Византијско царство Ромеја

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Добро сад кад бих се заинатио и пронашао уџбеник вероватно бих нашао негде у редовима то али никад није бар у моје време предавано Рим као званаични наратив Византије већ сасвим супротно стављала се јасна дистинкција од запдног Рима и овај "плагијат" Рима као сасвим источан и оријенталан. Ни сад то није објашњено није се ушло дубље у тетрархију из које ће изаћи источни Рим као доминантнији свежији и стратешки боље постављен.

Niče, radi se o tome da prosto te stvari koje ti tvrdiš ovde — nisu istina, činjenično. Najjednostavnije rečeno; nema tu, ne potrebe, nego nikakvog prostora za nekakvo filozofiranje.

Evo, potražio sam ja udžbenik za osnovne škole koji se koristio tada u SR Srbiji, baš u toj godini koju si naveo (1987). Reč je o udžbeniku za VI razred osnovne škole koji je sastavio Rade Mihaljčić.

Naslovnaudzbenik.jpg

Ovako se kaže u lekciji posvećenoj Vizantiji u ranom srednjem veku, koja kreće na 12. stranici:

Rim.jpg

Stoji u udžbeniku da:
1) je Carigrad...Novi ili Drugi Rim,
2) da su se carevi smatrali naslednicima rimskih vladara
3) da se stanovništvo nazivalo Romejima ili Rimljanima
4) da je država uređena...na načelima rimskog prava.
5) da je rimsko pravo važilo..u javnom i privatnom životu
6) da je..službeni jezik..bio..latinski

Dakle, to o čemu ti govoriš, Niče, deretićevci su krenuli da izmišljaju i, najbukvalnije, sa ciljem naknadnog fabrikovanja, stvaranja, lažne prošlosti. Govorimo, znači, o falsifikovanju skorije povesti, kroz izmišljanje narativa.

Evo ti i podsetika na kraju lekcije:

podsetnik.jpg

Prestonica je Novi ili Drugi Rim. Vizantijski carevi smatrali su se naslednicima rimskih vladara a država je bila uređena na načelima rimskog prava.

Stvari o kojima ti pišeš Niče, dakle, posledica su tvog iskvarenog sećanja. Ti si stvari koje se prepričavaju i koje se zapravo preciznije rečeno izmišljaju i preko društvenih mreža danas prepričavaju, usvojio i to je sad postalo deo tvoje memorije. To je vrlo česta pojava.

Meni je strašno neobično što se tako nađe poneki čovek koji krivi sopstvene roditelje ili prosvetni sistem što ne zna to i to; u preko 90% slučajeva radi se, kada istražimo, samo o tome da je prosto zaboravio nešto ili i sam bio loš đak. Svega u jednoj desetini slučajeva se primedbe utvrde kao tačne; kao realno osnovane. Pa i u tim slučajevima, niko nikada ne polazi od sebe, već stalno traži neke izgovore ili krivicu kod drugoga. Možda kad bi se uvelo da je 50% fonda časova u osnovnoj školi istorija, 5% srpski i matematika, itd...bile bi ostvarive nečije želje (pošto veliki broj ljudi zamišlja da bi osnovna škola trebalo očigledno da bombarduje decu od 11 godina istorijskom faktografijom).

Ovde ja moram da se ispravim. Na osnovu dosadašnjeg iskustva ljudi sa Foruma Krstarice koji insistiraju da se sećaju nečega dobro — ovde treba da stoji 100% slučajeva, preciznije neko samo preko 90%. :rtfm:

Niče, radi se o tome da prosto te stvari koje ti tvrdiš ovde — nisu istina, činjenično. Najjednostavnije rečeno; nema tu, ne potrebe, nego nikakvog prostora za nekakvo filozofiranje.

Evo, potražio sam ja udžbenik za osnovne škole koji se koristio tada u SR Srbiji, baš u toj godini koju si naveo (1987). Reč je o udžbeniku za VI razred osnovne škole koji je sastavio Rade Mihaljčić.

