Vlasi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Назвати неког шовинистом је кажњиво!

Кажњиво је то што износите ви у порукама, то вам дође као потпис а опет нико нереагује, па када већ нико није реаговао морао сам то назвати правим именом јер си се поново "потписао".

Друго о влашкој етничкој групи и активности њених представника:
- да они могу да промене правац, колико сам схватио они веома демократски решавају шта да раде, али како теби изгледа политика коју износиш без стида на овој теми, а тема је у вези са Историјом, као и критике на рад представника влашке етничке групе.

Е па треба нешто да схватиш и то за сва времена све сам назвао правим именом а ја не примам никакву плату од никога за ово што пишем овде, па је сасвим на месту назив који сам употребио.

Важи и за остале да се не понављам без разлога.

Poslednja izmena:
Ја видим да се неможе дискутовати са људима који своје поруке потписују овако, ова појава има своје име.
Ако се не може дискутовати,зашто не престајеш да спамујеш ову тему? :per:

За тебе су Јован Цвијић, Владимир Карић, Павле Ивић и многи други, прорумуснки историчари?
Као што сам лепо доказао ти историчари,које си цитирао немају никакве везе са твојим тврдњама и оптужбама.
Чак шта више,њихове тврдње управо противрече твојима.

Мало се позиваш на српске историографе и етнографе,мало их пљујеш као "панслависте",већ по потреби.

Твој допринос овој теми је био до сада што се ниси стидео да износиш шовинизам из штампе према влашкој етничкој групи као и репресији према истој.

Напротив,ти си овде ширио интензиван шовинизам према самим Власима,негирајући им чак право на самоопредељење.
Нико никад није нападао Влахе овде,него румунске лобисте,чија агресија, наметљивост и напади овде превазилазе сваку меру.

А ова појава се зове шовинизам, сваку поруку потписујете шовинизмом.

Ово је јасан пример механизма пројекције из психологије.
А,што се тиче чињенице да си великорумунски политички активиста,је нешто што су запазили већина чланова на овој теми.
Да не говоримо о твојим клонираним налозима.

Да видимо ово:

- да они могу да промене правац, колико сам схватио они веома демократски решавају шта да раде, али како теби изгледа политика коју износиш без стида на овој теми, а тема је у вези са Историјом, као и критике на рад представника влашке етничке групе?

Власи Србије су етнички Румуни

Поновне лажи.

П.С

Janko974:
Romanus prijatelju,sto nas VLAHE ne ostavis na miru,da mi sami odredimo koji smo i sta smo?Sto si zapeo da nas stavis u isti kos,kada nikako to ne moze. Ti ces sada meni koji sam Vlah da objasnis da sam Rumun!?Ti naravno znas bolje od mene i mojih predaka sta sam ja?ja sam za maksimalnu toleranciju.Neka se ljudi izjasnjavaju onako kako se osecaju,sto bi im se sada nametala bilo cija volja.Ja nisam Rumun,pa cak da milion takvih kao ti kazu da jesam.Znam 100% da svi Vlasi koje ja znam znaju da su Vlasi,i da se uopste ne osecaju ko Rumuni.
Pozdrav od jednog Vlaha za sve ljude dobre volje.

:ok:

Поздрав и теби пријатељу,свако добро. :D

Poslednja izmena:
Ако се не може дискутовати,зашто не престајеш да спамујеш ову тему?

Па наравно да немам намеру да се "дружим" са вама и даље на овој теми, ко те терао опет да ме прозиваш и да се "потпишеш".

Напротив,ти си овде ширио интензиван шовинизам према самим Власима,негирајући им чак право на самоопредељење.
Нико никад није нападао Влахе овде,него румунске лобисте,чија агресија, наметљивост и напади овде превазилазе сваку меру.

А,што се тиче чињенице да си великорумунски политички активиста,је нешто што су запазили већина чланова на овој теми.

Poslednja izmena:
Ја видим да се неможе дискутовати са људима који своје поруке потписују овако, ова појава има своје име.

Па наравно да немам намеру да се "дружим" са вама и даље на овој теми, ко те терао опет да ме прозиваш и да се "потпишеш".

