Vuk Branković – izdajica ili...

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Izdajnik ili ne?

• DA

• NE

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja mislim da je NEMOGUCE da je srpska vojska bila brojnija od turske......mislim,iz nekoliko izvora se vidi da je Murat skupio vojsku ne samo iz evropskih delova tadasnje turske drzave,vec i iz Male Azije.....to je bio za njega,odnosno za turke mozda jedan od najvecih vojnih pohoda DA TADA,i on je pripreman godinama.......otprilike kao sto je skoro vek ipo kasnije Sulejaman Velicanstveni krenuo na Bec....

ne secam se tacno izvora,ali mislim da je najrelanije bilo da su Srbi imali oko 20.000 do 25.000 ljudi a Turci oko 40.000.......i jedna i druga vojska su bile OGROMNE za doba srednjeg veka......narocito turska.....

inace,postoji podatak da je u Tvrtkovoj pomoci koju je poslao Knezu Lazaru,bio i odred vitezova hospitalaca.......oni su bili jedan od najpoznatijih monaskih viteskih redova(pored Templara i Tevtonaca),i sigurno je da su bili teze oklopljeni....

ja licno mislim da je Vuk imao oklopnike....ne toliko kao Lazar,ali na osnovu bogatstva kojim je raspolagao i teritorije kojom je upravljao,sigurno je mogao da opremi izvestan broj tesko oklopljenih konjanika....koji su naravno bili Srbi.....mada za sve to ne postoje bas tacni podaci i izvori....

znam da ni ovo nije nikakv podatak niti izvor,ali Voja Brajevic koji u filmi Boj na Kosovu glumi Vuka Brankovica,nosi tipicni zapadnoevropski teski oklop......ne znam jeste li to primetili....:)

Да ли можеш наћи тамо српска историја од Енгела или Бој на косово од Јована Дуке или неки Братутти, незнам шта је то , можда кронологија. Иначе Хаммер их често цитира, као и ове; Seadedin, Neschri, Idris, Loufti, Solakzade; Haniwald и још много других али нису у вези са нама.

Vuki,samo da te pozdravim.Vidim,neumoran si,kao i uvek.Rekao sam negde,ranije,bio bi ti odlican profesor istorije,na fakultetu cak,doduse pod drugacijim uslovima. Nije moguce,valjda,da kod tebe u Parizu nemaju od Nesrija...itd,drugih turskih istoricara literaturu za ovu temu ?! U Srbiji jos toga ima ! Tebi pozdrav,a naravno da Vuk nije izdao na Kosovu. Trazio sam,knjige,tekstove, I.Ruvarca negde na internetu,recimo,pdf. format,ali nisam uspeo da nadjem.Mislim,ja imam neka njegova dela,knjige,ali tesko da to mogu da ti posaljem.Trebaju meni.A,vec sam ti rekao,tesko bi njega doveo u vezu sa komunistima.Bas tesko! Doduse,preko google mozes i naci neke njegove tekstove,ili kako vec. A,verujem da znas,od ranije zasto te upucujem na njega.Ili,recimo,Lj.Kovacevica...etc. Nego,Vuki,ima li tamo kod tebe piva od pola litra,mislim,ono,prosto,za obican narod ? Pusti ti te bogatase,feudalce,robovlasnike,sta li su. Ja pitam,za obicne ljude,poput mene.Doduse,tu Vuk Brankovic nije spadao,ali,sta mari?! I onako znamo da nije izdao na Kosovu. Tebi,neumorni,veliki pozdrav.:lol:
A,bio bi dobar istoricar,dobar.Doduse,pod drugim uslovima.Eh.

Vuki,samo da te pozdravim.Vidim,neumoran si,kao i uvek.Rekao sam negde,ranije,bio bi ti odlican profesor istorije,na fakultetu cak,doduse pod drugacijim uslovima. Nije moguce,valjda,da kod tebe u Parizu nemaju od Nesrija...itd,drugih turskih istoricara literaturu za ovu temu ?! U Srbiji jos toga ima ! Tebi pozdrav,a naravno da Vuk nije izdao na Kosovu. Trazio sam,knjige,tekstove, I.Ruvarca negde na internetu,recimo,pdf. format,ali nisam uspeo da nadjem.Mislim,ja imam neka njegova dela,knjige,ali tesko da to mogu da ti posaljem.Trebaju meni.A,vec sam ti rekao,tesko bi njega doveo u vezu sa komunistima.Bas tesko! Doduse,preko google mozes i naci neke njegove tekstove,ili kako vec. A,verujem da znas,od ranije zasto te upucujem na njega.Ili,recimo,Lj.Kovacevica...etc. Nego,Vuki,ima li tamo kod tebe piva od pola litra,mislim,ono,prosto,za obican narod ? Pusti ti te bogatase,feudalce,robovlasnike,sta li su. Ja pitam,za obicne ljude,poput mene.Doduse,tu Vuk Brankovic nije spadao,ali,sta mari?! I onako znamo da nije izdao na Kosovu. Tebi,neumorni,veliki pozdrav.:lol:
A,bio bi dobar istoricar,dobar.Doduse,pod drugim uslovima.Eh.

