Vlasi — balkanski fenomen

biti pripadnikom neke nacije znati smatrati se tj. osećati se. pa se tako izjasniti na popisu. prema tome nema razloga da ti ne budeš rumun. bilo običan bilo velikorumun...a možeš formirati i novu naciju pod nazivom "pravi rumun".

ne vidim smislla, da za ono što zavisi od tebe, tražiš mišljenje gacovića ili uporište u delima ante starčevića. još manje da ideš okolo i ubedjuješ druge vlahe kako su i oni velikorumuni.

Ja nisam Rumun, ja nisam iz vlaskih krajeva Srbije. I da svako ima pravo da se smatra cime hoce.

Dobro ili bi vi isto toliko bili toleranti da neki Crnogorac tvrdi kako Crnogorci nemaju veze za Srbima. Ili da se neki hrvatski bosanski Srbin, smatra Krajsnikom koji nema veze za Srbima.

Ja nisam Rumun, ja nisam iz vlaskih krajeva Srbije. I da svako ima pravo da se smatra cime hoce.

Dobro ili bi vi isto toliko bili toleranti da neki Crnogorac tvrdi kako Crnogorci nemaju veze za Srbima. Ili da se neki hrvatski bosanski Srbin, smatra Krajsnikom koji nema veze za Srbima.
ne znam za druge. ali ako neko tvrdi da je albert ajnštajn ja mu ne bih dao za pravo.isto tako tolerantno mišljenje imam prema nacionalnom tripovanju.
a one koje tolerišu tripovanje i uvažavaju ga smatram, u najmanju ruku, neodgovornim.

ne znam za druge. ali ako neko tvrdi da je albert ajnštajn ja mu ne bih dao za pravo.isto tako tolerantno mišljenje imam prema nacionalnom tripovanju.
a one koje tolerišu tripovanje i uvažavaju ga smatram, u najmanju ruku, neodgovornim.

Da ti ne vidis u tome licemerje na kvadrat, meni nije jasno.

Dobro Crnogorci, Bosanci, Krajsnici su sve Srbi, ali Rumuni, Vlasi i Moldavci su tri razlicite naroda.

Licemerje do bola.

Da ti ne vidis u tome licemerje na kvadrat, meni nije jasno.
Dobro Crnogorci, Bosanci, Krajsnici su sve Srbi, ali Rumuni, Vlasi i Moldavci su tri razlicite naroda.
Licemerje do bola.
pa nisam ja izmislio moderne nacije. za mene su hrvati srbi a ne samo bosanci i crnogorci. ali ne svi. ima stanovnika hrvatske slovenačkog, nemačkog, slovaćkog, madjarskog porekla... ista takva stvar je sa stanovništvom rumunije, moldavije, srbije...

za mene poreklo, etnička prpadnost, nije stvar samoumišljanja, kakvo se zagovara kroz koncept nacija odnosno nacionalne indoktrinacije, no objektvna istorijska istina koja se može bolje ili lošije znati.

Sad su i Hrvati Srbi, a Vlasi istorisko nemaju veze za Rumunima.
Nek svaki Vlah bude sta hoce, samo Srbi koji favoriziraju zasebnu vlasku naciju, neka se upitaju dal bi kod Crnogoraca isto tako gledali.
ne kontaš jer si ti si pristalica nacionalnog tripovanja a ja ne, ja negiram svima pravo na nacionalnu indoktrinaciju. to je zlo modernog vremena. srbi i hrvati su razdvojeni upravo tim postupkom različitig nacionalnog tripovanja.

moderna nacionalna okupljanja su politički motivisana radi uprezanje snage članova tih zajednica za neki poltički program. nepravedna su i zatupljujuća. pripadnik nacije je samo sredstvo političke elite koja manipuliše njime. mentalo obogaljen nacionalni rob.

