Vlasi — balkanski fenomen

Да поновим аргументацију на овом форуму зашто Власи Србије не треба да имају школовање на матерњем, ни богослужје на матерњем, ни медије на матерњем. А матерњи језик им је румунски, себе називају Румунима и пореклом су са територије данашње Румуније.

1. Власи нису Румуни
2. Румуни нису Власи
3. Румуни су Срби
4. Срби су Власи
5. Ако Власи Србије јесу Румуни онда немају етничких права јер се налазе у Србији
6. Срби су изгубили Темешвар па треба и Власи Србије да дају нешто
7. Власи Србије не захтевају етничка права
Opet pitam, ko im brani?

Svestan si da u Srbiji postoje sela od 2.000 ljudi, u kojima ima npr. 1.200 Srba i 800 Rumuna i tih 800 Rumuna imaju osnovnu školu na rumunskom, imaju crkvu sa rumunskim sveštenikom i imaju na ulazu u selo ispisano ime sela na rumunskom?

Šta bi ti, da u nekom selu od 1.000 ljudi gde su se svi izjasnili kao Srbi, uvodiš rumunski jezik ako većina tih ljudi zna vlaški? Da li si svestan koliko je to u kontekstu društvenih inicijativa neozbiljno, a u kontekstu same teoretske diskusije o tome krajnje nenormalno?

Ajde coveku koji je na nemackom jeziku u svom diplomskom radu reko da Latinka Perovic pise gluposti nazivas Drugosrbijancem.

Koji je otvorio temu gde kritikuje Drugosrbijance Latinka Perovic, Dubravku Stojanovic i Branku Prpu.
Pa šta onda hoćeš sa Vlasima? Jel se izjašnjavaju kao Vlasi ? Da.
Jesu li zadovoljni time? Da.
Da li se neki svojevoljno izjašnjavaju kao Srbi? Da.
Da li u tom kraju ima veliki postotak etničkih Srba, doseljenika iz Cg itd?Da.

U šta hoćete više sa tim Vlasima, to mi nije jasno.
Ajde da njima nešto fali, da se bune, ili bilo šta slično, međutim toga nema.

Ovo je istoriski forum valjda se vode istoriske diskuzije ili je to zabranjeno.

Ja ne znam sta ti hoces.

Inace ocigledno ima Vlaha koji se smatraju Rumunima, nije bas tako da su svi odbacili rumunsku ime.
Ovo nema veze sa istorijom.
Pogotovo što Blajko piše
više koketira sa separatizmom.

Ako želite o istoriji, prvo mora da se prebroji ko je bio Srbin u Vlaškom statusu ( dakle Srbin vlah), a ko je kasnije doseljen iz onoga što je današnja Rumunije, ne možeš celu istočnu Srbiju proglasiti Vlaškom, a vidim da se to radi konstantno.

Ili si ti lud, covece ko prica o seperatizmu, ako to ti tako vidis, onda idi kod psihjatra.

Inace da se vratimo kako je sve pocelo.

Uporedio sam asimilaciju luzickih Srba za asimilacijom Vlaha u istocnoj Srbiji i sve ostala otvorena pitanja ste poceli vi.

Jer ocigledno ako kazes da u Srbiji zivi jos jedan narod pored Srba, odmah se tumaci kao vid seperatizma.

Ovde vidite fatamorgane i jurite vestice.

Autentičniji Vlasi, i pravi Romani su asimilovani od strane Hrvata po Istri i ostalim mestima gde je bilo čistih romana, nego ovi naši Vlasi koji autosomslno, a boga mi i po Y dna nemaju neku veliku razliku od Srba.

Pa zato prvo treba odvojiti starosedeoce tog kraja, dakle Srbe u vlaskom statusu od dosljaka.

Danas su svi izmesani, i daleko blizi Srbima nego rumunima.

Власи су се досељавали са територија данашње Румуније на територију данашње Србије почетком краја седамнаестог века. У то време тај регион је био у склопу Турског Царства. Ти Власи су дошли са својим поповима који су користили влашке књиге, писали на влашком и вршили богослужје на влашком.

Почетком деветнаестог века Србија је стекла аутономију од Турског Царства и истовремено припојила територије на којој су се ти Власи налазали, то јест троугао река Морава- Дунав- Тимок.

Следећих деценија, како су попови из Влашке остарили и умирали, Српска Православна Црква их је заменила српским поповима, влашке књиге српским и богослужје са влашког на српском.

Током следећих деценија, Власи Србије су примили српска презимена и лична имена.

Кад се увело школовање, то је било на српском. У тим школама су учили историју Срба, српске песме, српску књижевност, итд. А о својој историји и култури ништа нису чули.