Што трезан мисли, пијан говори. Јел тако рече пословица? Значи да би Срби требали бити пијани па да говоре истину.
Сада баш сам се прихватио да преведем Хаммеров део где говори о Србији оног времена. Видећемо шта ће се моћи сматрати историјом а шта историјском причом.

Vuki,vidi se da nisi bio skoro u zemlju Srbiju.Meni se cini da ta srpska poslovica (sto trezan misli,pijan govori ) vise ne vazi. Ovde se,sada i pijani boje da pricaju istinu ! Neko ludo vreme. A,ja jednako,i pijan i trezan pricam isto. I,izgleda nisam u ovom (tom ! ) vremenu.Tacnije,prostoru.Ja i ti se ne slazemo,ali te postujem,sto jednako,pijan ili trezan mislis isto. Poput mene,a ja opet,i pijan i trezan mislim,tacnije znam,da Vuk nije izdao.Sad,ti istrazi,opet ti pricam,ko je jos pored Vuka izneo sa Kosova ( Kosovske bitke) zivu glavu. Tebi iz Francuske,i meni,ovde,iz Srbije,tesko da ova zemlja moze jednako biti poznata . A,to vec nema veze sa picem. Poz.
:lol:

ja mislim da je bio izdajica
kako biste drugacije tumacili da su svi poginuli
zrtvujuci se a on preziveo ???
samo je mogo da izda i pobegne
ako si krenuo na boj onda se bij dok mozes

evo primer... dogovorimo nas dvojica tucu
svako povede po drugara
ovaj krene prvi ja i drugar krenemo na njega
i oborimo ga i bijemo ga
onaj njegov kad vide to pobegne
e sad sto je taj poso snjim da se bije ??
kad je pobego cim vido da smo jaci
sto nije ostao da i on dobije batine ???

ja nebi pobego da ostavim drugara na
zemlju i gledam kako ga cepaju od batine
ali ja nisam brankovic ko ovaj ortak od
ovog sto smo bili ...

Vuki,vidi se da nisi bio skoro u zemlju Srbiju.Meni se cini da ta srpska poslovica (sto trezan misli,pijan govori ) vise ne vazi. Ovde se,sada i pijani boje da pricaju istinu ! Neko ludo vreme. A,ja jednako,i pijan i trezan pricam isto. I,izgleda nisam u ovom (tom ! ) vremenu.Tacnije,prostoru.Ja i ti se ne slazemo,ali te postujem,sto jednako,pijan ili trezan mislis isto. Poput mene,a ja opet,i pijan i trezan mislim,tacnije znam,da Vuk nije izdao.Sad,ti istrazi,opet ti pricam,ko je jos pored Vuka izneo sa Kosova ( Kosovske bitke) zivu glavu. Tebi iz Francuske,i meni,ovde,iz Srbije,tesko da ova zemlja moze jednako biti poznata . A,to vec nema veze sa picem. Poz.
:lol:

Одлично, видео сам те код Љубе у кафани па сам мислио да си пијан дошао овде, зато сам ти и рекао оно око пословице, без лоше намере. Разумем ја тешкоћи и доброте којих тамо има, али им не могу ништа, не само што сам далеко, него ја више нисам за другу борбу осим ове преко тастатуре. Па са Вуком су се спасили и неки Босанци, вероватно и неки други.Надам се да ћеш разумети и то као и оно друго. Поздрав и теби, и не секирај се много, све ће једног дана ако Бог да доћи на своје место.

ja mislim da je bio izdajica
kako biste drugacije tumacili da su svi poginuli
zrtvujuci se a on preziveo ???
samo je mogo da izda i pobegne
ako si krenuo na boj onda se bij dok mozes

evo primer... dogovorimo nas dvojica tucu
svako povede po drugara
ovaj krene prvi ja i drugar krenemo na njega
i oborimo ga i bijemo ga
onaj njegov kad vide to pobegne
e sad sto je taj poso snjim da se bije ??
kad je pobego cim vido da smo jaci
sto nije ostao da i on dobije batine ???

ja nebi pobego da ostavim drugara na
zemlju i gledam kako ga cepaju od batine
ali ja nisam brankovic ko ovaj ortak od
ovog sto smo bili ...

Правилно резонирање. А зашто је он издао то је друго питање.

Hehe, evo sa' cemo opet da dodjemo do onog objektivnog zakljucka da smo sigurni da je istina zataskana i da Brankovic nije izdajica, da je kosovska bitka bila neresena itd.

Da i ne pominjemo to sto je tamo neki prijatelj necijeg prijatelja gledao autenticna turska dokumenta u kojima je Vuk bio the last man standing i kome su Turci iz strahopostovanja dozvolili da nastavi svoju vlast.

Kakva objektivnost kroz romantizam...

