gost 428502
Poznat
- Poruka
- 7.257
@Krishna
Ovi Vlasi iz istočne Srbije su znatno blizi Srbima nego bilo kojim Rumunima?
Ovi Vlasi iz istočne Srbije su znatno blizi Srbima nego bilo kojim Rumunima?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pa izgleda greše.Ali prema našim etnografskim studijama, starosedelaca bi tu trebalo da bude, kao i u slučaju Šumadije i Pomoravlja, baš strašno malo?
Najsevernije oblasti u genetskom smislu.
Od onih juznijih ili istocnijih su tek udaljeni da ne bi imalo uopste smisla ni testirati.
Uprošćeno, one sa najvećim stepenom slovenske genetike kao i severne uopšteno a da se izjasnjavaju kao Rumuni iz Rumunije.Ovo ne znam šta znači.
Mislim na ono što se moglo videti do sada?Ниси још довољно генетски испитани, ни по y днк ни аутосомално.
Покушавам да нађем неки влашки аутосомални резултат, мсм да ћу га добити нешто касније.Mislim na ono što se moglo videti do sada?
Da, to jeste.Покушавам да нађем неки влашки аутосомални резултат, мсм да ћу га добити нешто касније.
Преко СДП није било организованог тестирања источносрбијанских Влаха на y днк, али повремено искочи резултат неког њиховог рода. Стојићевићи Власи од којих је Гордана Стојићевић су R1a-M458, то је недавно објављено. Имају разних хаплогрупа. Неко на Пореклу је запазио да је код источносрбијанских Влаха повишен удео Ј2 хаплорупе у односу на Србе. Румуни такође имају више Ј2 од Срба.
Ако је, према теби, скоро половина генетике Срба староседелачка како се то десило без асимилације староседелаца, то јест Влаха? Ајде објасни, у ком веку су се ти Власи са великим почетним словом В стопили у Србе и постали власи са малим в-ом?Они су били власи у социјалном смислу тј. њихови преци док нису изишли из влашког статуса и уздигли се до племства (неке гране Мириловића, Храбрена, Косача и других). Етнички су били Срби; а завичајно Мириловићи су Травуњани, Храбрени Захумљани, а Косаче Рашани (по данашњим регионалним границама сви су Херцеговци).
Pogledajte prilog 984421
@Demagogic @Lanselot @veliki krang @Pravi Vlah @JustinCase
A, jde ti meni reci kako da je kod rumuna 50% slovenske genetike pa ću onda ja tebi reći ovo što si pitao. Hvala.Ако је, према теби, скоро половина генетике Срба староседелачка како се то десило без асимилације староседелаца, то јест Влаха? Ајде објасни, у ком веку су се ти Власи са великим почетним словом В стопили у Србе и постали власи са малим в-ом?
И који су докази? Лична имена ме не импресионирају јер знам да је у источној Србији српска црква век и по смишљено давала српска имена Румунима. Исто важи и за писмо на словенском.
Ако је, према теби, скоро половина генетике Срба староседелачка како се то десило без асимилације староседелаца, то јест Влаха? Ајде објасни, у ком веку су се ти Власи са великим почетним словом В стопили у Србе и постали власи са малим в-ом?
И који су докази? Лична имена ме не импресионирају јер знам да је у источној Србији српска црква век и по смишљено давала српска имена Румунима. Исто важи и за писмо на словенском.
Gde to?To što navodno 50-51 odsto Srba muškaraca vodi poreklo od slovenskih doseljenika, ne znači da su svi ostali od Vlaha. Koliko vidim svačeg tamo ima; i dela genetike sa Bliskog istoka. Oko 9 odsto Srba bi po genetskim istraživanjima trebalo da je germanskog porekla, a oko 5% keltskog, npr. Mada je to možda moglo biti preko vlaškog posrednika pre asimilacije, istina.
Gde to?