У школи деци је било забрањено да говоре влашки.
O čemu ti pričaš, u 17. veku je cela Rumunija koristila crkvenoslovenski i ćirilicu.

Došli su, bre, kao što su i danas, bilingvalni. A u to vreme, bez nacionalne svesti... što je i normalno.

I da li je istina ovo što se provlači kroz temu, da si ti Rumun iz Vojvodine koji odavno više ne živi ni u Rumuniji ni u Srbiji? Ovo je okvirno i legitimno pitanje, bez ikakve šanse da otkrije bilo šta bitno po pitanju nečijeg ličnog identiteta, slobodan si da i ti mene pitaš o mojoj nacionalnosti i državi gde živim. Ono što je sigurno, ne bih kao Srbin na forumu izigravao Vlaha koji tvrdi da su svi Vlasi Srbi.

I ružna mi je čitava ova diskusija sa tobom, neprijatno se osećam dok uopšte razmišljam o kontekstu u kojem su Srbi i Vlasi suprotstavljeni, ili Srbi i Rumuni. Neka je slobodno svakome da se izjašnjava kako želi, ostavi se samo imputiranja da ja i ljudi poput mene imamo nešto protiv toga, jer ne vređa samo nas lično kao ljude, nego naš odnos prema rumunskom i vlaškom narodu koji smatramo lepim, plemenitim i bratskim. Ponavljam, sve to što pišeš imalo bi smisla da u Srbiji već ne postoje Rumuni koji na rumunskom postoje kao Rumuni u Srbiji i ne da nikome to ne smeta, nego to podržavamo i tome se radujemo.

Ili si ti lud, covece ko prica o seperatizmu, ako to ti tako vidis, onda idi kod psihjatra.
Pa šta pričate onda? Oćete separatnu crkvu, bogosluženje na vlaškom, čak bi rekao da pretendujete više da se ubaci rumunski, ovde ,,protestvujete" zbog stvari oko kojih ti autentični Vlasi ne protestvuju, a zasigurno znaju više o svom poreklu nego ti i ja o njihovom.

Pa šta onda hoćeš sa Vlasima? Jel se izjašnjavaju kao Vlasi ? Da.
Jesu li zadovoljni time? Da.
Da li se neki svojevoljno izjašnjavaju kao Srbi? Da.
Da li u tom kraju ima veliki postotak etničkih Srba, doseljenika iz Cg itd?Da.

U šta hoćete više sa tim Vlasima, to mi nije jasno.
Ajde da njima nešto fali, da se bune, ili bilo šta slično, međutim toga nema.
Većina se izjašnava kao Srbi, ne samo "neki".

Izjašnjenih Vlaha u Srbiji ima 35.000.

Ista priča kao što Montenegrinima u CG smeta što se višestruka većina "objektivnih" Crnogoraca izjašnjava kao Srbi i kao vernici SPC, pa im smeta što u Srbiji ne postoji nekakva manjinska zajednica od 300.000 Crnogoraca, koji bi valjda trebalo da zahtevaju da im Srbija od CG kupuje udžbenike na crnogorskom, ili da po Srbiji zidaju crkve za Miraša Dedeića.

Ili kao što Hrvatima smeta što u Srbiji postoje Bunjevci i isto u tome vide "ugnjetavanje Hrvata". Oni zahtevaju da Srbija zabrani Bunjevcima da budu Bunjevci, već da ih proglasi za Hrvate i da ima obavezu da im dovodi udžbenike i sveštenike iz Hrvatske, etničke Hrvate

Samo što je ovde situacija suluda, jer Rumunija nije neprijateljska već prijateljska država, a Rumuni nisu neprijateljska nacija nego bratska.

separatnu crkvu, bogosluženje na vlaškom, čak bi rekao da pretendujete više da se ubaci rumunski, ovde ,,protestvujete" zbog stvari oko kojih ti autentični Vlasi ne protestvuju, a zasigurno znaju više o svom poreklu nego ti i ja o njihovom.

Ajde pogledaj malo youtube ocigledno je da stvar nije tako kako pretstavljas, nego je kao kod Crnogoraca, pa su podeljeni misljenje.

Inace ja sam zato da se ima pravo odluciti na kom jeziku hoces da slusas liturgiju i ako se ispostavlja da bas niko nece na vlaskom nek se ukine, ali ocigledno da ima ljudi koji su to hteli i svestenici i laici.

I da je Srbija radila gresku sto nije rumunski postao drugi zvanicni jezik u istocnoj Srbiji, jeste. Rumuni su nam uvek bili prijateljski narod i sto bi imali manje prava od Albanaca. Na kraj krajeva mozda si danas u pravu, ali Srbija koja za Srbe izvan njene teretorije uvek trazila svoju crkvu, trebala je pustiti da vlasi imaju svoju.

trebalo da zahtevaju da im Srbija od CG kupuje udžbenike na crnogorskom, ili da po Srbiji zidaju crkve za Miraša Dedeića.