Srbska vojska na Kosovu je izasla sa oko 35 000 dok Otomanska sa 100 000 podaci oko kojih se slaze vecina istoricara kako kod nas tako i u Turskoj.
Desnim krilom je zapovedao Vuk Brankovic u cijem sastavu je i Red vitezova Zmaja na celu sa Milosem Obilicem nepobitno istorijska licnost jer kratki bodez kojim je ubijen sultan i desnica ruka optcena u zlatu se cuva i danas u Turskoj. Desno krilo je brojalo oko 7 000 konjanika i 3 000 strelaca i kopljanika pesaka i to je udarna snaga srbske vojske na Kosovu polju.
Centar srbske vojske je najbrojniji i broji oko 15 000 uglavnom pesaka od tog broja je bilo i oko 2 000 konjanika srbskog plemstva zapovedao knez Lazar.
Levo krilo Vlatko Vukovic sa svojim bosancima inace suzbio turke kod Bilece od
7 000 od 10 000 ratnika moguce da su simbolicno ucestvovali i vitezovi Ivanovci ali pouzdanih podataka nema.
Turci su imali jako dobre stratege koji su srbsku vojsku koja je bila daleko opremljenija i brojnija porazili na reci Marici 1371 kod Cernomena. Tako da su dozvolili da desno krilo sa teskom konjcom prodre u tursku komoru i zapetlja se medju satore i kamile dok su njihovi pesaci sa kukama skidali srbske oklopnoke sa konja i usmrcivali na zemlji. U tom prodoru i vitez Milos se probija sa 12 vitezova ubija Murata koji je najverovatnije bio na konju a ne u satoru kako se to kasnije tumaci.To sam Bajazit posle bitke pise u svom fermanu i sa posmrtnim ostacima salje u Brusu da je njegovog oca i sultana ubio jedan drzak srbski vitez dok je ovaj bio na konju.
Kad je Lazar video da se desno krilo zapetljalo i izgubilo udarnu snagu krece u napad, srbska konjica upada u prethodno iskopane rovove sa koljem i dobro zamaskirane
u tom trenutku Bajazit udara svom snagom po srbskom levom krilu Vlatka Vukovica koji se u neredu povlaci i posle toga turci svim silama udaraju na srbski centa koji jos neko vreme pruza otpor.Srbi nisu imali rezervne snage tako da Lazaru nije imao ko da pomogne, za razliku od turaka koji su imali u rezervi oko 10 000 pesaka.
Vuk Brankovic se isto povlaci kad je video da je pobeda na strani turaka i da njegovo angazovanje nebi nista promenilo.
Interesantno je da se turci nisu odmah povukli sa Kosova ciji je oblasni gospodar Vuk Brankovic vec su ostali oko mesec dana i pljackali i palili po Kosovu.
Vuk Brankovic nikad nije pristao na vazalstvo i najverovatnije je utamnicen i otrovan oko 1396 god.

tek sada imam nesto vremena i volje da proanaliziram ovaj text,mislim da dam moje misljenje......

prvo,napisi bar jedan izvor na osnovu kojeg si zakljucio da je tok bitke bio bas takav...

a zatim,to oko teske konjice.......mislim,kako je moguce da Vuk Brankovic ima vise TESKO oklopljene konjice nego knez Lazar?........napisao si da je Lazar imao pod svojom komadom oko 2000 konjanika uglavnom srpskog plemstva.....pa dobro,ko je onda cinio onih 7000 tesko oklopljenih konjanika kojima je,po tebi,zapovedao Vuk?.....mislim,da li je to bilo plemstvo?.....placenici?.......uostalom da ne spominjem da je u srednjom veku ZA BILO KOJU evropsku zemlju bilo STRAHOVITO skupo da opremi 7000 tesko oklopljenih konjanika..........pa kako je to onda Vuku poslo za rukom?

zatim,u borbenom poretku vojski iz srednjeg veka (narocito onih koji su se bazirali na tesko oklopljenim ratnicima i konjanicima) centar vojske je bio najjaci,i tesko oklopljena konjica je tu uglavnom bila postavljena.......a krila su bila manje-vise pomocni faktor.......ili da "pripreme" teren za udar teske konjice,ili ako je nekako moguce da opkole neprijatelja ili da udare sa strane....

ja mislim da je to bio slucaj i sa srpskom vojskom tokom bitke na Kosovu....

uostalom,kako je moguce da,po tvom textu,napad srpske vojske bude toliko nesinhronizovan??......mislim,Vuk se kao zalece sa svojom konjicom,probija prve,druge turske redove i zapetljava se u pomocnoj komori sa satorima i kamilama......ali za sve to je potrebno vreme,mislim ne moze se to uraditi za 5 minuta.......a sta za to vreme radi Lazar sa svojim centrom?.........zasto i on nije momentalno krenuo u napad,odmah nakon Vuka?

ne verujem da bi bilo koji normalan srednjvekovni vojskovodja to tako samo posmatrao,i kada vidi da je njegov saborac za svojim snagama zapetljan,TEK onda kao krece u napad.....

a,cak i da je tako bilo sto se tice Vuka,pa koja se njemu vojska onda suprotstavila u pomocnim komorama sa satorima?.......turski kuvari?....:)

i kako odakle ti ideja da je Milos Obilic(ukoliko je uopste i postojao) bio na celu vitezova reda zmaja??....