Ако не можеш да престанеш да дискутујеш са нама,и ако немаш намеру да се "дружиш" са нама,зашто не можеш да престанеш да неуротично одговараш на наше поруке?
Поново противречиш себи....:per:

Кажњиво је то што износите ви у порукама...

Pazi, reputacija je ovom diskutantu, Romanvs I, bila 48 pre tri dana, sada je 51. Očigledno je da koristeći svoje alterativne naloge sam sebi povećava reputaciju. Znamo da je on Hippy, Volcae,Romanvs, Romanvs I. Verovatno ima i druge naloge.

Hoće li Administracija banovati ovog velikorumunskog klona koji prosipa mržnju u Srbiji?

Poslednja izmena:
@ Mrkalj

Administracija je obaveštena o ovom problemu.

Moderatori nemaju ovlašćenja niti mogućnosti da utvrde tvoje navode o nalozima koje pominješ.

@ ROMANVS I

Na kojim geografskim prostorima žive rumunski Vlasi o kojima pišeš? Moguće da je o tome i pisano do sada, ali da ne bih tražio, molim te preciziraj.

Jer, prema wikipediji, u današnjoj državi Rumuniji ih nema:

Etničke zajednice (procena za 2002): Rumuni 89.50% / Mađari 6.60% / Romi 2.50% / Ukrajinci 0.30% / Nemci 0.30% / Rusi 0.20% / Turci 0.20% / Srbi 0.10% / ostali 0.30%.

Prema popisu iz 2002. u državi Srbiji bilo ih je 40.054, odnosno 0.53%.

S obzirom na to da, opet prema Wikipediji, žive i u delovima Makedonije, severne Grčke i severoistočne Albanije, BiH i Hrvatske, ali i na teritoriji jugoistočne Rumunije,
zaista je važno da se izjasniš o kojima ti pišeš.

Možda, pišeš o onima kojih "nema" u jugoistočnim delovima Rumunije?

Pazi, reputacija je ovom diskutantu, Romanvs I, bila 48 prě tri dana, sada je 51. Očigledno je da koristeći svoje alterativne naloge sam sebi povećava reputaciju. Znamo da je on Hippy, Volcae,Romanvs, Romanvs I. Věrovatno ima i druge naloge.

Hoće li Administracija banovati ovog velikorumunskog klona koji prosipa mržnju u Srbiji?

14:17 репутација - 53

Нарвно да нема парола је свима позната"пролетери свих романа уједините се"
Као на релацији ми Чеси,Пољаци,Руси и тд.
РССС:confused:

books

Образложење оваквог понашања и атаковања на цркве, нарочито у Темишварској и Арадској дијецези, а тиме и асимилацију српског становништва које је било везано за ове црквене општине може се наћи у следећим одломцима:

books

Дакле, до 1690, постојале су две православне цркве у Угарској, једна којој су припадали Срби староседеоци, друга којој су припадали романизовани становници.

books

После 1698. постојала је само Српска Православна Црква која је, поред целокупне Војводине, обухватала и темишварску и арадску дијецезу. Романско становништво је са својим митрополитом и свештенством прешло у Унију, а потом и у католичанство, а тиме многи од њих прихватили и мађарску нацију.

books

Добар део романског становништва се супротставио унијаћењу и спас потражио у Српској Православној Цркви и храмовима које је она подигла и НАДАЉЕ ПОДИЗАЛА на овим просторима. На основу тога су и добијене привилегије од двора , припадност илирском корпусу, који је образложио барон Фон Бартенштајн у својем делу "Кратак извештај о стању расејаног многобројног илирског народа по цар. и краљ. наследничким земљама".

books

books

http://books.google.com/books?id=Lo...FEQ6AEwBjge#v=onepage&q=народ илирски&f=false

Poslednja izmena:
Па стара Војвођанска граница је била Срби до Темишвара и то Срби у Вијводини знају генерацијама.

