Vlasi — balkanski fenomen

Прво, генетика се на раздваја по етнцитету.

Не волим да улазим у разговор са икоме који то не схвата.
Ако ће ти бити лакше да скапираш, 50% аутосома просечног Румуна се поклапа са аутосомима ранословенских скелета ископаних по средњој и источној Европи.

По мом мишљењу, Срби му уопште нису главни непријатељ, већ став и дрски покушаји да му се наметне неку српску доктрину или наратив. Односно, Влаха у Србији нема јер су се претопили у српство. Данас прекомерна политизација и научна технологизација питања доводе само до фиктивних историографских расправа.
Власи су били, јесу, и вероватно ће бити, упркос чињеници да више нису чисто етничка формација, већ социодемографска група
Jel priznajete vi svoje Vlahe tamo u Rumeliji? Plovdivu itd?

Аха, а доказ?
Као што си могао да видиш међу припадницима херцеговачких влашких катуна из 14-ог века доминирају словенска имена, исти случај је и са власима из повеље краља Милутина (14. век), као и међу именима кметова уписаним у Дечанску хрисовуљу (14. век). Имена која нису словенска су хришћанска и она су у мањини, а типичних источнороманских имена нема. Што значи да су у 14-ом веку Власи са великим В увелико били претопљени у Србe и од њиховог језика имена тада није било ни трага. Словенизација главнине Влаха са великим В на српском етничком простору се морала завршити до 13-ог века, а почела је вековима раније. Након 13-ог века је сигурно у неким тешким забитима остало нешто мало Влаха са великим В тј. романофоних, али то су остаци небитни за српску етно-генезу. Од Влаха Србије и српских земаља који су се стопили са словенским Србима до 13-ог века данашњи Срби вуку око 40% палео-балканске генетике аутосомално. Ти средњовековни српски Власи са великим В немају везе са Румунима, Цинцарима, нити са Власима источне Србије који су мигранти са почетка 18-ог века, то су били скроз други Власи.

@Lanselot

Као што си могао да видиш међу припадницима херцеговачких влашких катуна из 14-ог века доминирају словенска имена, исти случај је и са власима из повеље краља Милутина (14. век) као и међу именима кметова уписаним у Дечанску хрисовуљу (14. век). Имена која нису словенска су хришћанска и она су у мањини, а типичних источнороманских имена нема. Што значи да су у 14-ом веку Власи са великим В увелико били претопљени у Срби и од њиховог језика имена тада није бико ни трага. Словенизација главнине Влаха са великим В на српском етничком простору се морала завршити до 13-ог века, а почела је вековима раније. Након 13-ог века је сигурно у неким тешким забитима остало нешто мало Влаха са великим В тј. романофоних, али то су остаци небитни за српску етно-генезу. Од Влаха Србије и српских земаља који су се стопили са словенским Србима до 13-ог века данашњи Срби вуку око 40% палео-балканске генетике аутосомално. Ти средњовековни српски Власи са великим В немају везе са Румунима, Цинцарима, нити са Власима источне Србије који су мигранти са почетка 18-ог века, то су били скроз други Власи.

@Lanselot
Nije njegov problem oko Vlaha istocne Srbije, vec on cilja na asimilaciju Slovena tj onih u Vlaskom statusu. Srbima nikad nije bio cilj da asimiliju druge, pola svog naroda smo pogubili.
Sto se tice Vlaha istocne Srbije neka se izjasne svi kao Rumuni mene ne tangira uopste.

Nije njegov problem oko Vlaha istocne Srbije, vec on cilja na asimilaciju Slovena tj onih u Vlaskom statusu. Srbima nikad nije bio cilj da asimiliju druge, pola svog naroda smo pogubili.
Sto se tice Vlaha istocne Srbije neka se izjasne svi kao Rumuni mene ne tangira uopste.
Влајков циљ је да докаже да су херцеговачки и Милутинови власи били Румуни. :dash:

Upravo to, a to je u najmanju ruku bezobrazluk.
Романофони Власи српких земаља који су се током средњег века стопили са словенским Србима и учестовали у етно-генези данашњих Срба су делом били говорници далматског језика који спада у групу итало-далматских језика, а делом говорници источнороманских језика. Ни једни ни други нису били ни Румуни ни Цинцари, а некима од њих су остала забележена племенска имена: Кричи, Шпањи, Букумири, Матаруге, Матагужи.