Hehe, evo sa' cemo opet da dodjemo do onog objektivnog zakljucka da smo sigurni da je istina zataskana i da Brankovic nije izdajica, da je kosovska bitka bila neresena itd.

Da i ne pominjemo to sto je tamo neki prijatelj necijeg prijatelja gledao autenticna turska dokumenta u kojima je Vuk bio the last man standing i kome su Turci iz strahopostovanja dozvolili da nastavi svoju vlast.

Kakva objektivnost kroz romantizam...

pa direktni i nepobitni dokazi da je Vuk izdajica ne postoje......osim narodnih pesama koje su nastale nekoliko vekova POSLE kosovske bitke...

a SAMA bitka,naravno da je bila,u najmanju ruku neresena......

mada,na zalost,jedna bitka ne znaci dobijen rat.......upravo su to turci i iskoristili.....

i jos nesto da dodam.....

meni se cini potpuno nelogican nacin na koji se obicno opisuje smrt turskog sultana Murata......

mislim,kao JEDAN (ili dvanaest svejedno) srpskih vitezova se probijaju do sultana i bas nailaze na samog sultana od ko zna koliko stotina ili hiljada njegovih bodigardova....

a ona jos ucestalija scena,kao sto je npr u filmu boj na kosovu,e tek to mi je nelogicno i neverovatno......mislim,zasto bi Muratove straze uopste pustile JEDNOG coveka da se priblizi sultanu,koji kao ima nesto da kaze Muratu.....kakve bi koristi Murat mogao i da ima od jednog coveka i od nekih informacija koje mu ovaj kao nosi,kada je bitka vec uveliko besnela?

ja bih pre rekao da je Murat poginuo u sveopstem krkljancu kada je doslo do direktne borbe........ili da su i Murat i njegova garda i satori bili samleveni naletom srpske teske konjice(ovaj drugi scenario ukoliko Murat nije ni ucesvovao bas u samoj borbi,sto sultani,OSIM KASNIJE BAJAZITA,nisu ni radili)

tek sada imam nesto vremena i volje da proanaliziram ovaj text,mislim da dam moje misljenje......

prvo,napisi bar jedan izvor na osnovu kojeg si zakljucio da je tok bitke bio bas takav...

a zatim,to oko teske konjice.......mislim,kako je moguce da Vuk Brankovic ima vise TESKO oklopljene konjice nego knez Lazar?........napisao si da je Lazar imao pod svojom komadom oko 2000 konjanika uglavnom srpskog plemstva.....pa dobro,ko je onda cinio onih 7000 tesko oklopljenih konjanika kojima je,po tebi,zapovedao Vuk?.....mislim,da li je to bilo plemstvo?.....placenici?.......uostalom da ne spominjem da je u srednjom veku ZA BILO KOJU evropsku zemlju bilo STRAHOVITO skupo da opremi 7000 tesko oklopljenih konjanika..........pa kako je to onda Vuku poslo za rukom?

zatim,u borbenom poretku vojski iz srednjeg veka (narocito onih koji su se bazirali na tesko oklopljenim ratnicima i konjanicima) centar vojske je bio najjaci,i tesko oklopljena konjica je tu uglavnom bila postavljena.......a krila su bila manje-vise pomocni faktor.......ili da "pripreme" teren za udar teske konjice,ili ako je nekako moguce da opkole neprijatelja ili da udare sa strane....

ja mislim da je to bio slucaj i sa srpskom vojskom tokom bitke na Kosovu....

uostalom,kako je moguce da,po tvom textu,napad srpske vojske bude toliko nesinhronizovan??......mislim,Vuk se kao zalece sa svojom konjicom,probija prve,druge turske redove i zapetljava se u pomocnoj komori sa satorima i kamilama......ali za sve to je potrebno vreme,mislim ne moze se to uraditi za 5 minuta.......a sta za to vreme radi Lazar sa svojim centrom?.........zasto i on nije momentalno krenuo u napad,odmah nakon Vuka?

ne verujem da bi bilo koji normalan srednjvekovni vojskovodja to tako samo posmatrao,i kada vidi da je njegov saborac za svojim snagama zapetljan,TEK onda kao krece u napad.....

a,cak i da je tako bilo sto se tice Vuka,pa koja se njemu vojska onda suprotstavila u pomocnim komorama sa satorima?.......turski kuvari?....:)

i kako odakle ti ideja da je Milos Obilic(ukoliko je uopste i postojao) bio na celu vitezova reda zmaja??....
Kaciga Milosa Obilica je ukrasena sa krilatim zmajem . Ti mislis na 1408 kada je red javno obelodanio Ugarski kralj , a ko je uveo Stefana Lazarevica u taj red ugri ili srbi?
Desna ruka srbskog viteza i kratki bodez kojim je ubijen cuva se u Turskoj !