E samo jos nesto,pa da batalim ovu besmislenu raspravu. Zivim u opstini VG(gore navedena karta),gde pise da u toj opstini zive 3-5% Vlaha.Odavno se ovako slatko nisam nasmejao.cccc...,verovatno i u to moram daverujem bez obzira sto znam da je drugacije-posto zivim tamo.takodje i za opstinu GO(iz iste karte)znam da je ova procena daleko od istine-posto mi je majka rodom iz te opstine.SAmo da kazem da u opstini VG zivi 50% Vlaskog stanovnistva,a u opstini GO 70-75%.Oduvek je vladalo posrbljavanje Vlaha,pa se tako u mom mestu od 250 kuca-samo 10 izjasnile kao Vlaske(iako je mesto 100% Vlasko).Objasnili ljudima da je bolje da se izjasnjavaju kao Srbi-da bi dobili pomoc opstine(do 90-ih godina nismo ni smeli da se izjasnjavamo kao Vlasi).Nema to veze,videce se na sledecem popisu jesu li se stvari promenile na bolje po Vlahe(nadam se da hoce).Doduse mi sa Srbima zivimo u slozi,i nemamo ama bas nikakvih problema sa njima.SAmo nam fali da i ovo ostalo Vlaha koji se izjasnjavaju kao Vlasi ,da Rumuni ubede da su Rumuni.....cccc.
Pozarevac je do 1850godine bila 80%-na Vlaska varosica,a sada u toj opstini(a i u samom sada gradu) zive blizu 30% Vlaha,a na karti zive celih 0%.ccc.Primera ima na desetine,ali nema to veze sa ovom temom..Da ne bih skretao sa teme,barem nas nisu stavili da smo Rumuni.Ja se i izjasnjavam kao drzavljanin Srbije,tako da je manje zlo da nas smatraju Srbima(posto zivimo u Srbiji) -nego Rumunima(ne daj boze,pu,pu,pu...).
Toliko od mene,a da se tice ove teme.Ne bih voleo da me neko pogresno shvati,ali ne dam da me neko naziva Rumunom(a kamoli da sam Rumun).Nemam nista protiv Rumuna,da se razumemo,ali ja nisam jedan od njih-a takodje nisu ni Vlasi koje ja znam(a znam ih mnooogo).

Poslednja izmena:
E samo jos nesto,pa da batalim ovu besmislenu raspravu. ....Ne bih voleo da me neko pogresno shvati,ali ne dam da me neko naziva Rumunom(a kamoli da sam Rumun).Nemam nista protiv Rumuna,da se razumemo,ali ja nisam jedan od njih-a takodje nisu ni Vlasi koje ja znam(a znam ih mnooogo).
:ok::ok::ok:

Najbolji odgovor cele diskusije i ujedno šah-mat (prorumunskim) intencijama Romanvsa, za koga opet tvrdim da ima fanatizam tipican samo za blgaro-tatare.

Ja znam Vlahe sa cetiri teritorije: pozarevacke, zajecarske , negotinske i kladovske strane.
I svi se ogradjuju i od pomisli na nasilnu rumunizaciju.

Bunjevci (u izvorima Valachi Catolici)

http://www.fokus-tjednik.hr/vijest_arhiva.asp?vijest=1390&izdanje=56

Karl Kaser (personal communication) notes that while ordinary ethnic differences may have no import for household structure, the ecology of the area of origin of migrants did. In a census of 1712 for the Lika region he could show that residents noted in the census as Orthodox or Catholic "Vlachs" (VLASI or BUNJEVCI) or as converted Muslims (neochristiani) generally showed around 50 percent or more of households as complex. Converted Muslims may well have been previously Muslim Vlachs. "Vlachs" are predominantly pastoral.

Iako se sa nekim delovima ne bih složio, jer se vode stavovima rumunske lingvistike ne pokazujući celu sliku, mislim da je ovaj deo korisno pročitati:

http://www.orbilat.com/Languages/Rumanian/Rumanian.html
http://linguistics.byu.edu/classes/ling450ch/reports/romanian.html

Slavic Influence

During the 7th century and throughout the 9th century the Slavs came to the Dacia area. Their language greatly influenced Romanian. "The Sclavini engaged upon ever closer relations of cohabitation with the Romanized native population both North and South of the Danube" (Niculescu 46). This is an important point, because not only did the Dacians adopt Slavonisms, but the Slavs learned Latin. It is apparent that the Slavs acquired the Latin language because of the absence of many emotional terms of Latin origin in the Romanian language. As the Slavs adopted the Romance language, they substituted "Slavonic words for a number of Latin emotional terms. . . On learning the Romanian Latinate, the Slavs preferred to use in this language words of their native language whose meaning and expressive connotations they knew" (Niculescu 49). Anyone who has learned to speak a second language can understand the Slavs’ preference for their own emotional terms. Often we hear coinages such as Spanglish to describe such a concept. Niculescu goes on to explain that "Romanian is the only Romance language that has failed to preserve amor, carus, amare, sponsa, etc., replacing them by dragoste, drag, a iubi, nevasta, logodna (= betrothal), a logodi (= to betrothe)" (49).

