Vlasi — balkanski fenomen

Не бих рекао да Власи Србије желе да се укључују у српско друштво јер, ко год је био у стању да изађе, отишао је на Запад. Овде навелико млатимо празну сламу. Остало је врло мало влашке деце у српским школама.
Видиш пријатељу, у Србији Власи још увек егзистирају са свешћу о свом пореклу,
чувају фолклор и језик. Где су хрватски Власи, питаш ли се некад?
Да ли су похрваћени или посрбљени а босански, шта је са њима?
Зашто сви редом из региона шиље киту на Србији?

Видиш пријатељу, у Србији Власи још увек егзистирају са свешћу о свом пореклу,
чувају фолклор и језик. Где су хрватски Власи, питаш ли се некад?
Да ли су похрваћени или посрбљени а босански, шта је са њима?
Зашто сви редом из региона шиље киту на Србији?

Bolje je pitanje sto mislis da je napad na Srbe i Srbiju, ako se kaze da Srbi isto asimiliraju druge ljude.

To je problem.

Asimilacija je prirodan proces koji se desava u svakom drustvu, za 3 generacije moji naslednici isto necu biti Srbi.

И ја видим колико ти носиш огромне претпоставке које нимало нису тачне. А знам да шта год овде ја напишем никако неће променити ни твоје ставове ни осталих које те овде подржавају.
Pa mene ovde niko ne podržava, ta podrška je slučajna i samo mi dodatno govori da je u pitanju istina čim se oko toga slažemo.

Pazi, ti ovde govoriš - pazi sad - o asimilaciji. O asimilaciji grupe koja već 200 godina ima svoje ime, svoj jezik i svoj folklor. I čak više od toga, taj jezik i taj folklor šire i u drugim etničkim grupama.

Ja koliko znam, asimilacija je npr. ono što se dogodilo desetinama hiljada Srba u Rusiji koji su se tamo naselili pre 250 godina i danas tamo Srba nema. Ne postoje. Nije ni slovo "S" ostalo. A za tebe je asimilacija kada se neko ne izjašnjava nacionalno onako kako bi ti voleo da se on izjasni?

Bolje je pitanje sto mislis da je napad na Srbe i Srbiju, ako se kaze da Srbi isto asimiliraju druge ljude.

To je problem.

Asimilacija je prirodan proces koji se desava u svakom drustvu, za 3 generacije moji naslednici isto necu biti Srbi.
Zato što Pravi Vlah ne predstavlja to kao prirodan proces, već kao čin agresije i ugnjetavanja.

Ja upravo stojim iza stanovišta da je asimilacija u većinski narod iste kulture i vere prirodan proces. Ali ovde je problem što se tvrdi da se dogodila asimilacija, a na terenu ljudi uopšte nisu asimilovani nego naturalizovani. Svesni su vlaškog porekla, govore vlaški, smatraju Rumune svojim srodnicima, ali isto tako i Srbe smatraju svojim srodnicima, a Srbiju svojom državom i svojom nacijom.

Pa mene ovde niko ne podržava, ta podrška je slučajna i samo mi dodatno govori da je u pitanju istina čim se oko toga slažemo.

Pazi, ti ovde govoriš - pazi sad - o asimilaciji. O asimilaciji grupe koja već 200 godina ima svoje ime, svoj jezik i svoj folklor. I čak više od toga, taj jezik i taj folklor šire i u drugim etničkim grupama.

Ja koliko znam, asimilacija je npr. ono što se dogodilo desetinama hiljada Srba u Rusiji koji su se tamo naselili pre 250 godina i danas tamo Srba nema. Ne postoje. Nije ni slovo "S" ostalo. A za tebe je asimilacija kada se neko ne izjašnjava nacionalno onako kako bi ti voleo da se on izjasni?
Пази, ниси одговорио зашто Власи Србије не треба да имају основно образовање на матерњем, не треба да имају богослужје на матерњем, не треба да имају медије на матерњем? А матерњи језик им је архаички румунски, себе називају Румунима и пореклом су са територија данашње Румуније. Не говорим о онима који кажу да им то не треба, али постоји и они који то траже.