meni se cini potpuno nelogican nacin na koji se obicno opisuje smrt turskog sultana Murata......
a ona jos ucestalija scena,kao sto je npr u filmu boj na kosovu,e tek to mi je nelogicno i neverovatno......mislim,zasto bi Muratove straze uopste pustile JEDNOG coveka da se priblizi sultanu,koji kao ima nesto da kaze Muratu.....kakve bi koristi Murat mogao i da ima od jednog coveka i od nekih informacija koje mu ovaj kao nosi,kada je bitka vec uveliko besnela?QUOTE]

U srednjem veku je bilo dosta slučajeva gde u toku same bitke neke vojskovođe baš na takav način menjaju svoju stranu tako da ja mislim da je Miloš na ovaj način ubio Murata iako o tome možemo samo da nagađamo jer postoje izvori koji mogu da daju potporu za sve tri verzije.

Kaciga Milosa Obilica je ukrasena sa krilatim zmajem . Ti mislis na 1408 kada je red javno obelodanio Ugarski kralj , a ko je uveo Stefana Lazarevica u taj red ugri ili srbi?
Desna ruka srbskog viteza i kratki bodez kojim je ubijen cuva se u Turskoj !

pa dobro,a da li je sacuvana ta njegova kaciga,tj slem pa da se vidi kakvim ukrasima je bila ukrasena?

da li se negde u nekom istorijskom izvoru spominje kako je izgledao slem Milosa Obilica?....ustvari,nema bas puno izvora ni gde se spominje sam Milos Obilic...:)....izgleda da je to vise ideja,sto se tice slema,(da ne kazem masta) nekih nasih slikara i umetnika koji su prizore kosovske bitke slikali tokom 19 i 20 veka....

inace,ja prvi put cujem od tebe da postoji ta ruka i bodez koji se cuvaju u Turskoj.......gde se to cuva?....mislim,da li znas lokaciju tog artifaktta?

a ona jos ucestalija scena,kao sto je npr u filmu boj na kosovu,e tek to mi je nelogicno i neverovatno......mislim,zasto bi Muratove straze uopste pustile JEDNOG coveka da se priblizi sultanu,koji kao ima nesto da kaze Muratu.....kakve bi koristi Murat mogao i da ima od jednog coveka i od nekih informacija koje mu ovaj kao nosi,kada je bitka vec uveliko besnela?QUOTE]

U srednjem veku je bilo dosta slučajeva gde u toku same bitke neke vojskovođe baš na takav način menjaju svoju stranu tako da ja mislim da je Miloš na ovaj način ubio Murata iako o tome možemo samo da nagađamo jer postoje izvori koji mogu da daju potporu za sve tri verzije.

pa dobro,ali kakav je Milos Obilic bio vojskovodja?......kojim je to on oblastima upravljao iz kojih je i opremio svoju vojsku,kao sto je bio slucaj npr sa knezom Lazarom ili Vukom Brankovicem?

i u duhu narodnih pesama,Milos Obilic nije bio vojskovodja,vec JEDAN covek,hrabar vitez,ratnik,koji je ucinio herojsko delo.......e sad,on ocigledno nije komandovao nekim ZNACAJNIM vojnim odredima od kojih je Murat mogao da ima koristi,pa da u sred bitke promeni stranu.........

da li bi po toj logici,Murat primio svakog srpskog viteza,vlastelicica kako god,koji komanduje odredom od 10 ili 50 ljudi,ili se bori kao pojedinac,da je taj neki plemic to zatrazio?.....meni je to nelogicno...

drugo bi bilo da je npr u toku same bitke Murat primio Vuka Brankovica,ili Vlatka Vukovica...

Treba gledati i iz ugla srbskog viteza koji je ucinio taj plemenit cin ! Turcima je sultan na zemlji kao i alah na nebu i ima ogromno postovanje medju njima !
Vitez koji pripada jednom poznatom redu nikad ne bi ubio protivnika na podmuko i kukavicki nacin , pogotovo ako je ovaj bez orudja.
Izvori koji govore da je jedan srbski prebeg ubio sultana, su od turaka i mnogo godina posle Kosova.
Dok izvori mletaka i franaka koji su pisani nekoliko nedelja posle Kosova govore da se 12 srbskih vitezova probilo do sultana i ubilo ga kao, i ferman Bajazita koji salje sa posmrtnim ostacima oca i brata u Brusu gde kaze da je sultan ubijen dok je bio na konju i to od strane jednog drskog srbskog viteza.

pa dobro,a da li je sacuvana ta njegova kaciga,tj slem pa da se vidi kakvim ukrasima je bila ukrasena?

da li se negde u nekom istorijskom izvoru spominje kako je izgledao slem Milosa Obilica?....ustvari,nema bas puno izvora ni gde se spominje sam Milos Obilic...:)....izgleda da je to vise ideja,sto se tice slema,(da ne kazem masta) nekih nasih slikara i umetnika koji su prizore kosovske bitke slikali tokom 19 i 20 veka....

inace,ja prvi put cujem od tebe da postoji ta ruka i bodez koji se cuvaju u Turskoj.......gde se to cuva?....mislim,da li znas lokaciju tog artifaktta?
Nigde u pisanim izvorima se ne pominje ime viteza koji je ubio Murata . Narod ga je prozvao Milos Obilic pa i nek tako ostane.
Ruka koja je optocena zlatom i kratki bodez koji pripadaju srbskom vitezu su u Turskoj uradjene su fotografije ruke i bodeza u koloru ali na internetu ih neces naci. Turci i sad nevole da im se srbi motaju po arhivima.

