I čemu tolika drama i insistiranje da se radi o "asimilaciji" kao nekom programu ugnjetavanja?
@Pravi Vlah Da li je Srbija prešla rumunsku granicu i uzela da planski od nesrba i nacionalno svesnih Rumuna pravi Srbe? Da otima rumunske eparhije? Ili se neko naselio na državnu teritoriju Srbije? Evo primera, da li znaš kako su se Srbi očuvali kao Srbi u Austriji, da li im je Austrija podizala crkve i organizovala im škole i standardizovala jezik? Ne, od svog krvavo zarađenog hleba u sirotinji, sami su sebi to sve organizovali. Druga stvar, šta je sa Srbima koji su se organizovano iseljavali u druge pravoslavne zemlje? Bre, jb*te, što više razmišljam o onome šta si napisao, to sam više ljut. Pa nisu Vlasi kad su došli u Srbiju i među Srbe došli ni među Latine ni među Turke, kako ti to leba ti zamišljaš Srbiju 19. veka koja se pošteno nije ni oslobodila od Turaka? Da dok sastavlja azbuku sama za sebe jer nema jednog pismenog čoveka na stotinu, organizuje možda škole i za Cigane i da forsira da ostanu muslimani, još i džamije da im zida, a sve eda ih slučajno ne bi, ne daj Bože asimilovala? Otkud Vlasi u istočnoj Srbiji i kakve su to nacionalne organe doneli iz Rumunije? Sveštenstvo, vojsku, inteligenciju, pa Srbija to uništila? Došla nepismena masa, kao što je bila i u Srbiji, i za koju apsolutno ne znamo da li je bila bilingvalna kao i sada, pa naučila srpski jezik školujući se u školama Srbije. Stvarno strašno, evo ja sam se upravo zgrozio. Pretpostavljam da je mom pretku koji bi otišao u Moldaviju da ore njivu i čuva ovce, tamošnja vlast dovodila i srpskog popa i tražila srpske učitelje kako bi negovao srpsku nacionalnu svest koju nije ni imao.