Vlasi — balkanski fenomen

Још увек си ми нејасан: јеси ли Влах или Румун?!
Лично мислим да си један од ових бивших корисничких имена:VLAD_22, Saint Andrew, VASILIE II, SREMIO, Romanus, volcae, hippy, .... који су се такође у почетку стидљиво афирмисали док нису једног тренутка отпочели да отворено износе свој став. Убрзо су нестали..... па ми ово много сличи на тај њихов почетак. Можда си и ти један од ових побројаних.

Нисам ниједан од горе споментих.

A не рече, јеси ли Влах или Румун!

Ја сам Куман, усвојен од Влаха. Наравно, као сваки нормални човек, више бих волео да будем Србин. Међутим кад је овуда прошла баба са колачима, мени је доделила бурек са сиром. Да ми је дала кремпиту, био бих Прави Србин.

Ја сам Куман, усвојен од Влаха. Наравно, као сваки нормални човек, више бих волео да будем Србин. Међутим кад је овуда прошла баба са колачима, мени је доделила бурек са сиром. Да ми је дала кремпиту, био бих Прави Србин.
Куман из Молдавије, Украјине, Бугарске или Русије.
Типујем на Молдавију а када баба поново прође, рећу ћу јој да ти да крем-питу.

Re: Влашка топонимија на Балкану

"It should be noted that between Macedonia, Achaia and Thessaloniki there is a certain people much numerous and spread called Blazi, who were once shepherds of the Romans and who formerly settled in Hungary..."

The Wars of the Balkan Peninsula: Their Medieval Origins
By Alexandru Madgearu, Martin Gordon

Str. 30:
https://books.google.ca/books?id=EO...D8wQ6AEIHjAA#v=onepage&q=Blazi Vlachs&f=false

Куман из Молдавије, Украјине, Бугарске или Русије.
Типујем на Молдавију а када баба поново прође, рећу ћу јој да ти да крем-питу.

Погледај још једном: Торлаци су делимично куманског порекла.

NrLM7Tr.jpg

Петар Скок је био један од највећих лингвиста Југославије и бавио се етимологијом хрватског или српског језика.

Једно време се бавио са и објавио научне радове у вези са међусобним утицајем јужнословенског и румунског.

Погледај научни часопис (Revue des etudes slaves; Ревија словенских истраживања), годину 1923, и наслов Slave et roumain, Словенски и румунски

RpojFtZ.jpg

Не да ми се да преведем 18 страница овог чланка -- не да ти ниси добар дечко.

На 74 страници ревије, Скок пише

uhahC9j.jpg

Il est, au contraire, bien plus probable que, vu le territoire ou il est trouve (cf. les noms de montagnes Durmitor, Pirlitor, au Montenegro,
qui sont des formations roumaines), il nous a ete fourni par les patres roumains de ces contrees.

Мој превод

Међутим је много вероватније да, с обзиром на подручје где се налази (видети имена планина Дурмитор, Пирлитор у Црној Гори,
која су румунског склопа) он нам је био снабдевен од румунских пастира ових крајева.

- - - - - - - - - -

Ne mogu da se otrgnem od ubedjenja da ovo senzacionalno otkrivanje rumunskih etimologija na nasim prostorima ima nekako veze sa procvatom jugoslovensko-rumunskih politickih odnosa upravo u to vreme, osvedoceno vencanjem kralja Aleksandra sa rumunskom princezom godinu dana pre nego sto je ova studija objavljena.

Ne mogu da se otrgnem od ubedjenja da ovo senzacionalno otkrivanje rumunskih etimologija na nasim prostorima ima nekako veze sa procvatom jugoslovensko-rumunskih politickih odnosa upravo u to vreme, osvedoceno vencanjem kralja Aleksandra sa rumunskom princezom godinu dana pre nego sto je ova studija objavljena.

Очито не верујеш у науку него само у политику.

Очито не верујеш у науку него само у политику.
Odgovoricu ti ovako: Ako neko toponime koji su duboko na zapadu Balkana naziva rumunskim, a ne romanskim (ili vlaskim), onda to ima mnogo vise veze sa politikom nego sa naukom.

