Vojna gimnazija u Beogradu...

е па нигде не пише да треба да будемо мушког пола. Јел то значи да примају и жене?
Е јел ако их ипак буду примали да ће примити њих 30 а нас 90 а требало је 100

15. март 2009 - 22:46

Данас је у храму Светог Архангела Гаврила код интерната Војне гимназије веома свечано прослављена недеља Св. Григорија Паламе. Св. архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије (Ракита), викар Патријарха српског Г. Павла, уз саслужење протојереја о. Илије Шмигића и ђакона Јована Бабића и Христифора (Неђића). Парохијској заједници на овом радосном сабрању су се прикључили питомци Војне академије и Војне гимназије који су претходних дана постили како би се данас причестили. Овим се даље унапређује сарадња Одбора за верску наставу Архиепископије и Војне академије на пољу духовног образовања и васпитања. Радује чињеница да је велики одзив студената и ученика у систему војног школства који узимају учешћа у практичном хришћанском начину живљења, јер да подсетимо питомци, сходно уставним и законским решењима, добровољно учествују у активностима на пољу хришћанског образовања и васпитања.

После литургијског сабрања Еп. Атанасије је у парохијском дому поделио радост сусрета са старешинама и питомцима наше христољубиве и часне Војске. Војни подмладак, ученици Војне гимназије су имали прилику да овим путем ступе у контакт са старијим колегама и колегиницама са Војне академије чиме је Одбор за верску наставу дао свој допринос јачању здравих међуљудских односа међу припадницима разних јединица у систему војног школства. Све је ово леп увод у дводневно поклоничко путовање студената и студенткиња најстарије класе Војне академије у Мајку свих српских храмова, Царску Лавру манастир Студеницу, које ће се реализовати за празник ранохришћанских војних мученика, храбрих севастијских 40 младића.

* Архиепископија београдско-карловачка

|

JUTARNJOJ liturgiji u hramu svetog arhangela Gavrila u Humskoj ulici u Beogradu u nedelju je prisustvovalo i dvadesetak pitomaca Vojne akademije i njihovih starešina. Budući oficiri posle službe božje primili su i pričest iz ruku vladike hvostanskog i vikara Njegove svetosti patrijarha Pavla, Atanasija Rakite.
Liturgiji je prisustvovalo 18 pitomaca Vojne akademije, uglavnom prve i druge godine, kao i, prvi put - tri studentkinje. Starijim kolegama društvo je pravilo i skoro 40 učenika Vojne gimnazije. Pričešće u nedelju samo je jedan od koraka primene sporazuma o saradnji
i verskom vaspitanju potpisan oktobra prošle godine između Vojne akademije i Odeljenja za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.
- Sporazum o saradnji sa SPC predviđa niz programa kojima je cilj negovanje duhovnosti i tradicije kod naših studenata - objasnio nam je u nedelju pukovnik Janko Grandić, zamenik komandanta Prvog studentskog puka, jedan od četiri oficira koji je zajedno s pitomcima u nedelju prisustvovao liturgiji. - Ta saradnja podrazumeva držanje predavanja iz oblasti tradicije i duhovnosti, organizovanje pokloničkih putovanja, prisustvovanje liturgijama... Prošle godine smo obišli manastir Hilandar, a u planu je i niz putovanja ka manastirima SPC.
Među pitomcima vlada veliko interesovanje za obilazak manastira, pa se prilikom svakog logorovanja organizuju i posete hramovima SPC koji su u blizini vojnih poligona. Već u subotu najmlađi pripadnici sistema odbrane uputiće se na putovanje u manastir Studenicu.
Pitomci ističu da je hram svetog arhangela Gavrila crkva u koju najčešće svraćaju. Osim što Vojnu gimnaziju i Akademiju od ovog hrama deli svega nekoliko desetina metara, zasluga za to pripada i đakonu Jovanu iz ovog hrama koji najvećem broju učenika Vojne gimnazije predaje veronauku.