Poslednja izmena:
Jel priznajete vi svoje Vlahe tamo u Rumeliji? Plovdivu itd?
Па, Власи су одувек постојали у Бугарској. За признавање као етничке мањине - не, барем ја не знам за тако нешто, иначе нико не пориче њихово влашко порекло. Васил Канчов је у 19. веку у целој Македонији направио попис становништва по регионима, скоро свуда је помињао Влахе, заједно са Бугарима,Турцима и Грцима. Али у последњих 70 година, македонски историчари су их прерадили на такав начин - да је тамо где је написан Бугарин постао Македонац, а Власи су постали Грци.
P.S.
Данас Пловдив није у Румелији, већ у јужној Бугарској на реци Марици у историјској области Тракији.

Poslednja izmena:
Као што си могао да видиш међу припадницима херцеговачких влашких катуна из 14-ог века доминирају словенска имена, исти случај је и са власима из повеље краља Милутина (14. век), као и међу именима кметова уписаним у Дечанску хрисовуљу (14. век). Имена која нису словенска су хришћанска и она су у мањини, а типичних источнороманских имена нема. Што значи да су у 14-ом веку Власи са великим В увелико били претопљени у Србe и од њиховог језика имена тада није било ни трага. Словенизација главнине Влаха са великим В на српском етничком простору се морала завршити до 13-ог века, а почела је вековима раније. Након 13-ог века је сигурно у неким тешким забитима остало нешто мало Влаха са великим В тј. романофоних, али то су остаци небитни за српску етно-генезу. Од Влаха Србије и српских земаља који су се стопили са словенским Србима до 13-ог века данашњи Срби вуку око 40% палео-балканске генетике аутосомално. Ти средњовековни српски Власи са великим В немају везе са Румунима, Цинцарима, нити са Власима источне Србије који су мигранти са почетка 18-ог века, то су били скроз други Власи.

@Lanselot
Како можеш да постављаш словенска имена као доказ ичијег српства кад добро знаш да је током деветнаестог и двадестог века српска црква давала Румунима српска имена?

Илити опет се правиш луд.

Што се тиче 14 века, како су сви били Сербље кад их закон раздваја на Сербље и Влахе? Овде би се често дао лажни одговор да није писало Сербље него себари. То и ти би могао лако да провериш.

Što se tiče asimilacije Vlaha, to je bio vrlo jasan cilj, i prosvetnog sistema i problem o kojem se diskutovalo. Ovde sam postavljao delove polemika u Beogradu u kojima se raspravljalo o neuspesima i predlagalo šta treba u pristupu pitanju srbizacije Rumuna istočne Srbije promeniti. Dakle to jeste bila u izvesnom smilslu zvanična politika, Crkve i države, skoro dva veka.

Како можеш да постављаш словенска имена као доказ ичијег српства кад добро знаш да је током деветнаестог и двадестог века српска црква давала Румунима српска имена?

Илити опет се правиш луд.

Што се тиче 14 века, како су сви били Сербље кад их закон раздваја на Сербље и Влахе? Овде би се често дао лажни одговор да није писало Сербље него себари. То и ти би могао лако да провериш.
Види, кад се неко зове Ханс или Фридрих то је обично Немац или Аустријанац, а не Кинез, Арапин или Пакистанац.
Овде се луд правиш само ти, са понављањем пар истих ствари годинама као покварена плоча. Понављаш годинама као нека досадна бабетина великорумунске глупости "Власи сви и свуда", "зла СПЦ претвори јадне Влахе у Србе" итд. Шта би тек радио да се херцеговачки влашки катунари и Милутинови власи нису звали Милош, Радоња, Прибислав, Радоје, Радивој, Радосав итд, већ Ђин, Јон, Негул...

@veliki krang @Lanselot @Mrkalj
Овај влајко све већи трол из дана у дан и све се више прави луд. 😆

Poslednja izmena:
Све док власи милутинизирате и херцеговинизирате, наравно да ће бити људи који не разумију вашу поенту.
Јесам ли тебе ишта питао падобранац? Држ' се ти балгарских и чокалистанских тема благо мени, остави се Херцеговине коју су видио само на карти.

Па ни то није тачно - I2a -L621 (Y3120), није словенска хаплогрупа.
Докази?