Another way in which the Slavs influenced the language of the Dacians of that time was pronunciation. Remembering that the Slavs had adopted the Latin spoken in that region, it is apparent that they would speak this second language with a quite heavy accent. The Romanian of today is pronounced somewhat differently than all of the other languages in its family. An example of pronunciation change that Niculescu gives is the yodization or palatalization of initial /e/ in the personal pronouns. Initial /e/ in most words is pronounced the same as in all Romance languages, but in the personal pronouns the sound has been palatalized, causing it to have an initial /y/ sound. So the word el (he) is pronounced /yel/ (49). Almost all of the linguists and historians who have studied this topic "uphold the idea that the Balkan and Slavic elements contributed to rounding off the individuality of Romanian as a Romance language" (Niculescu 48 ) .​

Dakle, kako nastaje rumunski jezik prema Nikuleskuu: "Sloveni su naučili latinski." Tačka.

Poslednja izmena:
http://www.hungarian-history.hu/lib/dunay/dunay12.htm

e) The Slavs and the placenames of Rumania

Placenames of Slavic origin

Slavs were living in the territory of present day Rumania from the 6th century until the 12thB13th centuries. In Byzantine chronicles, the territories north of the lower Danube were, after the 5th century, designated Sclavinia (_klabhnia). The early Slavic migrants found most probably Gepidae, Avars (many Slavic tribes were brought to the territory by the Avars), and possibly Dacians in several places. All these peoples disappeared in the course of time in the masses of the Slavs.

A placename or geographical name based on a Slavic word does not automatically imply a Slavic namegiving. In case the word in question exists (or existed once) in the Rumanian language, the placename or geographical name may have been given by Rumanians. The number of names of Slavic origin, given by Slavs and borrowed by the Rumanians is very high in the entire country. According to the Slavic language they derive from, these names are divided into four groups: (1) an eastern Slavic (Ukrainian) in the northeast, (2) a small area of western South Slavic in the southwest, (3) an eastern South Slavic (Bulgarian) area in the south (the largest of the Slavic areas), and (4) a northwestern area with special features.

The sound pattern of these names is of a more recent date as compared to the placenames of Slavic origin in Greece. They show:

(1) Metathesis of the groups tart, talt B B|lgrad, Predeal, etc.

(2) The y > i change B Bistra (older form in Slavic: bystr\).

(3) The disappearance of the semi-vowels: Crasna (older form in Slavic: kras\na), Ocna (ok\no).

(4) Slavic corresponds always to Rumanian în, îm.

Since these sound patterns appeared in Slavic in or after the 9th century, the Slavic placenames and names of rivers and streams in Rumania cannot have been borrowed by the Rumanian language earlier than that century. In reality, the borrowings occurred much later B that Slavic always corresponds to Rumanian în, îm indicates that names containing this sound were borrowed EARLIEST during the 12th century (cf. above, p. 100).

Da ponovimo - zbog oblika slovenskih pozajmljenica, odnosno u njima izvršenih glasovnih promena, po ovome autoru one nisu mogle biti u rumunski primljene pre 9. stoleća. :think:

Poslednja izmena:
Ima još:

----
As pointed out by Popović, it is characteristic of the density of the Slavic placenames in Rumania that the same name often appears in many different areas throughout the country: e.g., Crasna in the counties of Craiova, Ploieşti, Bac|u, Suceava, and Iaşi, Ocna in Piteşti, Bucureşti, Ploieşti, and Bac|u, etc. Moreover, in many cases, there are several derivations from the same Slavic root: from … čern ´black´, there are Rumanian Cerna, Cernaia, Cernat, Cern|dia, Cernica, Cernofca, and Cernişoara; from d bX ´oak´, Dămbul, Dămboiul, Dămboviţa, Dămbovicioara, and Dămboviceanul, etc.
Another very important aspect is that the Slavic placenames and names of rivers and streams occur all over the country:

... the placenames of Slavic origin which we meet everywhere, regardless of the geographical situation of the Rumanian provinces and of the physical nature of the place in question.
---

A takođe obratite pažnju na ovo:

---
Ancient names of rivers

In contrast to the Balkan peninsula, where ancient placenames, borrowed by Latin and later from Latin by Slavic are still in use, north of the lower Danube, only the names of the more important rivers were preserved. While their etymology is still debated, the sound pattern of most of these names indicates that they were transferred to Rumanian via Slavic and, in Transylvania, via Hungarian or Slavic.

