Vlasi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
xxx

Uz malo truda svi oni mogu da razumeju Aromane, i Rumune svejedno iz koga kraja Rumunije, kao i Moldavce i Besarabe.
Zanimljivo u svemu tome je sto je potrebno vreme za adaptaciju rodjenog blilungualnog
:

Уз мало труда, пријатељу, ја могу да разумем Иранце, то је особеност Индоевропског субстрата.

Сумњам да си антрополог, онда не би овако колоквијално спајао "Влахе све и свуда".

Sto bi znacilo da Vlaha u Srbiji ima 400.540 ? ako se 90 % izjasnjavaju kao Srbi?

To sto ste rekli za Identifikaciju sa Rumunima stoji. Asimilacija je ipak ucinila svoje.
Rumuni su rumunozovali daleko veci broj Slovena-nego sto su Srbi posrbili Vlaha.
Genetska ispitivanja pokazuje da je najveci broj Rumuna ilirskog (srbskog) porekla.
Dacia je na kraju 4 Veka bila deo Ilirikuma-to znaci srpska-slovenska Provincija.
Tracani-Anticki Makedonci-Mikenski Grci-Balto-Slovenski Narodi su genetski slicni..
Vlasi su genetski blizi Fenicanima-Mionskim Grcima ..

books

Власи они Рашани, грчког закона шизматици сад у Илирикуму поштованог

http://books.google.com/books?id=IS...=0CGAQ6AEwCTgK#v=onepage&q=Illyri rex&f=false

Ово Ф што си видео је тврдо С. Иначе Феничани су пореклом Енети или Венети.
Pise na ruskom Fesalija...

http://ru.wikipedia.org/wiki/Фессалия

Veneti su Iliri-ima i keltskih plemena-mislim na Venete Italije..

J2 je stigao u Evropu u Tesaliju( Fesaliju) iz Levanta ( Fenikije)..
Fenicani i Mionski Grci su nosioci J2..

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cardial_map.png

Kartaginjani nisu cisti Fenicani..

Pise na ruskom Fesalija...

http://ru.wikipedia.org/wiki/Фессалия

Veneti su Iliri-ima i keltskih plemena-mislim na Venete Italije..

J2 je stigao u Evropu u Tesaliju( Fesaliju) iz Levanta ( Fenikije)..
Fenicani i Mionski Grci su nosioci J2..

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cardial_map.png

Kartaginjani nisu cisti Fenicani..

Нису, а нису ни Феничани чисти Леуко Сири, а нису ни Леуко Сири чисти Енети, то ти је можда и одговор на улазак Ј2, као и Е1б и њихово надвладавање на простору које је прво населио И2а2 са Балкана.

xxx
nemate ni vi pojma,
Ja naime, zaradjujem za zivot, proucavajuci te iste Vlahe,
to mi je posao. Antropologija mi je struka.

Vlasi iz Pomoravlja pricaju razlicitim dijalektom od Vlaha iz Bora i Kladova.
ali se vrlo dobro razumeju. Mislim na svesne, koliko-toliko obrazovane Vlahe, oni kafanski
ne razumeju ni svoje sagovornike preko puta stola, bas kao i sumadinci.

Uz malo truda svi oni mogu da razumeju Aromane, i Rumune svejedno iz koga kraja Rumunije, kao i Moldavce i Besarabe.
Zanimljivo u svemu tome je sto je potrebno vreme za adaptaciju rodjenog blilungualnog
`naseg` Vlaha u Italiji ili Spaniji od 1,5 do 3 meseca. Kada pocinju da aktivno pricaju i razumeju jezik zemlje domacina.
Zasto je to tako? Zato sto je latinski. verzije pralatinskog jezika u osnovi svakog modernog jezika zapadne Evrope, osim germanskih delova.

