Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Mozes li da mi napises nesto o njima,osim za ove proterane za njih sam citao i znam da nisu pravi vlasi.
Pozz nzm da li postoji tema ali treba mi odgovori obrisite je posle.
Zanima me ko su bili Vlasi,od kada postoje,odakle su dosli,jesu li ratovali i kakav su narod?
Hvala
The Vlach Connection:
--------------------------------------------------------------------------------
Vlach is itself an interesting word. It seems to be a derivative from the same Germanic word cognate to welsch in German and Welsh in English, both meaning Roman, whether the Romans be Latin-speaking or Celtic-speaking. Vlach itself is Slavic (taking that form in Czech) and could mean Italian or Romanian, though the same word, with appropriate case endings, turns up in mediaeval Latin (Blachi) and Greek (Blakhoi, pronounced Vlakhi), only applied to the Romance speakers of the Balkans. It also occurs in Polish as Wloch, in Hungarian as Olasz, in Russian as Volokh, in Yiddish as Walach, and in various other forms even in those same languages (cf. "Vlach," A Dictionary of Surnames, Patrick Hanks and Flavia Hodges [Oxford University Press, 1988], p. 558). Vlach also significantly turns up in the name of the first Romanian principality: Wallachia (or sometimes "Walachia" . Thus, we can imagine the word being left behind in the Balkan Sprachbund by the German tribes during their stay in Eastern Europe and the Balkans.
--------------------------------------------------------------------------------
Ovo su tipična inkoherentna nagađanja koja su i danas děo main-stream istoriografije. Lupanje. Mislim, Walach u jidišu je prěuzet iz němačkog. Izraz Vlah su Germani prěuzeli od Slověna, a jedina kopča s romanofonijom je u tome što su rimske robove Slověni zvali vlakima/vlasima... Dobro kažu Rusi - Volok, što je opet tegljač, kao i vo(l), volak.
E sad, otkud Vlasi na baltiku, u Poljskoj itd... koji crni Romani?!?
Sami Poljaci imaju stariju rěč za sebe Leh, što je isto ono što Vendi kažu - Lah. Razlika je u vokalizaciji suglasnika l kao u vlk - vlek, vlak, vuk. Ova prva dala je sěvernog Vlaha - Vleha, tj. 'Leha, a druga je dala Vlaha i 'Laha.
Eto, tako naziv Vlah odgovara nižoj ("vlačnoj") klasi Slověna!
(30.11.2008)
aha
a otkud sloveni u svajcarskoj(Walo-Romansch), belgiji(Waloon) i britaniji(Welsh)?
Znao sam da nisu rumuni vlasi iako svi pricaju da jesu.
P.S.Hvala na detaljnom objasnjenju Mrkalj XD
Ako sam mrkalja razumeo on prica o stalezu vlaha, a ne o narodu vlaha.
Vlasi i rumuni su minimalno srodni narodi
Pozz nzm da li postoji tema ali treba mi odgovori obrisite je posle.
Zanima me ko su bili Vlasi,od kada postoje,odakle su dosli,jesu li ratovali i kakav su narod?
Hvala
Postoje tri vrste vlaha/Vlaha.
1) vlasi, stočarski stalež u srědnjověkovnoj Srbiji
2) Vlasi, romanizovani starosěděoci Balkana; dobrim dělom su to romanizovani balkanski Slověni i/ili Srbi; etimologija naziva od staroslověnskog vlak=težak, rob
3) (nepostojeći) Vlasi koje su izmislili hrvatski frankovci da bi razbili srpski etnički korpus na svojoj teritoriji i otvorili put ka asimilaciji Srba (kojima negiraju srpstvo) u Hrvate
Ako sam mrkalja razumeo on prica o stalezu vlaha, a ne o narodu vlaha.
Vlasi i rumuni su minimalno srodni narodi
Pa to 3. ne dođe posebno, već valjda uključuje ovo prvo?
Inače, ima tu istine. Od XIII vijeka Hrvatska ima značajan broj pravoslavnih Vlaha. Međutim, Srbi se u brojnosti počinju tek od XV vijeka doseljavati u HR (prije toga ih moglo biti samo izolovana šaka, npr. pratnja koju je Jelena sestra Dušanova dovela u Hrvatsku i naselila prilikom udaje za bana Mladena Šubića i sl.)
Ne brini, oma će izvuče rumunski rečnik da ti dokaže retroaktivnu primenu romanofonije..... ili čak velikog naučnika Nikolae Densusianua koji je i Pelazge smatrao Rumunima......Slavene, hajde ti definiše te "Vlahe". Narod? Etnička grupa? Ili pak "romanofono starosědělačko stanovništvo" (uz dokaz o romanofonosti if you please).
Slavene, hajde ti definiše te "Vlahe". Narod? Etnička grupa? Ili pak "romanofono starosědělačko stanovništvo" (uz dokaz o romanofonosti if you please).