Konstantine, ovo je teška tema. Ima u Srbiji izreka koja kaže "nemoj s golo dupe med pijani Cigani". A ti eto ne znaš ni da je jednina Vlah. Ovo kažem zato što to nije uopšte beznačajno, taj glas H, i nominativ VLAH.
Ne zameri.
*Константине*, лепо и елегантно те је *Бастиани* упозорио како треба да будеш ,,обучен'', ако ћеш међу ,,пијане Цигане''. Опасно је!
Ако ниси Румун, па још ниси из влашких крајева, упутно је да више читаш шта Власи, прорумуни и познаваоци историје пишу а мање да ти пишеш. Они чак наводе и изворе које такође можеш да прочиташ. Тек када све то сажваћеш, изведи сопствени ЗАКЉУЧАК. Па ако има смисла и напиши га као прилог овој теми. Овако, ...........?

*Константине*, лепо и елегантно те је *Бастиани* упозорио како треба да будеш ,,обучен'', ако ћеш међу ,,пијане Цигане''. Опасно је!
Ако ниси Румун, па још ниси из влашких крајева, упутно је да више читаш шта Власи, прорумуни и познаваоци историје пишу а мање да ти пишеш. Они чак наводе и изворе које такође можеш да прочиташ. Тек када све то сажваћеш, изведи сопствени ЗАКЉУЧАК. Па ако има смисла и напиши га као прилог овој теми. Овако, ...........?

Ako si video druge postove mozda bi uvido da je to nesporazum izmedju nas dvoje. I on je mislio, da sam mislio da svaki spomen Vlaha oznacava pripadnika rumunskog naroda, sta nije tacno.

Vlaska nacija ako postoji,

A tvoji izvori ne kazu ono sta ti tvrdis. Cak onaj istoricar iz politike posto budala Vlasi su romanizovani starosedeoci balkana, a zato nisu Rumuni, a onda tvrdi kako su Rumuni isto to, samo ne Tracani nego Dacani. Da o poreklu Rumuna ima dve teorije, poreklo ispod dunava i preko, to ne spominje.

- - - - - - - - - -

ne kontaš jer si ti si pristalica nacionalnog tripovanja a ja ne, ja negiram svima pravo na nacionalnu indoktrinaciju. to je zlo modernog vremena. srbi i hrvati su razdvojeni upravo tim postupkom različitig nacionalnog tripovanja.
.

I Srbima ili samo svima osim Srba???

I Srbima ili samo svima osim Srba???
pa kako. valjda svi treba da uče da su 2 i 2 četiri. a to sa nacijama je kao pravo da svako ima svoj odgovor na to koliko su 2 i 2. pa još da se poštuje takav odgovor!:zblesav:

- - - - - - - - - -

A tvoji izvori ne kazu ono sta ti tvrdis. Cak onaj istoricar iz politike posto budala Vlasi su romanizovani starosedeoci balkana
pojam Vlah i pojam romanizovan starosedeoc balkana nisu isto.

pa kako. valjda svi treba da uče da su 2 i 2 četiri. a to sa nacijama je kao pravo da svako ima svoj odgovor na to koliko su 2 i 2. pa još da se poštuje takav odgovor!:zblesav:

- - - - - - - - - -

Nema objektivnih kriterijuma o kojim ti pricas, niti za nacije, niti za narode.

pojam Vlah i pojam romanizovan stanovnik balkana nisu isto.

U kontekstu u kome sam ga koristio zadnjih postova jeste. Ima i drugih konteksta, socialna kategorija i.t.d.