Pogledajte prilog 1119842

Ovako se kaže u lekciji posvećenoj Vizantiji u ranom srednjem veku, koja kreće na 12. stranici:

Pogledajte prilog 1119843

Stoji u udžbeniku da:
1) je Carigrad...Novi ili Drugi Rim,
2) da su se carevi smatrali naslednicima rimskih vladara
3) da se stanovništvo nazivalo Romejima ili Rimljanima
4) da je država uređena...na načelima rimskog prava.
5) da je rimsko pravo važilo..u javnom i privatnom životu
6) da je..službeni jezik..bio..latinski

Dakle, to o čemu ti govoriš, Niče, deretićevci su krenuli da izmišljaju i, najbukvalnije, sa ciljem naknadnog fabrikovanja, stvaranja, lažne prošlosti. Govorimo, znači, o falsifikovanju skorije povesti, kroz izmišljanje narativa.

Evo ti i podsetika na kraju lekcije:

Pogledajte prilog 1119845

Prestonica je Novi ili Drugi Rim. Vizantijski carevi smatrali su se naslednicima rimskih vladara a država je bila uređena na načelima rimskog prava.

Stvari o kojima ti pišeš Niče, dakle, posledica su tvog iskvarenog sećanja. Ti si stvari koje se prepričavaju i koje se zapravo preciznije rečeno izmišljaju i preko društvenih mreža danas prepričavaju, usvojio i to je sad postalo deo tvoje memorije. To je vrlo česta pojava.

Ovde ja moram da se ispravim. Na osnovu dosadašnjeg iskustva ljudi sa Foruma Krstarice koji insistiraju da se sećaju nečega dobro — ovde treba da stoji 100% slučajeva, preciznije neko samo preko 90%. :rtfm:
Добро онда нека та поука важи и за тебе који се такође тога ниси сећао. Ако је пуко филозофирање ти би се морао тога сећати још као историчар.

Добро онда нека та поука важи и за тебе који се такође тога ниси сећао. Ако је пуко филозофирање ти би се морао тога сећати још као историчар.

Šta bre? Za mene? :lol: Ovaj, ne znam zašto bi važila. Ovo nije u koliziji ni sa čim što sam ja govorio. Zapravo, potvrđuje upravo sve što sam pisao.

Šta bre? Za mene? :lol: Ovaj, ne znam zašto bi važila. Ovo nije u koliziji ni sa čim što sam ja govorio. Zapravo, potvrđuje upravo sve što sam pisao.
Управо си ти рекао Рим!
Мислиш Византија?🤔
Да не копирам прошло је пар страница али се људи још сећају.

Добро да те подсетим свезнајући пошто видим да не вреди бити фин према теби јер одмах пушташ жаоке.

Одакле је симбол двоглавог орла?
@Jacob па то је Рим
@Slaven777 Мислиш Византија?:think:
@jakob Па исти к.урац Рим или Византија !?
@Slaven777 :think:
@Mrkalj Пробушићеш рупу на тој бради колико је чешеш!

Промакла и теби литература за 6 разред онда...:mrgreen::hahaha::ok:
Ево ти овде.

никад није бар у моје време предавано Рим као званаични наратив Византије већ сасвим супротно стављала се јасна дистинкција од запдног Рима и овај "плагијат" Рима као сасвим источан и оријенталан. .

Ovo je u celosti nečiji plod mašte. Nema nijednog udžbenika, istorijske čitanke, radne sveske...nijednog programa po kojem se tako učilo. Ne krajem 1980-ih, već ni u nastavi u Srbiji i pre i posle tog vremena.

Evo i da vidiš koji je tekst izdvojen u Istorijskoj čitanci za VI razred osnovne škole koji se tada koristio (Rade Mihaljčić, Ljubo Sparavalo, Sima Ćirković):

naslovnacitanka.jpg

Citanka1.jpg

ProkopijeII.jpg

Kao slikvoiti izvor za Vizantiju za čitanje, izdvojen je deci jedan citat od Prokopija, gde se jasno može videti: Rimljani, Rimljani i Rimljani. I ne samo to, nego je zemlja nazivana ni manje ni više no zemljom Rimljana u prevodu tog dela teksta!