Tu padaju u vodu vase teze da su svi Dacani, Tracani i iliri - Srbi ili pretece Srba.
Sama lingvistika, zdrav razum vas pobija. Ne bih da gubim vreme raspravljajuci se sa vama
oko vasih zabluda ili svesnih i plasiranih dezinformacija. Cast i struka mi ne dozvoljava da
raspravljam o onome sto je i deci iz osnovne skole jasno,
i jos da dodam, mi Srbi smo poznati po tome da volimo da prisvojimo tudje obicaje i tradicije, Zaboga Dacani i Tribali su Srbi? Kazite to nekom ozbiljnom istoricaru :dash:
:whistling:

Dragi gospodine,
Cuti misljenje drugih je zlata vredno. Ja Vam pricam o mojoj prijateljici, koja je iz Negotina i fakultetski je obrazovana osoba, koja kaze da ima dosta razlike izmedju vlaskog koga ona prica i onog vlaskog koji se u Pomoravlju prica.
Takodje kaze da NE RAZUME Armane iz Makedonije, skoro NISTA, tako da to nije dezinformacija, vec realno stanje sa tacke gledista ljudi koji pricaju vlaski jezik...
Ja Vam ni u jednom trenutku nisam pominjala poreklo Srba ili Vlaha, vec Vam pisem o realnosti.
P.S. Sumadinci se pise velikim slovom i vrlo mi je cudno za nekog eksperta poput Vas, da ucini takav propust i napise malim slovom.

Уз мало труда, пријатељу, ја могу да разумем Иранце, то је особеност Индоевропског субстрата.

Сумњам да си антрополог,
онда не би овако колоквијално спајао "Влахе све и свуда".

1. ne verujem, poznajem ih nekoliko, probao sam da razumem sta pricaju medju sobom,cak i sta sirijci pricaju, ali bez uspeha. jednostavno nema sanse, cuje se poneka poznata rec, i nista.
2. Tvoje sumnje nisu na mestu.
3. slazem se sa tobom, nije mi namera da spajam i `rumunizzujem`, ili romanizujem "Влахе све и свуда" vec sam hteo da napomenem da se uz malo zdravog razuma i truda mogu razumeti sa vec navedenim da se ne ponavljam, ako zele, a pri tome konkretno mislim na Vlahe iz Istocne Srbije, koji su i bili predmet mog profesionalnog interesovanja u poslednjih 10 godina....

Rumuni su rumunozovali daleko veci broj Slovena-nego sto su Srbi posrbili Vlaha.
Genetska ispitivanja pokazuje da je najveci broj Rumuna ilirskog (srbskog) porekla.
Dacia je na kraju 4 Veka bila deo Ilirikuma-to znaci srpska-slovenska Provincija.
Tracani-Anticki Makedonci-Mikenski Grci-Balto-Slovenski Narodi su genetski slicni..
Vlasi su genetski blizi Fenicanima-Mionskim Grcima ..

Rumuni su vise ovo, Srbi su vise ono, to su samo natezanja, nas ovde to ne zanima,
Pre neku godinu sam citao jednu studiju instituta za genetiku iz Bremena gde se tvrdi
da je razlika izmedju balkanskih drzava-plemena od 0.5 do 2,5 %
Sa te strane smo svi isti na Balkanu.
Dzaba nam romanticarsko vidjenje istorije i slepi idealizam

Dragi gospodine,
Cuti misljenje drugih je zlata vredno. Ja Vam pricam o mojoj prijateljici, koja je iz Negotina i
....
P.S. Sumadinci se pise velikim slovom i vrlo mi je cudno za nekog eksperta poput Vas, da ucini takav propust i napise malim slovom.

Oho, ta nemojte se zestiti molim vas,
ja samo malko zurim i volim da raspredam na jelte narodskom jeziku, enmojte da
vas previse zanese to ali ne mogu da odolim .... :rotf::rtfm: ;)
mrzim kolokvijalnosti, gramaticke besmislice, i obracanje paznje na svaki zarez,
kao i pretvaranja svake vrste, volim da budem direktan i
da u komunikaciji bilo uzivo ili virtuelno kazem tacno ono sta mislim. Nemam potrebe da gradim sebi virtuelnog avatara za internet javnost zato sto mi to nije potrebno :)

za vas evo nekoliko meni omiljenih latinskih fraza / poslovica

Pulchra res homo est, si homo est
Vincit omnia veritas
Homo homini lupus est
Homo sum, humani nihil a me alienum puto

Pre neku godinu sam citao jednu studiju instituta za genetiku iz Bremena gde se tvrdi
На жалост , ово што тврдиш није истина.
Нисмо исти, постоје разлике, оне антрополошке су потврђене генетиком.
Шта би тебе, можда, занимало као "чињеница"? То што неки људи говоре истим или сличним језиком? Па онда присталице Денсусијануа ничу као печурке.