Zato što Pravi Vlah ne predstavlja to kao prirodan proces, već kao čin agresije i ugnjetavanja.

Ja upravo stojim iza stanovišta da je asimilacija u većinski narod iste kulture i vere prirodan proces. Ali ovde je problem što se tvrdi da se dogodila asimilacija, a na terenu ljudi uopšte nisu asimilovani nego naturalizovani. Svesni su vlaškog porekla, govore vlaški, smatraju Rumune svojim srodnicima, ali isto tako i Srbe smatraju svojim srodnicima, a Srbiju svojom državom i svojom nacijom.
Ти говориш како милион људи у Србији разумеју Влашки, како су Власи очували своју културу и традицију и чак их ширу међу Србима.

Ајде да те питам, да ли ти знаш Влашки? Да ли си ти упознат са румунском народном културом? Сем влашке шубаре, старе влајне и влашке магије, којим делом влашке културе си ти упознат?

Пази, ниси одговорио зашто Власи Србије не треба да имају основно образовање на матерњем, не треба да имају богослужје на матерњем, не треба да имају медије на матерњем? А матерњи језик им је архаички румунски, себе називају Румунима и пореклом су са територија данашње Румуније. Не говорим о онима који кажу да им то не треба, али постоји и они који то траже.
A ko je mene to pitao i ko je rekao da ja to tvrdim?

Ja sam pitao, šta je Srbija trebalo da radi u tom 19. veku, kad je navodno asimilacija bila izvršena. A vidimo da nije, jer i danas u 21. veku ti isti Vlasi postoje, taj isti vlaški jezik postoji, taj isti vlaški folklor postoji. Ja sam zapravo tebe pitao, šta ti Vlasi rade u Srbiji u 19. veku? Mislim, ajmo ti i ja sad da povedemo porodice u Estoniju, tamo da živimo kao nepismeni seljaci, pa da kukamo na Estonce što nam nisu razvijali nacionalnu svest, meni srpsku, a tebi rumunsku?

Подржи право Влаха Србије на основно образовање на матерњем језику од стране државе, подржи право оних Влаха Србије који то желе да подигну цркве у саставу Румунске Православне Цркве и подржи право Влаха Србије на медије на сопственом језику. Па ћемо да разговарамо.

A ko je mene to pitao i ko je rekao da ja to tvrdim?
Ја сам те питао.

Не бих рекао да Власи Србије желе да се укључују у српско друштво јер, ко год је био у стању да изађе, отишао је на Запад. Овде навелико млатимо празну сламу. Остало је врло мало влашке деце у српским школама.
Zar ti nisi kosooki kuman?

To je problem.

NIKO NIJE I NE ŽELI DA ASIMILUJE BILO KOGA!
Problem je sam indentitet VLAHA, jer oni sami većinski smatraju da su najbliži Srbima ili nekoj podgrani Srba, Dakle dok se ne izmeni njihovo većinsko mišljenje to će ostati tako.
Ako postavimo pitanje drugačije, ko si bre ti da te ljude ubeđuješ da ne budu Srbi ili Vlasi, nego da budu Rumuni?!
Srbi su nesposobni da asimiluju bilo koga.

Ти говориш како милион људи у Србији разумеју Влашки, како су Власи очували своју културу и традицију и чак их ширу међу Србима.

Ајде да те питам, да ли ти знаш Влашки? Да ли си ти упознат са румунском народном културом? Сем влашке шубаре, старе влајне и влашке магије, којим делом влашке културе си ти упознат?
Ne, ne govorim da milion ljudi u Srbiji razume vlaški, nego da su pojedinci govorili da ih ima i do milion. Vlasi su to govorili.