:rtfm:

Ако нема места филозофирању нараочито ако се тад још ниси ни родио нити могао знати како је текла настсва у Србији и наратив у то време.
Онда је било по среди твоје незнање на студијима моје у оквиру слободног истраживања.

Stvarno ne znam o čemu govoriš; ako sad pričaš o nečemu što sam izjavio pre 10 godina ili koliko već, moje znanje danas nemerljivo je veće nego kad sam bio tek došao na forum. I stavovi su mi se značajno izmenili...a kakva je tu poenta i od kakvog značaja za ovu diskusiju, ne znam. Ako neke osnovne podatke nisam znao nekada, a za svoje vreme posle ovoliko godina svakako sam se nalupetao i dosta gluposti, to govori o meni više nego o bilo kome drugome (jednako kao i u tvom i u bilo kojem drugom slučaju).

Dotično je jedna od najšire poznatih činjenica iz vizantijske istorije; to je potpuno nesumnjivo. Danas u svetu informatičkog doba kada gotovo svako ima pametni telefon i gotovo svakodnevni slobodni pristup internetu, i nemerljivo više nego 1987. godine (kada takođe nije bio nikakav kuriozitet ili slabo poznata stvar, kao što si se i sam mogao uveriti). :D
Да те подсетим шта си сам говорио на предходној страни а сад се не сећаш?! Правиш луд покушаваш да вежеш @Jacob за ову тему.
Сам си се сетио као и ја и @Mrkalj дакле сада лажеш отворено и манипучишеш.

Да подсетимо одговор је каснио пар сати.

Не говорим ја о овој теми већ о ономе што се сећамо и ти и ја и @Мrkalj

Ja se stvarno ne sećam o čemu govoriš; ali, evo, sada baš kucah u forumskom pretraživaču da probam odgonetnuti o čemu govoriš. Ti pričaš o jednoj objavi koju sam okačio pre 12 i po godina, a na ime na temi Sloveni u mavarskoj Španiji i severnoj Africi. Preciznije, o porukama br. 38 i 39:

staririm.JPG

https://forum.krstarica.com/threads...paniji-i-severnoj-africi.269109/post-12036387

Dakle, opet se može videti da je suština u tvom iskvarenom sećanju. Ovde si ispostavio suštinu, a to je da je bilo reči o Starom Rimu, dakle o antičkoj državi, u starom veku. Ključnu reč si izostavio i celu tu prepisku na potpuno pogrešan način predstavio. Moja reakcija se odnosila na hronološku odrednicu, tj. smeštanje tog simbola koji bi predstavljao dvostruku vlast rimskih careva još u doba Staroga Rima. Apsolutno nisam pobijao da se Vizantija zvala rimsko carstvo; ne znam kako ti je ovako neka nebuloza uopšte mogla pasti na pamet! :roll:

Vidi se da si ti tu dosta stvari permutovao, jer si ubacio čak i Mrkalja, koji na toj temi nikada uopšte nije ni pisao. Biće da si ti permutovao nekoliko različitih diskusija i u svojoj memoriji to pomešao u jednu i da smo tako došli do ovog džumbusa koji je proizvod tvog iskvarenog sećanja. Da ni ne pominjemo koliko se postavlja pravo pitanje šta si uopšte (čak i kad bi bio u pravu, hipotetički govoreći) ti pokušao sa ovim izvlačenjem nečega što je bilo rečeno pre više od čak 12 godina, kao da to može biti uopšte od ikakvog značaja za ovu temu (sic!); ne znam kako da tumačim ovo sa tvoje strane sem kao prilično nevešti pokušaj spinovanja. :thumbdown: Dakle, Niče, izvini, ali — loš pokušaj. ;)

Да те подсетим шта си сам говорио на предходној страни а сад се не сећаш?! Правиш луд покушаваш да вежеш @Jacob за ову тему.
Сам си се сетио као и ја и @Mrkalj дакле сада лажеш отворено и манипучишеш.

Да подсетимо одговор је каснио пар сати.

Ej bre! Apsolutno ne pokušavam da lažem i manipulišem; nemoj da si bezobrazan.