Nema objektivnih kriterijuma o kojim ti pricas, niti za nacije, niti za narode. .
za nacije nema. jer je to stvari tripovanja... u stvari ima. objektivno bi bilo "stanje uvezanosti neuronske mreže".z:mrgreen:
za narode imaš. to ti je etničko poreklo. rod tvoj. proističe iz definicije reči na(š)-rod.
U kontekstu u kome sam ga koristio zadnjih postova jeste. Ima i drugih konteksta, socialna kategorija i.t.d.
šta je tu bitno iz kog konteksta si ti mislio...moji se svi preci zvali vlajima. čak šta više tamo nije bilo nikoga do pravoslavnih i katoličkih vlaha. i sve slovenogovorećih.

termin vlah ima više značenja. te je bilo promena tokom istorije. i po svemu sudeći reč je starija od samog latinskog. to što je istočnoj srbiji termin vezan za vlahe romanskog govora je jedno. ne znam da li je reč "vlah" službeno ime jedne nacije, ako jest, onda to nije trrebalo.

za nacije nema. jer je to stvari tripovanja... u stvari ima. objektivno bi bilo "stanje uvezanosti neuronske mreže".z:mrgreen:
za narode imaš. to ti je etničko poreklo. rod tvoj. proističe iz definicije reči na(š)-rod.

šta je tu bitno iz kog konteksta si ti mislio...moji se svi preci zvali vlajima. čak šta više tamo nije bilo nikoga do pravoslavnih i katoličkih vlaha. i sve slovenogovorećih.

termin vlah ima više značenja. te je bilo promena tokom istorije. i po svemu sudeći reč je starija od samog latinskog. to što je istočnoj srbiji termin vezan za vlahe romanskog govora je jedno. ne znam da li je reč "vlah" službeno ime jedne nacije, ako jest, onda to nije trrebalo.
Заиста не разумем људе који овако наклапају о нечем о чему ништа не знају.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Што се етимологије речи Влах тиче:
CHssf9v.png

JDFMfyd.png

Saskia Pronk Tiethoff - The Germanic Loanwords in Proto-Slavic, Leiden Studies in Indo-European 20, 2013, 88-89

Poslednja izmena:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Што се етимологије речи Влах тиче:
CHssf9v.png

JDFMfyd.png

Saskia Pronk Tiethoff - The Germanic Loanwords in Proto-Slavic, Leiden Studies in Indo-European 20, 2013, 88-89

Vlah je slovenska reč, originalno vlak od vući, označava isto što i servus (Srbin), sclavus (Sloven), a to značenje potvrđeno je i na Britanskom ostrvu kad je u pitanju etimologija Velšana, takođe Valonaca. Rimske kolonije su sclavonije ili vlahije, odatle su neki za latine i italijane preuzeli naziv Vlah. Inače, Vlah, Lah, Vleh, Leh - sve je to zgoljni Sloven.

Ne razumem ljude koji citiraju Saskiju, Šenkera i Malorija bez ikakvog smisla i kritičnosti. Saskiji niko ne brani pravo na njenu istinu, ali neće ni ona zabraniti nama. :)

Poslednja izmena:
Vlah je slovenska reč, originalno vlak od vući, označava isto što i servus (Srbin), sclavus (Sloven), a to značenje potvrđeno je i na Britanskom ostrvu kad je u pitanju etimologija Velšana, takođe Valonaca. Rimske kolonije su sclavonije ili vlahije, odatle su neki za latine i italijane preuzeli naziv Vlah. Inače, Vlah, Lah, Vleh, Leh - sve je to zgoljni Sloven.
Своје непоткрепљене и неосноване измишљотине, које су небројено пута побијене, не представљај као чињенице.

Некоме ко познаје доказе историјскога језикословља јасно је да прасловенска реч *volxъ, којом су Словени називали романоговореће, потиче од германскога *walhaz, а германска реч настала је од имена Волка ( прелаз *k > *h у германским језицима по Гримову закону) и тако су називали говорнике латинскога и своје увелико поромањене келтске суседе.

Poslednja izmena:
1. pametnjakoviću. primeni boldovani tekst na sebe. budeš li se ovako dalje obraćao sledeći put ti sasuti u lice malo drugačije.. )

2. pazi ovo sam napisao:

kakve veze ima sad ima etimologija koju uvlačiš u priču s tim:

- da su primorci sve brđane zvali vlajima.
- da se u austrougarskom popisu iz 1712 većna stanovništava like i krbave smatra vlahima
- da se u kliškom zakoniku većina stanovništva cetine smatra vlahima
- i da postoje mnoga druga navodjena gde se isključivo slovenogovoreće stanovištvo smatra vlahima.

pa nema smisla termin/reč vlah isključivo vezivati za vlahe koje govore romanskim jezicima.