Oho, ta nemojte se zestiti molim vas,
ja samo malko zurim i volim da raspredam na jelte narodskom jeziku, enmojte da
vas previse zanese to ali ne mogu da odolim .... :rotf::rtfm: ;)
mrzim kolokvijalnosti, gramaticke besmislice, i obracanje paznje na svaki zarez,
kao i pretvaranja svake vrste, volim da budem direktan i
da u komunikaciji bilo uzivo ili virtuelno kazem tacno ono sta mislim. Nemam potrebe da gradim sebi virtuelnog avatara za internet javnost zato sto mi to nije potrebno :)

za vas evo nekoliko meni omiljenih latinskih fraza / poslovica

Pulchra res homo est, si homo est
Vincit omnia veritas
Homo homini lupus est
Homo sum, humani nihil a me alienum puto

Ocekivala sam neka objasnjenja od Vas, s`obzirom da ste "strucnjak" i da zaradjujete za hleb ovom i slicnim tematikama...
Umesto toga Vi ste osuli paljbu...Cudno! Vrlo cudno! Kao i sto su Vasi propusti cudni!
Bilo bi lepo da se vratimo temi!
Anthropos agrammatos, xylo apelekito!

На жалост , ово што тврдиш није истина.
Нисмо исти, постоје разлике, оне антрополошке су потврђене генетиком.
Шта би тебе, можда, занимало као "чињеница"? То што неки људи говоре истим или сличним језиком? Па онда присталице Денсусијануа ничу као печурке.

Pa naravno da nije istina,
zar bi bilo zanimljivo da smo svi isti?
Moja supruga je potomak nekog Vikinga :)
Svoje porodicno stablo mogu da potvrdim, dokumenta, relevantni izvori do 1800-te i ni makac dalje , opet sam zbog prirode posla `nabrzinu` ispisao koju poruku, ne bih voleo da ispada da vas spamujem ili nekoga vredjam, direktan sam jer sam takav i po prirodi, pa nisam objasnio
- geneticki smo samo 1,8 - 2.1% posto razliciti od Albanaca, realno i kulturoloski mnogo,
Ali, uvek ima neko Ali, to ne menja cinjenicu da smo ljudi, i da je sve ostalo samo finesa.
Proizvod odrastanja vere, obrazovanja, drustva, imprinta realnosti koji postoji na odredjenom podneblju itd...

ps. U Kalabriji sam upoznao cetvoricu Albanaca sa obale Jadrana, koji su prebegli motornim camcem i radili u lokalnoj `ditta di agriturismo` tj. hotelcici na selu proveo sam sa njima 1-2 zanimljive nedelje. Nisu muslimani, pola su katolici i pravoslavci pola muslimani kod njih,
ljube se cetiri 4! puta u obraz prilikom pozdravljanja, slusaju muziku koja je preslikana nasa narodna i ona sa splavova (kulturoloske razlike? ma da... samo puno orijentalizma i lelekanja)
znaju o Srbima samo nesto maglovito - komsije iz Jugoslavije, culi su za Vlahe, kod njih u kraju Vlah znaci brat (sic!)
ne znam da li na zvanicnom albanskom isto znaci,
i vole da cuvaju ovce i koze. Eto ljudske strane arhineprijatelja Srba ...
To me nervira kod danasnjeg sveta, ta netrpeljivost i zastranjivanje od nase prave ljudske prirode, i sve se to pravda - kapitalizmom, tranzicijom itd...

Zelim vam svako dobro ...

Bilo bi lepo da se vratimo temi!
Anthropos agrammatos, xylo apelekito!

... da se vratimo temi, i da prestanem da vas zamaram vise sa mojim vidjenjem ove puste blakanske realnosti
Elem, da zakljucimo:
Evo sta po meni neki tamo Vlah, `originale` pise o sebi i svojima,
ne znam ko je sta je i zasto je pisao, ali mi se svidja nacin, i nepretencioznost kojom je pisao o sebi svojim sunarodnicima i svojim precima
ja sam ovo iskopao iz arhive a nalazi se online i na borgrad.info ili bor-grad.com