Among the old names of streams in the territory north of the Danube, some are considered Thracian; the sound pattern of the Rumanian form of some of these names indicates, however, that they were handed down to the Rumanian-speaking populations by the Slavs who, in their turn, borrowed them from the ancient populations of the territories north of the Danube.
---

Mogu da napišem mnogo. Evo sad ću.

Primarno klasni i sekundarno romanofoni (V/)vlah. Objedinjeni pojam (V/)vlah.

Vlas, vlasulja, zatim vlat, sve su od vući, vlk. U ovim se slovenskim rečima krije stvarna etimologija reči vlah.

Ovde ću postaviti 'ipotezu da je Vlah ustvari sluga, tegljač, težak, rob, onaj što tegli, vuče. S tim u vezi, postaće jasno zašto ovaj pojam ima pejorativan prizvuk kod svih ljudi koji se tog imena taknu. Tome u prilog možemo pomenuti i Rumune, koji su u buđenju nacionalne države prestali da se nazivaju Vlasima.

Prema mojoj hipotezi, originalna reč je vlak, sa kratkosilaznim akcentom što znači sluga. Akcenat je k pretvorio u h. Tome u prilog navodim dug opstanak nesibilarizovanog oblika "vlahi" i "vlaji" te pokrajinsko ime Morlak (Morlaki, Morlaci) gde nemamo sibilarizaciju završnog h, što takođe može ukazati da ono nije konsonant osnovnog (vlak-vlaki), već naknadno izvedenog korena (vlah-vlasi). Tako npr. nemamo množinu Morlasi, već Morlaki i, savremenu, Morlaci. Takođe nam na stari koren mogu ukazati pozajmljenice ove naše reči u nekim stranim neslovenskim i slovenskim jezicima. Italijanski Lacco?...., Nemački Wallachi ....

Stari Germani su susedna keltska plemena nazivali imenom Walha. Kako su Kelti na evropskom kontinentu polako romanizovani (između drugog veka pre nove ere i drugog veka posle nove ere), Germani su počeli da koriste termin Walha za Rimljane kao i za svo romanizovano stanovnistvo uopšte. Čak i danas nemačka populacija u Švajcarskoj za svoje francuske i italijanske sunarodnike koristi izraz Welchen.

Sluge su bile Sloveni i morali su da uče vulg. latinski koji govorahu njihovi gospodari. Zato su ih upravo Sloveni zvali vlaki.

Dokaz za to da su vlaki bili prvobitno (Za vreme rimskog carstva) Sloveni jeste mnoštvo slovenskih reči kod Vlaha (Rumuna posle 19. veka) – i to, ne bilo kakavih reči, već svih najintimnijih reči koje se odnose na ljudska osećanja, a to su reči koje nisu mogli čuti od svojih (vulg.) latinskih gospodara.

Albertro Fortis, 1774:
riječ Vlah nema nikakve sveze s latinskim,
glavnina dačanskoga stanovništva, unatoč kolonijama što ih je ondje osnovao Trajan, kako svatko zna, bila od ljudi slavenskoga jezika, isto kao i narodi koji su tamo nagrnuli u kasnijim stoljećima;
– da slavenski osvajači, ako su imali dati ili ostaviti neko ime pobijeđenim narodima, ne bi tim narodima nikad bili dali ili ostavili ono ime koje znači plemenitost i moć, kako su nužno kanili, jer je to čista i prava slavenska riječ​

... koja primarno označava nižu "vlačnu" klasu – težaka, slugu, neku vrstu roba.

Od latinskih gospodara odbegli robovi bežali su u brda i otud njihova sklonost ka stočarstvu – jedinom mogućem načinu dužeg opstanka u brdima.