3. a što se etimologije reči vlah tiče koji dokaz nudiš? Kada je ta reč nastala i kako je došla u jezik slovena?

Poslednja izmena:
karta%20Balkanskog%20poluostrva.jpg
Karta Balkanskog poluostrva ( Dakija, Trakija i Moezija)
KO SU VLASI?
Pre nego što su Rimljani počeli još u II veku pre nove ere da osvajaju Balkan,( 146.g. pre nove ere su Makedonija i Grčka već bile rimske provincije ), na današnjim teritorijama istočne Srbije prostirale su se Moezija i Trakija čije je stanovništvo ( mešana plemena ) govorili nekom mešavinom azijsko-evropskog jezika, gde je bilo i pojmova iz latinskog i germanskog jezika. Severno, odvojena Dunavom, prostirala se Dakija. Tračani su narod indoevropskog porekla. Pretpostavlja se da već tokom neolita otpočinje formiranje Tračana ( kulture Karanovo, Veselinovo, Marica, Gumelnica ). Prvi pisani izvor u kome se spominje Trakija ( tre - ke - wi - ja ) jesu mikenske tablice ispisane linearnim pismom B ( XIV - XIII vek pre nove ere ). Najranije podatke o Trčanima daje Homer (VII veku pre nove ere). Po Ilijadi, Tračani su se u trojanskom ratu borili na strani Trojanaca, protiv Grka, a njihov najveći junak bio je Res. Rimljani polako ali sigurno osvajaju Trakiju i Moeziju, a 106. godine pre nove ere car Trajan osvaja celu Dakiju proslavivši se pobedom nad kraljem Decebalusom. Sprovodi se romanizacija stanovništva i uvodi se rimska kultura. Latinski jezik postaje osnovni jezik. 272. godine pod pritiskom i najezdom germanskih Gota, Rimljani i deo stanovništva napuštaju teritorije Dakije i naseljavaju se južno i istočno od Dunava ( deo današnje Srbije i severna Bugarska ). Ipak veliki deo stanovništva ostaje u Dakiji, Trakiji i Moeziji gde je ipak uspevalo da sačuva do današnjeg dana tradiciju, kulturu i jezik.

Doseljavanjem srpskih plemena i potisnuto najezdom Avara stanovništvo koje je bilo nastanjeno južno i istočno od Dunava i koje se uglavnom bavilo zemljoradnjom, napušta svoje obradivo zemljište i povlači se u brdovite predele širom Balkana, gde se, da bi opstalo, dalje bavi stočarstvom. Srpska plemena nazivaju starosedeoce Vlasima koje i Grci takođe tako nazivaju, a predeo od Dunava pa sve do Karpata Grci nazivaju Vlaška.
Najranija pisana pomena o Vlasima su od grčkih istoričara, na primer Ane Komnene, kćeri vizantijskog cara Aleksisa. Ona je pisala u XII - XIII veku. Vlahe opširnije opisuje grčki (vizantijski) general Tzimisches u X veku. I Komnena i Tzimisches govore o velikoj i maloj Vlahiji ( Megalovlahia, Microvlahia ). Interesantno je da na svom jeziku, govoreći među sobom, Vlasi se nikada nisu zvali "Vlasi" nego su koristili neku varijantu "Romana". Ne zna se sigurno odakle naziv "Vlah". Ali je sigurno da su Ostrogoti i Vizigoti prošli i živeli na Balkanu od oko 200.godine do 500.godine naše ere. Pretpostavlja se da su oni dali starosedeocima Balkana naziv sličan "Welsch"-u. To znači "Rimljanin" (a ne stočar!). Postoji mišljenje da je ime "Vlah" izvedeno iz gotskog i originalno je značilo "stranac", a kasnije "onaj koji se izražava na latinskom". Kada su Sloveni ( ne samo Srbi ) stali preći Dunav ka jugu ( početkom 580. godine naše ere ) oni su najverovatnije preuzeli Ostrogotski naziv "Welsch" i promenili ga prema slovenskom sluhu na "Vlah", "Valah" ili "Voloh". Od oko 1200. godine svi narodi oko Vlaških zona su prihvatili naziv sa korenom "Vlah" ili u slučaju Mađara "Olah".

