija, život i priroda. Tako da Marks za religiju i nije znao da kaže ništa drugo do da je "religija opijum za narod". Komunisti takođe nisu zali ni da se oslobode nacionalne podeljenosti. U komunizmu je takođe ostala i klasna podeljenost na privilegovane i neprivilegovane, tj, na komuniste i nekomuniste. Ostao je takođe i novac kao moćno sredstvo koje omogućuje ljudsku pohlepu, pljačku društva, razne oblike kriminala, nerad i život na tuđ račun. Dakle, iako su komunisti hteli da naprave jedinstven, harmoničan i pravedan poredak, u svom neznanju kako da to učine, zadržali su u svom društvenom i ekonomskom uređenju sve one iste faktore (državu kao političku tvorevinu, novac, i versku, nacionalnu i klasnu podeljenost) kojima su bili obeleženi i svi raniji nepravedni društveni poreci - kapitalizam, feudalizam i robovlasništvo. To su i bili glavni faktori po kojima je i komunizam imao značenje nepravednog društvenog i ekonomskog poretka, koji su ubrzio uslovili i raspad i propast i komunizma. Koji je i sam, zbog novca koji omogućuje pljačku ogrezao u kriminalu samih komunista i njihovoj međusobnoj borbi za vlast, što je na kraju uslovilo cepanje komunističkih društava upravo po verskim i nacionalnim granicama i pripadnostima iz kojih je komunizam bio i sastavljen. Da bi zatim usledilo pljuvanje po komunizmu ne samo u nekomunističkim zemljama, već pljuvanje po komunizmu i od strane samih dotadašnjih komunista, koji su stvorili komunizam, opljačkali ga i na kraju srušili, da bi život nastavili kao ratni profiteri, bogataši i uvaženi građani društva, kapitalisti.

Dakle, Rile, sve su ovo činjenice koje govore da tvoje sadašnje pljuvanje po pravednom svestkom društvenom i ekonomskom poretku, nema nikakvog osnova. Ideja o pravednosti postoji od kad i samo ljudsko društvo postoji i ona se polagano razvija uporedo kao što se i ljudsko društvo razvija. Tako da ostaje na snazi ono moje što sam ranije rekao da "ideje vladaju svetom". Do sada su vladale ideje, tj. principi i zakoni, podele, mržnje, konkurencije, borbe, nepravde, haosa i zla. Koje su tokom istorije, kroz robovlasništvo, feudalizam, kapitalizam i komunizam bivale sve blaže i blaže, težeći ka jedinstvu, redu, pravednosti, harmoniji i dobru. Ta težnja ka jedinstvu sveta se danas nedvosmisleno ogleda kroz razvoj informatičkih tehnologija koje su omogućile veoma razvijenu informatičku povezanost svih ljudi sveta. Tu je i sve veća i složenija ekonomska povezanost i međuzavisnost svetskih ekonomija, kao i brz promet i razmena rada i materijalnih dobara sa težnjom stvaranja jedinstvenog svetskog ekonomskog tržišta, na kojem verska, plitička, nacionalna i klasna podeljenost ima sve manji i manji značaj. Imamo za primer stvaranje Evropske ekonomske unije i razmišljanje i težnju da se takve unije i u drugim delovima sveta stvore. Gde politika, nacija i vera, sve više i više smetaju i sve manje znače.

Sa ZAKONOM POSTOJANJA ideja pravednog svetskog društvenog i ekonomskom poretka u skladu sa univerzalnim i Božijim pravilima i zakonima je kompletna i bez obzira da li će da bude i nekog Trećeg svetskog rata ili neke Treće svetske revolucije, pravedan svetski društveni i ekonomski poredak će zasigurno po tim Božijim zakonima da se uspostavi. Jedina druga opcija koja bi mogla da se desi jeste da se ukupno svetsko društvo tokom tog Trećeg svetskog rata ili revolucije za sva vremna samouništi i nestane.

To je, moj Rile, suština problema celog čovečanstva, njegovog razvoja i onog krajnjeg njegovog cilja kojem ono, od uvek teži, kojem ga zakoni prirode, života i nagona samoodržanja teraju. Bez obzira da li su ljudi svesni toga ili ne i bez obzira da li oni to po svojoj volji žele i hoće ili ne žele i neće, to će na kraju tako da bude. Ili ljudi na Zemlji više neće da bude. Tvoje pričice, Rile, od po dve-tri pulupismene rečenice kojima pokušavaš to da negiraš, ne znače apsolutno ništa.