Takođe, ovo objašnjava zašto su za vreme srednjovekovne Srbije, pod imenom vlah podrazumevali nižu klasu.

:hvala:

Biće još...

rittervitezovicvlasi.jpg

@Srebrena
@Mrkalj

Замолио бих вас да коментаре на теми: ,,Власи'' замрзнете док не прођу избори за Националне савете националних мањина 6.Јуна.2010г. Бојим се да ће, пропагатори идеје да су Власи=Румуни, Ваше коментаре искористити као наводни утицај на Влахе у опредељењу при гласању. То би им дало повода да, по њима, имају право да врше своју пропаганду јер рећи ће: ,,Па и Ви сте исто радили''.
У међувремену, скупљајте грађу па после избора наставите са историјским гледањима на питању Влаха.
Волео бих да се Власи сами определе између Влаха и Румуна.
http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/oko-40-miliona-dinara-za-izbore-za-nacionalne-savete_182206.html

@ Mrkalj

Administracija je obaveštena o ovom problemu.

Moderatori nemaju ovlašćenja niti mogućnosti da utvrde tvoje navode o nalozima koje pominješ.

@ ROMANVS I

Na kojim geografskim prostorima žive rumunski Vlasi o kojima pišeš? Moguće da je o tome i pisano do sada, ali da ne bih tražio, molim te preciziraj.

Jer, prema wikipediji, u današnjoj državi Rumuniji ih nema:

Etničke zajednice (procena za 2002): Rumuni 89.50% / Mađari 6.60% / Romi 2.50% / Ukrajinci 0.30% / Nemci 0.30% / Rusi 0.20% / Turci 0.20% / Srbi 0.10% / ostali 0.30%.

Prema popisu iz 2002. u državi Srbiji bilo ih je 40.054, odnosno 0.53%.

S obzirom na to da, opet prema Wikipediji, žive i u delovima Makedonije, severne Grčke i severoistočne Albanije, BiH i Hrvatske, ali i na teritoriji jugoistočne Rumunije,
zaista je važno da se izjasniš o kojima ti pišeš.

Možda, pišeš o onima kojih "nema" u jugoistočnim delovima Rumunije?

Posto se ovi sagovornici zivi izmucise da indirektnim napadima i insinuacijama
izmuce Romanvs-a i isprovociraju, zbog wikipedia i rumunskih / srpskih izvora
voleo bih da dodam skroman doprinos:

Ovo je clanak na Enciklopedija Britanica o Vlasima
"
ARTICLE
from the
Encyclopædia Britannica
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/631511/Vlach
ethnonyms Aromani and Arman, also called Macedo-Romanian, Macedo-Vlach, Kutzo-Vlach, and Tsintsar

European ethnic group constituting a major element in the populations of Romania and Moldova and a smaller proportion of the population in the southern part of the Balkan Peninsula and south and west of the Danube River. The name Vlach derives from a German or Slav term for Latin speakers.

The Vlachs, who call themselves Aromani or Arman, first appear in the historical record during the Middle Ages, primarily in the region south of the Balkans. They traditionally claim to be descendants of the Romans who in the 2nd century bce occupied ancient Macedonia and what is now northern and northeastern Greece and who by the 2nd century ce occupied Dacia, a Roman province located in Transylvania and the Carpathian Mountains of present-day Romania. After the Romans evacuated Dacia (271 ce), the area was subjected to a series of barbarian invasions. According to some scholars, the Romanized Dacians remained in the area, probably taking refuge in the Carpathian Mountains. They remained there for several centuries as shepherds and farmers, until conditions settled and they returned to the plains.

The Romanized Dacian population may have moved south of the Danube when the Romans left Dacia. After the barbarian invasions subsided, the Vlachs, seen in this theory as a later group of immigrants, moved into the area from their Romanized homelands south of the Danube or elsewhere in the Balkans. This theory cites the major role the Vlachs played in the formation and development of the Second Bulgarian Empire (also known as the Empire of Vlachs and Bulgars; founded 1184) as evidence that the centre of the Vlach population had shifted south of the Danube.