Ako se izuzme borba za vlast između dva brata Bajazita i Jakuba (a i trebalo bi jer čisto sumnjam da bi Bajazit mogao i smeo ubiti svog oca a da ga mnogi u tome slede) najverovatnije ga je ubio Miloš kObilić.To je mogao uraditi na dva načina.
1. U toku bitke - što je vrlo teško gotovo nemoguće sa obzirom da sultan ni ne ide u bitku a u pozadini u slojevima ga čuvaju mnogobrojne jedinice janičara,telesne garde itd.Tamo je nemoguće probiti se sa 20 tak ljudi.Ja stvarno sad ne znam ali bi voleo da mi neko kaže koliko je sultana poginulo ne čak ni zarobljeno (Bajazit) nego baš poginulo u toku same bitke.
2.Navodnom predajom-sad zašto je i kako Murat primio u svoj tabor Miloša možemo samo da nagađamo ali mi je ova verzija izgleda nekako realnija jer ga je tako bilo lakše likvidirati.
Knight pošto dobro poznaješ borbeni poredak i formacije srednjevekovnih vojski ne bi bilo loše da probaš igru Total War.

Ako se izuzme borba za vlast između dva brata Bajazita i Jakuba (a i trebalo bi jer čisto sumnjam da bi Bajazit mogao i smeo ubiti svog oca a da ga mnogi u tome slede) najverovatnije ga je ubio Miloš kObilić.To je mogao uraditi na dva načina.
1. U toku bitke - što je vrlo teško gotovo nemoguće sa obzirom da sultan ni ne ide u bitku a u pozadini u slojevima ga čuvaju mnogobrojne jedinice janičara,telesne garde itd.Tamo je nemoguće probiti se sa 20 tak ljudi.Ja stvarno sad ne znam ali bi voleo da mi neko kaže koliko je sultana poginulo ne čak ni zarobljeno (Bajazit) nego baš poginulo u toku same bitke.
2.Navodnom predajom-sad zašto je i kako Murat primio u svoj tabor Miloša možemo samo da nagađamo ali mi je ova verzija izgleda nekako realnija jer ga je tako bilo lakše likvidirati.
Knight pošto dobro poznaješ borbeni poredak i formacije srednjevekovnih vojski ne bi bilo loše da probaš igru Total War.

Ево шта о томе каже Хаммер у Историја Отоманског Царства.