Nego iskreno nije mi ni na kraj pameti da bi iko normalan u sred diskusije pokrenuo argument tipa ej, vidi, ali ti si pre 12 godina kazao to i to. :roll: Tek kad sam ukucao u forumski pretraživač sam provalio zapravo o čemu ti govoriš. I mislim da svi mogu videti da je ovo, pre svega, bio pokušaj manipulacije sa tvoje strane.

Ti si ovde pokušao predstaviti kao da ja tad nisam pojma imao da je Vizantija zapravo Rimsko carstvo, a to je notorna budalaština. Evo, to sam napisao kada...6. decembra 2009. godine? Evo šta sam pisao ranije:
* 3. oktobra 2009. nazvao sam vizantijskog cara romejskim carem
* 1. aprila 2009. nazvao sam vizantijskog upravnika Duklje romejskim guvernerom
* 20. novembra 2007. napisao sam da su Romeji dali ime Paganiji
* 15. maja 2008. citirao sam Jovana Skilicu koji Vizantince naziva Romejima
* 16. decembra 2007. naveo sam da je 1261. godine bilo obnovljeno Romejsko carstvo
*
12. jula 2007. godine naveo sam da su Grci prihvatili rimsko ime jednako kao i latinska populacija

.itd...koliko hoćeš...primera, da ih ne nabrajamo sada do besvesti; svi hronološki predatirajući toj mojoj objavi koju si ti sasvim pogrešno rastumačio i upamtio.
Dakle, ono što je ovde zapravo pravo pitanje jeste šta ti to zapravo pokušavaš da kažeš? :dontunderstand:

Pogledajte prilog 1119890

Изгледа да се много боље сећам од тебе!
😂

Pa očigledno ipak neće biti da se dobro sećaš.

Da, kad je Jacob to napisao, skapirao sam da je napravio lapsus tj. da mu se omaklo i da je Istočno Rimsko carstvo greškom nazvao Starim Rimom.

I? Šta sad s tim...koja je tvoja poenta? :dontunderstand:

Poslednja izmena:
Тачно оно што сам рекао. Јефтин покушај извлачења као и сви твоји иначе!😂

Oprosti, ali ovo bukvalno svima koji prate ovu temu deluje kao jedan prilično bedan pokušaj podle manipulacije sa tvoje strane.

Iz čega ti to zamišljaš da se ja izvlačim? Je li možeš da probaš smisleno da kažeš, šta je zapravo tvoja tvrdnja; za šta me to optužuješ, itd...Ovako ispada samo kao da pokušavaš nekakvo spinovanje služeći se samo ad hominem taktikom... :roll:

Stvarno ne znam o čemu govoriš; ako sad pričaš o nečemu što sam izjavio pre 10 godina ili koliko već, moje znanje danas nemerljivo je veće nego kad sam bio tek došao na forum. I stavovi su mi se značajno izmenili...a kakva je tu poenta i od kakvog značaja za ovu diskusiju, ne znam. Ako neke osnovne podatke nisam znao nekada, a za svoje vreme posle ovoliko godina svakako sam se nalupetao i dosta gluposti, to govori o meni više nego o bilo kome drugome (jednako kao i u tvom i u bilo kojem drugom slučaju).

Dotično je jedna od najšire poznatih činjenica iz vizantijske istorije; to je potpuno nesumnjivo. Danas u svetu informatičkog doba kada gotovo svako ima pametni telefon i gotovo svakodnevni slobodni pristup internetu, i nemerljivo više nego 1987. godine (kada takođe nije bio nikakav kuriozitet ili slabo poznata stvar, kao što si se i sam mogao uveriti). :D

Јер да си мислио другачије не би написао ово после три сата , а онда размишљао 5 дана како да се опереш од тога.

Postojalo je više od hiljadu godina, a ova imperija danas se smatra jednom od najuticajnijih u istoriji i znatno je uticalo na srednjovekovnu Srbiju.
Prema predanju, na mestu današnjeg Istanbula, a nekadašnjeg Konstantinopolja, na obali Bosfora, još 657. godine postojao je antički grad Vizantion.