By the 13th century the Vlachs were reestablished in the lands north of the Danube, including Transylvania, where they constituted the bulk of the peasant population. From Transylvania they migrated to Walachia (“Land of the Vlachs”) and Moldavia, which became independent principalities in the 13th and 14th centuries and combined to form Romania at the end of the 19th century.

The Vlachs also lived in Macedonia, Epirus, and Thessaly. According to the 12th-century Byzantine historian Anna Comnena, they founded the independent state of Great Walachia, which covered the southern and central Pindus Mountain ranges and part of Macedonia. (After the establishment of the Latin empire at Constantinople in 1204, Great Walachia was absorbed by the Greek Despotate of Epirus; later it was annexed by the Serbs, and in 1393 it fell to the Turks.) Another Vlach settlement, called Little Walachia, was located in Aetolia and Acarnania. In addition, Vlachs known as Morlachs, or Mavrovlachi, inhabited areas in the mountains of Montenegro, Herzegovina, and northern Albania as well as on the southern coast of Dalmatia, where they founded Ragusa (modern Dubrovnik). In the 14th century some Morlachs moved northward into Croatia. In the 15th century others, later called Ćići, settled in the Istrian Peninsula.
"

Mozete mrzeti Britance ali to ne osporava validnost i uticaj koju Britannica kao institucija ima u svetu .

Da napomenem, pre 2008. godine kada je revidiran clanak o vlasima, pisalo je nesto slicno kao i u wikipediji, zalim sto taj clanak nemam pri sebi da ga prilozim ali imam ga u arhivi iz 2003-e.
Mislim da je najposteniji i najnezavisniji stav koji su britanci dali, posebno
European ethnic group constituting a major element in the populations of Romania and Moldova and a smaller proportion of the population in the southern part of the Balkan Peninsula and south and west of the Danube River.
Tu vise nema govora o tome ko je stariji kokoska ili jaje, ko je placen za nesto,
ko je asimilator i slicno. Suvoparne cinjenice govore za sebe, iako nam se ne svidjaju.
najbolje je ih prijvatiti zdravog razuma i ciste savesti.

@Srebrena
@Mrkalj

Замолио бих вас да коментаре на теми: ,,Власи'' замрзнете док не прођу избори за Националне савете националних мањина 6.Јуна.2010г. Бојим се да ће, пропагатори идеје да су Власи=Румуни, Ваше коментаре искористити као наводни утицај на Влахе у опредељењу при гласању. То би им дало повода да, по њима, имају право да врше своју пропаганду јер рећи ће: ,,Па и Ви сте исто радили''.
У међувремену, скупљајте грађу па после избора наставите са историјским гледањима на питању Влаха.
Волео бих да се Власи сами определе између Влаха и Румуна.
http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/oko-40-miliona-dinara-za-izbore-za-nacionalne-savete_182206.html

Srebrena, Mrkalj, Zirice
ja razumem vasu zabrinutost i uznemirenost zbog napada i kritike na drzavu Srbiju
ali ispadate zlonamerni, jer vas sagovornik, pazljivo sam citao citave 32 stranice ove teme
postalo je zanimljivo na sredini, pravi duel a na kraju sam se zaprepastio,
Elem, vas sagovornik Romanus na svaki odgovor daje validne istorijske ili istoriografske izvore, cak i wikipediu, dok se vi frljate sa srpskim/rumunskim/bugarskim `dereticima`

To je kao da Astronomu ili Antropologu citirate Danikenna

Da treba dati Vlasima
pravo izbora ali sa duznom obazrivoscu, jer znam bio sam prisutan licno
nase partije skoro sve , se ponasaju kao seoski komesari prema Vlasima,
naravno imaju i njih u svojim redovima
a Vlasi se ponasaju kao da su jos u titovoj jugoslaviji i boje se da bilo sta kazu
zato preovladjuje stav u Beogradu da su Vlasi `nasi`, jer oni jednostavno nece nikoga da uvrede i naljute, a proces kulturne i nacionalne asimilacije traje dok mi ovo pisemo.
Mislim da je skretanje ka Rumunima i trazenje pomoci, prirodno,
vapaj smrtno ranjene mini nacije na Balkanu koja se nikada nije probudila i `nacionalno osvestila` za sta im skidam kapu.