Ili kao što Hrvatima smeta što u Srbiji postoje Bunjevci i isto u tome vide "ugnjetavanje Hrvata". Oni zahtevaju da Srbija zabrani Bunjevcima da budu Bunjevci, već da ih proglasi za Hrvate i da ima obavezu da im dovodi udžbenike i sveštenike iz Hrvatske, etničke Hrvate

Ili to ozbiljno.

Stvar za Vlasima nema nikakve veze za Crnogorcima. Rumuni imaju svoje Crnogorce oni se zovu Moldavcima.

Bor, Zaječar, Milanovac, Negotin, ti krajevi i ta mesta. A sve sami Milani, Bojani, Stevani itd. I svi do jednog Srbi. Intenzivno sam tad sa nekolicinom njih o tome pričao, interesovalo me je.
Sve su to Albanci oterali iz Rabna/Albanije gde su se ti Srbi donekle romanizovali. Otuda i jezičke albansko rumunske i vice versa veze.

1628029337840.png

The Daco-Roman Myth​

The present-day Transylvania was inhabited in Roman times by the people known by Greeks as Gæta, whom Romans called Dacii, that were a Thracian people. The supporters of the Daco-Roman continuity assert that the Dacians were colonized by Romans in such a way that they adopted Latin language and became the ancestors of present-day Romanians (or even dare to say that the Dacians' language was close to Latin, which is utterly improbable). The occupation lasted about 160 years only, a period that was characterized not by an idyllic relationship between the two peoples but by violent rebellions of the Dacians against the invaders with consequent retaliation and repression. After the Romans evacuated Dacia because of the imminent Barbaric invasions, which actually happened, the hypothetical Daco-Romans were supposed to have survived for about a millennium hidden in caves and forests in Transylvania, :per: not being noticed by the different peoples that populated the land in successive waves of immigration. Of course, there is not a single document that might prove such a theory, and from a logical viewpoint is quite unlikely that an entire people would be completely ignored by all Germanic and Eurasian settlers for such a long period.
Indeed, the Dacians have nothing or very little to do with modern Romanians and their language was not related at all with Latin ‒ there is no possible cultural or ethnic continuity between the Dacians and the Romans, and even if it was, it would be irrelevant with regards to the historic rights over Transylvania. The Vlach were not Dacians, but an Illyric people, originated in the south-western Balkans by the south-eastern coast of the Adriatic Sea ‒ namely, the present-day Albania and Slavic Macedonia.
There are countless proofs that utterly disavow the Daco-Roman myth. Here we intend to present some of them considering three main aspects of research: historical, religious and linguistic facts.

http://www.imninalu.net/myths-Vlach.htm

Djordje Vajfert, Branislav Nusic, Nikola Pasic, Dragutin Dragutinovic Apis i.t.d. i.t.d.

Covece u 19. veku velika vecina nasih javnih licnosti su bili Cincari poreklom. A Srbi nesposobni da asimiliraju.
Cincari i dan danas znaju da su Cincari, jer imaju podidentitet prožet kompleksom više vrednosti, nešto kao Jevreji. Često se venčavaju uzajamno i održavaju cincarsku tradiciju.

Cincari su, ustvari, srednjovekovno grčko gradsko (otud romanizovano) trgovačko stanovništvo.

Djordje Vajfert, Branislav Nusic, Nikola Pasic, Dragutin Dragutinovic Apis i.t.d. i.t.d.

Covece u 19. veku velika vecina nasih javnih licnosti su bili Cincari poreklom. A Srbi nesposobni da asimiliraju.
Đorđe Vajfert je bio poreklom Nemac.
Cincara jeste bilo u solidnom broju među javnim ličnostima Srbije 19-og veka, ali daleko je to od velike većine kako si napisao. Cincari su u Srbiji uvek bili malobrojni, ali su izbijali u vrh jer su bili sposobni (i međusobno umreženi/povezani poput masona). Prvobitno su se isticali kao trgovci, a kasnije i kao tajkuni, bankari, političari, umetnici itd.
U 19-om veku Cincara nije bilo u Srbiji ni deseti deo od daleko brojnijih istočnosrbijanskih Vlaha.

Poslednja izmena:
Gde su "Rumuni" 1300. u istorijskim izvorima:

Pogledajte prilog 982496
На подручју Тесалије и централне Грчке у средњем веку је постојала област Мегаловлахија (Велика Влашка), то је постојбина Цинцара и старија је од Влашке у данашњој јужној Румунији https://sr.wikipedia.org/wiki/Мегаловлахија

ShepherdByzempire1265.jpg

@Pravi Vlah

Poslednja izmena:

Back