Poslednja izmena:
... da se vratimo temi, i da prestanem da vas zamaram vise sa mojim vidjenjem ove puste blakanske realnosti
Elem, da zakljucimo:
Evo sta po meni neki tamo Vlah, `originale` pise o sebi i svojima,
ne znam ko je sta je i zasto je pisao, ali mi se svidja nacin, i nepretencioznost kojom je pisao o sebi svojim sunarodnicima i svojim precima
ja sam ovo iskopao iz arhive a nalazi se online i na borgrad.info ili bor-grad.com

...ali, taj sto je pisao bi tebao prvo da se odluci, da li su Vlasi Kelti, Mezo-Tracani, Tribali,Jermenskog porekla i Tracani koji primili kulturu i jezik od rimljana, ili romanizovani Arbanasi? Nema u tekstu ni jednog jedinog dokaza, koji potkrepljuje njegove tvrdnje...

Rumuni su vise ovo, Srbi su vise ono, to su samo natezanja, nas ovde to ne zanima,

Balkan je u antici najgusce naseljeni deo Evrope-kolevka Indo-Evropljana..
Po Herodotu na Balkanu je najbrojniji Narod od Indije do Britanije-Tracani..
Herodot je Ilire-Tracane i anticke Makedonce -obiljezio na mapi sveta kao jedan Narod Tracani..

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Herodotus_world_map-en.svg

Od najbrojnijeg Naroda -vode poreklo svi Indo-Evropski Narodi.
Herodotovi Tracani su stablo-grane su Kelti-Germani-Romani-Balti-Indo-Iranci-Tohari-Grci-Jermeni-Hetite-Pirgijanci...
Grci u antici su imali samo Gradove -drzave..
Grk je helenizovan Varvarin..
Grci su varvari koji govore Grcki.
Anticki Makedonci su Varvari-dok je Aleksandar Makedonski Helenizovan .
Grci su raseljeni sa Balkana posle osvajanja Aleksandra Makedonskog i u 5 Veku na Balkanu je postojala samo Ilirija i Trakija.
Posle podele Rimske Imperije-Vizantija je preselila iz Juzne Italije veliki broj Grka i Arbenesha u Grcku i Epir.
Od nesto malo Grka-pogrcenih Slovena-Ilira-pogrcenih Cincara i Arbenesha je formirana Grcka koja je prvi put imala milion stanovnika 1860 god.
Posle I Svetskog Rata iz Turske je preseljeno preko 1.5 milion Grka u Grcku.
Od preseljenih Arberesha iz Juzne Italije je formirana Albanija.
U 13 Veku je postojala Velika Vlaska-na teritoriji Tesalije i mala Vlaska .
Od Male Vlaske je kasnije formirana Rumunija.
Vlasi vode poreklo iz Tesalije-po gradu Volosu je ime gde su se naselili pre vise od 6000 god.

Poslednja izmena:

Mogu li da dobijem link ?

Y-haplogroups in Serbia

I2A 38 % - kratko objašnjenje ( I2A haplogrupa je muška linija koja je naselila Balkan pre nekih 25.000 godina, paleolit. Lovci-sakupljači. Potiču sa bliskog istoka. Daleki rođaci ove grupe čine glavninu stanovništva današnje Švedske )

E1B1B 20 % - E1B1B haplogrupa je muška linija koja je naselila Balkan pre nekih 8000 godina, Neolit. Potiču sa bliskog istoka. Pripadnici neolitskih haplogrupa činili su kulturu Vinče. Izmislili su poljoprivredu, pismo, trgovinu. Konkretno E1B1B sa Balkana se pre nekih 12.000 godina odvojila od drugih E1B1B podgrupa. Dakle, daleki rođaci po muškom poreklu su današnji Somalci i Etiopljani, Egipćani, Berberi, Libanci. Od drevnih naroda, ta haplogrupa vezuje se za Feničane. Interesantno je da su po svemu sudeći Balkansku varijantu E1B1B po bliskom istoku raširili vojnici Aleksandra Makedonskog, jer se u malim procentima ova hg pojavljuje širom teritorija nekadašnjeg Makedonskog carstva.

R1A 19 % - R1A haplogrupa potiče iz Istočne Evrope. Ovoj genetskoj liniji se pripisuje pronalazak gvožđa i čelika, indoevropskih jezika. U drevna vremena ovoj haplogrupi pripadali su uglavnom drevni Arijevci, Sarmati, Skiti i Sloveni, kao i nešto Skandinavskih Germana. Danas je ubedljivo najčešća među Lužičkim Srbima, Poljacima, Ukrajincima, Rusima, Skandinavcima, Škotima, kao i najvišim kastama u Indiji.