Inacve ova studija pretpostavljam da nailazi na odusevljenje u akademiji nauka u Bukurestu, gde postoje nastojanja da se celokupno romansko nasledje na Balkanu poveze sa Rumunijom. Cemu se, treba li reci, Cincari protive.

Odgovoricu ti ovako: Ako neko toponime koji su duboko na zapadu Balkana naziva rumunskim, a ne romanskim (ili vlaskim), onda to ima mnogo vise veze sa politikom nego sa naukom.
Ако се топоними у Црној Гори називају романским или румунским је политичко питање, као што је и назив коришћен за балканске језике. Скок је овај рад објавио 1923 године. Наравно да су се општи политички ставови у то време разликовали од данашњих. А и немамо разлога да претпостављамо да су Скокови политчки ставови били генерално прихваћени.

Inacve ova studija pretpostavljam da nailazi na odusevljenje u akademiji nauka u Bukurestu, gde postoje nastojanja da se celokupno romansko nasledje na Balkanu poveze sa Rumunijom. Cemu se, treba li reci, Cincari protive.
Мени се чини да си мало политички оптерећен овим питањем. Прво, сумњам да се у академији наука у Букурешту ико бави радом Петра Скока објављеним 1923 године. Друго, превише генерализираш у вези са Цинцарима. Као и о сталим питањима, ни о овоме нису сви сагласни.

Ако се топоними у Црној Гори називају романским или румунским је политичко питање, као што је и назив коришћен за балканске језике. Скок је овај рад објавио 1923 године. Наравно да су се општи политички ставови у то време разликовали од данашњих. А и немамо разлога да претпостављамо да су Скокови политчки ставови били генерално прихваћени.

Мени се чини да си мало политички оптерећен овим питањем. Прво, сумњам да се у академији наука у Букурешту ико бави радом Петра Скока објављеним 1923 године. Друго, превише генерализираш у вези са Цинцарима. Као и о сталим питањима, ни о овоме нису сви сагласни.
Niko nije ni rekao da su Skokovi stavovi bili generalno prihvaceni. Ono na sta sam hteo da ukazem, to je da studija koja bi trebalo da je strogo naucna zaudara na politicki oportunizam. I nije jedini takav primer.

Takodje nisam rekao ni da se u Bukurestu bave tom studijom, to ne znam. Rekao sam da BI se neki tamo njoj svakao obradovali. A da nisu svi saglasni oko cincarskog pitanja, nisu, mada ne znam sta znac "saglasni"i. Ne znam koje je to pitanje uopste oko koga su svi saglasni. Znam da stavljanje znaka jednakosti izmedju prideva "romanski" I "rumunski" jeste panrumunizam. Sto nam mozda u doba Petra Skoka nije predstavljalo narocit problem ali danas nije lose ni to imati na umu.

Niko nije ni rekao da su Skokovi stavovi bili generalno prihvaceni. Ono na sta sam hteo da ukazem, to je da studija koja bi trebalo da je strogo naucna zaudara na politicki oportunizam. I nije jedini takav primer.
Зашто је овај Скоков рад пример политичког опортунизма? Шта је Скок имао да неисправно искористи овим чланком? Напротив, за 1923 године мени се чини сасвим умереним, неутралним и научно поткрепљеним. Да ли имаш других примедба поред тога што је користио термин румунски уместо романског?

Зашто је овај Скоков рад пример политичког опортунизма? Шта је Скок имао да неисправно искористи овим чланком? Напротив, за 1923 године мени се чини сасвим умереним, неутралним и научно поткрепљеним. Да ли имаш других примедба поред тога што је користио термин румунски уместо романског?
Nemam drugih primedaba a nisam se posteno receno ni udubljivao. Samo sam konstatovao da mi izgleda kako je Skok neke svoje formulacije upodobio sa onim sto je bio politicki mejnstrim njegovog doba, sto u njegovo vreme mozda I nije bilo tako znacajno, ali eto, u svetlu danasnjice stvar moze poprimiti toksican kontekst.

