Vuk Branković – izdajica ili...

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Izdajnik ili ne?

• DA

• NE

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
AKHENATON:
Mavro Orbin o izdaji Vuka Brankovića piše:

"...Vuković (Vlatko) je s malo svoji ljudi pobegao posle pomenute bitke, koja se zbila na kosovu 5, juna 1389. godine. Međutim, zet kneza Lazara Vuk Branković spasao se sa gotovo svim svojim ljudima, pošto je imao tajne pregovore sa Muratom da izda (kako je i učinio) svoga tasta da bi se dokopao njegove države. Tako je posle njegove smrti i ostao da gospodari jednim delom Raške, dok je drugi deo dobila Lazareva žena Milica i Lazareva dva nejaka sina Stefan i Vuk. Nešto kasnije medju njima je došlo do velikih i teških razmirica. Milica se stoga obratila Turčinu, pa je on oduzeo zemlju od Vuka Brankovića i predao je njegovi šuracima, sinovima kneza Lazara, rušći ujedno gradove i tvrdjave koje je Vuk držao u Raškoj. Njegovoj pak ženi Mari i njegovim sinovima Grguru, Djurdju i Lazaru bilo je odvojeno toliko zemlje da su mogli živeti. Turci su zadržali za sebe dva utvrđena grada. A Vuk Branković koga je turski car bio bacio u tamnicu, uskoro je bio pušten, te se gotovo odmah nakon toga i upokojio. Sumnjalo se da ga je otrovala tašta. Drugi pak vele da ga je bacio u tamnicu Bajazitov sin Musa, koji je kasnije ubio njegovog sina Lazara, pa da je Vuk potkupio novcem tamničke stražare i odatle pobegao. Kad se vratio kući pošao je u zemlju Đurđa Balšića, drugog Lazarevog zeta. Đurađ ga je pozvao da se preda i prekorio zbog izdaje tasta, a zatim je naredio da mu odrube glavu. O tome nije ništa znala njegova tašta Milica."

:lol: :lol: :lol:...Što se to napominje?

E, a ovo:
"Đurađ ga je pozvao da se preda i prekorio zbog izdaje tasta, a zatim je naredio da mu odrube glavu. O tome nije ništa znala njegova tašta Milica."[/QUOTE]

hihihihihihihii....Ovo k'o deci u vrtiću...no,no..nemoj to više da radiš, to je sramota..! .... I onda, marš na giljotinu..! ..Pa,ko još u ovo može da poveruje.???

Ovo je ludooo! Pazi, Balšići oterali Mrnjavčevićku, kraljevu sestru, kad su "osetili" da se politička klima menja i da Lazar preuzima vodjstvo,brže bolje ga oženili Nemanjičkom da se udvore Milici, a ovaj ga tupi kako su ugostili prognanog Vuka i išli njoj uz dlaku.! Niti bi Vuku palo na pamet da ide kod njih, znajući kakve su prodane duše bili. Odmah bi ga druknuli dragoj tašti radi političkih poena..:evil:

Indikcija kod godine koja se računa od 5508. p.n.e. se ne računa isto kao godina od Hristovog rodjenja, pa se ne poklapa. Ako si primetio tamo gde sam pisao hronologiju, u postu gde je objašnjena indikcija i dalje stoji NASTAVIĆE SE, jer sam upravo to hteo da objasnim, ali sam izgubio formulu. Potražiću je ovih dana...

Да, али на Душановој повељи се слаже, значи да се ништа није прецизно радило него по неком шаблону дотичног владара или црнорисца, Не верујем да је грешка или фалцификат јер има златни печат, али и то је могуће. Него зашто ми оно добацујеш " санкција " не мислиш ваљда да оно друго није санкција него лична клетва или претња.

vujadin:
Да, али на Душановој повељи се слаже, значи да се ништа није прецизно радило него по неком шаблону дотичног владара или црнорисца, Не верујем да је грешка или фалцификат јер има златни печат, али и то је могуће. Него зашто ми оно добацујеш " санкција " не мислиш ваљда да оно друго није санкција него лична клетва или претња.

E aj mi kaži koji indikt stoji, ja ne vidim...Grešaka oko indikata inače ima mnogo po dokumentima, o tome sam već pisao na hronologiji.....to je samo jedan od kontrolnih elemenata datuma i u suštini nije on toliko ni bitan.