R1B 14 % - R1B haplogrupa je originalno nastala u Evroaziji. Pre poslednjeg ledenog doba naselili su čitavu Evropu, gde su i dan danas najčešća haplogrupa. Pretpostavlja se da je ovo bila haplogrupa Kromanjonaca.
Pripisuje im se istrebljenje Neandertalaca. Danas čine veliku većinu čine u Irskoj ( preko 90% ), Britaniji, Francuskoj, Španiji, Portugalu, Nemačkoj, Italiji itd. Osim zapadne Evrope, druga grana R1B obitava na Kavkazu.

J2 9 % - J2 je još jedna od neolitskih haplogrupa koje su naselile Balkan u doba eskpanzije prvih poljoprivrednika na planeti.
--------
Y-haplogroups in Greece
E1B1B 32 %
R1B 31 %
J2 14 %
R1A 12 %
I2A 11 %
--------
Y-haplogroups in Bulgaria
R1B 41 %
E1B1B 31 %
R1A 28 %
--------
Y-haplogroups in RMacedonia
I2A 39 %
E1B1B 26 %
R1A 20 %
J2 15 %
R1B 10 %
-------
Y-haplogroups in Romania
E1B1B 38 %
R1A 29 %
R1B 25 %
I2A 8 %
-------
Y-haplogroups in Turkey
G 28 % - haplogrupa G je takođe neolitska haplogrupa.
R1B 21 %
J 16 % - za razliku od J2, haplogrupa J se pojavljuje samo u zapadnoj Aziji. Ovo su takođe neolitski zemljoradnici.
K 11 % - haplogrupa K je veoma drevna. Ona je predak svih ljudi koji pripadaju grupama R1A, R1B, Q itd. Drugim rečima, ovo je haplogrupa od koje su nastali gotovo svi današnji Evropljani, Azijate i Indijanci iz Amerike. Današnji Turci su je verovatno dobili od drevnih proto-Turaka koji su došli iz udaljenih područija Sibira.
F* 11 % - Haplogrupa F je još drevnija. Od ove haplogrupe je poteklo nekih 90% svih stanovnika planete zemlje. Danas postoji još u Koreji. Turci su je takođe verovatno dobili od migracija drevnih plemena iz severne Azije. ( neki lingvisti tvrde da su Turski, Mongolski, Japanski i Korejski jezici potekli od istog pretka, evo i genetskih pokazatelja da je to vrlo moguće ). Ova drevna haplogrupa pojavljuje se i među populacijama severne Afrike, zapadne Azije, kavkaza itd.
R1A 9 %
I2A 4 %

Po procentualnoj sličnosti Srbima srodni su:
Similarities with Serbs
FYROM 96%
Greece 66%
Hungary 65%
Ukraine 62%
Romania 61%
Lithuania 57%
Bulgaria 53%
Poland 52%
Italy 51%
Morocco 48%
Tunisia 43%
Turkey 42%
Russia 32%

Ovi podaci pokazuju:
- Balkanci su međusobno uglavnom srodni.
- Grci su najbliži ostalim narodima Balkana.
- Srbi i Makedonci su genetski gledano jedan narod.
- Turci su genetski udaljeni od Balkanaca

Сократе, не знам шта би било меродавније него да чујеш како моја породица говори "између себе" да те убедим да су ми Власи итекако познати, хехехе.
А ти? Шћу румуњешће?

nemate ni vi pojma,
Ja naime, zaradjujem za zivot, proucavajuci te iste Vlahe,
to mi je posao. Antropologija mi je struka.

Sokrate, Tesko mi je da uspem da ti objasnim, kad ne zelis da razumes sta ti rekoh: ti uzimas pare proucavajući, gledas sa strane...Ja sam od "njih", medju "njima"..
Mozda ce ovako biti jasnije: dok ti prelistavas šturu literaturu i razmisljas o sexu gledajuci slicice, ja ga upraznjavam.Iskustvo empirijsko i teoretsko ne da se uporediti.:D

P.S. Izvinjavam se nekima, ne nadjoh bolji primer da prosvetlim ovog placenika.:dash:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back