Ако нешто вреди, прилажем овај напис о пореклу Влаха у Источној Србији без етимолошких и антрополошких обележја, без топонимије већ само да се, ако је то могуће, осветли порекло и назив Влаха.

Doseljavanjem srpskih plemena i potisnuto najezdom Avara stanovništvo koje je bilo nastanjeno južno i istočno od Dunava i koje se uglavnom bavilo zemljoradnjom, napušta svoje obradivo zemljište i povlači se u brdovite predele širom Balkana, gde se, da bi opstalo, dalje bavi stočarstvom. Srpska plemena nazivaju starosedeoce Vlasima koje i Grci takođe tako nazivaju, a predeo od Dunava pa sve do Karpata Grci nazivaju Vlaška.
hvala dobrodošli.)
da li se ti slažeš s boldovanom rečenicom?

Poslednja izmena:
hvala dobrodošli.)da li se ti slažeš s boldovanom rečenicom?
Апсолутно уколико нема неки други доказ да негира романизоване староседеоце (Мезе, Тракијанце, .....) који се називају Власима Источне Србије. Мислим да Банат има другачији спецификум.
И не бих се упуштао лично у некакву дубљу расправу о пореклу Влаха јер професионално нисам у водама историје (бавио сам се техничким наукама) али када натрчим на овакав напис и ако сам уверен да нешто вреди, радо ћу га презентирати .

da li se ti slažeš s boldovanom rečenicom:

Srpska plemena nazivaju starosedeoce Vlasima koje i Grci takođe tako nazivaju, a predeo od Dunava pa sve do Karpata Grci nazivaju Vlaška.
Апсолутно уколико нема неки други доказ да негира романизоване староседеоце (Мезе, Тракијанце, .....) који се називају Власима Источне Србије. Мислим да Банат има другачији спецификум.
И не бих се упуштао лично у некакву дубљу расправу о пореклу Влаха јер професионално нисам у водама историје (бавио сам се техничким наукама) али када натрчим на овакав напис и ако сам уверен да нешто вреди, радо ћу га презентирати .
pa kako znamo da je tako apsolutno? koje dokaze autor, čiji članak citraš, iznosi u prilog jezika ondašnjih srba.
kako pripadnik tehničkih nauka morao bi biti nepoverljiv prema nedokazanim tvrdnjama pa i ljudima koji tako nedgovorno tvrde nešto.

1. pametnjakoviću. primeni boldovani tekst na sebe. budeš li se ovako dalje obraćao sledeći put ti sasuti u lice malo drugačije.. )

2. pazi ovo sam napisao:

kakve veze ima sad ima etimologija koju uvlačiš u priču s tim:

- da su primorci sve brđane zvali vlajima.
- da se u austrougarskom popisu iz 1712 većna stanovništava like i krbave smatra vlahima
- da se u kliškom zakoniku većina stanovništva cetine smatra vlahima
- i da postoje mnoga druga navodjena gde se isključivo slovenogovoreće stanovištvo smatra vlahima.

pa nema smisla termin/reč vlah isključivo vezivati za vlahe koje govore romanskim jezicima.

3. a što se etimologije reči vlah tiče koji dokaz nudiš? Kada je ta reč nastala i kako je došla u jezik slovena?

Неуки мисле да све знају, ти си савршен пример тога - немаш потребнога предзнања, бркаш овде све могуће, пројектујеш стање ствари једнога времена на друго, немаш поткрепе за своје тврдње које износиш као чињенице, не читаш шта други пишу те још приступаш крајње непристојно.