Ne pljujem ni po kome i ni po čemu. Ti vrijeđaš umjesto odgovora na postavljeno pitanje. Vrdaš, jer nemaš odgovora.

To što nonstop ponavljaš ovde, ta tvoja 'naučno-filozofska otkrića i božanske zakone', što si ti jedini od ljudi, koji su ikad postojali, spoznao i niko više, to može biti odraz naše realnosti samo u tvojoj glavi. I nikom više.

To i sam kapiraš jer još nikog nijesi ubijedio u tvoju priču. Tebi je to 'čisto naučno znanje' pa ne moš čudom da se načudiš što te niko ne razume. No, nije tačno da te niko ne razume. Svima je potpuno jasno šta ti pričaš. Ali niko ne dijeli tvoje mišljenje da je tvoja priča istinita. Ne vide je istinitom jer nijesi dao ni jedan dokaz! A to što ti natrabunjaš kao dokaze, to nijesu dokazi. Sateran u ćošak posežeš za uvredama. Tako su svi oni što ne dijele tvoje mišljenje za tebe bravi. Uvreda umesto dokaza.

Ajde samo za zadnji post kaži šta su ti dokazi koji ga potvrđuju. I pokušaj da ne vrijeđaš.

RISTOB:

To što nonstop ponavljaš ovde, ta tvoja 'naučno-filozofska otkrića i božanske zakone', što si ti jedini od ljudi, koji su ikad postojali, spoznao i niko više, to može biti odraz naše realnosti samo u tvojoj glavi. I nikom više.
Od juče od mog poslednjeg posta pa da sada na ovoj temi je bilo 237 pregleda. Poslednjih dvadesetak dana to pratim i posle svakog mog posta uvek bude između 200 i 300 pregleda i to nije mali broj. I od tih 200-300 forumaša koji pročitaju moje komentare ti si jedini koji se javljaš i negoduješ protiv svega što napišem. Kako to objašnjavaš? Da li misliš da si samo ti pametan i razumeš da ja lupetam, a drugi ništa ne razumeju jer nisu pametni, pa se i ne javljaju? Ali to nije logično, jer da u tolikom broju od svih njih niko ništa ne razume, ignorisali bi moje postove, pa toliko pregleda mojih postova ne bi ni bilo.

Ili, zašto ti neki put ne padne na pamet da od svih njih možda samo ti ništa ne razumeš, pa se zato i javljaš i negoduješ, a da možda svi drugi razumeju i slažu se sa mnom, pa se zato i ne javljaju jer odobravaju. Upravo po onoj narodnoj: "ćutanje je znak odobravanja".

Ali niko ne dijeli tvoje mišljenje da je tvoja priča istinita. Ne vide je istinitom jer nijesi dao ni jedan dokaz! A to što ti natrabunjaš kao dokaze, to nijesu dokazi.

Dokazi....dokazi...dokazi... ? Moji dokazi su upravo to što stalno ponavljam, a ti tvrdaš da to nisu dokazi. Tvoja tvrdnja koju stalno ponavljaš da moji dokazi nisu dokazi, upravo je za mene dokaz da to jesu dokazi. Jer da to nisu dokazi ti bi se njima suprostavio protivdokazima. Ali ti to nikad do sada nisi učinio što je dokaz da ti i nemaš nikakvih dokaza protiv mojih dokaza. Zato ja često tebi postavljam pitanje, zašto da ja uvek iznova i na isti način tebi da dokazujem da nešto jeste dokaz, ako ti nikada nisi u stanju da dokažeš da to nije dokaz. NIsi u stanju upravo zato jer ti kao vernik uopšte i ne znaš šta reč i pojam "dokaz" podrazumeva. Jer kad bi znao šta reč "dokaz" znači, ne bi ni bio vernik. Ti, kada veruješ da nešto jeste, za tebe je to ujedno i dokaz da nešto jeste. Ti veruješ u "bezuslovnu ljubav i bezuslovno davanje sebe." Dakle veruješ u nešto čega nikada nije bilo i čega nikada bez pravednog poretka neće moći da bude. I ta tvoja besmislena vera za tebe je dokaz kojim "obaraš" sve moje dokaze. Ti si kao musliman koji veruje da je Allah samo jedan i da je Muhamed jedini pravi prorok. I da je pravi vernik samo onaj ko tako veruje, a da su svi ostali nevernici. I to verovanje je ujedno i "dokaz" da je to verovanje istinito i "pravo" verovanje..Ti si smešan čovek.

