Vlasi — balkanski fenomen

Takođe Mucipara (Mutsipara) - Mučkovce. Otkud etimološko c u latinskim i grčkim korenima?!?

Hajde i dalje, kako to da je kod dvokorenih reči "posrbljen" samo jedan koren, a drugi ne postoji? Kako to da se u pučkoetimološkom posrbljenju nije zadiralo u drugi koren, već je hirurški precizno ostao odvojen (Gurvi-kon - Kurvin-grad, Muciani-kastelon - Muči-baba.

Zaključak: Slavoljub Gacović ovde naklapa odokativno.

Тај Курвинград сам и ја запазио. Постоји предање да је добио име по блудним монахињама из локалног манастира, али наравно то ништа не значи и погледу веродостојности етимологије. Занимљивије ми је питање је ли могуће да је назив "Курвинград" толико стар да се ослања на пресловенску топонимију.

Kako ova planina čije se ime na latinskom i grčom jeziku izgovara ARSACA, -ca kao cajka, može biti latinska reč? Ne može biti nijedna do danas druga indoevropska do slovenska.

Eto, za početak.

Ljudi u istorijskoj, arheološkoj i lingvističkoj srpskoj nauci ispranog su mozga. Višestruko ispranog.

Pa nisi sad ti, koliko ja znam, neki ekspert za indoevropske jezike. Koliko ih poznaješ, sveukupno?

Ovako ono što na prvi pogled mogu kazati jeste da ne bi trebalo da je Arsaca, već Arsacda (arsadzda?). Ne znam da li zvuči ovo kao nešto što bi moglo biti iz latinskog jezika...možda ostatak nekog predrimskog toponima..?

Poslednja izmena:
Тај Курвинград сам и ја запазио. Постоји предање да је добио име по блудним монахињама из локалног манастира, али наравно то ништа не значи и погледу веродостојности етимологије. Занимљивије ми је питање је ли могуће да је назив "Курвинград" толико стар да се ослања на пресловенску топонимију.

Кurva je stara reč za kokošku.

Од античког Гурвикона (Γουρβικον) да данашњег Курвинграда постоји велики размак времена. Сумњам да је антички назив имао икакве везе и са курвама и са кокошкама.

Од античког Гурвикона (Γουρβικον) да данашњег Курвинграда постоји велики размак времена. Сумњам да је антички назив имао икакве везе и са курвама и са кокошкама.

Realno o ovim temama se ne može pričati - ako govorimo ozbiljno, a ne igramo se - bez makar nekakvog filološkog temelja. Ja znam (donekle) standardni latinski, mogu da natucam i ako se pomučim prevedem starogrčki i tu moje znanje prestaje.

Nemam iskreno ni najblaže predstave otkuda indoevropski paleolingvisti povezuju i rekonstruišu sve te stvari...meni su to sve španska sela.

Takođe Mucipara (Mutsipara) - Mučkovce. Otkud etimološko c u latinskim i grčkim korenima?!?
Да ли си чуо за овог славног Римљанина из шестог века пре наше ере: Gaius Mucius Scaevola? Да ли си чуо за латинску именицу mucus, множина muci?

Realno o ovim temama se ne može pričati - ako govorimo ozbiljno, a ne igramo se - bez makar nekakvog filološkog temelja. Ja znam (donekle) standardni latinski, mogu da natucam i ako se pomučim prevedem starogrčki i tu moje znanje prestaje.

Nemam iskreno ni najblaže predstave otkuda indoevropski paleolingvisti povezuju i rekonstruišu sve te stvari...meni su to sve španska sela.

Добро, слажем се. Али Славољуб Гацовић је доктор наука у историји.

Да ли си чуо за овог славног Римљанина из шестог века пре наше ере: Gaius Mucius Scaevola? Да ли си чуо за латинску именицу mucus, множина muci?

Ne vidim koji je smisao isticanja toga?

Istoričari koji ispunjavaju ulogu istraživača (ako govorimo o striktno istoričarima, bez ikakve personalne multidisciplinarnosti) rade dve stvari, najjednostavnije rečeno:
* istražuju pisane tekstove (sadržajno)
* sintetišu istorijska saznanja

Pretpostavljam da je poznavanje vlaškog Gacoviću kakva-takva olakšica prilikom bavljenja ovim temama, ali koja je poenta isticati da je on doktor nauka u istoriji?

Doktorska teza:
Istorija Rumuna od kasnoantičkog razdoblja do moderne epohe na prostoru timočke zone

Ne želim sad da ispadne da ga vređam ili se u nekakvom smislu ne slažem sa njim, ali najgore ispada kada se pojavi ličnost sa autoritetom, pa lupi nešto i onda krene to što je ta osoba lupila da se širi samo zbog autoriteta (npr. kao ruski akademik onaj, kako lis se...Fomenko).

U prevodu, kao što je Mrkalj nagovestio, osim ako nema nečeg što sam preskočio, nema nekog posebnog razloga da se Gacoviću veruje na reč, bez kritičkog preispitivanja.