Njega su, takođe prema predanju, osnovali grčki kolonisti iz Megara. Grad je obnovio rimski car Konstantin Veliki i proglasio ga prestonicom Rimskog carstva 330. godine kada mu je promenio ime u Konstantinopolj.

Padom Rima 476. godine, prestalo je da postoji Zapadno rimsko carstvo, dok je Istočno nastavilo da traje kao Vizantijsko carstvo.
Termin Vizantijsko carstvo je moderan naziv koji je osmislio nemački istoričar i filolog Heonim Volf u 16. veku.
Vizantinci su sebe nazivali Romejima a svoje carstvo Romanija (Ῥωμανία) ili Vasilia Romeon (Βασιλεία Ῥωμαίων), što je prevod latinskog naziva za Rimsko carstvo, Imperium Romanorum, prenosi Nacionalna geografija.

Vizantinci su prvi upotrebili ruzmarin kao dodatak pečenoj jagnjetini.

Takođe, prvi su upotrebljavali i šafran, jedan od najskupljih začina na svetu. Do tada, on je kao i ruzmarin imao izuzetno široku primenu, ali na sasvim drugim poljima.Slatkiši i deserti bili su veoma popularni u Istočnom rimskom carstvu, pa se tako sutlijaš, na primer, servirao sa medom i cimetom, a grouta (vrsta poslastice) bila je zaslađena medom i posuta semenkama rogača ili suvim grožđem.

Takođe, među prvima su počeli da koriste limun, narandže i patlidžan, a hleb se jeo u velikim količinama, o čemu piše i priručnik gradske uprave Konstantinopolja iz 9. veka. Ovaj priručnik svedoči o povlašćenom statusu pekara koji nisu bili u obavezi da se odazivaju bilo kojoj javnoj službi koja bi ih omela u pečenju hleba.

Za vreme vladavine cara Iraklija I od 610. do 641, vojska i administracija u carstvu su restruktuirane, a umesto latinskog za službeni jezik izabran je grčki.

Vladar koji je najduže vladao Vizantijom u kontinuitetu bio je Vasilije II Bugaroubica (976-1025).
Najpoznatija priča koja se vezuje za njega je ona o oslepljivanju bugarske vojske. Naime, nakon što je porazio Bugare i ponovo osvojio Grčku, oslepeo je 15.000 bugarskih zarobljenika, a svakom stotom vojniku je ostavio po jedno oko. Grupe od po 99 vojnika vezao bi za tog stotog sa jednim okom i tako ih pustio da se vrate kući. Nakon što je ugledao slepu vojsku, bugarski car Samuilo doživeo je infarkt i umro.

Vizantijska carica Irina Atinjanka bila je prva žena koja je vladala Vizantijom (797-802) i odabrala je da nosi titulu cara, a ne carice.

Prvi vizantijski car koji je tron izgubio nasilnom revolucijom bio je Mavrikije.
Njegova politika štednje i zabrana trupama da se preko zime vrate kućama sa granice koštala ga je krune, ali i života. Nakon te odluke, vojska koju je predvodio Flavije Foka se pobunila i u dosluhu sa milicijom upala u grad. Foka je zatim zauzeo presto, ali je i on bio jedan od najomraženijih vizantijskih careva. Zanimljivo je da je on bio taj koji je uveo modu da svaki naredni muški vladar Vizantijskog carstva nosi bradu.

Carstvom su vladale dinastije: Komnina (1057 – 1059), Duka (1059 – 1078), Komnina (ponovo) (1081 – 1185), Anđela (1185 – 1204), (Nikejsko carstvo od 1204 – 1261) i Paleologa (obnovljena Vizantija) (1261 – 1453).

Poslednji vladar iz ove dinastije bio je Konstantin XI Dragaš, sin Manojla II (1391—1425) i srpske princeze Jelene Dragaš ili Dejanović.
Dejanovići su bili srpska srednjovekovna vlastelinska porodica koja je upravljala prostorom oko tromeđe današnjih republika Srbije, Bugarske i Severne Makedonije.

Konačan pad Carigrada desio se 1453. godine kada je pao pod vlast Osmanlija.