Ne znam vlaški, nisam iz tih krajeva. Ali jesam iz krajeva gde su i mene i moje zvali "vlasima" u pogrdnom smislu, tako da prema Vlasima imam odnos kao prema mojoj ekipi... to su moji niggeri.

U vojsci je u mojoj četi (dakle oko 100 ljudi) bilo oko 20-30 Vlaha. Dakle, ogroman broj. Samo kad su dvojica krenula da pričaju vlaški, to čuje treći, pa za koji dan četvrti... da bi na kraju skoro trećina čete, tako se ispostavilo, znala vlaški. Plus nekoliko vodnika. To je bio moj prvi pravi susret sa Vlasima i moj prvi kulturološki šok. Bor, Zaječar, Milanovac, Negotin, ti krajevi i ta mesta. A sve sami Milani, Bojani, Stevani itd. I svi do jednog Srbi. Intenzivno sam tad sa nekolicinom njih o tome pričao, interesovalo me je. Tako da mi možda nedostaje knjiškog znanja, ali imam iskustva sa svojom generacijom. A kasnije u toku života sam upoznao još bar par desetina nevlaha koji govore vlaški. Nevlasi koji su tamo proveli neko vreme u radu i naučili jezik. Nevlasi koji su odande, ali su kao deca naučili jezik igrajući se s Vlasima. Deca iz mešovitih brakova, npr. 1/4 Vlasi koja su naučila vlaški od svoje babe. I da, znam da je to isti jezik sa rumunskim, znam banatske Rumune i priča je, vidiš, ipak malo različita. Banatski Rumuni su nacionalno svesni Rumuni. Nacionalno su svesni da im je matična država Rumunija (ne matična u smislu da su se iz nje doselili nego da je matica, jer su banatski Rumuni starosedeoci u Srbiji zajedno sa Srbima). I ni kod jednih ni kod drugih nikad nisam naišao ni na trunku ove ozlojeđenosti prema Srbima koju ti ispoljavaš. To sam video jedino kod par političkih tutumraka, gde kad vidim kako deretićevci koriste forume kao sredstvo političke borbe i aktivnosti, nemam razloga da ne verujem da i ti politički tutumraci takođe ne pokušavaju da budu prisutni na mrežama, predstavljajući se kao neki anonimni, autentični ili pravi Vlasi.

NIKO NIJE I NE ŽELI DA ASIMILUJE BILO KOGA!
Problem je sam indentitet VLAHA, jer oni sami većinski smatraju da su najbliži Srbima ili nekoj podgrani Srba, Dakle dok se ne izmeni njihovo većinsko mišljenje to će ostati tako.
Ako postavimo pitanje drugačije, ko si bre ti da te ljude ubeđuješ da ne budu Srbi ili Vlasi, nego da budu Rumuni?!
Srbi su nesposobni da asimiluju bilo koga.

Djordje Vajfert, Branislav Nusic, Nikola Pasic, Dragutin Dragutinovic Apis i.t.d. i.t.d.

Covece u 19. veku velika vecina nasih javnih licnosti su bili Cincari poreklom. A Srbi nesposobni da asimiliraju.

Uostalom šta je problem?! Jel postoji većina Vlaha koja želi da budu Rumuni ili koji nisu zadovoljni nečim? Ako postoji nek se otvori pitanje.

Znaš kolko me boli uvo da asimilujem Vlahe, znači 0%.
Samo da se ne zaboravi u tom kraju ima dosta etničkih Srba, nisu Vlasi usamljeni.

Onda neka se odmah otvori pitanje hrvatske, tkz bošnjačke, montenegrinske i makedonske nacije, pa ds vidimo ko je ko.

Djordje Vajfert, Branislav Nusic, Nikola Pasic, Dragutin Dragutinovic Apis i.t.d. i.t.d.