Ne vidim koji je smisao isticanja toga?

Istoričari koji ispunjavaju ulogu istraživača (ako govorimo o striktno istoričarima, bez ikakve personalne multidisciplinarnosti) rade dve stvari, najjednostavnije rečeno:
* istražuju pisane tekstove (sadržajno)
* sintetišu istorijska saznanja

Pretpostavljam da je poznavanje vlaškog Gacoviću kakva-takva olakšica prilikom bavljenja ovim temama, ali koja je poenta isticati da je on doktor nauka u istoriji?

Ne želim sad da ispadne da ga vređam ili se u nekakvom smislu ne slažem sa njim, ali najgore ispada kada se pojavi ličnost sa autoritetom, pa lupi nešto i onda krene to što je ta osoba lupila da se širi samo zbog autoriteta (npr. kao ruski akademik onaj, kako lis se...Fomenko).

U prevodu, kao što je Mrkalj nagovestio, osim ako nema nečeg što sam preskočio, nema nekog posebnog razloga da se Gacoviću veruje na reč, bez kritičkog preispitivanja.

Гацовић јесте мултидисциплинарно образован. Претпостављам да је саставио горњи списак античких топонима из старих извора, то јест да је антички облик назива веродостојан.

И слажем се да у приципу не треба никоме веровати на реч, без испитивања -- али, као што си рекао, овде нема никога компетентног да би то урадио. И шта сад?

Рецензенти горње књиге су др. Младена Перић, проф. др. Лиљана Гавриловћ, обе са ентографског института САНУ, и проф. др. Чедомир Чупић са Београдског Факултета.

Poslednja izmena:
Гацовић јесте мултидисциплинарно образован. Претпостављам да је саставио горњи списак античких топонима из старих извора, то јест да је антички облик назива веродостојан.

И слажем се да у приципу не треба никоме веровати на реч, без испитивања -- али, као што си рекао, овде нема никога компетентног да би то урадио. И шта сад?

Рецензенти горње књиге су др. Младена Перић, проф. др. Лиљана Гавриловћ, обе са ентографског института САНУ, и проф. др. Чедомир Чупић са Београдског Факултета.

Kada sam rekao ovde mislio sam na forum. :D

Recenzija knjige može zaista puno značiti - u moralnom i svakom drugom smislu - no, kada bi nešto detaljnije znao o tome kako nastaje gomila kod nas verujem da ne bi posezao za tim kao argumentom. :D

Kada sam rekao ovde mislio sam na forum. :D

Recenzija knjige može zaista puno značiti - u moralnom i svakom drugom smislu - no, kada bi nešto detaljnije znao o tome kako nastaje gomila kod nas verujem da ne bi posezao za tim kao argumentom. :D

Добро, прихватам. Ипак је ово аматерски форум, велика већина форумаша долази ради разоноде и спрдње -- част јако малобројним изуцецима. Не треба да се овдашња делатност узима преозбиљно. z:)

Da, ali to se sve čitalo sa K. Veni, vidi, viki! Da nisi upravo ti to tvrdio pre neki dan? :lol:

Slavene, ruku na srce, nemaju ni oni. Mnogo je tu esnafske mistifikacije (postoji u svim naukama na najvišem nivou). Jer, ako bismo sve proglasili hipotetičkim, što u etimologiji jeste slučaj, ko bi tu imao autoritet (poziciju, platu itd.). Oni imaju dovoljno stručnosti da ljudima koji iskreno priznaju da su nedovoljno stručni zamažu oči svojom maglom.

Stvar će krenuti u dobrom smeru kada se lingvisti ne buduosvrtali na istoriju i budu uvek davali sve moguće hipoteze, a ne samo i isključivo one koje su koherentne sa važećim istoriografskim smernicama. Onda će istoriografi dobiti uvid u to šta je sve uopšte, moguće i možda postaviti nove hipoteze i teorije.

Ovako, sve je to gola politika. A znamo i iz čijeg lonca.

Da, ali to se sve čitalo sa K. Veni, vidi, viki! Da nisi upravo ti to tvrdio pre neki dan? :lol:

Зезаш се. Како год се то изговарало у првом веку наше ере -- на црквеном латинском, на италијанском, на румунском и на разним балканским романским језицима ci се већ вековима ако не миленијума изговара чи.

Зезаш се. Како год се то изговарало у првом веку наше ере -- на црквеном латинском, на италијанском, на румунском и на разним балканским романским језицима ci се већ вековима ако не миленијума изговара чи.

Ne zezam, nego ti vrdaš.

Evo gde potvrđuješ izgovor sa K, pre šest dana:

С једне стране имаш Германе који су лично познавали Цезара а њихови потомци и данас кажу Kaiser, а на другој страни империје (у Малој Азији и Африци) имаш велики број новчића издатих на грчком на пример од Цара Трајана где се он назива autokrator kaisar Traianos.