Зашто сам поставио етимологију речи Влах из стручне литературе? Поставих прилог зато што је започет разговор о језику, етнониму, егзониму, пореклу и народности Влаха, а ти током њега све време појам 'Власи' (с великим в) мешаш с појмом 'власи' (с малим в), без поткрепе погрешно тврдиш како Словени Румуне нису називали Власима и да реч 'Власи' није означавала говорнике латинскога, такође нетачно велиш како је та реч тобоже означавала "тежака и номада" те како је то посведочено у писаним споменицима словенских народа, да су Румуни пре романизације говорили некаквим "истим језиком као и остали Европљани" (шта год то значило), да је забележено како Власи "говоре словенским језиком" и "себе не називају Романима" (ко, где, када?) те како не постоји посебан језик Влаха.

Од толике количине незнања и погрешних тврдњи ми се слошило, те на то одговорих поставивши етимолгију речи Влах која побија све што си изнео, дакле:

- српскохрватска реч 'Влах' (с великим в) потиче од прасловенскога *Volxъ и њом су Словени називали говорнике латинскога - то је посведочено у старословенском језику те и споменицима каснијих словенских језика.
- она потиче од германске речи *Walhaz којом су Германи називали поромањене келтске суседе и говорнике латинскога (погледати наслеђене германске облике и њихова значења у мом прилогу) а сама германска реч потиче од имена Волка (Volcae). Ово се може проверити у било којем стручном штиву.
- што се тиче времена настанка речених егзонима, германска реч морала је настати пре јављања Гримова закона у прагерманском језику тј. пре преласка *k > *h (нисам подробно упознат с германским језицима те не знам у које време се то смешта), а Словени су је морали преузети негде током првих додира са становницима Римскога царства а пре јављања словенске ликвидне метатезе и пуногласја (крајем осмога столећа). Скок нпр. тврди да је преузета вероватно током четвртога, петога столећа. Све ово можеш проверити у било којем стручном штиву.

- српскохрватски појам 'власи' (с малим в) у значењу 'сточар', пак, није општесловенски и настао је столећима касније од егзонима Власи. С тим, пак, нисам подробно упознат, можда би боље било да то неко други објасни. Колико се сећам, ова семантичка промена посведочена је у старосрпским споменицима. То касније настало српскохрватско 'власи' не треба мешати са егзонимом Власи као што ти чиниш.

- што се језика Румуна и Влаха тиче, језикословно гледано то је један језик настао из источне гране народнога латинскога језика. Очито је да Власи нису постали делом румунске нације током њенога настанка (што је тематика у коју нећу улазити), али исто тако и да су потекли из исте скупине потомака поромањенога становнишва, те да и данас обоји свој језик називају 'романским' а себе 'Романима'.

Poslednja izmena:
Дакле, српскохрватска реч 'Влах' (с великим в) потиче од прасловенскога *Volxъ и њом су Словени називали говорнике латинскога - то је посведочено у старословенском језику те и споменицима каснијих словенских језика.

Posvedočeno je i da su nazivom vlah nazivali i stočare i Srbe, to si namerno zaboravio da kažeš; a za one koji ne znaju, pisanje zvezdice *Volxъ znači, "pretpostavlja se" da je reč tako izgledala. Ljudi koji pretenduju da postanu intelektualci tako fundamentalne stvari, kao što je razlikovanje činjenica od pretpostavi moraju uzimati u obzir, a ne ostrašćeno preskakati. To će te, doduše, karijeravajz, dalje dovesti od činjenica. :kafa:

Prema tome, vlah je slovenska reč, originalno vlak od vući, označava isto što i servus (Srbin), sclavus (Sloven), a to značenje potvrđeno je i na Britanskom ostrvu kad je u pitanju etimologija Velšana, takođe Valonaca. Rimske kolonije su sclavonije ili vlahije, odatle su neki za latine i italijane preuzeli naziv Vlah. Inače, Vlah, Lah, Vleh, Leh - sve je to zgoljni Sloven.