Covece u 19. veku velika vecina nasih javnih licnosti su bili Cincari poreklom. A Srbi nesposobni da asimiliraju.
Jesu li oni sami odlučili da budu Srbi ili smo ih asimilovali? Tu postoji velika razlika, mislis da Nušić nije znao ko je? Pašić? Njemu su čak i osporavali da bude Srbin.
Inače ti pomenuti su nas baš usrećili, daleko bilo.

Ja sam pitao, šta je Srbija trebalo da radi u tom 19. veku, kad je navodno asimilacija bila izvršena. A vidimo da nije, jer i danas u 21. veku ti isti Vlasi postoje, taj isti vlaški jezik postoji, taj isti vlaški folklor postoji. Ja sam zapravo tebe pitao, šta ti Vlasi rade u Srbiji u 19. veku? Mislim, ajmo ti i ja sad da povedemo porodice u Estoniju, tamo da živimo kao nepismeni seljaci, pa da kukamo na Estonce što nam nisu razvijali nacionalnu svest, meni srpsku, a tebi rumunsku?
Власи су се досељавали са територија данашње Румуније на територију данашње Србије почетком краја седамнаестог века. У то време тај регион је био у склопу Турског Царства. Ти Власи су дошли са својим поповима који су користили влашке књиге, писали на влашком и вршили богослужје на влашком.

Почетком деветнаестог века Србија је стекла аутономију од Турског Царства и истовремено припојила територије на којој су се ти Власи налазали, то јест троугао река Морава- Дунав- Тимок.

Следећих деценија, како су попови из Влашке остарили и умирали, Српска Православна Црква их је заменила српским поповима, влашке књиге српским и богослужје са влашког на српском.

Током следећих деценија, Власи Србије су примили српска презимена и лична имена.

Кад се увело школовање, то је било на српском. У тим школама су учили историју Срба, српске песме, српску књижевност, итд. А о својој историји и култури ништа нису чули.

У школи деци је било забрањено да говоре влашки.

Ја сам те питао.
Nisam video da si me ranije pitao, a ako me sad pitaš, decidno i javno niti sam protiv vlaškog jezika niti protiv vlaških škola, niti da se za to izdvaja novac iz budžeta. Protiv sam samo da neko drugi nekom drugom kroji kapu i on da proglašava šta ko treba da radi. Za ovo što kažeš postoji metod: izlazak na teren i propovedanje Vlasima kako su Rumuni.

Rumuni u Srbiji već imaju: škole na rumunskom jeziku, odeljenja u srednjim školama na rumunskom jeziku, slobodu činodejstvovanja sveštenika iz rumunskih eparhija na srpskoj teritoriji gde su rumunske crkve, imaju pravo na - pazi sad! - službenu upotrebu jezika, dakle javni natpisi ulica, gradova, sela i državnih institucija na rumunskom jeziku gde god ih ima u iole značajnijoj manjini. A znaš zašto to imaju? Zato što to žele.

Međutim, ovde pričamo o nečem drugom. Da prava koja ima rumunska nacionalna zajednica koristi neko drugi.

Postoji 20-godišnja agitacija među Vlasima da se izjasne kao Rumuni. Još je i ojačana time što je Rumunija postala EU, pa biti Rumun znači imati i dokumenta EU. Rezultat je totalni fijasko, Vlasi se čak nacionalno masovno ne izjašnjavaju ni kao Vlasi. Izjašnjavaju se kao Srbi. I ja ne razumem koji je tvoj problem sa tim i zbog čega tu činjenicu želiš da prikažeš kao da se radi o nekim hobitskim taocima u Mordoru? Alegorija je na Gospodara prstenova i Srednju zemlju, gde su Hobiti vredni, radni i dobrodušni zemljoradnici koji uživaju u dobroj pesmi i dobrom pivu, dok je Mordor zemlja zla u kojoj žive **** (Srbi) i koji žele da ih pretvore u svoje robove.

Back