Ako nije tako i ako znaš šta reč i pojam "dokaz" znači, hajde već jednom, dokaži ti meni, bez svoje vere, da moji dokazi nisu dokazi, pa da se više ne preganjamo po forumu! Dokaži da svest nije ono što raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti. Dokaži da materija nije svest i da ne raspolaže sa tih istih sedam sposobnosti. Dokaži da evolucija materije, života i prirode ne teče od nejedinstva, nepravde, haosa i zla, ka jedinstvu, pravednosti, harmoniji i dobru, upravo zahvaljujući tome što je živa i svesna jer raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti. Dokaži da sve materiojalne forme od kojih se Univerzum sastoji nisu jedinstvene, harmonične i pravedne organizacije kretanja i rada žive i svesne materije. I dokaži da evolucija ljudskog društva, kroz robovllasništvo, feudalizam, kapitalizam i komunizam ne teče upravo na isti način kao što je do sada tekla i evolucija svih materijalnih formi u Univerzumu, od nejedinstva, nepravde, haosa i zla ka jedinstvu, pravednosti, harmoniji i dobru. Hajde, dokaži...dokaži...dokaži... ne vrdaj više, Dokaži primerima iz prakse i života, iz naučnog iskustva i obrazloži sve to logički da može i da se proveri i razume. I ne pozivaj se više na svoju veru ili na Simu i njegove priče bez dokaza o "bezuslovnoj ljubavi i bezuslovnom davanju sebe" kojeg nikada do sada u praktičnom životu kod ljudi nije bilo. Hajde, izvoli, dokaži, čekam te.

Poslednja izmena:
RISTOB:

Znaš li ti, Ljupče, koliko je trenutno prisutnih forumaša na pdf Filozofija? Pa, na prste ruke ih mošež prebrojati.

Ponovo pričaš bez DOKAZA. Pogledaj, ja sam poslednji gornji moj post postirao po mom melburškom vremenu u 10:48 sati. U tom momentu je bilo 135.266 pregleda. To sam kod mene ovde zabeležio.Ti si odmah iza mene postirao tvoj post, takođe po mom vremenu u 11:07 sati. U tom momentu pregleda je bilo 135.284. Razlika u vremenu između mog i tvog posta je 19 minuta i tokom tih 19 minuta, dakle, bilo je 22 nova pregleda ove teme. I niko od ta 22 posetioca se nije javio da negoduje već samo ti. Što znači da se svi slažu sa tim što sam napisao sem tebe. I to tvoje neslaganje je opet bilo bez DOKAZA. Rekao si da "na prste možeš izbrojati posetioce", što uopšte nije tačno, jer, eto za 19 minuta je ova tema je imala 22 posetioca. Ovde je tačno bilo samo to da se"na prste mogu izbrojati" samo oni kji su reagovali na moj post, a njih je bilo samo jedan i taj jedan si bio, kakva slučajnost, baš ti, Rile.

E, vidiš ova moja statistika koju sam ti sada elaborirao ima značenje DOKAZA. A sva tvoja palamuđenja do sada, isto kao i sada, su uvek samo proizvoljne tvrdnje bez ikakvih dokaza.

I nemoj da skrećeš sa teme. U mom gornjem postu sam ti nabrojao nekoliko mojih DOKAZA kojima se pravedan društveni i ekonomski poredak DOKAZUJE kao najbolje, univerzalnolano i prirodno rešenje pomoću kojega se najlakše izbegava svako zlo, a ostvaruje svako dobro. I pozvao sam te, po ko zna koji put, da te moje DOKAZE argumentovano oboriš. ILI da moje postove ubuduće ne komentarišeš i ne pričaš uprazno.

PS. Evo u momentu kad postiram ovaj post kod mene je 12: 05 sati, a broj pregleda se već popeo na 135.330. Znači, u vremenu od 1 sat i 20 minuta je bilo ukupno 64 nova pregleda ove teme. Bilo ni i više da je kod tebe tamo dan, tj. da nije kasna noć kad najveći broj ljudi koji posećuju Krstaricu u ovo vreme većinom već spavaju.