VELIKI POST
BUDUĆI oficiri nekoliko puta organizovano su prisustvovali liturgijama na velike hrišćanske praznike, a dolazak na službu bio je povodom velikog posta koji traje do Vaskrsa.
Prema rečima pukovnika Grandića verske aktivnosti studenata i oficira odvijaju se dobrovoljno.

izvor: Vecernje novosti

Prilozi

• gl-pitomci.jpg
    gl-pitomci.jpg
    8,2 KB · Pregleda: 18
Ja nisam siguran da imas direktan prolaz,mislim da se polaze prijemni za vojnu akademiju,oces li i ti u vojnu gimnaziju

ne znam jos se dog sa roditeljima~~!!!oni kazu ako zavrsim tamo vojnu gimnaziju a nema direkt prolaz na akademiju onda dzabe 4 god mucenja!!!bolje zavrsiti neku skolu u mom mestu pa onda ici u bg na akademiju,,,......znas li gde mogu da saznam dal ima prolazak ili ne....:???????
Nikola_GM:dontunderstand:

Teza je od obicne gimnazije,ne znam gde mozes da se informises o polaganju prijemnog za VA,pre ucenici vojne gimnazije nisu polagali prijemni za akademiju ali ja mislim da od prosle godine i oni polazu,ali imaju sigurno neke prednosti u odnosu na ostale ucenike,ali imaju i vise znanja nego ucenici ostalih gimnazija

Драги пријатељи,
за Војну академију се полаже пријемни. Војна гимназија је по програму иста као и било која друга општег типа, с тим што има далеко више спортских,природних и друштвених секција. Ако заиста волите војску Војном гимназијом нећете бити разочарани. Наравно, са вашим родитељима се увек консултујте. Са мном ћете имати прилику да путујете како по Србији обилазећи наша духовна и културна блага, тако и у Грчку на Свету Гору и Крф где је страдала наша Српска Војска. Могућности је јако много, али наравно и одрицања су велика, јер је велика храброст са 14 година отићи од куће и започети самосталан живот. СРЕЋНО!!!

Драги пријатељи,
за Војну академију се полаже пријемни. Војна гимназија је по програму иста као и било која друга општег типа, с тим што има далеко више спортских,природних и друштвених секција. Ако заиста волите војску Војном гимназијом нећете бити разочарани. Наравно, са вашим родитељима се увек консултујте. Са мном ћете имати прилику да путујете како по Србији обилазећи наша духовна и културна блага, тако и у Грчку на Свету Гору и Крф где је страдала наша Српска Војска. Могућности је јако много, али наравно и одрицања су велика, јер је велика храброст са 14 година отићи од куће и започети самосталан живот. СРЕЋНО!!!

Имам једно питање за тебе,колико пута често се обилазе манастири и остале знаменитости

Aцо, Ацо, надам се да своје будуће професоре нећеш ословљавати са ти???

Па слушај као што је био случај у основној школи, и на почетку гимназије бираш слободно по својој савести у договору са родитељима који хоћеш предмет да пратиш у гимназији, веронауку или грађанско. Потом све активности везано конкретно за веронауку, су потпуно добровољне по систему ако хоћеш хоћеш. А повремено обилазимо храмове по Београду, понекад са другим школама и њиховим ђацима веронауке, посебно медицинским и сл. На крају 1.године путујете са мном (опет ко хоће) у Хиландар, Света Гора, освајамо врх Свете Горе 2033м.н.в тамо и спавамо на Врху Православља. На крају друге идемо стазама Српске Војске у 1.светском рату, Солун, Крф, острво Видо, Плава гробница. Ето, то је што се тиче мене конкретно и веронауке. Иза тога стојим. Поздрав!!!

Све то звучи сјајно што се тиче веронауке!
Мене занима да ли ја могу ићи на такмичења из спортова или неких предмета из војне?
Што се тиче оних ликова што су питали како из војне гимназије у војну академију:тестове морате полагати али су вам много лакши из војне гимназије(физички и психички те војна гимназија много боље спреми за даље, школа је доста тешка па ти је после лакше, лакше је упасти на академију него из цивилства, на папиру немаш али имаш предности, прошле године је примљен неки брука број цивила, и ако хоћеш да будеш пилот мораш бити у војној гимназији). И ниси у праву када кажеш да су то 4 године мучења више, грешиш, када се навикнеш на систем постаје ти и лако и лепо и забавно. Ово последње је мој став.
Ја ових дана идем да предам папире, када ће нас звати у војну гимназију на тестове(морам да навежбам те згибове)?
Да ли ће бити ове године оно да дођемо тамо да видим како све то изгледа?