Ne bi se Veneti pozdravljali sa Sciavo! (koje je dalo Ciao-Ćao) a mađari sa Servus, da na tim prostorima nisu živeli Sklavi (Sloveni) i Servi (Srbi), tj. vlasi.

Poslednja izmena:
Што се порекла те речи тиче, она потиче од германске речи *Walhaz којом су Германи називали поромањене келтске суседе и говорнике латинскога (погледати наслеђене германске облике и њихова значења у мом прилогу) а сама германска реч потиче од имена Волка (Volcae)..

Welsh (adj.) Old English Wielisc, Wylisc (West Saxon), Welisc, Wælisc (Anglian and Kentish) "foreign; British (not Anglo-Saxon), Welsh; not free, servile," from Wealh, Walh "Celt, Briton, Welshman, non-Germanic foreigner;" in Tolkien's definition, "common Gmc. name for a man of what we should call Celtic speech," but also applied in Germanic languages to speakers of Latin, hence Old High German Walh, Walah "Celt, Roman, Gaulish," and Old Norse Val-land "France," Valir "Gauls, non-Germanic inhabitants of France" (Danish vælsk "Italian, French, southern"); from Proto-Germanic *Walkhiskaz, from a Celtic tribal name represented by Latin Volcæ (Caesar) "ancient Celtic tribe in southern Gaul."

As a noun, "the Britons," also "the Welsh language," both from Old English. The word survives in Wales, Cornwall, Walloon, walnut, and in surnames Walsh and Wallace. Borrowed in Old Church Slavonic as vlachu, and applied to the Rumanians, hence Wallachia. Among the English, Welsh was used disparagingly of inferior or substitute things (such as Welsh cricket "louse" (1590s); Welsh comb "thumb and four fingers" (1796), and compare welch (v.)). Welsh rabbit is from 1725, also perverted by folk-etymology as Welsh rarebit (1785).

Walloon (adj.) 1520s, of a people of what is now souther and southeastern Belgium, also of their language, from Middle French Wallon, literally "foreigner," of Germanic origin (compare Old High German walh "foreigner"). The people are of Gaulish origin and speak a French dialect. The name is a form of the common appellation of Germanic peoples to Romanic-speaking neighbors. See Vlach, also Welsh. As a noun from 1560s; as a language name from 1640s.

Dakle, sve navedene etimologije u značenju "stranac" dolaze od značenja "stanovnik rimske države", a taj naziv, kažem ja, dolazi od klasnog statusa, slovenske reči - vlak koja daje vlah.

Neki od drveta šumu nikad neće ugledati. Šteta.

Ili što bi Igar J rekao:

Неуки мисле да све знају, ти си савршен пример тога

Poslednja izmena:
германско *walhaz, а германска реч настала је од имена Волка ( прелаз *k > *h у германским језицима по Гримову закону) и тако су називали говорнике латинскога и своје увелико поромањене келтске суседе.

Pardon, napredujemo! :aha:

Неуки мисле да све знају, ти си савршен пример тога - немаш потребнога предзнања, бркаш овде све могуће, пројектујеш стање ствари једнога времена на друго, немаш поткрепе за своје тврдње које износиш као чињенице, не читаш шта други пишу те још приступаш крајње непристојно.

Од толика количина незнања и погрешних тврдњи ми се слошило те на то одговорих поставивши етимолгију речи Влах која побија све што си изнео, дакле:
nije do toga. slošilo ti se jer si loš karakter. ti si i iskompleksran i nezreo pa si otud ušao u kvalifikovanje forumaša. )