Poslednja izmena:
Ponovo pričaš bez DOKAZA. Pogledaj, ja sam poslednji gornji moj post postirao po mom melburškom vremenu u 10:48 sati. U tom momentu je bilo 135.266 pregleda. To sam kod mene ovde zabeležio.Ti si odmah iza mene postirao tvoj post, takođe po mom vremenu u 11:07 sati. U tom momentu pregleda je bilo 135.284. Razlika u vremenu između mog i tvog posta je 19 minuta i tokom tih 19 minuta, dakle, bilo je 22 nova pregleda ove teme. I niko od ta 22 posetioca se nije javio da negoduje već samo ti. Što znači da se svi slažu sa tim što sam napisao sem tebe. I to tvoje neslaganje je opet bilo bez DOKAZA. Rekao si da "na prste možeš izbrojati posetioce", što uopšte nije tačno, jer, eto za 19 minuta je ova tema je imala 22 posetioca. Ovde je tačno bilo samo to da se"na prste mogu izbrojati" samo oni kji su reagovali na moj post, a njih je bilo samo jedan i taj jedan si bio, kakva slučajnost, baš ti, Rile.

Ako primjećuješ, brojevi koje si naveo i tvoja matematika se ne slažu. Ukoliko je u momentu kada si
ti postavio komentar na forumu bilo 135.266 posjetilaca a kad je 19 minuta kasnije ristob postavio
njegov komentar, na forumu bilo 135.284 posjetioca, onda je razlika u broju posjetioca 18 a ne 22
kako ti tvrdiš. No, tu logičku grešku si previdio, i svoju grešku u računanju si od tog trena
koristio kao bazu svog dokaza, dokaza čemu??? Dokazao si koliko je logika uistinu neadekvatna
kad se govori o istini. Logika ne bira informacije iz kojih će stvarati zaključke, dakle, nije logika ono
što se bavi istinom, već DUH. Tvoj duh je, preokupitran samoodbranom i odbranom tvoje teorije.
Odatle, nije uspio da vidi kako sam sebi dokazuje koliko se na logiku ne smijemo oslanjati kada
govorimo o istini. Logika će stvarati zaključke iz istine ili iz laži.

E, vidiš ova moja statistika koju sam ti sada elaborirao ima značenje DOKAZA. A sva tvoja palamuđenja do sada, isto kao i sada, su uvek samo proizvoljne tvrdnje bez ikakvih dokaza.

Dokaz koji daješ je upravo dokaz kako 'istina' na kojoj baziraš svoju teoriju, ukoliko je iskrivljena,
može kreirati iskrivljenu teoriju. Sve što slijedi iz iskrivljene istine su potom logički donešeni
zaključci bazirani na prvom iskrivljenju, na grešci, neshvatanju i na informacijama koje sad imaju
svoj izvor u GREŠCI a ne u istini.

Poslednja izmena:
Da počnem otpozadi.

Podtom #2277 sam ti dokazao da je nemoguće tvoj dil pravednog društva sprovesti u praksi.

Dvaput sam ti postavio pitanje na koje nijesi dao odgovor.
Sad ga postavljam treći put:

Ne reče šta ćeš sa dve trećine čovečanstva kad ti polupaju elektroniku jer neće da rade kako se tebi hoće a neće ni da gladuju.

Da čujem sad dokaz da je moguća realizacija tvoje ideje.

JA+7 KOJI JESAM:

onda je razlika u broju posjetioca 18 a ne 22
kako ti tvrdiš. No, tu logičku grešku si previdio, i svoju grešku u računanju si od tog trena
koristio kao bazu svog dokaza, dokaza čemu??? Dokazao si koliko je logika uistinu neadekvatna
kad se govori o istini.

Matematika jeste logika i matematičke greške su moguće isto kao i logičke. Ali treba znati da i u matematici, isto kao i u logici, postoje dve vrste grešaka.

U matematici, jedna vrsta pogreške je kad se zadatak pogrešno postavi i kada se na taj način dođe do pogrešnog rezultata. A u logici, kad se krene od pogrešnih premisa i na osnovu njih se izvede pogrešen zaključak.

Druga vrsta grešaka je kad se je u matematici zadatak ispravno postavljen, a rezultat pogrešno izveden. A u logici, kad su premise ispravne, a zaključak iz njih izveden je pogrešan.