Ali svakako je netacno da su toponimi rumunski, kao sto je neprihvatljivo mesati romansko I rumunsko.

Ali svakako je netacno da su toponimi rumunski, kao sto je neprihvatljivo mesati romansko I rumunsko.

Наравно да је нетачно и веома је битно да се то разграничи, јер осим различитих романских скупина, ми имамо и два романитета на Балкану.

Ово је политичко питање које мене превише не интересује. Ако вас занима наука, разматрајте ову лингвистичку дефиницију: Језик је дијалект са војском и морнарицом. Oва дефиниција није релевантна само у вези са румунским и балканским романским, него и у вези са српским, црногорским, бошњачким и изнад свега хрватским.

Poslednja izmena:
Ово је политичко питање које мене превише не интересује. Ако вас занима наука, разматрајте ову лингвистичку дефиницију: Језик је дијалект са војском и морнарицом.

Наравно да те интересује, јер Власи нису Румуни, а о приморским Романима да и не говоримо. Ти, управо, овде често изједначаваш различите групе Влаха с Румунима. Цинцарски, рецимо, је засебан, кодификован и признат језик. А приморски Романи не спадају чак ни у источнороманску скупину.

Наравно да те интересује, јер Власи нису Румуни, а о приморским Романима да и не говоримо. Ти, управо, овде често изједначаваш различите групе Влаха с Румунима. Цинцарски, рецимо, је засебан, кодификован и признат језик. А приморски Романи не спадају чак ни у источнороманску скупину.

Ајде, ако си већ толико храбар па да то напишеш, молим цитат где сам ја то урадио сем у вези са Власима Источне Србије. А и са њима ја сам изричито написао да су Румуни само они који се таквим слободно изјашњавају.

Romanski primorski gradovi su srednjevekovni analozi antičkih romanskih gradova po unutrašnjosti Slovenskog Juga (Naissus, Viminacium, Sirmium etc.) U međuvremenu su romanski gradovi po unutrašnjosti propali i to ne od Slovena, a primorski su ostali još dugo romanski. Taj romanluk je zaostavšina starorimskog imperijalizma. Oko gradova nikad nije bilo Romana sve do pada Vizantije i progona romanskog stanovništva iz Vizantije "koridorom 10" prema severu (prema Dakiji), duž kojeg je romanofono stanovništvo ostalo do danas.

Ајде, ако си већ толико храбар па да то напишеш, молим цитат где сам ја то урадио сем у вези са Власима Источне Србије. А и са њима ја сам изричито написао да су Румуни само они који се таквим слободно изјашњавају.

Чуј, храбар! Као да је потребна нека храброст за то. Писао си на више места изједначавајући те појмове или пишући у контексту: влашки (румунски). Знаш то и сам и нећу сигурно да претражујем по Крстарици како бих постављао цитате. И Гацовић, чије цитате постављаш овде је један од Влаха, који се изјашњавају као Румуни, и уз то је политички ангажован.

Па и за Влахе Србије... зашто би и за њих писао! Има можда и неких Молдаваца који се изјашњавају као Румуни и шта онда? Наравно да свако може да се изјашњава како хоће, али ми имамо засебан ентитет/народ - Влахе у Србији, који су као такви и признати.

Нико теби не спори да будеш Влах и Румун и ја лично немам проблем с тим.

Romanski primorski gradovi su srednjevekovni analozi antičkih romanskih gradova po unutrašnjosti Slovenskog Juga (Naissus, Viminacium, Sirmium etc.) U međuvremenu su romanski gradovi po unutrašnjosti propali i to ne od Slovena, a primorski su ostali još dugo romanski. Taj romanluk je zaostavšina starorimskog imperijalizma. Oko gradova nikad nije bilo Romana sve do pada Vizantije i progona romanskog stanovništva iz Vizantije "koridorom 10" prema severu (prema Dakiji), duž kojeg je romanofono stanovništvo ostalo do danas.
Наравно сем оних Романа који су именовали планинске врхове Дурмитор, Ципитор и Виситор. :)

Back