Vlasi — balkanski fenomen

1. Gacoviću su toponimi sa fonemom c (nemački tz) latinski.
На грчком су топоними били написани са τσ. Можда теби није познато да грчки језик нема глас ч те да редовно приказује стране речи са ц.

2. Slavoljub Gacović je hrvatski obrazovani velikorumun.
Не знам зашто му замераваш студије у Хрватској. И истина је да он каже да су Власи Источне Србије Румуни, али опет не знам зашто га то чини великорумуном. Уосталом то није релевантно за ову тему. Да ли тврдиш да је он ишта фалсификовао?

Не знам зашто му замераваш студије у Хрватској.
teško da hrvatska ima jednog valjanog naučnika. posebno ne u društvenim naukama gde je naučna istina podredjena politici. a tek studije u zadru..:zblesav:.
И истина је да он каже да су Власи Источне Србије Румуни, али опет не знам зашто га то чини великорумуном.
u nauci se dokazuju tvrdnje. kako taj tvoj naučnik dokazuje svoju?

1901 године Др. Тихомир Ђорђевић, будући члан Српске Краљевске Академије, је у Српском Књижевном Гласнику објавио путописне белешке са насловом Кроз наше Румуне. Ради се искључиво о онима који се данас називају Власима Источне Србије.

Да ли је Тихомир Ђорђевић био великорумун? Можда му се десио lapsus lingue?

Иначе мени овде није да још једном расправљамо о питању Влаха Србије. Тема је влашка топонимија Балкана.

kRSpDRh.jpg

fiTo1QG.jpg

gB1KgHW.jpg

До сада сам, не размишљајући, ову тему "Влашка топонимија" наивно разумевао као "Романска топонимија", рачунајући да је намера да се каже нешто о етимологији. Испоставља се да је реч, просто, о национализму у маниру 19. века. Онда да кажемо овако: топоними тешко могу да буду влашки, јер Власи, и као народ а и као власи, на овом простору су живели као сточари, номади или полуномади, и чак и ко су имали своја имена за неке локалитете није за очекивати да би они опстали. Када су почели да живе седелачким животом, попут Влаха источне Србије, настали су и њихови топоними и усвојени у непромењеном облику до данас. Можда нешто говори и то да су то чешће називи брда и планинских врхова, него називи насељених места.

Не знам на чему се заснива налаз да су Власи источне Србије Румуни. Сами себе великом већином не препознају као Румуне. Никада нису били део једне политичке заједнице. Чак нису припадали ни румунској цркви, ако је то неки критеријум. Говоре сличним језиком, да, и то је као када би Срби покушали да докажу да су данашњи Македонци Срби, јер говоре сличним језиком. Штавише, у Србији постоји и заједница правих Румуна, у Банату, и ти Румуни су јасно различити од Влаха источне Србије.

Указао бих да у Букурешту, у тамошњој Академији наука, постоји етноцентрична струја која претендује да сво романофоно становништво Балкана прогласи за Румуне. Укључујући и Влахе Македоније (Цинцаре, како их ми зовемо), и у томе наилазе на отпор.

А што се тиче пројектовања румунских назива у топонимију насталу у незапамћеној прошлости, о томе шта рећи, ту памет стаје.

Ja sam hteo pisati mnozini Vlasi i sta je tacno tesko???
Тешко је то што се назив Влах односи и на народ и на друштвени сталеж, при томе се народ и сталеж мешају на начине које данас тешко можемо да реконструишемо. И још, у различитим временима означава различите ствари и у истим временима али на различитим местима такође означава различите ствари. И још, широм Европе се појављују народи сличног имена, а не знамо каква везе постоји међу њима осим назива.

Још не знаш шта је тешко? z:)

Poslednja izmena:
Konstantine, ovo je teška tema. Ima u Srbiji izreka koja kaže "nemoj s golo dupe med pijani Cigani". A ti eto ne znaš ni da je jednina Vlah. Ovo kažem zato što to nije uopšte beznačajno, taj glas H, i nominativ VLAH.

Ne zameri.

Ja to znam, ali pricamo o romanofonom narodu na istoku Srbije. Iz konteksta je jasno da se ne radi niti stalezu, niti cobana uopste.

Postujem tvoju volju, kao sto postujem Crnogorca koji nece da bude Srnin, ali bez pseudoistoriskih opravdanja.
šta znači tvoje poštovanje ako nisam u pravu illi ako je moja predstava drugačija.
A šta je sa svojim poimanjem na tuđe?
prvo. ako se nacionalno opredeljujem po vlastitoj predstavi. šta će mi tu tudje mišljenje? a onda, šta će mi pogrešno tudje mišljenje.

Ja to znam, ali pricamo o romanofonom narodu na istoku Srbije. Iz konteksta je jasno da se ne radi niti stalezu, niti cobana uopste.

Причамо о романским топонимима. Постављач теме их је назвао влашким топонимима не мислећи на Влахе источне Србије, или бар не само на њих.