Kad uporedimo ove dve vrste grešaka dolazimo do zaključka da je prva vrsta gora jer je neispravljiva. Druga vrsta, kad je u matematici ispravno postavljen zadatak, a rezultat pogrešno izveden i u logici, kad su premise istinite, a zaključak iz njih izveden, pogrešan. se može ispraviti. U matematici ćemo napraviti novi proračun i otkrićemo grešku i ispraviti je. A u logici ćemo ponovo razmisliti o premisama i ponovo izvesti ispravan zaključak.

I ako smo sve ovo ispravno razumeli, hajde sada da razmotrimo čije premise i logički zaključak, u vezi načina na koji jedino može da se uspostavi jednistvo sveta, mir, ravnopravnost, harmonija i dobro, su ispravniji, da li tvoji, Simo, ili moji?

Tvoj logiočki zaključak, Simo, kao i premisa iz koje si ga izveo, su totalno pogrešni i ne mogu se ispraviti. Premisa ti je pogrešna zato što u uslovima sadašnjeg svetskog neravnopravnog poretka, haosa i zla koje ljudi moraju jedni drugima da čine da bi preživeli, prosvtlenje svih ljudi sveta i "bezuslovno davanje sebe" NIJE MOGUĆE.

A kod mene i premisa i zaključak su ispravni. Moja premisa iz koje ja izvodim zaključak je da svi ljudi sveta PRVO treba da po osnovu RAZUMEVANJA Osnovnog Prirodnog Zakona Dobra i Harmonije, SRUŠE U SVOJIM UMOVIMA Zakon Haosa i Zla po kojem sada žive, da bi tek tada uspeli Osnovni Prirodni Zakon Harmonije i Dobra da sprovedu u delo. Sve zato da bi se tek NA KRAJU svega toga, stvorili i uslovi da svi ljudsi sveta mogu i masovno da se prosvetle, tj. da se sjedine sa svojom Kolektivnom Svešću, unutar koje će do kraja moći da bude sproveden princip "bezusllovnog davanja sebe".

Dakle, Simo, kao što vidiš, sa time što si u onoj gornjoj mojoj statistici dnevnih pregleda teme pronašao gešku u proračunu, time nisi uspeo da insinuiraš da i u mojim premisama i zaključcima u vezi načina uspostavljanja pravdenog svestkog poretka i harmonije može isto tako da postoji greška. Kod tebe je takva greška postojala i ja sam je ispravio. A ako je to tebi dokaz da takva greška može da postoji i kod mene, nema problema, izvoli, pronađi je i ispravi.....ja sam tu.

RISTOB:

Dvaput sam ti postavio pitanje na koje nijesi dao odgovor.
Sad ga postavljam treći put:

Ne reče šta ćeš sa dve trećine čovečanstva kad ti polupaju elektroniku jer neće da rade kako se tebi hoće a neće ni da gladuju.

Da čujem sad dokaz da je moguća realizacija tvoje ideje.

To "lupanje elektronike unutar pravednog poretka" se uvek dešava kad ideja o po kojoj se pravedan poredak uspostavlja nije savršena. Odnosno, to se dešava uvek kad oni koji zbog neznanja šta pravedan poredak sve podrazumeva, nakon rušenja nepravednog poretka, ponovo uspostave isti ili sličan nepravedan poredak kakav su i srušili. Kao što su, naprimer, feudalci srušili robovlasništvo, pa napravili feudalizam, koji je bio samo malo blaži oblik robovlasništva. Ili kao što su kapitalisti srušili feudalizam, pa napravili kapitalizam, koji je bio samo malo blaži oblik feuadalizma. Ili kao što su komunisti srušili kapitalizam, koji je bio samo malo blaži oblik kapitalizma.

Sva ova rušenja su se tokom istorije dešavala u želji da se umesto nepravde, u svetu uspostavi pravda, koja ni u jednom navedenom primeru nije uspevala da se uspostavi samo zato što u svesti ljudu u svetu još uvek nije do kraja i na ispravan način, u skladu sa prirodnim zakonima, bio izgrađen i definisan pojam "pravda". Da bi tek na kraju, kad ljudi otkriju Osnovni Prirodni Zakon po kojem postoje materija, život i priroda, po kojima teče njihova evolucija i po kojima se na kraju definitivno doznaje pravo značenje pojma "pravda", društveni i ekonomski poredak koji po tom znanju "pravde" bude sagrađen, ostao trajno da se kao takav samoodržava, bez želje ikoga unutar tog poretka da da ga "polupa", odnosno, sruši.