Зашто сам поставио етимологију речи Влах из стручне литературе? Поставих прилог зато што је започет разговор о језику, етнониму, егзониму, пореклу и народности Влаха, а ти током њега све време појам 'Власи' (с великим в) мешаш с појмом 'власи' (с малим в), без покрепе погрешно тврдиш како Словени Румуне нису називали Власима и да реч 'Власи' није означавала говорнике латинскога, такође нетачно велиш како је та реч тобоже означавала "тежака и номада" те како је то посведочено у писаним споменицима словенских народа, да су Румуни пре романизације говорили некаквим "истим језиком као и остали Европљани" (шта год то значило), да је забележено како Власи "говоре словенским језиком" и "себе не називају Романима" (ко, где, када?) те како не постоји посебан језик Влаха.:

- српскохрватска реч 'Влах' (с великим в) потиче од прасловенскога *Volxъ и њом су Словени називали говорнике латинскога - то је посведочено у старословенском језику те и споменицима каснијих словенских језика.
- она потиче од германске речи *Walhaz којом су Германи називали поромањене келтске суседе и говорнике латинскога (погледати наслеђене германске облике и њихова значења у мом прилогу) а сама германска реч потиче од имена Волка (Volcae). Ово се може проверити у било којем стручном штиву.
- што се тиче времена настанка речених егзонима, германска речморала је настати пре јављања Гримова закона у прагерманском језику тј. пре преласка *k > *h (нисам подробно упознат с германским језицима те не знам у које време се то смешта) а Словени су је морали преузети негде током првих додира са становницима Римскога царства а пре јављања словенске ликвидне метатезе и пуногласја (крајем осмога столећа). Скок нпр. тврди да је преузета вероватно током четвртога, петога столећа. Све ово можеш проверити у било којем стручном штиву.

- српскохрватски појам 'власи' (с малим в) у значењу 'сточар', пак, није општесловенски и настао је столећима касније од егзонима Власи. С тим, пак, нисам подробно упознат, можда би боље било да то неко други објасни. Колико се сећам, ова семантичка промена посведочена је у старосрпским споменицима. То касније настало српскохрватско 'власи' не треба мешати са егзонимом Власи као што ти чиниш.

- што се језика Румуна и Влаха тиче, језикословно гледано то је један језик настао из источне гране народнога латинскога језика. Очито је да Власи нису постали делом румунске нације током њенога настанка (што је тематика у коју нећу улазити), али исто тако и да су потекли из исте скупине потомака поромањенога становнишва, те да и данас обоји свој језик називају 'романским' а себе 'Романима'.
tvoje uletanje i objašnjavanje etimologije reči nije imalo veze s raspravom. a nisi objasnio niti dokazao da je germanskog porekla. ali to nije bitno. samo jedno mišljenje. )

ja sam govorio o tome da se reč vlah kod južnih slovena koristila dugo. i da su iza te reči u narodnom govoru stajali drugi pojmovi a ne pojam romaniziranog stanovnika balkana. i to je bitno. to koji pojam, koje značenje , iza neke reči stoji u narodnom jeziku.
Зашто сам поставио етимологију речи Влах из стручне литературе? Поставих прилог зато што је започет разговор о језику, етнониму, егзониму, пореклу и народности Влаха, а ти током њега све време појам 'Власи' (с великим в) мешаш с појмом 'власи' (с малим в), без покрепе погрешно тврдиш како Словени Румуне нису називали Власима и да реч 'Власи' није означавала говорнике латинскога, такође нетачно велиш како је та реч тобоже означавала "тежака и номада" те како је то посведочено у писаним споменицима словенских народа, да су Румуни пре романизације говорили некаквим "истим језиком као и остали Европљани" (шта год то значило), да је забележено како Власи "говоре словенским језиком" и "себе не називају Романима" (ко, где, када?) те како не постоји посебан језик Влаха.

ne tvrdim ni da jesu ni da nisu. samo bih voleo da vidim, da onaj, ko tako što tvrdi, iznese dokaze o govoru ondašnjih srba. a toga zasigur nema.

slovensko spominjanje vlaha u našim krajevima ( kliški zakonik, povelja bana mateja) ne upućuju na to da se reč vlah odnosi na govornike romanskog jezika. naprotiv.

Poslednja izmena:

Back