Причамо о романским топонимима. Постављач теме их је назвао влашким топонимима не мислећи на Влахе источне Србије, или бар не само на њих.
Постављач теме је могао тако и да наслови тему: ,,Романска топонимија......'' или да бар у уводном посту искључи Влахе из Источне Србије. Овако, тема много мирише на жељу да су Власи=Румуни у Источној Србији. Засад тече доста коректно што се тиче Власи=Румуни али нисам сигуран да ће се тако и завршити.
Па да сачекамо!

Великорумунске маштарије. То је као да ми прогласимо све Јужне Словене, Србима, баш као што су они све романске говорнике са ових простора прогласили Румунима. Не може се говорити о 'влашким' већ романским топонимима, исто као што говоримо о словенским, а не српским или руским.

vlah u mom kraju nije naziv za rumune.mi nismo rumuni. vidi´prosto.nije ispravno´tudje poimanje primenjivati na svoje.

Добро, прихватам и схватам да ти доживљаваш тај назив "својим". Међутим историја нам говори о еволуцијама појмовања тог назива на разним деловима Балкана. Свакако је термин Влах првобитно био егзоним за Балканске Романе. Не знам зашто је толико тешко прихватити разне вековне процесе асимилације за које сигурно знамо да се одвајкада одвијају широм света.

У вези са Балканцима (укључујући Румуне), који се данас деле на говорнике словенског, албанског и романског језика, савремена генетика нам показује високи степен сличности упркос различитих језика, различитих националних историја и митологија.

Poslednja izmena:
Добро, прихватам и схватам да ти доживљаваш тај назив "својим". Међутим историја нам говори о еволуцијама појмовања тог назива на разним деловима Балкана. Свакако је термин Влах првобитно био егзоним за Балканске Романе. Не знам зашто је толико тешко прихватити разне вековне процесе асимилације за које сигурно знамо да се одвајкада одвијају широм света.
prvo, kakve to veze ima. termin je u novije vreme (koje dobro poznajemo) imao savim drugo pojmovno značenje. pozivati se na daleko i rekonstruisano nema smisla.

drugo, nemamo dokaza da je isključivo vezan za balkanske romane. to, ako imaš par zapisa ili ako se uvrežilo pogrešno mišljenje je druga stvar. termin je po svemu sudeći stariji od antičkog vremena. i najverovatnije je označavao slobodnog težaka, vlaha, nomada. baš kao to se da uočiti iz ranih srednjevekovnih pominjanja na slovenskim jezicima po raznim ispravama.

treće, romanski govor je naturen stanovništvu balkana. nemamo dokaza da je romanizacija bila stopostotna. samo maloverovatnu tezu .
У вези са Балканцима (укључујући Румуне), који се данас деле на говорнике словенског, албанског и романског језика, савремена генетика нам показује високи степен сличности упркос различитих језика, различитих националних историја и митологија.
imate isto poreklo kao ostali južni sloveni. slično je s madjarima. kroz istoriju nametnut vam je jezik kojim nisu govorili vaši predantički preci. šta te to zbunjuje?

Poslednja izmena:
masa, najverovatnije onim istim kojim su govorili ostali evropljani.
oni koji su dovlačeni kao roblje ili romanizovani kroz službu u legijama zavisno od toga odakle su dšli.
imaš neku treću opciju?

Za vreme Rimljana je samo u Italiji bilo oko deset razlicitih jezika, od toga jedan etruski cak ni indoevropejski.

O kojim jeziku pricas koji su pricali ostali evropljani. A romanizacija je isla tokom sluzbe u vojsci a nije samo tim.

Za vreme Rimljana je samo u Italiji bilo oko deset razlicitih jezika, od toga jedan etruski cak ni indoevropejski. O kojim jeziku pricas koji su pricali ostali evropljani. A romanizacija je isla tokom sluzbe u vojsci a nije samo tim.
danas nas genetika povezuje najpre s predrimskim stanovništvom evrope. a jezik (govorni) onih koji dugo žive na jednom prostoru,tj. imaju česte kontakte, se mora unificirati... a ti etrurčani bi bili očito neki treći narod koji došao odnekle.

dobro, i kako je došlo do toga da se od tih desetak jezika u samoj italiji jedan izdvoji i nameće govornicima drugih jezika?

danas nas genetika povezuje najpre s predrimskim stanovništvom evrope. a jezik onih koji dugo žive na jednom prostoru, imaju česte kontakte, se mora unificirati... a ti etrurčani bi bili očito neki treći narod koji došao odnekle.

dobro, i kako je došlo do toga da se od tih desetak jezika u samoj italiji jedan izdvoji i nameće govornicima drugih jezika?

Latinski je bio jezik Rimske Imperije (na zapadu).

A genetiku pusti te haplogrupe su nastale mnogo pre svih naroda koji danas postoju. I kako znam vecina haplogrupa evrope, potice iz Sibirije.

Back