Izvor: Sputnjik
Ja se suprostavljam tom!
Jer mi nismo nikad bili rimljani, oni su hteli Srbiju ma ko i turci su bas su smesni, ne znajubse boriti sa nama! I miskilm da je tada bilo u nas samo fik i gotovu!?

Јер да си мислио другачије не би написао ово после три сата , а онда размишљао 5 дана како да се опереш од тога.

Hajde molim te budi malo precizniji, ili bar probaj; o koja 3 sata govoriš, o između koja dva događaja, o kojih 5 dana, itd. Da bude razumljivo o čemu pričaš, jer ovako ostaje nerazjašnjeno.

@NickFreak ako mogu da primetim...ti si se malčice obrukao jer su se pokazale razmere tvog neznanja, i na mene si lično kivan jerbo sam učestvovao u prikazivanju toga...iako bi pre svega trebalo da budeš ljut na samog sebe, a onome ko te nauči nečemu da budeš vrlo zahvalan, ili se to barem očekuje od svakog elementarno pristojnog i dobronamernog čoveka. :nono3:

E sad, pošto su ti mal'ko ljut, imaš potrebu da mi se osvetiš (generalno si u osvetničkom zanosu kad se na nekog naljutiš na ovom forumu; koliko god da ti praštamo, to se nikada ne menja). I onda si odabrao da pronađeš nešto što sam ja pisao ovde pre više od 10 godina; kao, gle ni ti nešto nisi znao pre jedne decenije. :lol: Pa da mi, kao bajagi, bar malčice 'uzvratiš'.

Hajde da si u tome i uspeo, nego to što si umislio vrlo očigledno kao što svi mogu videti nije istina; moram priznati da si me dosta šokirao jerbo se nikada ranije nisi spuštao baš toliko nisko, ali ukoliko nastaviš insistirati na nečemu što je vrlo transparentno samo tvoja zabluda, nećeš postići ama baš ništa drugo do situacije u kojoj ćeš se samo opet blamirati tj. dodatno ukopati. :mrgreen:

Ako te stvarno interesuje šta su bili moji stavovi o pitanju vizantijskog imena i kako su evoluirali - a ne znam zbog čega bi to bilo bitno za ovu temu, jerbo tema nisam ja, već Vizantijsko carstvo - odgovoriću ti, ukratko. Kad sam došao na ovaj forum prvi put, imao sam vrlo neprijateljsko mišljenje o vizantijskom imenu. Mene su u osnovnoj školi učili da je Romejsko carstvo jedini ispravni naziv, i štaviše da svima tako treba da govorim, do potpunog iskorenjivanja vizantijskog imena. Pošto voliš da kopaš po više od 10 godina starim objavama, evo ti jedne ovde u kojima dotično objašnjavam forumašu zofr: https://forum.krstarica.com/threads/becko-berlinska-skola-vs-novoromanticari.486173/post-18822306 I da bude još gore, u mnogim diskusijama u kojima kasno to pišem si i ti sam učestvovao, samo si izgleda sve to pozaboravio.

Kada sam došao na ovaj forum, bio sam vrlo neprijateljski nastrojen prema vizantijskom imenu, insistirajući (a što je čak i netačno) da ga za vreme političkog trajanja Carstva, između III i XV stoleća niko uopšte nije upotrebljavao. Pre negde oko 10 godina počinjem da se omekšavam prema vizantijskom imenu i u tu svrhu, dovodeći u pitanje da ga treba smatrati pežorativom otvaram i temu: https://forum.krstarica.com/threads/vizantijstvo.114/ Vremenom upoznajem i izvore i manje poznate činjenice (mnoge od kojih sam pominjao na ovoj temi) i menjam svoje stanovište.

Tako da, Niče, ti si bukvalno naopačke sve izokrenuo. :ljutko: Ja sam počeo sam od onog opšteg i svima poznatog; da se Vizantija nikada nije zvala tako, već taj naziv konstruisan u XVI veku za ono što bi ispravno bilo Romejsko carstvo; vremenom sam izmenio svoje mišljenje, kako sam upoznavao same izvore, a posebno retke i slabo poznate činjenice. A ti si totalno naopako, izokrenuo glavu i rep.

Poslednja izmena:

Back