A kad bi se čak i desilo da neko takav savršen poredak neko sruši u želji da napravi od toga još "bolji", ubrzo bi svi shvatili da od pravednog društvenog i ekonomskog poretka ne postoji neki još praveniji, pa onda ljudima ne bi ostalo drugo već da ponovo sagrade to isto što su "polupali", tj. srušili.

Ovde je bitno da se shvati samo jedno, a to je da ljudi id svog postanka uvek TEŽE PRAVDI i uvek na kraju "polupaju" sve kad shavte da to što su napravili NIJE PRAVDA i požele da naprave nešto još od toga PRAVEDNIJE. I to će tako da traje sve dok ne naprave i ono NAJPRAVEDNIJE od kojeg nešto JOŠ PRAVEDNIJE ne postoji. Kada je reč o ljudskom društvu, to je uvek i samo jedinstveni svetski društveni i ekonomski poredak sa pravednom podelom rada i rezultata rada. To je poredak iz kojeg je eliminisan sav društveno neopravdan i nekoristan rad koji uslovlava nepravdu i eksploataciju čoveka, nad čovekom. To je onaj rad koji je uslovljen političkom, verskom, nacionalnom i klasnom podelom sveta. Kao i novcem bez kojeg ovakve vrste svedskih podela ne bi imale smisla i bez kojeg ljudska pohlepa, borba za vlast, ratovi, razni nmoblici kriminala i život na tuđ račun ne bi bili mogući

Matematika jeste logika i matematičke greške su moguće isto kao i logičke.

Tako je Ljubomire, to se u današnjem vođenju rata zove još i 'KOLATERARNA ŠTETA'.
Dakle, matematičke greške koje su stvorene u kancelarijama Pentagona na terenu čine
totalni haos ali su već uzete u obzir kao 'greške koje se mogu desiti'. To 'kolaterarnu štetu'
čini logički opravdanom. Tako i kod tebe, tvoj sistem će imati 'kolaterarne posledice' ali i
za to ćeš imati opravdanje, jelte.

Za razliku od destrukcije koja se pri tom stvara ratnom mašinom, tvoj sistem nije direktno
rušilački ali je u svojoj zamisli rigorozan i nasilan te, nasilje (logički jelte) ne može sobom
izostaviti i posledice; 'kolaterarnu štetu'. Pod kolaterarnom štetom u tvom slučaju prvo
možemo uvrstiti slobodnu Volju, a ništa manje i dušu čovječiju, koju ti nasiljem želiš
ukalupiti u sopstveni kalup svog shvatanja, naravno zarad njenog 'boljitka'.

Ali treba znati da i u matematici, isto kao i u logici, postoje dve vrste grešaka.

U matematici, jedna vrsta pogreške je kad se zadatak pogrešno postavi i kada se na taj način dođe do pogrešnog rezultata. A u logici, kad se krene od pogrešnih premisa i na osnovu njih se izvede pogrešen zaključak.

Druga vrsta grešaka je kad se je u matematici zadatak ispravno postavljen, a rezultat pogrešno izveden. A u logici, kad su premise ispravne, a zaključak iz njih izveden je pogrešan.

Greška je greška i dok je ti ispraviš generacije bi bile robovi tvoje ideje.
Napomena: Ja nikad i ničim nisam nagovijestio da sam protiv ideje uspostavljanja društva
ukojemu će vladati Ljubav, harmonija, Mir i radost življenja među svim ljudima. Ovdje nije
riječ o tom cilju već o načinu i putu do njega. Gdje ima PRINUDE i NASILJA (u bilo kojoj
formi i podbilo kojim izgovorom) Ljubav ne može biti prisutna, odatle harmonija ne može
da se ostvari bezLjubavi, odatle Mira ne može biti... a bez svih njih zajedno i bez slobone
volje i Savjesti po kojimase svaka duša želi voditi, nema RADOSTI ŽIVLJENJA. Sad ti,
Ljubomire, postavi svoje uslove tom svom idealnom sistemu i vidjet' ćeš da uslovi koje
postavljaš ne omogućavaju realizacijutog ideala. (Evo ti primjer tvoje grešeke: "Svi ljudi
MORAJU raditi društveno korisne poslove... ovo 'MORAJU' je dovoljno da sruši sve što
si 'gradio.)

Poslednja izmena:
Ljupče,

Znači, tvoj 'pravedni poredak' dogoiće se 'na kraju', a to je nikad.