Мурат сазва велики састанак свих генерала, и после дискусије, унаточ великој бројчаној надмоћи непријатеља предложи да се упуте у борбу. Ewrenosbeg и Yighit-Pascha узму команду над јединицама на челу колоне. Армија узевши правац севера пређе преко клисуре Orbelus и одмори се у Gumisch-hissar ( сребрена кула ) на источној страни Мораве; потом подељена на шест дивизија пређе преко Мораве за време ноћи. Првом дивизијом је командовао Велики-Визир, са другом Бајазит, са трећом Ainebeg, са четвртом принц Јакуб, са петом Saridje-Pascha, и са шестом Султан лично. Сва турска војска се кретала уз Мораву према Косову Пољу, које је дугачко 20 хиљада корака и широко 6 хиљада. Кроз koje пролази речица Ситница, а окружено је са свих страна ниским брдима. Обале речице и подножја брда су насељена богатим селима, у којима живе искусни пољопривредници. На том пољу ће се одиграти драматична борба коју ћу сад описати. ( Neschri тврди да је хришћанска армија бројала три пута више од турске, и трди да је бројала 300.000. Али старославне књиге и Engel у историја Србије тврде супротно, и наводе 30.000 за Турке и 10.000 за Србе ).
Отоманска армија је била много мања од конфедералне која се састојала од српских принчева, босанских, херцеговачких и албанских. Мурат се саветовао са својим генералима да ли да се упусте у борбу у тим условима. Неколка шефова су предложили да се поставе камиле као бедем испред армије и да на тај начин збуне коњице које буду нападале. Бајазит се противио том предлогу, казавши да је до сада небо било наклоњено отоманској армији, и да није потребно примењивати такве уметности, јер би то значило не веровати у Божју помоћ, и да муслиманска част захтева да се обожаваоци младог месеца боре лице у лице са било којим непријатељем. Велики-Везир је подржао ово мишљење рекавши; да је вечерас хтео погледати у Куран, и отворио га на срећу, и покаже му се страна на којој је писало; " О Пророче! бори се против неверника и хипокрита" и даље " У осталом често мања армија победи већу" Beglerbeg Timourtasch се такође успротивио више из тактичких разлога него верских, јер каже да би се камиле могле поплашити од налета коњице и бежањем би нашкодиле нама. Мурат се плашио да ће ветар који је долазио од стране непријатеља бацати прашину у очи својх бораца, и целу ноћ је провео молећи Бога да му дозволи да умре часно у борби јер једино тако може постићи вечни мир. Киша је пала по ноћи и ослободила страха Мурата од прашине. На другој страни удружени принчеви су исто тако размишљали шта би било боље да ураде. Њих неколико су предлагали да нападну Турке за време ноћи. Али том предлогу се противио Ђорђе Кастриота, који је мислио да би ноћ помогла бежању непријатеља и да би се тако спасио од тоталног пораза.
Киша је престала и армије су се поредале у борбене редове. На српској страни, Срби, Бугари, Босанци, Албанци, Власи, Пољаци и Мађари. Поставили су се по следећем реду; Лазар у центру, Вук Бранковић на десном крилу, Босански краљ Твртко на левом крилу. На отоманској страни; Султан у средини, као по обичају, Бајазит на десној страни, а Јакуб на левој. Ewrenosbeg и Kourd бег азаба су под Бајазитовом командом, а Aineberg и Saridje-Pascha командантом пионира под Јакубовој команди. Haider је командова са свом резервом и опремом у позадини на доброј удаљености.
Мурат је дао сигнал за напад. Први судар је био страшан; истом снагом на обе стране се јуришало и општа збрка је настала. Лево крило Отомана је почело да слаби. И Бајазит са својом топузином се пробијао да помогне левом крилу. И како каже историчар Seadedin у свом чувеном опису Боја на Косову, сабље бљеставе као дијамнти посташе црвене од проливене крви, и врхови копаља као црвени блистави рубини. А борбено поље посуто хиљадама глава и турбана измешаних са великом четврти тулипана. У исти момент један српски племић, Милош Кобиловић, се пробијао кроз мртве и живе борце и кроз Гарду Султанову вичући да има поруку за Султана. Мурат им нареди да га пропусте, а Србин пришавши мурату клекне да му пољуби ногу и истовремено му удари нож у срце. Гарда се устреми на убицу, али овај изванредном снагом и покретљивошћу и невероватним подвизима убије неколико и избегне три пута нападачима, али не успевши да стигне до свог коња којега је завезао покрај реке, буде савладан бројношћу нападача и сасечен. Мурат и ако смртно рањен имао је још доста снаге да изда наређења која су одлучила исход битке. Лазар падне у ропство и буде приведен у шатор султанов који му проговори казну и умре. Ово су детаљи о акцији Милоша Кобилића како је приказано од историчара отоманских. Али се разликује од оних детаља које су описали грчки и српски историчари. Не зна се којима је за веровати, пошто отомански историчари имају обичај да умањују учинак хришћана, а хришћани да своје успехе величају. Због тога не треба узети сведочење ни једних ни других без велике резерве. Треба се повинути успоређујући једне са другима и успоређујући са осталим сведочанствима ако се сумња. Српски опис догађаја се слаже са описом Јована Дуке, једном од византиских историчара који је најверодостојнији. Он овако образлаже подвиг Милоша Обилића. Уочи борбе Лазар је спремио вечеру и у здравици Милошу наздрави . Попиј у моје здравље из ове чаше и ако су те оговорили да ћеш нас издати сутра на Косову. А Милош му одговори Ја прихватам твоју здаравицу и захваљујем ти; сутра у зору ћу ти пружити доказ моје верности. Док је зора сванула Милош се на свом коњу упутио у турски логор рекавши да је побегао од Лазара и да жели пољубити ноге Султану, што му је било и одобрено. Милош се сагнувши узе ногу Муратову и повуче је к себи и истовремено забоде му свој нож у стомак. Онда побеже до свог коња, али у моменту да узјаши на коња стигну га јаничари и сасечу на месту. Турци сазнавши то навале свом силом на непријатеље да освете свог владара. Лазар нареди босанском генералу Владку Вуковићу да покуша да са двадесет хиљада војника заустави напад, у првом налету Турци су били разбијени, али у моменту кад је Владко наредио други напад , чуше се узвици у бошњачкој армији да је Tragos Prowich, деспотов генерал издао свог господара и прешао на турску страну. Овим неистинитим узвицима се не зна од кога су потекли? Од Турака или случајно. Кад је то чуо Владко и он утече са својим Бошњацима, а Лазар оставши сам са својима буде опкољњен са свих страна и преда се са својим племством. Тек кад је доведен у шатор пред умирећег Мурата разумео је на који начин ће му Милош показати своју оданост. Прекрстивши руке узвикну; Боже Велики Ти ме можеш сада примити к себи кад си ми одобрио да видим мог непријатеља погинулог пре мене, од руке мог верног ратника. Лазар и сви заробљеници буду погубљени истовремено. Лазар је могао помислити да је са овим Бојем турска сила била заустављена, а Мурат видевши свог непријатеља под својим ногама мислити да је Србија била савладана. Мало је важно знати која од ове две верзије је тачна, јер је једнако по једној и другој Мурат убијенј под шатором што је више срамно него да је убијен напољу. И није погинуо славно у борби јунак против јунака са једнаким оружјем. Ипак, бити мучки убијен на бојном пољу је мање срамно према мишљењу Отомана. Зато су неки отомански извори( Cantemir ) тврдили да је Милош био рањен и затрпан мртвацима, и кад је Султан пролазио покрај њега он скочио и убио Мурата. Било како било име Милош Кобилић је уписано у отоманске анале као убица, а код Срба као херој, осветник, мученик и борац за слободу своје Отаџбине. Ово име ће вечито живети међу њима као Harmodios и Aristogiton код Грка. Познато је да убиство Aristogitonа није био једини мотив за ослобођење народа, него нечасна жеља за једним младићем и љубоморна мржња према тиранину. Према сведочењима Срба, подвиг Милоша није толико повезан за одбрану отаџбине колико жеља да скине са себе сумњу издајице.
Ево шта је довело до те сумње, према Engel , Вукосава и Мара су две кћери Лазареве удате за Вука и Милоша, једног дана су се посвађале чији је муж храбрији, и у љутњи Вукосава опали шамар Мари. А Мара се пожали Вуку, а Вук затражи извињење од Милоша због увреде. Лазар им је одобрио да реше сукоб у двобоју на коњима. Милош победи, а Вук га оговори код Лазара да је у договору са Турцима. Бесмртност која је осигурана код Срба и Турака Милошу Кобиловићу, није само његова верност него и неки предмети који су му припадали и установа нових односа обезбеђења за посетиоце Султану које је установљено после атентата на личност Османовог унука Мурата. Још се може видети у Серају Константинопоља његов оклоп и онај од његовог коња, и при свакој посети Султану посетоца се држи за руке, а која је датирана од погибји Муратовој. Три спомен камена су постављена на Пољу Косову, један где је Милош утекао јаничарима први пут и други где се ослободио други пу и трећи где су га савладали и сасекли. Такође једна турска капела означује где је Мурат погинуо.