Tako nekako( u vezi seobe).Rukovodilac Srpskog DNK projekta Milan Rajevac kaže da 50 odsto Srba ima slovensko poreklo, dok je u drugoj polovini najviše onih s genima starosedelaca Balkana. Dodaje da su se u genetski kod Srba „upisali“ i Germani, ali i narodi sa Kavkaza i Bliskog istoka.
https://www.rts.rs/page/magazine/sr...lovenskog-porekla-a-svaki-deseti--german.html
Inače, ako dobro razumem tvrdnje Srpskog DNK projekta, seoba bi zaista trebalo da je bila masovnija tj. svakako danas imamo više potomaka došljaka nego starosedelaca?
Прво, генетика се на раздваја по етнцитету.A, jde ti meni reci kako da je kod rumuna 50% slovenske genetike pa ću onda ja tebi reći ovo što si pitao. Hvala.
I mnogo njih produžilo prema novoosvojenim teritorijama, sve do Bitolja.
Selo Dihovo pre 4/5 generacija najmlađi brat od 5(ostala 4 u Americi) kupili od Turčina platili u zlatu, Vlasi kaže i nisu Cincari koji su u gradovima većinom.Niđe veze sa Cincarima. Vlasi našeg srednjovekovnog prostora, Cincari, Ćići, Meglenski Vlasi, Kucovlasi i šta ti ja znam sve više, jesu romanofone zajednice koje u jezičkom smislu imaju razne srodnosti sa Vlasima istočne Srbije, naravno, ali su drugačije etničke kategorije, kao što su to Srbi i Rusini.
Мада се не слажем са ненаучном терминологијом који овај сајт користи, примећујем да уопште ниси одговорио на моје питање.@Pravi Vlah
Око 40% српске аутосомалне генетике у просеку је палео-балканског ("влашког") порекла.
Pogledajte prilog 987620
Итекако је било насиља. Прокопије описује да су Словени упадали у Римско Царство и да су мучили, убијали и поробљавали становнике.Sloveni su se mesali sa raznim romanskim plemenima, isto kao i romani sa slovenskim.
Nikakvog zabelezenog nasilja tu nije bilo.
Ja ne znam da li je moguće da to nekome nije jasno.
Lanselot:"Tih Vlaha iz Rumunije je bilo max 80.000 i to je poprilično velikodušno, ali istočna Srbija broji više stanovnika od kojih nisu svi doseljenici iz Rumunije."
Selo Dihovo pre 4/5 generacija najmlađi brat od 5(ostala 4 u Americi) kupili od Turčina platili u zlatu, Vlasi kaže i nisu Cincari koji su u gradovima većinom.
Tim mi rečima rečeno, a ja sad odgovaram/nadopunjavam na Lanselotov post.
Румуни који се се досељавали на данашња места почињевши крајем седамнестог века нису стизали ни до Ниша. А Аромуни (Цинцари) су се кретали из данашње Албаније и Македоније према северу након османских (албанских) напада на Москопоје у осамнаестом веку.Lanselot:"Tih Vlaha iz Rumunije je bilo max 80.000 i to je poprilično velikodušno, ali istočna Srbija broji više stanovnika od kojih nisu svi doseljenici iz Rumunije."
Selo Dihovo pre 4/5 generacija najmlađi brat od 5(ostala 4 u Americi) kupili od Turčina platili u zlatu, Vlasi kaže i nisu Cincari koji su u gradovima većinom.
Tim mi rečima rečeno, a ja sad odgovaram/nadopunjavam na Lanselotov post.
Румуни који се се досељавали на данашња места почињевши крајем седамнестог века нису стизали ни до Ниша. А Аромуни (Цинцари) су се кретали из данашње Албаније и Македоније према северу након османских (албанских) напада на Москопоје у осамнаестом веку.
Сви савремени народи су конгломерати.Нови тренд у научној елити у Румунији примећује да се романско наслеђе Румуна манифестује првенствено на "језичком и културном нивоу". Научници напуштају рестриктивну формулу искључиво биолошког порекла Румуна од дако-римских предака. Ни у доба Римског царства, нити, још више, у средњем веку, Румуни нису били етнички, већ културни конструкт. На територији насељеној Румунима од антике до данас, није била заступљена само дако-римска заједница, већ читав конгломерат становништва и култура.