VELIKI POZZ SVIM CLANOVIMA. JA SAM NIKOLA, IDEM U JOVINU GIMN U NS, I 8. SAM RAZRED. PETI, SESTI, SEDMI RAZRED SAM PROSAO ODLICAN, A PRVO POLUGODISTE OSMOG SAM PROSAO VRLO DOBAR (3.83) I IMAO SAM 3 IZ MATEMATIKE. JEL JA MOGU DA KONKURISEM ZA VOGI? MSM ZBOG TE TROJKE IZ MATISA... NA KONKURSU PISE DA MORAS DA IMAS PROSEK NAJMANJE VRLO DOBAR (TAJ USLOV ISPUNJAVAM), ALI MISLIM DA SAM NEGDE NA OVOM FORUMU PROCITAO DA MORAS IMATI NAJMANJE 4 IZ MATEMATIKE. JEL JA ZBOG TE TROJKE IZ MATISA U PRVOM POLUGODISTU NECU MOCI DA UPISEM VOGI???

MOLIM VAS DA MI ODGOVORITE NA OVU PORUKU, BIO BIH VAM MNOGO ZAHVALAN, I PUNO BI MI ZNACILO DA SAZNAM ODGOVOR NA TO PITANJE...

POZZ

VELIKI POZZ SVIM CLANOVIMA. JA SAM NIKOLA, IDEM U JOVINU GIMN U NS, I 8. SAM RAZRED. PETI, SESTI, SEDMI RAZRED SAM PROSAO ODLICAN, A PRVO POLUGODISTE OSMOG SAM PROSAO VRLO DOBAR (3.83) I IMAO SAM 3 IZ MATEMATIKE. JEL JA MOGU DA KONKURISEM ZA VOGI? MSM ZBOG TE TROJKE IZ MATISA... NA KONKURSU PISE DA MORAS DA IMAS PROSEK NAJMANJE VRLO DOBAR (TAJ USLOV ISPUNJAVAM), ALI MISLIM DA SAM NEGDE NA OVOM FORUMU PROCITAO DA MORAS IMATI NAJMANJE 4 IZ MATEMATIKE. JEL JA ZBOG TE TROJKE IZ MATISA U PRVOM POLUGODISTU NECU MOCI DA UPISEM VOGI???

MOLIM VAS DA MI ODGOVORITE NA OVU PORUKU, BIO BIH VAM MNOGO ZAHVALAN, I PUNO BI MI ZNACILO DA SAZNAM ODGOVOR NA TO PITANJE...

POZZ

Добро си прочитао не сме да се има trojka
из математике.

Poslednja izmena:
Imam jedan veliki problem, nece cale da mi potpise da pristaje da idem. Jel mi dovoljan 1 potpis roditelja?

Чекај мало који ти је то папир па треба родитељи да се потпишу,или си ти већ предао све папире,па је то онај што добијаш кад предаш све папире(ваљда си ме разумео шта хоћу да те питам)

Чекај мало који ти је то папир па треба родитељи да се потпишу,или си ти већ предао све папире,па је то онај што добијаш кад предаш све папире(ваљда си ме разумео шта хоћу да те питам)

ja sam danas bio u vojnom odseku u NS i pricao sam sa potpukovnikom. ti trebas da prikupis sve papire, odneses njima da overe fotokopije..itd... i onda dobijes neki papir da popunis, ili roditelji da popune (nisam bas siguran), i da daju saglasnost valjda da te pregledaju ili tako nesto. u skvakom slucaju, moraju roditelji da potpisu, a sad da li jedan ili dva roditelja, to vec ne znam. msm da je to zbog ona 3 dana u BG-u kad radis testove i kad te pregledaju, valjda za to treba roditelji da daju saglasnost... :think::think:

pozz :super:

Back