Ти говориш како милион људи у Србији разумеју Влашки, како су Власи очували своју културу и традицију и чак их ширу међу Србима.
Ајде да те питам, да ли ти знаш Влашки? Да ли си ти упознат са румунском народном културом? Сем влашке шубаре, старе влајне и влашке магије, којим делом влашке културе си ти упознат?
Ne, ne govorim da milion ljudi u Srbiji razume vlaški, nego da su pojedinci govorili da ih ima i do milion. Vlasi su to govorili.
Ne znam vlaški, nisam iz tih krajeva. Ali jesam iz krajeva gde su i mene i moje zvali "vlasima" u pogrdnom smislu, tako da prema Vlasima imam odnos kao prema mojoj ekipi... to su moji niggeri.
U vojsci je u mojoj četi (dakle oko 100 ljudi) bilo oko 20-30 Vlaha. Dakle, ogroman broj. Samo kad su dvojica krenula da pričaju vlaški, to čuje treći, pa za koji dan četvrti... da bi na kraju skoro trećina čete, tako se ispostavilo, znala vlaški. Plus nekoliko vodnika. To je bio moj prvi pravi susret sa Vlasima i moj prvi kulturološki šok. Bor, Zaječar, Milanovac, Negotin, ti krajevi i ta mesta. A sve sami Milani, Bojani, Stevani itd. I svi do jednog
Srbi. Intenzivno sam tad sa nekolicinom njih o tome pričao, interesovalo me je. Tako da mi možda nedostaje knjiškog znanja, ali imam iskustva sa svojom generacijom. A kasnije u toku života sam upoznao još bar par desetina
nevlaha koji govore vlaški. Nevlasi koji su tamo proveli neko vreme u radu i naučili jezik. Nevlasi koji su odande, ali su kao deca naučili jezik igrajući se s Vlasima. Deca iz mešovitih brakova, npr. 1/4 Vlasi koja su naučila vlaški od svoje babe. I da, znam da je to isti jezik sa rumunskim, znam banatske Rumune i priča je, vidiš, ipak malo različita. Banatski Rumuni su nacionalno svesni Rumuni. Nacionalno su svesni da im je matična država Rumunija (ne matična u smislu da su se iz nje doselili nego da je matica, jer su banatski Rumuni starosedeoci u Srbiji zajedno sa Srbima). I ni kod jednih ni kod drugih nikad nisam naišao ni na trunku ove ozlojeđenosti prema Srbima koju ti ispoljavaš. To sam video jedino kod par političkih tutumraka, gde kad vidim kako deretićevci koriste forume kao sredstvo političke borbe i aktivnosti, nemam razloga da ne verujem da i ti politički tutumraci takođe ne pokušavaju da budu prisutni na mrežama, predstavljajući se kao neki anonimni, autentični ili
pravi Vlasi.