Naravno, sankcija stoji samo u poveljama, a ne u književnim delima....Kad neko napiše kletvu na kraju književnog dela, mora da postoji razlog za to...

AKHENATON:
Naravno, sankcija stoji samo u poveljama, a ne u književnim delima....Kad neko napiše kletvu na kraju književnog dela, mora da postoji razlog za to...

Zapis je napisan šablonski, sve je ok. Početak je takav kakav je uobičajen za ono vreme, kraj,ili kletva je opšte mesto. Sve izgleda u najboljem redu ali Hilandarci nisu smatrali tako !
Ako objasnimo sebi da su Hilandarci daleko više znali od nas, onda nešto ipak nije u redu !

To je Molitva 'el tako? Evo gledam ja ovde ove srednjovekovne molitve što imam, nema kletve, ima u nekim drugim vrstama. Početak im je sličan kao iod Jefimije, sadžaj tu i tamo, al na kraju nigde kletve....To moljenje Bogu da ti oprosti grehe u paketu sa kletvom mi baš i ne idu...:?

vujadin:
Душанова повеља је писана 1348 индикт 1 и то се слаже а Лазарева повеља је писана 1380 и индикт 2 то се не слаже јер је индикт 3 по истој таблици.

Nemoguće......u 95% povelja iz tog doba ne stoji godina od Hristovog rodjenja ili ako stoji uz nju obavezno ide i godina po vizantijskoj eri. Jel baš tako piše 1348. i 1380. ili si ti to prevodio sa vizantijske ere na hrišćansku? Jel napisana na još neki drugi način: :?

Bi2:
Zapis je napisan šablonski, sve je ok. Početak je takav kakav je uobičajen za ono vreme, kraj,ili kletva je opšte mesto. Sve izgleda u najboljem redu ali Hilandarci nisu smatrali tako !
Ako objasnimo sebi da su Hilandarci daleko više znali od nas, onda nešto ipak nije u redu !
Prilično si mi razbudila radoznalost u vezi sa Jefimijom, te sam listao i neke knjige i skoro celo prepodne guglao.

E, naiđoh i na temu o Jefimiji na Književnosti, gde si učestvovala u raspravi sa istim tezama kao i ovde. Mislim da je tamo dosta toga razjašnjeno. Možda i sve kada su njeni gresi u pitanju.

Ne znam gde si našla podatak da je Hilandarska zavesa u Muzeju SPC? Na sajtu se ne pominje.

Da l nisi zamenila sa Pohvalom knezu Lazaru, izvezenom na pokrovu za ćivot knežev, koji se nalazi u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

"Po podacima iz arhive Jefimijina zavesa je bila iznešena iz Hilandara 1821. godine u cilju očuvanja kulturne baštine tokom vanrednih okolnosti kakve su vladale u to vreme na celom Balkanu, pa i na Svetoj Gori. Prilikom sklapanja zavesa je presavijana, što se manifestovalo u obliku ošteđenja na tim mestima. Godine 1856. 29. jula, nakon 35 godina, arhimandrit Onufrije vratio je bratstvu manastira Hilandara sve manastirske dokumente i vredne stvari, među kojima je bila i Jefimijina zavesa.
Jefimijina zavesa, odnosno to što je od nje ostalo posle prethodnih zahvata i intervencije g. Taer-a, nalazi se izložena u vitrini u zgradi Nove biblioteke manastira Hilandara."
Franc Curk, O JEFIMIJINOM VEZU
http://www.google.com/search?hl=en&q=O+JEFIMIJINOM+VEZU&btnG=Search

AKHENATON:
Nemoguće......u 95% povelja iz tog doba ne stoji godina od Hristovog rodjenja ili ako stoji uz nju obavezno ide i godina po vizantijskoj eri. Jel baš tako piše 1348. i 1380. ili si ti to prevodio sa vizantijske ere na hrišćansku? Jel napisana na još neki drugi način: :?

Извињавам се јесте написана је само на византијком календару, ако погледаш на оним сличицама се лепо види. Ја сам тачно превео, на Душановој индикт је " А " а на лазаревој је " В "

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back