Ово сам превео из Отоманско царство од Хаммера. Има и један интересантан део о паду Ниша и Лазаревог везалства Мурату.

Vuk Brankovic nije izdajica,nije izdao nikoga i nije ubijao sopstveni narod kao npr Draza Mihajlovic ili Milan Nedic!Predstavljaju ih kao srpske spasioce a ne zna se ni red ni broj Srba koji su ubijeni njihovim naredbama!

А то је проблем. Значи ако докажете да Вук није био издајица онда ће то значити да ни партизани нису биле издајице. Многи Партизани нису ни били, али комунисти јесу сви, и то се не може сапрати ни са њих ни са Вука.

А то је проблем. Значи ако докажете да Вук није био издајица онда ће то значити да ни партизани нису биле издајице. Многи Партизани нису ни били, али комунисти јесу сви, и то се не може сапрати ни са њих ни са Вука.

Vujadine,a gde se u onoj hammerovoj istoriji spominje Vuk Brankovic kao izdajica?

i da dodam samo,sto sam stariji pitam se sta su zapravo ti komunisti izdali?........

ako su oni nesto izdali,sta tek rade ovi danasnji srpski "kapitalisti",ili kako vec da ih nazovem.....

mislim,svako ko je ziveo u Srbiji zna kako se zivelo tokom 70tih i 80tih godina proslog veka,a kako se "lepo" zivi danas......

meni ovo danas lici na mnogo vecu izdaju.......u bilo kom smislu.....

(nisam politicki opredeljen,ovo je samo zapazanje i cinjenicno stanje)

Poslednja izmena:

ih,odkada sam vec probao.....:)......i drugi itreci deo......mislim da su fenomenalno i dosta realno odradjene obe igre,sto se tice samih borbi....

mada,koliko se secam,teskoj konjici je u igrama data nesto manja snaga i ubojna moc,nego sto je ona to bila u stvarnosti...

Pa probaj da je stavis u "klin formaciju".:)

pa stavljao sam naravno.....:)

koliko se secam,konjica,sve jedno da li teska,srednja ili laka,u tim igrama je najupotrebljivija kada udara sa strane ili od nazad neprijateljsku formaciju,onda rastura......ali ako npr postavis klin i naredis CHARGE da se konjica direktno sudari,OD NAPRED,sa npr obicnim kopljanicima ili nekim swordsmanima,konjica obicno neslavno prolazi......sto u stvarnosti nije bas tako bilo.....

a kada npr vitezovima Templarima naredis da sjasu sa konja i bore se kao pesadija,oni su DALEKOO jaci,nego sto su to na konjima u bilo kojoj ulozi.....

tako da mislim da je to najveca mana sto se tice borbi u tim igrama......odnosno da programeri nisu u skripti igre dali konjanicima realnu moc i snagu....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back