Srebrena, Mrkalj, Zirice
ja razumem vasu zabrinutost i uznemirenost zbog napada i kritike na drzavu Srbiju
ali ispadate zlonamerni, jer vas sagovornik, pazljivo sam citao citave 32 stranice ove teme
postalo je zanimljivo na sredini, pravi duel a na kraju sam se zaprepastio,
Elem, vas sagovornik Romanus na svaki odgovor daje validne istorijske ili istoriografske izvore, cak i wikipediu, dok se vi frljate sa srpskim/rumunskim/bugarskim `dereticima`

To je kao da Astronomu ili Antropologu citirate Danikenna

Da treba dati Vlasima
pravo izbora ali sa duznom obazrivoscu, jer znam bio sam prisutan licno
nase partije skoro sve , se ponasaju kao seoski komesari prema Vlasima,
naravno imaju i njih u svojim redovima
a Vlasi se ponasaju kao da su jos u titovoj jugoslaviji i boje se da bilo sta kazu
zato preovladjuje stav u Beogradu da su Vlasi `nasi`, jer oni jednostavno nece nikoga da uvrede i naljute, a proces kulturne i nacionalne asimilacije traje dok mi ovo pisemo.
Mislim da je skretanje ka Rumunima i trazenje pomoci, prirodno,
vapaj smrtno ranjene mini nacije na Balkanu koja se nikada nije probudila i `nacionalno osvestila` za sta im skidam kapu.

Mi smo "zlonamerni", Romanus daje "validne istorijske ili istoriografske izvore, cak i wikipediu" i to "na svaki odgovor", a "nase partije skoro sve , se ponasaju kao seoski komesari prema Vlasima". Znači i ti si "naš"?

Hvala ti što si priznao da Romanus "napada i kritikuje drzavu Srbiju".

Dosado božja velikorumunska. :kafa:

Ако не можеш да престанеш да дискутујеш са нама,и ако немаш намеру да се "дружиш" са нама,зашто не можеш да престанеш да неуротично одговараш на наше поруке?
.:per:

Luxor ja mislim da je to upravo sto vi radite,
izdvajate iz konteksta recenice koje su savrseno jasne i maniru najgorih
`radikalnih` i `dss` skola, tvrdite da predstavljaju suprotnosti koje se potiru.

Ne mareci i ne citajuci te izvore, i verovatno nemajuci dovoljno analitickog i strucnog istorijskog znanja da ih shvatite vi se pravdate nekom recenicom, koja je ja mislim podmetnuta javnosti Srbije za razne zloupotrebe: `romunizacija`

Ako sada kazem da sam vrlo dobro upoznat sa svim izvorima koje pominje g. Romanus i da mi je jasna njegova poruka, stav, zar me to cini necijim placenikom? Ne, ne znam ga licno, niti me interesuje,
ali sam revoltiran vasim stavom u zadnjih / od 25. - 32 / stranica rasprave
Nemate nikakve podatke, istorijski vredne koji ce potkrepiti vase romanticarske stavove o poreklu Srba na ovim prostorima. Najznacajniji dokument u istoriji odnosa Srba i Vlaha je upravo popis kraljevine SHS koji mozete naci na internetu, zvanicni je dokument bio srpske drzave i govori o izvoru nasih problema cak i danas.

Na internetu takodje mozete naci stav da je strah od romanizacije strah od ekonomskog rata protiv Srbije - sva ili bar vecina rudnih bogatstva Srbije se nalaze u granicama Timoka-Morave i Dunava, 80% potencijala vetra se nalazi tu, da ne pominjem hidropotencijal - Djerdap I i II , kao i moguci solarni potencijal . Zar se ne secamo da je Kladovo / Kljuc, krajina poznato kao `srpska kalifornija`
Taj imaginarni strah od `stranih placenika` preovladjuje kod skoro svih predstavnika stranaka iz Beograda i postaje zvanicna politika istog prema Vlasima. Uzrok su novac, buduca ekonomija, interesi `velikih` .
Taj kraj je toliko nerazvijen da se od 1965 do danas nije nista ulagalo osim u neke zgrade i puteve, naravno ne racunam firme kopove i objekte koji sluze za eksploataciju prirodnih resursa. Odgovorno tvrdim da se istocna Srbija nalazi na prekretnici, bez obzira na Vlahe jer `za njih niko ne pita` zadnjih 50 godina.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back