Evolucija društvenog poretka i društveno ekonomskih odnosa odvija se uzlaznom putanjom sama od sebe. Baš kao i evolucija života. Mehanizmi 'pravednosti' ugrađeni su samu evoluciju. To si svakako i sam zapazio i pre nego si sklepao 'filozofiju postanka svega sa svezakonima', tako da tvoje sveukupno filodofiranje za podvoz.

Šta je pokazao socijalizam kao prelazna faza ka kounizmu u kojem je, po zagovornicina konunizma, trebalo da se ukine država, novac i sve nejednakosti među ljudima?

Pokazao je da celokupno društvo, ušuškano ubeđenjem da će mu teći med i mleko, gubi motive za samodokazivanje, potrebu za veće zalaganje i rad, zapada u apatiju, odaje se lečarenju, porocima... s jedne strane, dok se, s druge strane, stvara klasa privilegovanih. Na kraju se sam od sebe iznutra urušava takav društveni poredak.

Pametari komunizma toliko su otišli u apsurd da su htjeli i brak da ukinu a sksualni odnosi posve da budu slobodni. I to je s početka bila praksa. (Nije se znalo čija su deca! ). Ali ni godinu dana nije zaživela.

Glavni unutrašnji motor evolucije čoveka kao pojedinca je znatiželja. Unutrašnji znači da je ugrađen u evoluciju. Ako bi se čoveku oduzeo mehanizam znatiželje njegova evolucija bi nazadovala.

I to je dokaz da ljudska ideja ne može da sprovede u prsksu 'željenog čoveka i željeni društveni poredak'.

Pojedinac evoluira a preko njega društvo.

JA +7 KOJI JESAM:

Tako i kod tebe, tvoj sistem će imati 'kolaterarne posledice' ali i
za to ćeš imati opravdanje, jelte.

Marksov komunistički sistem je imao i zato je komunizam propao. Ovaj sistem koji ja promovišem ne može imati kolaterarne greške jer se temelji na jednistvenom prirodnom ZAKONU PO KOJEM JE CEO UNIVERZUM SAGRAĐEN, u kojem svaka materijalna forma, od kojih je ljudski organizam najkomplikovaniji i najsavršeniji može da poasluži kao model i analogan uzor da se bez greške sagradi pravedan svetski društveni i ekonomski pokredak. Uostalom, ja sam objasnio sve, pa ti pokušaj i pronađi greške, ako misliš da ih ima, pa da o njima diskutujemo. I nemoj kao Ristob uporno da stalno govoriš o greškama, a nikad ni jednu da navedeš.

Za tvoj sistem koji ti predlažeš ja sam naveo. Pogrešna ti je i premisa iz koje izuvodiš zaključak, kao i sam zaključak. Ti polaziš od činjenice da si se ti lako prosvetlio i postao visoko svestan i to predlažeš i svim ljudima sveta, misleći da to i oni mogu, a pojma nemaš kako se to postiže da bi ljude mogao da uputiš, jer ne znaš ni kako se to samome tebi desilo.

U tome greše i svi svetski gurui koji prosvetlenje predlažu kao spas za svet, a već prolaze hiljade godina od kad to predlažu i od tada do danas se na prste mogu izbrojati ljudi koji su u tome uspeli. Jednostavno iz razloga što ni prosvetljeni gurui pojma nemaju šta je prosvetlenje i kako je ono uopšte moguće. Pojma nemaju da to od ljudi ne zavisi, već od onoga ko ljude prosvetljuje. Dakle, tvoje ubeđenje da je lako prosvetliti se i da to svaki čovek može, je totalno pogrešno.

Kao što ti je pogrešan i zaključak da bi prosvetlenje bilo dovoljno da na Zemlji zavlada ljubav i harmonija. Ne bi bilo dovoljno, jer i prosveljeni imaju potrebu da jedu, piju, imaju krov nad glavom itd, pa bi i dalje vladao haos jer bi se i prsvetljeni međusobno borili za koru hleba, sve dok ne bi napravili pravedan svetski društveni i ekonomski poredak. A ti takav poredak, kao nekakav prosvetljenik, ne samo da ne predlažeš, već na sve moguće načine pokušavaš da to omalovažiš i negiraš.

Za razliku od destrukcije koja se pti tom stvara ratnom mašinom, tvoj sistem nije direktno
rušilački ali je u svojoj zamisli rigorozan i nasilan te, nasilje (logički jelte) ne može sobom
izostraviti i posledice; 'kolaterarnu štetu'.