Узгред, у англосаксонским школама (у Америци, Великој Британији, итд) учи се изговор класичног латинског као што је ИгарЈ горе изнео -- нема палаталазиције. Прави се разлика између Classical Latin и Church Latin. Изговор овог другог јесте палатализован по правилима италијанског језика. Али нико не тврди да Church Latin представља Classical Latin.

A tvoj i Gacovićev problem je u tome što postoji stara transkricija, kako latinska tako i grčka u kojoj je nedvosmisleno zapisana fonema c (ts). A to je slovenska fonem.

Ne zezam, nego ti vrdaš.

Evo gde potvrđuješ izgovor sa K, pre šest dana:

A tvoj i Gacovićev problem je u tome što postoji stara transkricija, kako latinska tako i grčka u kojoj je nedvosmisleno zapisana fonema c (ts). A to je slovenska fonem.

Јесте, зезаш се. Или намерно избегаваш да проучиш историјску компаративну лингвистику. И сам знаш да су ти задње две реченице bullshit. Ето овог момента баш немам воље да ти се придружим у спрдњу.

Dr. Slavoljub Gacović
LIČNI PODACI
wpd9c18da6_06.png

Rođen: 01.01.1956, Halovo, SO Zaječar, Srbija
OBRAZOVANJE:
Osnovno obrazovanje: 1962-1966, Halovo; 1966-1971, Osnovna škola "Ljuba Nešić" Zaječar (Srbija)
Srednje obrazovanje: 1971-1975, Ekonomska škola "Prvi maj", Zaječar (Srbija)
Visoko obrazovanje: 1976-1981, Filozofski fkultet - Zadar (Povijest - Arheologija), Sveučilište u Zagrebu (Hrvatska). Diplomski rad:Dalmatinsko selo (1870-1882).

Magistratura: 1985-1989, Filozofski fakultet - Zadar (Pomoćne povijesne znanosti), Sveučilišta u Splitu (Hrvatska). Magistarski rad:Hrišćanstvo na tlu timočkog sliva od IV do XIV veka
Disertacija: 2003 - 2007 Doktorirao je na Istorijskom fakultetu Univerziteta u Bukureštu (Rumunija). Doktorska teza: Istorija Rumuna od kasnoantičkog razdoblja do moderne epohe na prostoru timočke zone
Пусти ти Гацовића, провереног румунског навијача!

Dr. Slavoljub Gacović
LIČNI PODACI
wpd9c18da6_06.png

Rođen: 01.01.1956, Halovo, SO Zaječar, Srbija
OBRAZOVANJE:
Osnovno obrazovanje: 1962-1966, Halovo; 1966-1971, Osnovna škola "Ljuba Nešić" Zaječar (Srbija)
Srednje obrazovanje: 1971-1975, Ekonomska škola "Prvi maj", Zaječar (Srbija)
Visoko obrazovanje: 1976-1981, Filozofski fkultet - Zadar (Povijest - Arheologija), Sveučilište u Zagrebu (Hrvatska). Diplomski rad:Dalmatinsko selo (1870-1882).
Magistratura: 1985-1989, Filozofski fakultet - Zadar (Pomoćne povijesne znanosti), Sveučilišta u Splitu (Hrvatska). Magistarski rad:Hrišćanstvo na tlu timočkog sliva od IV do XIV veka

Disertacija: 2003 - 2007 Doktorirao je na Istorijskom fakultetu Univerziteta u Bukureštu (Rumunija). Doktorska teza:
Istorija Rumuna od kasnoantičkog razdoblja do moderne epohe na prostoru timočke zone
Пусти ти Гацовића, провереног румунског навијача!

:hahaha:

Развојни пут Агима Чекуа... :кафа:

Свака част, ДоброДошли! :ok:

Poslednja izmena:
А ко си ти?
Ја то тако тебе нисам питао! На таква дрска питања из принципа не одговарам.
Али знам да си један из групе романофила: *Saint Andrew*, *VLAD_22*, *VASILIE II*, *hippy*, *Volcae*, *Romanus*............... a možda i *SREMIO*.
Чак можда и неко од ових наведених корисничких имена (променио си корисничко име а можда си и клон).

Stvar će krenuti u dobrom smeru kada se lingvisti ne buduosvrtali na istoriju i budu uvek davali sve moguće hipoteze, a ne samo i isključivo one koje su koherentne sa važećim istoriografskim smernicama. Onda će istoriografi dobiti uvid u to šta je sve uopšte, moguće i možda postaviti nove hipoteze i teorije.

Apsolutno tačno; o tome sam više puta pisao.

Nažalost, iako sam i sam lično ljubitelj starog kova filozofa-polihistora kao idealnog naučnika sa nužnom svestranošću koja mora biti tu radi iole ikakvog funkcionalnog razumevanja, sve više i više shvatam koliko treba ceniti specijalizaciju.

Back