I2a-Din нађена у скелету из Пољске старом 1100 година, а опште је познато да је Пољска била пуна Илира и Трачана :rotf: https://www.theapricity.com/forum/showthread.php?214540-I2a-Din-in-900s-AD-Poland

Око 13 милиона источнословенских мушкараца (око 8 милиона руских, 4 милиона украјинских и 1 милион белоруских) су носиоци I2-Y3120, све Илир до Илира Бога ти. 😆

Frequency-of-I2a-Dinaric-map (2).jpg

@Ројалиста

Poslednja izmena:
Јесам ли тебе ишта питао падобранац? Држ' се ти балгарских и чокалистанских тема благо мени, остави се Херцеговине коју су видио само на карти.
Па мене не питаш - ово је отворена дискусија - такође нисам те замолио у теми о Шопе да разбацујеш глупости о песмама написаним црквенословенизмам а ти да тврдиш да су то биле архаичне српске речи! На пример
1628640089728.png
. Да ли и даље тако мислиш ?

Па мене не питаш - ово је отворена дискусија - такође нисам те замолио у теми о Шопе да разбацујеш глупости о песмама написаним црквенословенизмам а ти да тврдиш да су то биле архаичне српске речи! На пример Pogledajte prilog 988016. Да ли и даље тако мислиш ?
Бугарски ганци разглаба о српском језику. Какви се све пацијенти и креатуре неће појавити на овом форуму, сачувај Боже и саклони...

Па мене не питаш - ово је отворена дискусија - такође нисам те замолио у теми о Шопе да разбацујеш глупости о песмама написаним црквенословенизмам а ти да тврдиш да су то биле архаичне српске речи! На пример Pogledajte prilog 988016. Да ли и даље тако мислиш ?

Pa vidi, pre su naše nego vaše, jer mi smo u originalu Sloveni, dok vi niste.

Докази?

I2a-Din нађена у скелету из Пољске старом 1100 година, а опште је познато да је Пољска била пуна Илира и Трачана :rotf: https://www.theapricity.com/forum/showthread.php?214540-I2a-Din-in-900s-AD-Poland

Око 13 милиона источнословенских мушкараца (око 8 милиона руских, 4 милиона украјинских и 1 милион белоруских) су носиоци I2-Y3120, све Илир до Иира Бога ти. 😆

Pogledajte prilog 988015

@Ројалиста
Па, нисам посебно у теми генетике, али и овде изгледаш превише површно...

Хаплогрупе су генетска, а не географска, језичка, национална или друштвена категорија. То значи да се не могу означити према језику којим говоре њихови носиоци, земљи у којој живе или вери коју практикују ... Свака хаплогрупа означава заједничко генетско порекло људи који је деле, а сви припадају истом етносу -расна група која је имала своју еволуцију.
Нације су мешавине различитих хаплогрупа, али саме хаплогрупе се не мешају. Дакле, ниједан човек l2а1 није учествовао у етногенези генетских Словена, али су многи људи l2а1 дефинитивно учествовали у етногенези словенских (или германских, романских ...) нација.
У неким случајевима, хаплогрупе се могу повезати са одређеним етно-расним/генетским групама. На пример, очигледно је да су већина данашњих европских R1a људи (тј. 99%) Словени, R1b људи су Келти (или, да будемо прецизни: нису сви R1b мушкарци Келти, али су сви Келти R1b !!) , а људи l1а су „северњаци“ или Немци уопште. Наравно, преци ових људи нису били познати под тим именима пре 3000 година.
Да ли ти капираш сада?

Pa vidi, pre su naše nego vaše, jer mi smo u originalu Sloveni, dok vi niste.
Па, за тебе знамо да си Словен из Крушевца - града који је био под бугарском влашћу неких 400 година ... као што знаш , ја сам мешовитог чешког и бугарског порекла и не стидим се да се зовем Бугарин, чак и ако сам чешки држављанин већ више од 23 година

Па, за тебе знамо да си Словен из Крушевца - града који је био под бугарском влашћу неких 400 година ... као што знаш , ја сам мешовитог чешког и бугарског порекла и не стидим се да се зовем Бугарин, чак и ако сам чешки држављанин већ више од 23 година

Zapravo nije, genije. Jer, Kruševac je osnovan 1371. godine od strane Cara Lazara, a pre toga na tom mestu nije bilo nikakvog naselja. Tako da Kruševac nije mogao da bude pod bugarskom vlašću ni četiri meseca, a kamoli četiri godine.

Back