Ljudski organizam je savršen primer i model ravnopravnog društvenog i ekonomskog poretka. Gde ti u njemu vidiš "nasilje"? Za ćelie i organe ljudskog tela nasilje bi bilo svaki pokušaj da se takav poredak ukine ili promeni, jer bi to automatski izazvalo smt celog tela i svih ćelija i organa u telu. I zato nemoj da pričaš koještarije.

Pod kolaterarnom štetom u tvom slučaju prvo
možemo uvrstiti slobodnu Volju, a ništa manje i dušu čovječiju, koju ti nasiljem želiš
ukalupiti u sopstveni kalup svog shvatanja, naravmno zarad njenog 'boljitka'.

Ja ne vidim da bi prilikom uspostavljanja pravednog svetskog poretka bila ukinuta ičija slobodna volja, do slobodna volja kapitalista, da žive od tuđeg rada, zatim slobodna volja političara da se bore za vlast, slobodna volja generala da ratuju, ruše sela i gradove i ubijaju ljude, bankara da žive od kamata itd. Da li ti njihovu slobodnu volju ovde zastupaš i braniš?

Greška je greška i dok je ti ispraviš generacije bi bile robovi tvoje ideje.

A kao do sada ljudi sveta su bili slobodni i nisu bili robovi? Pa robovlasništvo je u nekim zemljama tek nedavno ukinuto, ali samo prividno, jer robove su samo preimenovali u sluge. Nemaš ti pojma da ljude još uvek prodaju, hvataju ih vadei im organe i prodaju, Hvataju mlade devojke i prodaju javnim kućama ili arapima u n jihove hareme. A o ratovima koji se u svetu uvek negdevode, i masovnim pokoljima ljudi da i ne govorim. Stvarno, Simo ti me sa svojim primedbama u najmanju ruku začuđuješ. Ko si ti, zapravo i koga ti ovde zastupaš i braniš. Ja sam o tebi do sada imao bolje mišljenje.

Ja nikad i ničim nisam nagovijestio da sam protiv ideje uspostavljanja društva
ukojemu će vladati Ljubav, harmonija, Mir i radost življenja među svim ljudima. Ovdje nije
riječ o tom cilju već o načinu i putu do njega. Gdje ima PRINUDE i NASILJA (u bilo kojoj
formi i podbilo kojim izgovorom)

Gde si ti video da ja predlažem uspostavljanje ravnopravnog poretka revolucijom i nasiljem? Ja samo predlažem ujedinjenje svih svetskih religija, kako bi one, sa svojim principom ljubavi i mira, koji se od uvek već nalazi u temelju svih njihovih učenja, mogle uspešno da se uprostave političkim institucijama koje svet uređuju i vode po svom principu konkurencije i borbe i od njih preuzmu vlast i urede svet po svom principu mira i ljubavi. To bi bio samo idejni rat između religijskih (naučnih) institucija i političkih, a ne fizički i nasilni rat u kojem bi stradavalo svetsko stanovništvo. Kao što vidiš, ja predlažem to isto što i ti, za razliku od tebe što ti pozivaš ljude kao pojedince da to učine, a ja pozivam verske i političke institucije da to međusobno konačno reše. Imajući na umu činjenicu da suparništvo oko uloge voditelja sveta između verskih i političkih institucija od uvek postoji.

Sad ti, Ljubomire, postavi svoje uslove tom svom idealnom sistemu i vidjet' ćeš da uslovi koje
postavljaš ne omogućavaju realizacijutog ideala. (Evo ti primjer tvoje grešeke: "Svi ljudi
MORAJU raditi društveno korisne poslove... ovo 'MORAJU' je dovoljno da sruši sve što
si 'gradio.)

Naravno da MORAJU da se bave korisnim i opravdanim radom, tj. radom od kojeg se živi. Reci mi samo a kada to NISU MORALI? Kada su to samo od vazduha mogli da žive i NISU MORALI da se bave radom od kojeg se živi? Jedino robovlasnici, feudalci i kapitalisti NISU MORALI, jer su živeli i još uvek žive od tuđeg korisnog i opravdanog rada. I kad se ti sada buniš protiv toga što će i u pravednom poretku MORATi da se radi da bi se živelo, ja ne mogu da vidim da ti tu braniš i štitiš bilo koga drugog od rada do one koji do sada NISU MORALI da rade.

Poslednja izmena:

Back