Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
To što Jefimija na početku svog "zapisa" koji je ustvari molitva, vezom beleži – "od nečistih usana, od mrskoga srca, od nečistog jezika, od duše nečiste, primi molenje moje, o Hriste moj, o ne odurni mene rabu tvoju, ni jarošću tvojom Vladiko, ne obliči mene u času ishoda mojega..." – uopšte nije nikakav pouzdan dokaz da je ona grešna zato što je učestvovala u uništavanju Vuka Brankovića, iako je "bila beskrajno ljubomorna na Vukove dobre odnose sa Hilandarcima i pokušavala je da kako tako izdejstvuje Milici dominaciju u zoni gde nije imala ni uticaja ni prijatelja".Bi2:Jesi li ti čitao onaj njen čuveni Zapis?
AKHENATON:
Ne, nećemo analizirati Zapis pod uticajem Isidoronog teksta. Neka njen tekst bude samo podatak da još neko sumnja u Jefimiju.lj_950:To što Jefimija na početku svog "zapisa" koji je ustvari molitva, vezom beleži – "od nečistih usana, od mrskoga srca, od nečistog jezika, od duše nečiste, primi molenje moje, o Hriste moj, o ne odurni mene rabu tvoju, ni jarošću tvojom Vladiko, ne obliči mene u času ishoda mojega..." – uopšte nije nikakav pouzdan dokaz da je ona grešna zato što je učestvovala u uništavanju Vuka Brankovića, iako je "bila beskrajno ljubomorna na Vukove dobre odnose sa Hilandarcima i pokušavala je da kako tako izdejstvuje Milici dominaciju u zoni gde nije imala ni uticaja ni prijatelja".
To može da se tretira jedino kao svojevrsna spisateqska špekulacija, pogotovo kada se uzme njeno poređenje sa Desankom... Ovoj mojoj tvrdnji ide u prilog i dodatno Isidorino objašnjenje:
"Da li je ovo samo konvencija samoosudjivanja i skromnosti u molitvi ili iza toga stoji Jefimijina istinska zagledanost u svoju dušu. Da li je bila toako slatkorečiva zbog svog literarnog dara, religioznog žara ili prosto konvencionalna za vek u kom se nalazi. Ili iza toga ima nešto više, želja da se zaista oproste počinjeni gresi, sramota zbog okretanja majke protiv kćeri i zeta."
Sve ili do ili? A kod svakog monaha i monahinje koji je nešto zapisao imaš skoro istovetne molitvene pasaže.
Uostalom, čemu toliko zamaranje i tolika opčinjenost Isidorinim pisanjem... Reč je o književnosti...
Ona samo pomenu Orbinija, a već sam rekao da je kod njega ključ problema. Kod njega i kod Vatikana – unija!
AKHENATON:E to sam malopre hteo da komentarišem i još nešto, al beše error, i sad ne mogu da se setim...Moram opet da čitam da vidim šta beše...
![]()
......:wink:Bi2:![]()
![]()
......:wink:

AKHENATON:Samo se ti smej....još malo pa ću papir i olovku da turim pored kompa i da zapisujem sve što mi padne na pamet za slučaj da se pojavi error....![]()

...smejem se ja i sebi kako sam počela sve brže i brže da kucam zbog erora.pa, pola zaboravim šta sam htela....
Bi2:...smejem se ja i sebi kako sam počela sve brže i brže da kucam zbog erora.pa, pola zaboravim šta sam htela....
![]()

Baš ti je inspirativno pijuckanje kafe... Bi će da se oduševi. Na njenim si pozicijama.dadel:Eto cika sad ustao pijucka kaficu i razmislja o Milici i njenom stavu prema Brankovicima, jedno mi se mota po glavi: Kult Sina...
... Zanemario sam sta je tada bilo korisno za Srbiju, narod itd. Dok sin ne odraste ona se borila za sebe da se odrzi na vrhu kako bi kasnije vlast i nasledstvo ostavila sinu. Instikt i borba majke.
;-)lj_950:Baš ti je inspirativno pijuckanje kafe... Bi će da se oduševi. Na njenim si pozicijama.
Vidi gde ćeš Jefimiju da udeneš u ovaj Kult Sina. Ali, kad ponovo ustaješ, ne menjaj nogu niti kasnije kafu.;-)
..............................
lj_950:Baš ti je inspirativno pijuckanje kafe... Bi će da se oduševi. Na njenim si pozicijama.
Vidi gde ćeš Jefimiju da udeneš u ovaj Kult Sina. Ali, kad ponovo ustaješ, ne menjaj nogu niti kasnije kafu.;-)

dadel:Ko koga u ovoj guzvi ???
Kazite da se i ja smejem, samo mi nemojte reci da je Milica bila slavoljubiva- To znam.
............Ma, jok. Samo je bila - vlastoljubiva..:wink:Aha, monahinja + velikoshimnica, pa vlastoljubiva...Bi2:![]()
![]()
............Ma, jok. Samo je bila - vlastoljubiva..:wink:
lj_950:Aha, monahinja + velikoshimnica, pa vlastoljubiva...
Ajde, bre, Bi, baš pretera... Nego nisi nastavila svoju priču o Svetoj Petki!
Znam da ne preteruje... I znam da to nije nikakvo merilo... Zna, i za prvovenčanog kralja, za kojeg se još uvek raspravlja da li ga je brat zatekao mrtvog, pa ga povratio, ili na samrti...Ne preteruje Bi uopšte....